Τα social media μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν το στρες

Τα social media μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν το στρες

Μια νέα μελέτη καταδεικνύει ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν πιο συχνά τα κοινωνικά δίκτυα και άλλες τεχνολογίες, για να βρίσκονται σε επαφή με τους φίλους και την οικογένεια τους, αισθάνονται λιγότερο άγχος από ότι οι γυναίκες που συνδέονται λιγότερο συχνά. Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ και το Κέντρο Ερευνών Pew στη Ουάσιγκτον, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έστελναν συχνά ηλεκτρονικά μηνύματα, μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο και χρησιμοποιούσαν τα κοινωνικά δίκτυα βίωναν 21% λιγότερο άγχος, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν αυτές τις τεχνολογίες.

Τα ευρήματα της έρευνας προσθέτουν μια νέα διάσταση στη συζήτηση για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της χρήσης των κοινωνικών δικτύων. Τα τελευταία χρόνια, η συχνή χρήση ιστοτόπων όπως το Facebook και το Twitter, έχει συνδεθεί με μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα: από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας μέχρι και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Για να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της σχέσης του άγχους με τα κοινωνικά δίκτυα οι ερευνητές ζήτησαν από περίπου 1.800 ανθρώπους να συμπληρώσουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, το PSS (Perceived Stress Scale) ή Αντιληπτή Κλίμακα Στρες, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο για την μέτρηση του άγχους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Το PSS δεν μετρά το κατά πόσο η όχι ορισμένες τεχνολογίες προκαλούν άγχος, περιέχει μόνο γενικές ερωτήσεις σχετικά με το στρες που κάποιος έχει νιώσει κατά τον περασμένο μήνα.

Μετά την ολοκλήρωση του PSS, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια άλλη έρευνα που σχετιζόταν με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και των κοινωνικών μέσων μαζικής επικοινωνίας. Τους ζητήθηκε να αναφέρουν ποιές τεχνολογίες χρησιμοποιούν και πόσο συχνά και τους υποβλήθηκαν ερωτήσεις που σχετίζονταν με το πόσους φίλους η οπαδούς είχαν σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα.

«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ του πόσο χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες ή πόσους φίλους έχουν στις διάφορες υπηρεσίες όπως το Facebook και το άγχος τους», δήλωσε ο Keith Hampton, αναπληρωτής καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Rutgers και επικεφαλής συγγραφέας της νέας έρευνας. «Η μόνη εξαίρεση ήταν για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτές τις κοινωνικές τεχνολογίες σε σύγκριση με εκείνες που δεν το κάνουν», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν την υπόθεση ότι όλοι θα είχαμε λιγότερο άγχος αν εγκαταλείπαμε το Facebook ή σταματούσαμε να απαντάμε στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι μερικές φορές, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η χρήση ορισμένων τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα άγχους, ειδικότερα για τις γυναίκες.

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες, που συχνά χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, εκτίθενται περισσότερο σε στρεσογόνα γεγονότα που συμβαίνουν στην ζωή φίλων και συγγενών, από τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν σπάνια ή ποτέ την ψηφιακή τεχνολογία. Για παράδειγμα, οι χρήστες των κοινωνικών μέσων είναι πιο πιθανό να γνωρίζουν αν κάποιος από τον κύκλο τους έχει χάσει ένα παιδί ή ένα σύζυγο, αν ένας φίλος πήρε διαζύγιο ή αν ένας πρώην συνεργάτης έχασε τη δουλειά του.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες ψηφιακές τεχνολογίες προορίζονται για να κρατούν τους ανθρώπους ενημερωμένους για το τι συμβαίνει στις ζωές των άλλων, συμπεριλαμβανομένων και πολλών στρεσογόνων γεγονότων. Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες περισσότερο, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να «κωλύσουν» άγχος από τους άλλους, σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούν τεχνολογίες κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή

Μιχάλης Ζαγάρης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Μιχάλης Ζαγάρης - Προγραμματιστής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσα παραχωρούμε τελικά στα social media;

Πόσα παραχωρούμε τελικά στα social media;

Αρκούν 68 likes στο Facebook για να μπορεί κάποιος να ...

Κίνδυνος για την επιχειρηματική δραστηριότητα οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο

Κίνδυνος για την επιχειρηματική δραστηριότητα οι...

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αποτελούν τον πρώτο...

Έξυπνες συσκευασίες θα μιλούν στους αγοραστές: Πόσο κοντά είναι η στιγμή;

Έξυπνες συσκευασίες θα μιλούν στους αγοραστές: Πόσο...

Πόσο κοντά είναι η στιγμή που ο καταναλωτής θα...

Ταξίδι στο διάστημα μέσα από το εκπαιδευτικό παιχνίδι “The Moondiver Xperience” του Ιδρύματος Vodafone

Ταξίδι στο διάστημα μέσα από το εκπαιδευτικό παιχνίδι...

Το πρόγραμμα STEMpowering Youth του Ιδρύματος Vodafone, μετά την ...

Τεχνολογική επανάσταση: Δημιουργήθηκε το 1ο ρομπότ που παρουσιάζει ειδήσεις

Τεχνολογική επανάσταση: Δημιουργήθηκε το 1ο ρομπότ που...

Tο 1o ρομπότ που παρουσιάζει ειδήσεις έκανε την...

Πόσο διεισδύουν τελικά τα social media στα προσωπικά δεδομένα

Πόσο διεισδύουν τελικά τα social media στα προσωπικά...

Αρκούν 68 likes στο Facebook για να μπορεί κάποιος να ...

Προσοχή! Καταγγείλετε το στην αστυνομία, εάν λάβετε τέτοια sms στο κινητό σας

Προσοχή! Καταγγείλετε το στην αστυνομία, εάν λάβετε...

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για ...

Διακόπτεται η πρόσβαση στο The Pirate Bay και άλλες 37 ιστοσελίδες στην Ελλάδα

Διακόπτεται η πρόσβαση στο The Pirate Bay και άλλες 37...

Δημοσιεύθηκε η πρώτη απόφαση της Επιτροπής για τη ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Αρκούν 68 likes στο Facebook για να μπορεί κάποιος να προβλέψει με 95% ακρίβεια το χρώμα του δέρματός σου και με 88% και 85% πιστότητα αντίστοιχα, τη σεξουαλική σου ταυτότητα και το αν ψηϕίζεις τους Δημοκρατικούς ή τους...

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αποτελούν τον πρώτο κίνδυνο για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ανατολική Ασία, την Ευρώπη, την περιοχή του Ειρηνικού, αλλά και την Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με την...

Πόσο κοντά είναι η στιγμή που ο καταναλωτής θα πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ και τα προϊόντα στα ράφια θα τον χαιρετάνε και θα του μιλούν; Όχι μακριά πάντως, και μάλιστα πρόκειται για καινοτομία που μέσα της έχει...

Το πρόγραμμα STEMpowering Youth του Ιδρύματος Vodafone, μετά την ολοκλήρωση 2 χρόνων του, εμπλουτίζεται και αυξάνει την εμβέλεια δράσης του με την προσθήκη του mobile εκπαιδευτικού παιχνιδιού “The Moondiver Xperience”. Βασικός...