Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ημαθίας
Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου Δήμος Αλεξάνδρειας: 21η Γιορτή Πίτας με τον σεφ Βασίλη Καλλίδη, παραδοσιακή μουσική και δράσεις για παιδιά

Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου Δήμος Αλεξάνδρειας: 21η Γιορτή Πίτας με τον σεφ Βασίλη Καλλίδη, παραδοσιακή μουσική και δράσεις για παιδιά

Από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας Παρουσιάζεται το «Ημερολόγιο ενός Πρόσφυγα» του Θανάση Διαλεκτόπουλου, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου

Από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας Παρουσιάζεται το «Ημερολόγιο ενός Πρόσφυγα» του Θανάση Διαλεκτόπουλου, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 22 Οκτωβρίου 10:30π.μ. στην ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 22 Οκτωβρίου 10:30π.μ. στην ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου  «ΠΑΡΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΣΑ»: Εκδήλωση για την Ημέρα ευαισθητοποίησης κατά του καπνίσματος

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου «ΠΑΡΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΣΑ»: Εκδήλωση για την Ημέρα ευαισθητοποίησης κατά του καπνίσματος

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο καζάνι του Κόκκινου στη Νάουσα

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο καζάνι του Κόκκινου στη Νάουσα

Ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού από τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού από τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Οι «ΚΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟΙ» της Στέλλας Μιχαηλίδου, σε σκηνοθεσία Χρήστου Κυπαρισσόπουλου, από την Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας

Οι «ΚΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟΙ» της Στέλλας Μιχαηλίδου, σε σκηνοθεσία Χρήστου Κυπαρισσόπουλου, από την Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας

[ditty id=231425 category="h-thesh-tou-laou"]

Ενωτική και ιστορική η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία.

Κόσμος από όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας αλλά και ομογενείς, έλληνες του εξωτερικού, χωρίς κομματικές ταυτότητες, « βούλιαξαν» το κέντρο της πρωτεύουσας, με συνθήματα για το αδιαμφισβήτητο της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Ιστορική στιγμή η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη που αυτοπροσδιορίστηκε ως «πατριώτης και διεθνιστής» και με ενωτικό πνεύμα απευθύνθηκε στον κόσμο και τους πολιτικά υπεύθυνους για τις διαπραγματεύσεις.

«Οι σκοπιανοί παραμορφώνουν τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, ενώ επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας… Εμάς δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας… Η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στο τοπικό τους μύθο και εμείς να παραμένουμε πιστοί κι ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας».

Θύμισε επίσης την απόφαση των πολιτικών αρχηγών το 1992 για μια κοινή γραμμή πλεύσης, «η οποία δεν θα δέχεται για κανένα τρόπο τη λέξη Μακεδονία, με γεωγραφικούς ή άλλους προσδιορισμούς όπως Άνω, Κάτω, κι επί τα αυτά και κυρίως Νέα Μακεδονία… Αν υποχωρήσουμε είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας»

Αναφερόμενος στις λύσεις που προτείνονται από τα Σκόπια, τις χαρακτήρισε «κουτοπονηριές που θα μπορούσαν να απευθύνονται μόνο σε λαό ηλιθίων και γονατισμένων, καθώς για τους Έλληνες είναι ντροπή ακόμα και να αναφερόμαστε σε αυτό, αφού η ονομασία του όποιου αεροδρομίου και όποιας λεωφόρου είναι στη δική τους ευχέρεια να αλλάξει ξανά αφού επιτύχουν τους σκοπούς του. «Αλήθεια τόσο βλάκες μας θεωρεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός;» διερωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης, προτείνοντας να συνεχίσουμε την ειρηνική συνύπαρξη αλλά να μην δώσουμε την συγκατάθεσή μας για να γίνουν μέλος της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. «Τα μαύρα σύννεφα που μας ακολουθούν γίνονται κάθε μέρα και πιο ορατά. Αν υποχωρήσουμε τώρα στην πίεση των Σκοπίων και γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ με την δική μας ψήφο θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας» πρόσθεσε.

                                    

Ζήτησε δημοψήφισμα

Στο κλείσιμο της ομιλίας του την οποία αφιέρωσε στον Θ. Κολοκοτρώνη, ζήτησε δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή και μπροστά στην πιθανότητα να οδηγηθούμε ακόμη και σε καταστάσεις εθνικής τραγωδίας και εάν κάποια κυβέρνηση διανοηθεί να βάλει την υπογραφή της χώρας μας σε οποιαδήποτε ονομασία, απλή ή σύνθετη, που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι υποχρεωμένη να ρωτήσει πρώτα τον ελληνικό λαό.

Η ομιλία του Μίκη καταγράφεται ως ιστορικό γεγονός στη νεώτερη ιστορία ενώ οι εξελίξεις από αύριο στο πολιτικό σκηνικό αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές.

 

 

Κοινοποίηση της ανάρτησης:

Σχετικές αναρτήσεις

Μεγάλη έκθεση για τον Τύπο της Εθνικής Αντίστασης, από τη συλλογή του δημοσιογράφου – ιστορικού ερευνητή Σπύρου Κουζινόπουλου

-Έως 29 Οκτωβρίου στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης Μεγάλη έκθεση για τον μυστικό Τύπο της Εθνικής Αντίστασης, που κυκλοφόρησε την

Διαβάστε περισσότερα »

Ιστορικό

[pmpro_login redirect="/account/"]