Πέρασε η πρόταση του δημάρχου για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αξιοποίηση του κτιρίου της πρώην Βέτλανς για δημαρχείο. Αντεγκλήσεις για το Κέντρο Αποκατάστασης

Πέρασε η πρόταση του δημάρχου για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αξιοποίηση του κτιρίου της πρώην Βέτλανς για δημαρχείο. Αντεγκλήσεις για το Κέντρο Αποκατάστασης

Την πρόταση του δημάρχου Νίκου Κουτσογιάννη για τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα επανάχρησης παλιών κτιρίων με 100% χρηματοδότηση για τον χώρο της πρώην Βέτλανς, με σχεδιασμό για μεταφορά εκεί του δημαρχείου και της ΔΕΥΑΝ (σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός αμιγή συνεδριακού χώρου, ενός πολυχρηστικού με μικρή θεατρική σκηνή 200 θεατών και κανονική σκηνή και χώρου στάθμευσης 100 θέσεων) ψήφισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο το βράδυ της Παρασκευής. «Η σκέψη μας είναι για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου διοίκησης με τις συνοδές χρήσεις. Χωρίς καμία επιβάρυνση του δήμου. Με 2,5 εκατ. ευρώ, κάλυψη όλων των χρήσεων, αν φυσικά εγκριθεί», είπε ο δήμαρχος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον προγενέστερο σχεδιασμό του δημαρχείου στο κτίριο Λόγγου-Τουρπάλη ο δήμαρχος θύμισε παλαιότερη δήλωσή του ότι δεν είναι πανάκεια το Λόγγου, όταν τότε είχε ερωτηθεί για τη Βέτλανς. «Τότε δεν υπήρχαν τα λεφτά για τη Βέτλανς; Μάννα εξ ουρανού μάς ήλθε το πρόγραμμα, στο ΕΣΠΑ που δεν χρηματοδοτεί υποδομές» σημείωσε.

Για την πρόταση για Κέντρο Αποκατάστασης στον ίδιο χώρο που κάνει ο διοικητής του νοσοκομείου Ημαθίας Δημήτρης Μαυρογιώργος (παρών στη συνεδρίαση) ρωτήθηκε ο κ. Κουτσογιάννης και τόνισε πως δεν υπάρχει πρόταση, παρά μόνο μια προφορική κουβέντα με τον διοικητή. «Αφήσαμε το υπαρκτό πρόβλημα του νοσοκομείου και πάμε να κάνουμε το μεγάλο άλμα; Ο κάθε διοικητής τα τελευταία χρόνια είχε και μια ιδέα, πέρασαν χρόνια χωρίς να γίνει τίποτε. Δεν στηρίζει το νοσοκομείο ένα Κέντρο Αποκατάστασης, είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Εμείς παλεύουμε για ένα νοσοκομείο με υψηλές παροχές υγείας με βασικές ανάγκες. Μιλάμε για κτίσιμο Κέντρου Αποκατάστασης, στελέχωση, εξοπλισμό και λειτουργία από το δημόσιο στην παρούσα συγκυρία; Αν υπάρχει πράγματι η επιθυμία, είναι στη διάθεση του υπουργείου Υγείας δύο μεγάλοι χώροι στη Σχολή Αστυφυλάκων με άμεση παραχώρηση» τόνισε ο δήμαρχος.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Μαυρογιώργος σημείωσε ότι αν το νοσοκομείο Νάουσας δεν επεκταθεί στα επόμενα χρόνια θα έχει θνησιγενή πορεία και σε 5-10 χρόνια θα κλείσει. «Το νοσοκομείο Νάουσας είναι εγκλωβισμένο, χωρίς δυνατότητα επέκτασης, ενώ είναι αναγκαιότητα η μετανοσοκομειακή αγωγή. Πιθανόν να μην έχουμε άλλη δυνατότητα επέκτασης του νοσοκομείου στο μέλλον. Δεν υπάρχει Κέντρο Αποκατάστασης στην Κ. Μακεδονία» τόνισε ο κ. Μαυρογιώργος, προσδιορίζοντας το κόστος της σχετικής μελέτης στα 7 εκατ. ευρώ και σημειώνοντας ότι μέχρι τέλος του μήνα στην πόλη θα έλθει στην πόλη ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός. Πρότεινε μάλιστα αν βοηθήσει να γίνει δημοψήφισμα.

Για εμπαιγμό του δημοτικού συμβουλίου μίλησε αμέσως μετά την τοποθέτηση του διοικητή ο αντιδήμαρχος Σταύρος Βαλσαμίδης, αναφερόμενος σε δηλώσεις του ΥΠΕάρχη στον ίδιο χώρο ότι το νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει. «Πότε προέκυψε το πρόβλημα και μας λέτε ότι θα κλείσει το νοσοκομείο; Να το πείτε στον λαό. Αλλιώς το θεωρώ σαν απειλή. Να μας πείτε από πού προκύπτει το κλείσιμο. Η διοίκηση της ΥΠΕ δεν είναι σε θέση να φέρει τρεις γιατρούς, θα φέρει 30 άτομα στο Κέντρο Αποκατάστασης. Παίρνετε εσείς την ευθύνη αν χαθεί το πρόγραμμα για τον δήμο;» ανέφερε ο κ. Βαλσαμίδης.

 

Τοποθετήσεις

Τ. Καραμπατζός: Μνημείο ασυνέπειας και προχειρότητας η πρόταση. Αναποτελεσματικότητα και ανικανότητα του δήμου. Χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό. Υπάρχει όμως ετοιμότητα; Υπάρχει ωριμότητα; Ευτελίζεται το δημοτικό συμβούλιο. Κωλοτούμπα με την αλλαγή του χώρου του δημαρχείου. Να δώσουμε ώθηση στο νοσοκομείο μας. Εκ των ων ουκ άνευ. Κι άλλες συνεδριακές αίθουσες από αυτές που έχουμε; ("Αμιγείς δεν υπάρχουν", απάντησε ο κ. Μάντσιος.) Ένα σωρό χρήματα δόθηκαν στη ΔΕΥΑΝ. Απαξιώνετε ό,τι έγινε στο παρελθόν. Ούτε το πάρκινγκ είναι καλή πρόταση. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο να τεθεί το θέμα παρουσία του πρωθυπουργού. Να δώσουμε ζωή στο νοσοκομείο. Να παραχωρηθεί στο νοσοκομείο ο χώρος.

Δ. Ρίζος: Διαφωνώ με την πρόταση του δημάρχου. Καμία ταυτότητα δεν υπάρχει στα σημερινά κτίρια της πρώην Βέτλανς. Σούπερ μάρκετ υπηρεσιών και εκδηλώσεων. Η πρόταση επιδεινώνει την κατάσταση.

Γ. Καρτσιούνης: Αντιπαράθεση χωρίς νόημα. Πολύ ακριβό και πολύπλοκο το Κέντρο Αποκατάστασης σήμερα. Δεν είναι ρεαλιστικό. Το νοσοκομείο να κάνει επέκταση στο πάρκινγκ απέναντι. Θετική εξέλιξη η μεταφορά των υπηρεσιών του δήμου σε ένα κτίριο. Είμαι θετικός στην πρόταση του δημάρχου.

Ν. Τσαγκαλίδου: Καλή η πρόταση του δημάρχου, αλλά θα χάσουμε την ευκαιρία ανάπτυξης του νοσοκομείου.

Δ. Μπαλτατζίδου: Δεν με αφήνει αδιάφορη η πρόταση του δημάρχου. Άλλες οι προτεραιότητες. Προέχει το νοσοκομείο. Να βγει από τη δεινή θέση.

Γ. Γιαννούλης: Θετική η πρόταση για το κέντρο διοίκησης στη Βέτλανς, αλλά ο μόνος χώρος επέκτασης του νοσοκομείου είναι αυτός. Τεράστια πολυτέλεια το Κέντρο Αποκατάστασης. Προσφέρει ιατρικό τουρισμό. Θα διατηρούσε και όλα τα βασικά τμήματα στο νοσοκομείο.

Δ. Καρανάτσιος: Μένουμε πάντα πίσω γιατί δεν πάμε στο εφικτό. Έχουμε και άλλα δημοτικά κτίρια για Κέντρο Αποκατάστασης. Ας γίνουμε λίγο πιο πρακτικοί.

Χ. Πασχούλα: Θα δώσω εμπιστοσύνη στο συμβούλιο του νοσοκομείου. Μήπως και αυτή τη φορά το καταφέρουμε.

Β. Τζουβάρας: Έπρεπε να ανοίξετε τα χαρτιά σας νωρίτερα δήμαρχε και να κάνατε διαβούλευση. Να μπει το Πολιτιστικό Κέντρο στην Ειρηνούπολη στο πρόγραμμα. Υπέρ της πρότασης Μαυρογιώργου, ακόμη κι αν υπάρχει πιθανότητα 1%.

Π. Μπίλης: Και μία στις 1.000 πιθανότητες να υπάρχει για το Κέντρο Αποκατάστασης, παίρνω την πολιτική ευθύνη να μην υποβληθεί η πρόταση του δήμου για το κτίριο. Αν και συμφωνώ με την πρόταση. Δεν υπήρχε πιθανότητα να πάει το δημαρχείο στο Λόγγου. Αλλιώς καταδικάζουμε το νοσηλευτικό μας ίδρυμα.

Σ. Βαλσαμίδης: Δεν υφίσταται το δίλημμα: πρόγραμμα ή νοσοκομείο, δεν το δέχομαι. Γίνονται προτάσεις μόνο για να γίνονται. Πού είναι η πρόταση του υπουργείου και γιατί τώρα; Γιατί δεν το ζήτησε ο ΥΠΕάρχης όταν είχε έλθει; Προφανώς επειδή δεν υπήρχε καμία σκέψη. Χλευάστηκε η πρόταση για το δημαρχείο στο Λόγγου. Τώρα να απεμπολήσουμε αυτή τη νέα δυνατότητα έναντι ενός αβέβαιου και ανύπαρκτου σχεδίου. Πλησίαζε τον εκβιασμό η αναφορά για κλείσιμο του νοσοκομείου.

Μ. Τορορή: Με την πρόταση του δημάρχου γιατί δεν υπάρχει μελέτη για το Κέντρο Αποκατάστασης.

Δ. Δημησκής: Δυναμική η πρόταση για το Κέντρο, αλλά μόνο για δέσμευση. Κατοχυρώνει τη θέση του νοσοκομείου. Σκιαμαχούμε. Στο τέλος δεν θα πάρουμε τίποτε. Αν ήταν να διαλέξω ένα από τα δύο, θα διάλεγα το Κέντρο Αποκατάστασης. Θέλει αγώνα όμως. Παρότι θα μας πολεμήσουν τα συμφέροντα.

 

Κουτσογιάννης: Ψευτοδίλημμα και εκβιασμοί

"Πλεονέκτημα είναι η ευελιξία στην αξιοποίηση προγραμμάτων, όχι μειονέκτημα. Προέκυψε νέο πρόγραμμα και θα το αφήσουμε;" απάντησε κλείνοντας το θέμα ο δήμαρχος και συνέχισε. "Ποτέ δεν συμμετείχαν σε διαβούλευση αυτοί που σήμερα τη ζητάνε. Κάναμε διαβούλευση και δεν είχαμε ούτε μία πρόταση για τον κανονισμό καθαριότητας, για το ΣΒΑΑ, για τους κοινόχρηστους χώρους, για τους όρους διακήρυξης στον διαγωνισμό για τα 3-5 Πηγάδια. Σε επίπεδο προμελέτης η πρόταση που ζητήθηκε. Χρηματοδοτείται και η πρόταση. Ψευτοδίλημμα το ότι το νοσοκομείο θα επιβιώσει με το Κέντρο Αποκατάστασης. Το σωματείο εργαζομένων το ακούει κανείς; Εν μέσω άγριου μνημονιακού ξύλου, η κυβέρνηση κάνει βήματα, προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, και θεωρούμε δεδομένο το Κέντρο Αποκατάστασης; Τα 7 εκατ. του 1999 σήμερα πόσα είναι; Μαξιμαλιστική προσέγγιση το Κέντρο. Τουλάχιστον απρεπές να το συνδέσουμε με τον χώρο. Η πρότασή μου για τη Σχολή Αστυφυλάκων ισχύει. Κέντρο Νεφροπαθών ακόμη συμφερότερο. Να σώσουμε το νοσοκομείο και να αφήσουμε τα μαξιμαλιστικά προς ώρας. Δεν μπορέσαμε να φέρουμε έναν αξονικό 200.000 ευρώ και θα φέρουμε Κέντρο Αποκατάστασης; Κι ο κ. Κουρουμπλής ως υπουργός μάς είχε υποσχεθεί, αλλά έγιναν ελάχιστα, παρότι δεν ήταν στη σφαίρα του εξωπραγματικού".

 

Επανάσταση αν κλείσει το νοσοκομείο

«Αν έχει και μία δόση αλήθειας το ότι θα κλείσει το νοσοκομείο θα γίνει επανάσταση, συνέχισε ο κ. Κουτσογιάννης. (Ο κ. Μαυρογιώργος απάντησε: «Δεν το ακούσατε καλά δήμαρχε…») «Είναι αδιανόητο! Αν υπάρχει κρυφός σχεδιασμός να κλείσει το νοσοκομείο και να το φορτωθεί η διοίκηση του δήμου, θα γίνει χαμός. Μέχρι να εξαφανιστεί ο τελευταίος Ναουσαίος από τη γη, το νοσοκομείο μας θα υπάρχει. Με πράξεις να απαντάμε. Αν μας πουν Τσίπρας και Ξανθός ότι έχουν μελέτη και τα λεφτά, χαλάλι τους το κτίριο!» τόνισε ο δήμαρχος, μιλώντας για ενορχηστρωμένη προσπάθεια να φύγει το θέμα από την ουσία του. «Ας αφήσουμε τους αποπροσανατολισμούς. Υπάρχει μια ευκαιρία, ας μη τη χάσουμε»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ:  Πρόσκληση εκδήλωσης  ενδιαφέροντος για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών  και Προσφύγων

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για...

Στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 79 του Ν. 4558/18 που...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή...

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 είναι...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την «άρση αδικιών σε βάρος των επιτυχόντων του Σώματος Αγροφυλακής το 1992»

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την «άρση αδικιών σε...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και...

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και κουβέντα στην «Ελιά», εν όψει Ευρωεκλογών

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και...

Οδεύουμε προς Ευρωεκλογές και οι υποψήφιοι...

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το Μακροχώρι

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το...

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς...

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι....

Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης σε...

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ Δημοτικών Σχολείων Βέροιας

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ...

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς εξαφανίστηκε ένας 48χρονος άνδρας. @@ads-588@@Πιο συγκεκριμένα, όλα συνέβησαν στις 18 Απριλίου, όταν εξαφανίστηκε από το Μακροχώρι ο Νικόλαος Καραπουναρλίδης,...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...