Το φθινόπωρο του 2019  οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Το φθινόπωρο του 2019 οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Συνάντηση με το ΔΣ της ΚΕΔΕ είχε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στη διάρκεια της οποίας τέθηκαν θέματα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Μεταξύ αυτών έγινε αναφορά και στη θητεία των δημάρχων η οποία θα παραταθεί για λίγους μήνες καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διενεργηθούν το φθινόπωρο του 2019, ενώ για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, ο υπουργός  είπε ότι θα προχωρήσει σε δύο φάσεις: η πρώτη θα περιλαμβάνει κυρίως την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η δεύτερη τις αλλαγές στις αρμοδιότητες, για τις οποίες ωστόσο θα πρέπει να προηγηθεί η συνταγματική αναθεώρηση.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη θα είναι: οι αλλαγές στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι αρμοδιότητες ανάμεσα στους ΟΤΑ των δύο βαθμών και το Κράτος, τα ζητήματα εσωτερικής διοίκησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο εκλογικός νόμος και η θέσπιση ενός δικαιότερους συστήματος χρηματοδότησης των ΟΤΑ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «με δεδομένες δημοσιονομικές συνθήκες και τις Συνταγματικές παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψη, πολλά ώριμα ζητήματα εξαιρετικής σημασίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσουν αντικείμενο της επερχόμενης μεταρρυθμιστικής παρέμβασης.

Ως «δείγματα γραφής» της Κυβερνητικής πολιτικής στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία τυχαίνουν μιας ιδιαίτερα θετικής υποδοχής από τους αιρετούς, παρατέθηκαν στη συνάντηση τα εξής οικονομικά και θεσμικά μέτρα:

Τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ για το 2018 (500 εκατ. ευρώ και 240 εκατ. ευρώ) για έργα Ύδρευσης – Αποχέτευσης, Αγροτικής Οδοποιίας, Αποκατάστασης ΧΑΔΑ, Αντιπλημμυρικών έργων, για προμήθεια Μηχανημάτων Έργου, για την ανέγερση Δημοτικών Κτηρίων και, τέλος, για την αναγκαία αναμόρφωση των Παιδικών Χαρών.

Τα 95 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για τη χρηματοδότηση των δήμων, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις νέες προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας των παιδικών σταθμών, επίσης μέσα στο έτος.

Η επανάληψη της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης δήμων,  που  το 2017 δόθηκε σε 85 ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς δΟΤΑ, οι οποίοι έλαβαν συνολικά 20 εκατ. ευρώ.

Η προώθηση, συνολικά 8.845 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε ανταποδοτικές υπηρεσίες στην καθαριότητα και αλλού, ο οποίος «θωρακίζει» τους δήμους προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο της καθαριότητας και τερματίζει την «πολιτική ομηρία» μέσω της αξιοποίησης συμβασιούχων για πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η έναρξη της συνεργασίας του υπουργείου με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ,  για την απλοποίηση διαδικασιών και την προτυποποίηση στους δήμους και τις Περιφέρειες, που επιδιώκει να χτυπήσει αποφασιστικά τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές δομές.

Η ενεργοποίηση του «Μητρώου Πολιτών», ενός εμβληματικού έργου που εγκαινιάζει μια νέα σχέση ανάμεσα στον πολίτη και τις Δημόσιες υπηρεσίες, ενώ αλλάζει και τον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας των διασυνδεδεμένων φορέων, καθώς και των ληξιαρχείων και των δημοτολογίων της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...