Οι «Καινοτομίες»  του ‘Εξοικονόμηση ‘ΙΙ’

Οι «Καινοτομίες» του ‘Εξοικονόμηση ‘ΙΙ’

Του Μιχάλη Μπούργου

Συμβούλου Μηχανικού Αναπτυξιακού – 

Χωρικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού


Στο σημερινό άρθρο θα συνεχιστεί η παρουσίαση του Προγράμματος ‘Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ’ (προηγούμενο: ‘Λαός’ 22/2/2018), εστιάζοντας περισσότερο στις κρίσιμες διαφοροποιήσεις του νέου Προγράμματος και σε σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να προσέξει κανείς.

Να ξεκινήσουμε επισημαίνοντας την μικρή καθυστέρηση, ως προς τη δυνατότητα των Ενδιαφερόμενων στην υποβολή Αιτήσεων Συμμετοχής: η σχετική εφαρμογή ‘ανοίγει’ τελικά την Πέμπτη 8 Μαρτίου. Το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» θα χρηματοδοτήσει μέχρι και 70% -ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση του Δικαιούχου- τεχνολογίες, υλικά και εργασίες για την ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών.

Συγκρίνοντας τα «Εξοικονομώ» Ι και ΙΙ, χρήσιμο είναι να επισημανθούν οι ακόλουθες «καινοτομίες» του νέου προγράμματος, εστιάζοντας παράλληλα σε σημεία που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα:

Εστίαση 1: Στο νέο Πρόγραμμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ υποχρεωτικός ο Τραπεζικός Δανεισμός. Στην περίπτωση που διαθέτει ο Ενδιαφερόμενος κεφάλαια, μπορεί να προχωρήσει σε απευθείας Αίτηση στο Υπουργείο, χωρίς τη διαμεσολάβηση Τράπεζας. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Προκαταβολή. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει κανείς να διαθέτει και να καταβάλει αρχικά το σύνολο του ποσού που απαιτείται, εξοφλώντας τους προμηθευτές του. Το ποσό της ενίσχυσης θα το λάβει στη συνέχεια πίσω, αφού πιστοποιηθούν Δαπάνες και Φυσικό Αντικείμενο του Έργου, σύμφωνα με τα Δικαιολογητικά και τους Όρους του Προγράμματος. 

Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να κάνει χρήση τραπεζικού δανεισμού, μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα του νέου ‘Εξοικονομώ’, σε μία από τις δέκα Τράπεζες: τις τέσσερις Συστημικές (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank), την AtticaBank και πέντε Συνεταιριστικές (Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Παγκρήτια, Χανίων). Αυτό φυσικά σημαίνει ότι ο Ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει την ικανότητα δανεισμού. Να τονιστεί ότι τα Δάνεια αυτό είναι ΑΤΟΚΑ, καθώς το επιτόκιο δανεισμού χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα κατά 100%. Η διάρκειά τους μπορεί να είναι 4-6 χρόνια.

Εστίαση 2: Η όλη διαδικασία θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος. Επομένως οι διαδικασίες θα είναι ταχύτερες και αντικειμενικότερες, παράλληλα με αυστηρότερους-αποτελεσματικότερους μηχανισμούς ελέγχου. Η Αίτηση, δηλαδή, θα διασυνδέεται άμεσα με το taxisnet, προς διασταύρωση με τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης, ελέγχοντας τα εισοδηματικά κριτήρια και τα χαρακτηριστικά του ακινήτου (πρώτη κατοικία, είδος, τετραγωνικά, κ.α.).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην περίπτωση που ενδιαφερόμενος έχει ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ στις Δηλώσεις Ε9, αυτές θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν επιλυθεί πριν την ηλεκτρονική Αίτηση.

Εστίαση 3: Από την αρχή θα διασφαλίζεται πλέον η άμεση διαθεσιμότητα κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των εγκεκριμένων έργων, καθώς το Πρόγραμμα θα είναι ‘ανοικτό’ μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού του ανά Περιφέρεια.

ΠΡΟΣΟΧΗ: προτεραιότητα θα έχουν οι Αιτήσεις που θα κατατεθούν ΝΩΡΙΤΕΡΑ. Ωστόσο, όποιος καταθέσει Αίτηση, θα πρέπει να είναι και έτοιμος για την υλοποίηση και των σχετικών εργασιών, καθώς θα είναι υποχρεωμένος να τις ολοκληρώσει εντός εννέα μηνών από την ένταξη του έργου.

Εστίαση 4: Το σύνολο των επεμβάσεων ανακαίνισης – ενεργειακής αναβάθμισης και των επιθεωρήσεων από Ενεργειακό Επιθεωρητή θα πρέπει να είναι σύμφωνες με το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ 2017), που εφαρμόζεται από 27 Νοεμβρίου 2017.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στις περιπτώσεις κατοικιών για τις οποίες έχει εκδοθεί Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) πριν τις 26 Νοεμβρίου 2017 ή είχε γίνει μελέτη ενεργειακής απόδοσης ή είχαν υπολογιστεί εργασίες με βάση το προηγούμενο Πρόγραμμα ή τον παλιό ΚΕΝΑΚ, η εργασία αυτή -και το σύνολο των σχετικών δικαιολογητικών/εγγράφων- θα πρέπει να ξαναγίνουν.


Η οικονομική και διαδικαστική παραπάνω δυσκολία, μάλλον εξισορροπεί από τις μεγαλύτερες δυνατότητες και ευελιξία για την κάλυψη των ενεργειακών στόχων του νέου προγράμματος. Συγκεκριμένα, για τις δύο πρώτες εισοδηματικές Κατηγορίες (ατομικό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ, οικογενειακό μέχρι 25.000) προβλέπεται εξοικονόμηση ενέργειας πάνω του 40%. Το ποσοστό αυτό είναι σχετικά χαμηλό, ούτως ώστε να υποστηριχτούν περισσότερο τα φτωχά νοικοκυριά, με μικρότερο κόστος εργασιών-παρεμβάσεων. Υψηλότερος ο ενεργειακός στόχος για τις υπόλοιπες πέντε εισοδηματικές κατηγορίες, όπου και ο σχετικός προϋπολογισμός θα πρέπει να εξασφαλίζει στο κτίριο τελική εξοικονόμηση τουλάχιστον 70%, ως προς το κτίριο αναφοράς του ΚΕΝΑΚ.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΡΠΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑ!

ΠΕΡΠΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑ!

Του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγος...

Δελτίο τύπου της Π.Ε. Ημαθίας για τη συνάντηση στο υπουργείο εσωτερικών με θέμα τη μεταφορά μαθητών

Δελτίο τύπου της Π.Ε. Ημαθίας για τη συνάντηση στο...

Σε συνέχεια των επανειλημμένων συναντήσεων στο...

Τι αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας για την πυρκαγιά στην Συκιά του Δήμου Βέροιας

Τι αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας για την...

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας την 21-02-2019 και περί ώρα...

Διενέργεια εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου στο Νοσοκομείο Νάουσας

Διενέργεια εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου στο...

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Νάουσας ενημερώνει τους...

Ενημερωτική εκδήλωση για τις επιδοτούμενες δράσεις του ΕΠΑνΕΚ στο Επιμελητήριο Hμαθίας

Ενημερωτική εκδήλωση για τις επιδοτούμενες δράσεις...

Το Επιμελητήριο Hμαθίας σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ ...

Πρόσκληση για δημιουργία της αφίσας του 5ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας

Πρόσκληση για δημιουργία της αφίσας του 5ου Φεστιβάλ...

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας ...

 Δικογραφία σε βάρος 27χρονου για την αφαίρεση μηχανήματος καθαρισμού αξίας 1.300 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 27χρονου για την αφαίρεση...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας σχηματίσθηκε...

Αποτελέσματα μαθητικού διαγωνισμού  «Γίνε νονός της Αποκριάς του 2019»

Αποτελέσματα μαθητικού διαγωνισμού «Γίνε νονός της...

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας στο πλαίσιο των...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Φίλοι μου, καλή σας ημέρα, εάν επιθυμείς να σωθείς, μου έλεγε ένας ντόκτορας περπάτα.Πίστευα και εγώ ότι αναφέρεται στο κορμί μου που θέλει λίφτινγκ, που...

Σε συνέχεια των επανειλημμένων συναντήσεων στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλαιτζίδη, των πιέσεων που ασκήθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και της συνδρομής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ...