Ελάχιστοι το γνωρίζουν, κι όμως… - Εταιρία στη Βέροια σχεδιάζει κινητήρες για δορυφόρους

Ελάχιστοι το γνωρίζουν, κι όμως… - Εταιρία στη Βέροια σχεδιάζει κινητήρες για δορυφόρους

Η SITAEL Hellas συμμετέχει σε ένα από τα μεγαλύτερα διαστημικά προγράμματα της Ελλάδας
Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, κ. Νίκος Μπαζάκας, μιλάει στο «Λαό» για το design center στην πόλη μας


Τον Οκτώβριο του 2013 ιδρύθηκε στη Βέροια, στην οδό Σολωμού, η εταιρία αεροδιαστημικής SITAEL Hellas, θυγατρική της SITAEL, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρίας στην Ιταλία στον τομέα του διαστήματος, και καλύπτει όλες τις ανάγκες που αφορούν στους δορυφόρους, για τους πελάτες της (NASA, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Κράτη, Περιφέρειες κ.ά.).

Το 2014 έγιναν οι πρώτες προσλήψεις μηχανικών ηλεκτρολόγων Πολυτεχνείου και ξεκίνησε η υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα κατασκευής συστημάτων για διαστημικούς δορυφόρους, στο πλαίσιο μιας ευρωϊσραηλινής συνεργασίας (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και  Ισραηλινή Διαστημική Υπηρεσία) στην οποία συμμετέχουν τρεις εταιρίες αεροδιαστημικής: η SΙTAEL Hellas από τη Βέροια, η INASCO από την Αθήνα και η PRISMA Electronics από την Αλεξανδρούπολη, που είναι και ο κύριος ανάδοχος της ελληνικής κοινοπραξίας. 

Συναντήσαμε τον γενικό διευθυντή της εταιρίας στη Βέροια, κ. Νίκο Μπαζάκα (φωτο) και μιλήσαμε μαζί του για το κομμάτι του προγράμματος που υλοποιείται στην πόλη μας, κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν…

Του ζητήσαμε να μας εξηγήσει όσο πιο απλά, τί ακριβώς συμβαίνει στον άνετο, λιτό χώρο της εταιρίας, όπου σ’ ένα ήρεμο περιβάλλον, οι μηχανικοί της εταιρίας (μεταξύ τους και δύο βεροιώτες) δουλεύουν αθόρυβα, μπροστά από έναν υπολογιστή, παράγοντας υψηλή τεχνολογία σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα των διαστημικών εφαρμογών.

Το πρόγραμμα αφορά το σχεδιασμό, την κατασκευή και την πιστοποίηση μιας μονάδας διαχείρισης ενέργειας και ελέγχου για τη λειτουργία των ηλεκτρικών προωθητήρων ενός δορυφόρου. Η εταιρία της Βέροιας έχει αναλάβει το κομμάτι της σχεδίασης και ελέγχου της μονάδας, η Inasco τη σχεδίαση και κατασκευή των μηχανολογικών μερών και η Prisma την κατασκευή και συναρμολόγηση του τελικού προϊόντος. Αυτή η μονάδα αποτελεί ουσιαστικά την καρδιά, την μηχανή του συστήματος προώθησης του δορυφόρου, που θα πάρει την ενέργεια  από τα φωτοβολταϊκά (κάτι σαν καύσιμο) ώστε να ελέγχει την τροχιά του δορυφόρου καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του. Αφού σχεδιαστεί εδώ το προϊόν, προωθείται στην εταιρία της Αλεξανδρούπολης, η οποία το κατασκευάζει και στη συνέχεια «ντύνεται», μπαίνει δηλαδή ο κινητήρας στο… κουτί του. Όλο αυτό το σύστημα, μόλις ολοκληρωθεί, είναι έτοιμο να τοποθετηθεί σε ένα μικροδορυφόρο και να τον τροφοδοτήσει με ενέργεια.

«Η πρώτη σχεδίαση έχει ήδη ολοκληρωθεί και προχωράει… Υπάρχουν πολύ αυστηρά κριτήρια για το πώς πρέπει να γίνει… Στην ουσία, πρέπει να μηδενίζουμε το περιθώριο λάθους. Εάν ο δορυφόρος φύγει από τη γη, πρέπει να δουλεύει σωστά» μας λέει ο κ. Μπαζάκας, ο οποίος πιστεύει ότι ο τομέας της διαστημικής είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, μέσα από την ανάπτυξη μίας βιομηχανίας που θα σχεδιάζει, θα παράγει και θα εξάγει συστήματα και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς παγκοσμίως.

Και σε τί μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτά τα συστήματα; ρωτήσαμε.

«Οι δορυφόροι, ή καλύτερα τα δορυφορικά δεδομένα, είναι καθημερινά στη ζωή όλων μας. Ένας δορυφόρος, ανάλογα με την αποστολή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς, τηλεοπτικά σήματα, την παρατήρηση της γης (π.χ. εκτάσεις, περιβαλλοντολογικές αλλαγές, γεωργία ακριβείας), πλοήγηση (π.χ. GPS), πρόβλεψη καιρού, θέματα άμυνας και ασφάλειας… Δεδομένα, που είναι απαραίτητα και χρήσιμα για κάθε χώρα. Η διαστημική βιομηχανία στην Ελλάδα, έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, αλλά και αρκετό δρόμο μπροστά της. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, για κάθε ευρώ που επενδύει κάποιος στο διάστημα, η επιστροφή, ως κέρδος, είναι 6-7 ευρώ. Επίσης, τα δεδομένα που θα πάρει κανείς, ανάλογα με την εφαρμογή , εάν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να αποφέρουν πολλαπλά κέρδη. Σκεφτείτε, πόσα μπορεί να κερδίσει μία χώρα ελέγχοντας τις μεταβολές του περιβάλλοντος από φυσικά και μη φαινόμενα ή από την παρατήρηση των συνόρων της…».

Πρόσφατα ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής-τηλεπικοινωνιών, κ. Νίκος Παππάς, ανακοίνωσε την ίδρυση της Ελληνικής διαστημικής υπηρεσίας (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών) με στόχο να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα της χώρας μας σ’ αυτό τον τομέα.

Ενδεχομένως, η απόφαση αυτή να ανοίγει ένα νέο κόσμο και κάποιες μεγάλες ευκαιρίες για σωστή αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας και για επενδύσεις στον τομέα της διαστημικής βιομηχανίας.

Και όπως προσθέτει ο κ. Μπαζάκας: «Το αποτέλεσμα που θα προκύψει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα είναι ένα ολοκληρωμένο προϊόν, έτοιμο προς αξιοποίηση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο φορέα. Υπάρχουν ήδη αρκετές εταιρίες στη χώρα μας που επιχειρούν στον τομέα του διαστήματος τα τελευταία χρόνια… Στόχος είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών στη χώρα και η δημιουργία ενός οικοσυστήματος, ικανού να απορροφήσει νέους επιστήμονες που θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα του Διαστήματος… Δυνατά μυαλά που φεύγουν στο εξωτερικό. Οι ορίζοντες είναι ανοιχτοί…».


Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε στη

Διαβάστε στη "ΒΕΡΟΙΑ" που κυκλοφορεί 18/2

Σε σειρά αναμονής ΓΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ...

ΕΜΕ Ημαθίας: Επιτυχόντες 79ου Διαγωνισμού

ΕΜΕ Ημαθίας: Επιτυχόντες 79ου Διαγωνισμού...

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ανακοίνωσε τα...

Συνάντηση του υποψήφιου Δήμαρχου Βέροιας Απ. Εμμανουηλίδη με μέλη του Επιμελητηρίου

Συνάντηση του υποψήφιου Δήμαρχου Βέροιας Απ....

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Βεροίας Απόστολος Εμμανουηλίδης ...

Συνελήφθησαν 2 άτομα για κλοπές από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας

Συνελήφθησαν 2 άτομα για κλοπές από το Τμήμα Ασφάλειας...

 Συνελήφθησαν χθες (15 Φεβρουαρίου 2019) το μεσημέρι σε...

Συλλυπητήριο μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη για τον ποδοσφαιριστή Χρήστο Πετρίδη

Συλλυπητήριο μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας...

Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στην οικογένεια...

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ  ΜΕΡΟΣ ΙΖ - Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ -ΝΑΥΑΡΧΟΣ Π.Ν. (1871-1945)

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕΡΟΣ ΙΖ - Ο...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος  Κάποια...

Ο Φιλολογικός και Φιλαρμονικός Σύλλογος «Ελικών» και η Μικτή Μανδολινάτα του Γυμνασίου Βέροιας (Δημιούργησαν τη Ρομαντική εποχή και την Εύηχη Βέροια)

Ο Φιλολογικός και Φιλαρμονικός Σύλλογος «Ελικών» και...

Γράφει ο  Παύλος ΠυρινόςΕισαγωγήΣύλλογοι, με διάφορες...

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στη Βέροια  το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στη Βέροια το Περιφερειακό...

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Σε σειρά αναμονής ΓΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ - 1.000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗΣήμερα το μεσημέρι η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Βέροια«Έπαιρνε...

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 79ου Πανελλήνιου Μαθηματικού Διαγωνισμού «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» για μαθητές από Β΄ Γυμνασίου ως και Γ΄ Λυκείου, ο οποίος διεξήχθη το Σάββατο 19 ...