Τα social media μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν το στρες

Τα social media μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν το στρες

Μια νέα μελέτη καταδεικνύει ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν πιο συχνά τα κοινωνικά δίκτυα και άλλες τεχνολογίες, για να βρίσκονται σε επαφή με τους φίλους και την οικογένεια τους, αισθάνονται λιγότερο άγχος από ότι οι γυναίκες που συνδέονται λιγότερο συχνά. Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ και το Κέντρο Ερευνών Pew στη Ουάσιγκτον, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έστελναν συχνά ηλεκτρονικά μηνύματα, μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο και χρησιμοποιούσαν τα κοινωνικά δίκτυα βίωναν 21% λιγότερο άγχος, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν αυτές τις τεχνολογίες.

Τα ευρήματα της έρευνας προσθέτουν μια νέα διάσταση στη συζήτηση για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της χρήσης των κοινωνικών δικτύων. Τα τελευταία χρόνια, η συχνή χρήση ιστοτόπων όπως το Facebook και το Twitter, έχει συνδεθεί με μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα: από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας μέχρι και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Για να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της σχέσης του άγχους με τα κοινωνικά δίκτυα οι ερευνητές ζήτησαν από περίπου 1.800 ανθρώπους να συμπληρώσουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, το PSS (Perceived Stress Scale) ή Αντιληπτή Κλίμακα Στρες, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο για την μέτρηση του άγχους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Το PSS δεν μετρά το κατά πόσο η όχι ορισμένες τεχνολογίες προκαλούν άγχος, περιέχει μόνο γενικές ερωτήσεις σχετικά με το στρες που κάποιος έχει νιώσει κατά τον περασμένο μήνα.

Μετά την ολοκλήρωση του PSS, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια άλλη έρευνα που σχετιζόταν με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και των κοινωνικών μέσων μαζικής επικοινωνίας. Τους ζητήθηκε να αναφέρουν ποιές τεχνολογίες χρησιμοποιούν και πόσο συχνά και τους υποβλήθηκαν ερωτήσεις που σχετίζονταν με το πόσους φίλους η οπαδούς είχαν σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα.

«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ του πόσο χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες ή πόσους φίλους έχουν στις διάφορες υπηρεσίες όπως το Facebook και το άγχος τους», δήλωσε ο Keith Hampton, αναπληρωτής καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Rutgers και επικεφαλής συγγραφέας της νέας έρευνας. «Η μόνη εξαίρεση ήταν για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτές τις κοινωνικές τεχνολογίες σε σύγκριση με εκείνες που δεν το κάνουν», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν την υπόθεση ότι όλοι θα είχαμε λιγότερο άγχος αν εγκαταλείπαμε το Facebook ή σταματούσαμε να απαντάμε στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι μερικές φορές, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η χρήση ορισμένων τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα άγχους, ειδικότερα για τις γυναίκες.

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες, που συχνά χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, εκτίθενται περισσότερο σε στρεσογόνα γεγονότα που συμβαίνουν στην ζωή φίλων και συγγενών, από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν σπάνια ή ποτέ την ψηφιακή τεχνολογία. Για παράδειγμα, οι χρήστες των κοινωνικών μέσων είναι πιο πιθανό να γνωρίζουν αν κάποιος από τον κύκλο τους έχει χάσει ένα παιδί ή ένα σύζυγο, αν ένας φίλος πήρε διαζύγιο ή αν ένας πρώην συνεργάτης έχασε τη δουλειά του.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες ψηφιακές τεχνολογίες προορίζονται για να κρατούν τους ανθρώπους ενημερωμένους για το τι συμβαίνει στις ζωές των άλλων, συμπεριλαμβανομένων και πολλών στρεσογόνων γεγονότων. Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες περισσότερο, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να «κωλύσουν» άγχος από τους άλλους, σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούν τεχνολογίες κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή

Μιχάλης Ζαγάρης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Μιχάλης Ζαγάρης - Προγραμματιστής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε θέση «μάχης» το Facebook ενόψει εκλογών

Σε θέση «μάχης» το Facebook ενόψει εκλογών

Σε μία προσπάθεια να μην βρεθεί και πάλι αντιμέτωπο με...

Το Vodafone Ready Index βοηθάει τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για τις τεχνολογικές ανάγκες του αύριο

Το Vodafone Ready Index βοηθάει τις επιχειρήσεις να...

  Η Vodafone Ελλάδας ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας...

Αυξάνει τη συνδρομή του έως και 2 δολάρια το Netflix

Αυξάνει τη συνδρομή του έως και 2 δολάρια το Netflix

Έως και 2 δολάρια θα αυξηθεί το μηνιαίο κόστος...

Windows 7: Σε έναν χρόνο από σήμερα σταματά οριστικά η υποστήριξη τους

Windows 7: Σε έναν χρόνο από σήμερα σταματά οριστικά η...

Μεγαλώνουμε επικίνδυνα και δεν το παίρνουμε χαμπάρι...

Ένας στους τρεις υπολογιστές δέχτηκε ψηφιακή επίθεση μέσα στο 2018

Ένας στους τρεις υπολογιστές δέχτηκε ψηφιακή επίθεση...

Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε το ψηφιακό έγκλημα και το...

H τεχνολογία που ''παγιδεύει'' όσους μοιράζονται κωδικούς του Netflix

H τεχνολογία που ''παγιδεύει'' όσους...

Πολλοί είναι εκείνοι που αποφεύγουν τα τέλη συνδρομής...

Το σύστημα που «διαβάζει» στο πρόσωπο σπάνιες γενετικές παθήσεις

Το σύστημα που «διαβάζει» στο πρόσωπο σπάνιες...

Οι άνθρωποι με σπάνια γενετικά σύνδρομα μερικές φορές...

Αποζημίωση από τη Microsoft για «παράνομη» εγκατάσταση των Windows 10

Αποζημίωση από τη Microsoft για «παράνομη» εγκατάσταση των...

Η φινλαδική υπηρεσία προστασίας καταναλωτή (CDB) με...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε μία προσπάθεια να μην βρεθεί και πάλι αντιμέτωπο με κατηγορίες για επιρροή εκλογικού αποτελέσματος, το Facebook προχωρά πλέον σε αλλαγή πολιτικής όσον αφορά τις πληρωμένες προεκλογικές διαφημίσεις σε...

  Η Vodafone Ελλάδας ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας της δωρεάν υπηρεσίας Vodafone Ready Index, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κάνουν τη μετάβαση στο ψηφιακό περιβάλλον και να γίνουν πιο...

Έως και 2 δολάρια θα αυξηθεί το μηνιαίο κόστος συνδρομής για το Netflix, καθώς η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει σε νέα προγράμματα, σύμφωνα με τον CEO, Ριντ Χάστινγκς.Συγκεκριμένα, το Netflix ανακοίνωσε ότι προχωρά σε...

Μεγαλώνουμε επικίνδυνα και δεν το παίρνουμε χαμπάρι με τους ρυθμούς που κινείται ο κόσμος. Σαν χτες μου θυμάμαι πολύ κόσμο να επιλέγει την επιστροφή στο λειτουργικό σύστημα Windows 7, επειδή τα Windows 8/8.1 και οι...