Από βδομάδα η επεξεργασία και διασταύρωση στοιχείων στις δηλώσεις ζημιάς από τις βροχές του Ιουλίου

Από βδομάδα η επεξεργασία και διασταύρωση στοιχείων στις δηλώσεις ζημιάς από τις βροχές του Ιουλίου

Στις 7 Φεβρουαρίου «έκλεισε» το ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης των στοιχείων που προέκυψαν από τις δηλώσεις των αγροτών για τις ζημιές της παραγωγής τους από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου 2017.

Μετά την Καθαρά Δευτέρα θα προσδιοριστούν οι ποικιλίες και τα λογιστικά στοιχεία των δηλώσεων, θα μπουν οι ορκωτοί λογιστές και μετά τις απαιτούμενες ενέργειες θα σταλούν στον ΕΛΓΑ για το τελικό ξεκαθάρισμα. Για τη διαδικασία και τις εκτιμήσεις του, με βάση τα δεδομένα μέχρι σήμερα, ενημέρωσε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Βέροιας κ. Χρήστος Γιαννακάκης, μιλώντας χθες στον ΑΚΟΥ 99.6 στην εκπομπή «Πρωινές σημειώσεις» (10.00-11.00).

Μιλάει επίσης για την εισοδηματική στήριξη των παραγωγών και τη δραματική μείωση του εισοδήματός του, κατά 47 εκατ. ευρώ που δικαιολογεί απόλυτα την ενίσχυση των αγροτών από τα χρήματα του Deminimis.

«Στις 7 Φεβρουαρίου κλείδωσε το ιντερνετικό σύστημα, το οποίο δημιουργήσαμε  για να μπορούν να καταχωρούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις τα στοιχεία των δηλώσεων ζημιών των παραγωγών. Συμμετείχαν συνολικά 81 συνεταιριστικές οργανώσεις, από  Θεσσαλία,  Κοζάνη, Ημαθία ,Πέλλα, Φλώρινα, Ξάνθη και Καβάλα. Τα στρέμματα τα οποία δηλώθηκαν είναι περίπου 133.000 και οι δηλώσεις είναι περίπου 12.600. Το επόμενο βήμα το οποίο θα ξεκινήσουμε αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, είναι να μας προσδιορίσει ο κάθε συνεταιρισμός τις ποικιλίες οι οποίες δηλώθηκαν ότι έχουν υποστεί ζημιά, καθώς και τις ημερομηνίες με τα στοιχεία του λογιστηρίου, έναρξης και λήξης της συγκομιδής που προκύπτει από τις αποδείξεις ποσοτικής παραλαβής. Άρα ο κάθε συνεταιρισμός αν δήλωσε 10, 20 ή 30 ποικιλίες θα μας προσδιορίσει και θα μας τα στείλει με email, δηλ. πότε ξεκίνησε η συγκομιδή  της κάθε ποικιλίας και πότε έληξε.

Το επόμενο βήμα το οποίο θα γίνει ίσως και παράλληλα, είναι το ότι εμείς αναθέτουμε στο σώμα ορκωτών λογιστών διασταυρωτικούς ελέγχους, ούτως ώστε σε ένα δείγμα 5% επί των δηλώσεων, που είναι περίπου 600 και παραγωγο,ί θα ελεγχθούν οι συνεταιρισμοί για να δούμε κατά πόσο αυτός ο παραγωγός έχει τη δήλωση του ΟΣΔΕ όπως συμφωνήσαμε , τη δήλωση αναμενόμενης παραγωγής, αποδείξεις ποσοτικής παραλαβής οι οποίες θα προκύψουν από την καρτέλα που έχει ο συνεταιρισμός και την εκκαθάριση, για να είναι όλα αυτά συμφωνημένα και ακριβή. Αυτά τα στοιχεία θα δοθούν, αφού γίνει το ξεκαθάρισμα, στον ΕΛΓΑ συγκεντρωτικά και ηλεκτρονικά. Ήδη τα έχουμε παραλάβει ηλεκτρονικά απλα τώρα θα γίνει η διαδικασία του ελέγχου, και θα γίνει η επεξεργασία σε επίπεδο κεντρικού ΕΛΓΑ.


-Μιλάμε δηλαδή για μια διαδικασία που θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα μήνα;

Ίσως και δύο μήνες. Αυτό που θέλω να πω, γιατί ρωτάνε πολλοί παραγωγοί πότε θα πληρωθούν, είναι ότι  οι εκτιμήσεις για τα χαλάζια του Μαΐου ήρθαν την προηγούμενη εβδομάδα. Οι εκτιμήσεις για χαλάζια του Ιουνίου ακόμη δεν ήρθαν. Αυτά για να ξέρουμε που βρισκόμαστε. Οι δηλώσεις λοιπόν για τις βροχοπτώσεις τελείωσαν 7 Φεβρουαρίου 2018. Οι εκτιμήσεις από τις δηλώσεις του περσινού Μαίου ήρθαν τώρα… Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει, ότι θα παραλληλιστεί όλη αυτή η ιστορία , αλλά δεν μπορεί σήμερα να τελείωσαν οι δηλώσεις και αύριο να προχωράν οι αποζημιώσεις. Αυτά για να είμαστε και ρεαλιστές.


-Στην αναμονή λοιπόν οι αγρότες…

Αυτό έχει να κάνει με το Υπουργείο, κατά πόσο θέλει να επισπεύεσει τις διαδικασίες ή έχει τα χρήματα για να τα πληρώσει άμεσα. Εμείς τη δουλειά που αναλάβαμε να κάνουμε , την κάναμε και μάλιστα με πίεση προς τον ΕΛΓΑ που δεν ήθελε καν να γίνουν  δηλώσεις. Ότι έγινε ήταν επίτευγμα δικό μας. Το ότι δεν είχαμε προβλήματα στην υποβολή των αιτήσεων, πάλι είναι επίτευγμα του οργανωμένου συνεταιριστικού κινήματος. Άρα κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε. Αν δεν είμαστε εμείς (Κοινοπραξία) δεν θα γινόταν απολύτως τίποτα και δεν θα μπορούσε ο αγρότης να προσδοκά απολύτως τίποτα. 


Εμπάργκο- εισοδηματική στήριξη

Για την εισοδηματική στήριξη που αφορά και το εμπάργκο ο κ. Γιαννακάκης ανέφερε:

 Στο θέμα της εισοδηματικής στήριξης, λόγω των χαμηλών τιμών στην χρονιά του 2017, και πάλι ως  Κοινοπραξία, συγκεντρώσαμε στοιχεία από 25 συνεταιριστικές οργανώσεις, (Θεσσαλία, Δυτική, Κεντρική , Ανατολική Μακεδονία και Θράκη),  παραθέσαμε τιμολόγια πωλήσεων των τριών τελευταίων ετών και στη συνέχεια αναλάβαμε να κάνουμε και τη σχετική μελέτη, από την οποία αποδεικνύεται η δραματική μείωση εισοδήματος κατά την πρηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τη μελέτη η οποία είναι 34 σελίδες και τη δώσαμε στο υπουργείο προς το τέλος του Δεκέμβρη, η τιμή κάτω του κόστους που πήρε ο παραγωγός ήταν 12 λεπτά στο κιλό για τα επιτραπέζια ροδάκινα και 8 λεπτά στα νεκταρίνια. Συνολικά λοιπόν, με βάση τα στρέμματα και τις ποικιλίες οι οποίες είναι δηλωμένες, η εκτίμηση μας είναι ότι το εισόδημα κάτω του κόστους ήταν γύρω στα 47 εκατομμύρια. Αυτό έχει αποσταλεί στις Βρυξέλλες…. Τώρα τι τύχη θα έχει  δεν το γνωρίζω. Αυτό όμως που κρατάω, είναι η δήλωση του υπουργού πριν από 20 μέρες, όταν συναντήθηκε με εκπροσώπους συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων στο υπουργείο για το ροδάκινο αλλά και το δελτίο τύπου που έβγαλε ο ίδιος ο υπουργός και αναφέρει ότι θα δει τι μπορεί να στηρίξει με τα ΠΣΕΑ ή τι μπορεί να δώσει μέσα από το De minimis. Επειδή η συγκεκριμένη ζημία δεν εντάσσεται, ούτε υπάγεται στα ΠΣΕΑ, πάμε στο de minimis» 


-Κάτι που σας ακούμε να υποστηρίζετε πάρα πολύ καιρό… 

Βεβαίως και το στηρίζω και βεβαίως μπορεί να γίνει.Από την στιγμή λοιπόν που το Υπουργείο Γεωργίας κατέθεσε και συνυπέγραψε φάκελο που πήγε στις Βρυξέλλες, όπου συνομολογεί ότι το εισόδημα των αγροτών έπεσε κατά 47 εκατομμύρια, αυτόματα είναι κάτι που αποδεικνύεται. Επομένως αν οι Βρυξέλλες δεν στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται, έρχεται ο παραγωγικός κόσμος και λέει: κύριοι εδώ στείλατε μια μελέτη στις Βρυξέλλες και δέχεστε ότι το εισόδημα έπεσε τόσο πολύ χαμηλά. Επομένως, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα στο de minimis -εκτιμώ ότι είναι ίσως και λίγο παραπάνω από  70 εκατομμύρια - το ελληνικό δημόσιο μπορεί να δώσει  μέχρι 70 εκατ. χωρίς να έχει καμία ποινή και επίπτωση από την Ευρωπαική Ένωση. Τώρα, το πόσο θα διαθέσει σε επίπεδο ταμειακό είναι μια άλλη ιστορία…Όμως, κανένας δεν μπορεί να πει γιατί δίνει στο ροδάκινο και δεν δίνει στην ντομάτα ή στο σταφύλι ή στο πορτοκάλι. Διότι εδώ υπάρχει μελέτη που αποδεικνύει ότι το ροδάκινο δικαιούται να πάρει στήριξη.


-Στο δια ταύτα και επομένως…

Επομένως, έχουμε γραπτή δήλωση του Υπουργού ότι αν δεν βοηθήσουν οι Βρυξέλλες, θα πάμε στα ΠΣΕΑ ή στο de minimis . Κρατάμε λοιπόν το de minimis.  Έχουμε την μελέτη που κατατέθηκε, όπου το Υπουργείο δέχεται ότι μειώθηκε δραματικά το εισόδημα και πλέον θα δούμε. Εμείς τεχνοκρατικά στηρίζουμε όποια κίνηση κάνουμε, για να μπορέσουμε να φέρουμε χρήματα για τον παραγωγό της περιοχής μας και της  της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων: «Είναι προνόμιο να κατοικεί κανείς στο Ρουμλούκι» Παρουσία του Μητροπολίτη η ημερίδα τοπικής ιστορίας του ΓΕΛ Πλατέος – Κορυφής

Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων: «Είναι προνόμιο να...

Το πρωί της Παρασκευής, 26ης Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος...

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 26...

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 27 Απριλίου 2024...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...