Τα social media μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν το στρες

Τα social media μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν το στρες

Μια νέα μελέτη καταδεικνύει ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν πιο συχνά τα κοινωνικά δίκτυα και άλλες τεχνολογίες, για να βρίσκονται σε επαφή με τους φίλους και την οικογένεια τους, αισθάνονται λιγότερο άγχος από ότι οι γυναίκες που συνδέονται λιγότερο συχνά. Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ και το Κέντρο Ερευνών Pew στη Ουάσιγκτον, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έστελναν συχνά ηλεκτρονικά μηνύματα, μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο και χρησιμοποιούσαν τα κοινωνικά δίκτυα βίωναν 21% λιγότερο άγχος, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν αυτές τις τεχνολογίες.

Τα ευρήματα της έρευνας προσθέτουν μια νέα διάσταση στη συζήτηση για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της χρήσης των κοινωνικών δικτύων. Τα τελευταία χρόνια, η συχνή χρήση ιστοτόπων όπως το Facebook και το Twitter, έχει συνδεθεί με μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα: από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας μέχρι και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Για να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της σχέσης του άγχους με τα κοινωνικά δίκτυα οι ερευνητές ζήτησαν από περίπου 1.800 ανθρώπους να συμπληρώσουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, το PSS (Perceived Stress Scale) ή Αντιληπτή Κλίμακα Στρες, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο για την μέτρηση του άγχους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Το PSS δεν μετρά το κατά πόσο η όχι ορισμένες τεχνολογίες προκαλούν άγχος, περιέχει μόνο γενικές ερωτήσεις σχετικά με το στρες που κάποιος έχει νιώσει κατά τον περασμένο μήνα.

Μετά την ολοκλήρωση του PSS, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια άλλη έρευνα που σχετιζόταν με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και των κοινωνικών μέσων μαζικής επικοινωνίας. Τους ζητήθηκε να αναφέρουν ποιές τεχνολογίες χρησιμοποιούν και πόσο συχνά και τους υποβλήθηκαν ερωτήσεις που σχετίζονταν με το πόσους φίλους η οπαδούς είχαν σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα.

«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ του πόσο χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες ή πόσους φίλους έχουν στις διάφορες υπηρεσίες όπως το Facebook και το άγχος τους», δήλωσε ο Keith Hampton, αναπληρωτής καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Rutgers και επικεφαλής συγγραφέας της νέας έρευνας. «Η μόνη εξαίρεση ήταν για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτές τις κοινωνικές τεχνολογίες σε σύγκριση με εκείνες που δεν το κάνουν», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν την υπόθεση ότι όλοι θα είχαμε λιγότερο άγχος αν εγκαταλείπαμε το Facebook ή σταματούσαμε να απαντάμε στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι μερικές φορές, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η χρήση ορισμένων τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα άγχους, ειδικότερα για τις γυναίκες.

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες, που συχνά χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, εκτίθενται περισσότερο σε στρεσογόνα γεγονότα που συμβαίνουν στην ζωή φίλων και συγγενών, από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν σπάνια ή ποτέ την ψηφιακή τεχνολογία. Για παράδειγμα, οι χρήστες των κοινωνικών μέσων είναι πιο πιθανό να γνωρίζουν αν κάποιος από τον κύκλο τους έχει χάσει ένα παιδί ή ένα σύζυγο, αν ένας φίλος πήρε διαζύγιο ή αν ένας πρώην συνεργάτης έχασε τη δουλειά του.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες ψηφιακές τεχνολογίες προορίζονται για να κρατούν τους ανθρώπους ενημερωμένους για το τι συμβαίνει στις ζωές των άλλων, συμπεριλαμβανομένων και πολλών στρεσογόνων γεγονότων. Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες περισσότερο, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να «κωλύσουν» άγχος από τους άλλους, σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούν τεχνολογίες κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η τεχνολογία πρωταγωνιστής στον 9ο κύκλο  του προγράμματος World of Difference του Ιδρύματος Vodafone

Η τεχνολογία πρωταγωνιστής στον 9ο κύκλο του...

Δήλωσε συμμετοχή και πήγαινε τον κόσμο μπροστά με την...

Η Vodafone Ελλάδας αναλαμβάνει την αξιοποίηση των δικτύων οπτικών ινών πέντε βιομηχανικών περιοχών της Ελλάδας

Η Vodafone Ελλάδας αναλαμβάνει την αξιοποίηση των δικτύων...

 H Vodafone Ελλάδας ανακοινώνει ότι προχώρησε σε εμπορική...

Η Ομάδα Ready της Vodafone φέρνει την τεχνολογία πιο κοντά σε όλους μέσα από μια μοναδική εμπειρία εξυπηρέτησής

Η Ομάδα Ready της Vodafone φέρνει την τεχνολογία πιο κοντά σε...

Με νέες υπηρεσίες και σύγχρονες ψηφιακές καινοτομίες, ...

Το Ίδρυμα Vodafone στέλνει τους νικητές του προγράμματος STEMpowering Youth στο CERN

Το Ίδρυμα Vodafone στέλνει τους νικητές του προγράμματος...

O 2ος χρόνος μαθημάτων του Προγράμματος STEMpowering Youth...

Στη Σουηδία έσβησαν τις φωτιές με... βόμβες!! -Δείτε το βίντεο

Στη Σουηδία έσβησαν τις φωτιές με... βόμβες!! -Δείτε το...

Οι μεγάλες φωτιές στη Σουηδία δεν σταμάτησαν και έτσι...

Μηχανικοί επινόησαν σακούλες που διαλύονται στο νερό και δε ρυπαίνουν - Δείτε το βίντεο

Μηχανικοί επινόησαν σακούλες που διαλύονται στο νερό...

Το μυστικό τους είναι η αντικατάσταση του πετρελαίου...

Η Vodafone στέκεται κοντά σε όλους τους συνδρομητές Vodafone και Cyta,   στις πληγείσες   περιοχές από την πυρκαγιά

Η Vodafone στέκεται κοντά σε όλους τους συνδρομητές Vodafone...

Η Vodafone στηρίζει έμπρακτα όλους τους συνδρομητές της...

Η Vodafone και η Samsung Electronics Hellas δημιούργησαν    το πρώτο Virtual Reality κατάστημα στην Ελλάδα

Η Vodafone και η Samsung Electronics Hellas δημιούργησαν το πρώτο Virtual...

Η Vodafone Ελλάδας και η Samsung Electronics Hellas δημιούργησαν το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Δήλωσε συμμετοχή και πήγαινε τον κόσμο μπροστά με την τεχνολογία!Το Ίδρυμα Vodafone ανακοινώνει την έναρξη του 9ου κύκλου του προγράμματος World of Difference. Το πρόγραμμα υλοποιείται με συνέπεια και συνέχεια από το...

 H Vodafone Ελλάδας ανακοινώνει ότι προχώρησε σε εμπορική συμφωνία με την εταιρεία ΕΤΒΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ με αντικείμενο την αξιοποίηση, εκμετάλλευση, διαχείριση, αναβάθμιση και συντήρηση των δικτύων...

Με νέες υπηρεσίες και σύγχρονες ψηφιακές καινοτομίες, όπως το Augmented Reality, που φέρνουν μία νέα εποχή στην εξυπηρέτηση του πελάτη, η ομάδα Ready της Vodafone ενισχύεται και υποστηρίζει τους καταναλωτές, όπου και αν...

O 2ος χρόνος μαθημάτων του Προγράμματος STEMpowering Youth ολοκληρώθηκε με την κατασκευή τριών μαθητών της Λέρου να κερδίζει την πρώτη θέση και μαζί το εισιτήριο για ένα ταξίδι στο ερευνητικό κέντρο CERN της Ελβετίας....