Τα social media μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν το στρες

Τα social media μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν το στρες

Μια νέα μελέτη καταδεικνύει ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν πιο συχνά τα κοινωνικά δίκτυα και άλλες τεχνολογίες, για να βρίσκονται σε επαφή με τους φίλους και την οικογένεια τους, αισθάνονται λιγότερο άγχος από ότι οι γυναίκες που συνδέονται λιγότερο συχνά. Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ και το Κέντρο Ερευνών Pew στη Ουάσιγκτον, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έστελναν συχνά ηλεκτρονικά μηνύματα, μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο και χρησιμοποιούσαν τα κοινωνικά δίκτυα βίωναν 21% λιγότερο άγχος, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν αυτές τις τεχνολογίες.

Τα ευρήματα της έρευνας προσθέτουν μια νέα διάσταση στη συζήτηση για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της χρήσης των κοινωνικών δικτύων. Τα τελευταία χρόνια, η συχνή χρήση ιστοτόπων όπως το Facebook και το Twitter, έχει συνδεθεί με μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα: από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας μέχρι και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Για να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της σχέσης του άγχους με τα κοινωνικά δίκτυα οι ερευνητές ζήτησαν από περίπου 1.800 ανθρώπους να συμπληρώσουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, το PSS (Perceived Stress Scale) ή Αντιληπτή Κλίμακα Στρες, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο για την μέτρηση του άγχους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Το PSS δεν μετρά το κατά πόσο η όχι ορισμένες τεχνολογίες προκαλούν άγχος, περιέχει μόνο γενικές ερωτήσεις σχετικά με το στρες που κάποιος έχει νιώσει κατά τον περασμένο μήνα.

Μετά την ολοκλήρωση του PSS, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια άλλη έρευνα που σχετιζόταν με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και των κοινωνικών μέσων μαζικής επικοινωνίας. Τους ζητήθηκε να αναφέρουν ποιές τεχνολογίες χρησιμοποιούν και πόσο συχνά και τους υποβλήθηκαν ερωτήσεις που σχετίζονταν με το πόσους φίλους η οπαδούς είχαν σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα.

«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ του πόσο χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες ή πόσους φίλους έχουν στις διάφορες υπηρεσίες όπως το Facebook και το άγχος τους», δήλωσε ο Keith Hampton, αναπληρωτής καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Rutgers και επικεφαλής συγγραφέας της νέας έρευνας. «Η μόνη εξαίρεση ήταν για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτές τις κοινωνικές τεχνολογίες σε σύγκριση με εκείνες που δεν το κάνουν», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν την υπόθεση ότι όλοι θα είχαμε λιγότερο άγχος αν εγκαταλείπαμε το Facebook ή σταματούσαμε να απαντάμε στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι μερικές φορές, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η χρήση ορισμένων τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα άγχους, ειδικότερα για τις γυναίκες.

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες, που συχνά χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, εκτίθενται περισσότερο σε στρεσογόνα γεγονότα που συμβαίνουν στην ζωή φίλων και συγγενών, από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν σπάνια ή ποτέ την ψηφιακή τεχνολογία. Για παράδειγμα, οι χρήστες των κοινωνικών μέσων είναι πιο πιθανό να γνωρίζουν αν κάποιος από τον κύκλο τους έχει χάσει ένα παιδί ή ένα σύζυγο, αν ένας φίλος πήρε διαζύγιο ή αν ένας πρώην συνεργάτης έχασε τη δουλειά του.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες ψηφιακές τεχνολογίες προορίζονται για να κρατούν τους ανθρώπους ενημερωμένους για το τι συμβαίνει στις ζωές των άλλων, συμπεριλαμβανομένων και πολλών στρεσογόνων γεγονότων. Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες περισσότερο, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να «κωλύσουν» άγχος από τους άλλους, σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούν τεχνολογίες κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή

Μιχάλης Ζαγάρης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Μιχάλης Ζαγάρης - Προγραμματιστής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεχάστε το κλειδί του αυτοκινήτου - Με τι θα αντικατασταθεί

Ξεχάστε το κλειδί του αυτοκινήτου - Με τι θα...

Στην... απόσυρση του κλειδιού με το οποίο άνοιγαν τα...

Στόλος από ρομπο-ταξί χωρίς οδηγό θα κυκλοφορήσει μέχρι το 2020

Στόλος από ρομπο-ταξί χωρίς οδηγό θα κυκλοφορήσει...

 «Πιθανώς σε δύο χρόνια από σήμερα θα έχουμε φτιάξει...

Αυτό είναι ο πιο διαδεδομένος κωδικός σύμφωνα με έρευνα - Πόσο εύκολο είναι να πέσετε θύμα χάκερ

Αυτό είναι ο πιο διαδεδομένος κωδικός σύμφωνα με...

Εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν...

Ως το 2022 θα «πατήσει» στη Σελήνη ελληνικό όχημα

Ως το 2022 θα «πατήσει» στη Σελήνη ελληνικό όχημα

Αμεσα ξεκινά η σχεδίαση του ελληνικού σεληνιακού...

Κατασκεύασαν συσκευή που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από… χιονόπτωση

Κατασκεύασαν συσκευή που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα...

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν την...

ΕΛΑΣ: Προσοχή σε κακόβουλο λογισμικό - Πώς να προστατευτείτε

ΕΛΑΣ: Προσοχή σε κακόβουλο λογισμικό - Πώς να...

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του...

Προσοχή! Κακόβουλο λογισμικό μπορεί να κλέψει τις φωτογραφίες και τους κωδικούς σας

Προσοχή! Κακόβουλο λογισμικό μπορεί να κλέψει τις...

Το κακόβουλο λογισμικό, που ονομάστηκε Exodus,...

Πώς καταστρέφουμε άθελά μας τον laptop μας

Πώς καταστρέφουμε άθελά μας τον laptop μας

Οι φορητοί υπολογιστές πλέον αποτελούν το μεγαλύτερο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στην... απόσυρση του κλειδιού με το οποίο άνοιγαν τα αυτοκίνητα φαίνεται ότι προσανατολίζονται πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες.Μάλιστα, η Hyundai προχωρά στη δημιουργία ενός «ψηφιακού κλειδιού», το οποίο...

 «Πιθανώς σε δύο χρόνια από σήμερα θα έχουμε φτιάξει ένα αυτοκίνητο χωρίς καθόλου τιμόνι ή πεντάλ»Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Ίλον Μασκ δήλωσε ότι ρομπο-ταξί χωρίς άνθρωπο οδηγό θα αρχίσουν να...

Εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν κωδικούς, που μπορεί εύκολα κανείς να μαντέψει και μάλιστα σε λογαριασμούς με ευαίσθητα δεδομένα, σύμφωνα με νέα έρευνα.Η ανάλυση του Εθνικού Ινστιτούτου...

Αμεσα ξεκινά η σχεδίαση του ελληνικού σεληνιακού οχήματος, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, τοποθετώντας χρονικά την αποστολή του στη Σελήνη ως το 2022.Ο κ. Πρωτυοπαππάς, μιλώντας στο...