Οι «Καινοτομίες»  του ‘Εξοικονόμηση ‘ΙΙ’

Οι «Καινοτομίες» του ‘Εξοικονόμηση ‘ΙΙ’

Του Μιχάλη Μπούργου

Συμβούλου Μηχανικού Αναπτυξιακού – 

Χωρικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού


Στο σημερινό άρθρο θα συνεχιστεί η παρουσίαση του Προγράμματος ‘Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ’ (προηγούμενο: ‘Λαός’ 22/2/2018), εστιάζοντας περισσότερο στις κρίσιμες διαφοροποιήσεις του νέου Προγράμματος και σε σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να προσέξει κανείς.

Να ξεκινήσουμε επισημαίνοντας την μικρή καθυστέρηση, ως προς τη δυνατότητα των Ενδιαφερόμενων στην υποβολή Αιτήσεων Συμμετοχής: η σχετική εφαρμογή ‘ανοίγει’ τελικά την Πέμπτη 8 Μαρτίου. Το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» θα χρηματοδοτήσει μέχρι και 70% -ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση του Δικαιούχου- τεχνολογίες, υλικά και εργασίες για την ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών.

Συγκρίνοντας τα «Εξοικονομώ» Ι και ΙΙ, χρήσιμο είναι να επισημανθούν οι ακόλουθες «καινοτομίες» του νέου προγράμματος, εστιάζοντας παράλληλα σε σημεία που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα:

Εστίαση 1: Στο νέο Πρόγραμμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ υποχρεωτικός ο Τραπεζικός Δανεισμός. Στην περίπτωση που διαθέτει ο Ενδιαφερόμενος κεφάλαια, μπορεί να προχωρήσει σε απευθείας Αίτηση στο Υπουργείο, χωρίς τη διαμεσολάβηση Τράπεζας. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Προκαταβολή. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει κανείς να διαθέτει και να καταβάλει αρχικά το σύνολο του ποσού που απαιτείται, εξοφλώντας τους προμηθευτές του. Το ποσό της ενίσχυσης θα το λάβει στη συνέχεια πίσω, αφού πιστοποιηθούν Δαπάνες και Φυσικό Αντικείμενο του Έργου, σύμφωνα με τα Δικαιολογητικά και τους Όρους του Προγράμματος. 

Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να κάνει χρήση τραπεζικού δανεισμού, μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα του νέου ‘Εξοικονομώ’, σε μία από τις δέκα Τράπεζες: τις τέσσερις Συστημικές (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank), την AtticaBank και πέντε Συνεταιριστικές (Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Παγκρήτια, Χανίων). Αυτό φυσικά σημαίνει ότι ο Ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει την ικανότητα δανεισμού. Να τονιστεί ότι τα Δάνεια αυτό είναι ΑΤΟΚΑ, καθώς το επιτόκιο δανεισμού χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα κατά 100%. Η διάρκειά τους μπορεί να είναι 4-6 χρόνια.

Εστίαση 2: Η όλη διαδικασία θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος. Επομένως οι διαδικασίες θα είναι ταχύτερες και αντικειμενικότερες, παράλληλα με αυστηρότερους-αποτελεσματικότερους μηχανισμούς ελέγχου. Η Αίτηση, δηλαδή, θα διασυνδέεται άμεσα με το taxisnet, προς διασταύρωση με τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης, ελέγχοντας τα εισοδηματικά κριτήρια και τα χαρακτηριστικά του ακινήτου (πρώτη κατοικία, είδος, τετραγωνικά, κ.α.).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην περίπτωση που ενδιαφερόμενος έχει ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ στις Δηλώσεις Ε9, αυτές θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν επιλυθεί πριν την ηλεκτρονική Αίτηση.

Εστίαση 3: Από την αρχή θα διασφαλίζεται πλέον η άμεση διαθεσιμότητα κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των εγκεκριμένων έργων, καθώς το Πρόγραμμα θα είναι ‘ανοικτό’ μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού του ανά Περιφέρεια.

ΠΡΟΣΟΧΗ: προτεραιότητα θα έχουν οι Αιτήσεις που θα κατατεθούν ΝΩΡΙΤΕΡΑ. Ωστόσο, όποιος καταθέσει Αίτηση, θα πρέπει να είναι και έτοιμος για την υλοποίηση και των σχετικών εργασιών, καθώς θα είναι υποχρεωμένος να τις ολοκληρώσει εντός εννέα μηνών από την ένταξη του έργου.

Εστίαση 4: Το σύνολο των επεμβάσεων ανακαίνισης – ενεργειακής αναβάθμισης και των επιθεωρήσεων από Ενεργειακό Επιθεωρητή θα πρέπει να είναι σύμφωνες με το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ 2017), που εφαρμόζεται από 27 Νοεμβρίου 2017.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στις περιπτώσεις κατοικιών για τις οποίες έχει εκδοθεί Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) πριν τις 26 Νοεμβρίου 2017 ή είχε γίνει μελέτη ενεργειακής απόδοσης ή είχαν υπολογιστεί εργασίες με βάση το προηγούμενο Πρόγραμμα ή τον παλιό ΚΕΝΑΚ, η εργασία αυτή -και το σύνολο των σχετικών δικαιολογητικών/εγγράφων- θα πρέπει να ξαναγίνουν.


Η οικονομική και διαδικαστική παραπάνω δυσκολία, μάλλον εξισορροπεί από τις μεγαλύτερες δυνατότητες και ευελιξία για την κάλυψη των ενεργειακών στόχων του νέου προγράμματος. Συγκεκριμένα, για τις δύο πρώτες εισοδηματικές Κατηγορίες (ατομικό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ, οικογενειακό μέχρι 25.000) προβλέπεται εξοικονόμηση ενέργειας πάνω του 40%. Το ποσοστό αυτό είναι σχετικά χαμηλό, ούτως ώστε να υποστηριχτούν περισσότερο τα φτωχά νοικοκυριά, με μικρότερο κόστος εργασιών-παρεμβάσεων. Υψηλότερος ο ενεργειακός στόχος για τις υπόλοιπες πέντε εισοδηματικές κατηγορίες, όπου και ο σχετικός προϋπολογισμός θα πρέπει να εξασφαλίζει στο κτίριο τελική εξοικονόμηση τουλάχιστον 70%, ως προς το κτίριο αναφοράς του ΚΕΝΑΚ.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συγκέντρωση Σχολικών Ειδών από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αλεξάνδρειας

Συγκέντρωση Σχολικών Ειδών από το Κοινωνικό...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Αυτοτελούς Τμήματος...

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τάφρο “66”

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας...

Από τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων...

Εξώδικο και απαντήσεις για το δημοτικό καταφύγιο ζώων της Βέροιας

Εξώδικο και απαντήσεις για το δημοτικό καταφύγιο ζώων...

Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η παρούσα θητεία της...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Ανοιικτή για τους δημότες η τελετή της ορκομωσίας - Την Κυριακή 25 Αυγούστου στις 11:00 π.μ

Δήμος Αλεξάνδρειας: Ανοιικτή για τους δημότες η τελετή...

Με ιδιαίτερη τιμή σας προσκαλούμε στην τελετή...

Ενημέρωση για το Επίδομα Στέγασης από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα Ρομά

Ενημέρωση για το Επίδομα Στέγασης από το Κέντρο...

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα...

Το εβδομαιδιαίο πρόγραμμα λειτουργίας του Δημοτικού Ιατρείου - Από 26/8 - 30/08

Το εβδομαιδιαίο πρόγραμμα λειτουργίας του Δημοτικού...

Στο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Βέροιας  προσφέρονται...

Ο Γεώργιος Τοπαλίδης προτείνεται για διοικητής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας

Ο Γεώργιος Τοπαλίδης προτείνεται για διοικητής της 3ης...

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα που προτείνει το Υπουργείο...

300 βιβλία και λευκώματα από τον  Γιάννη και την  Μαίρη Ναζλίδη στη Βιβλιοθήκη του Γιαννακοχωρίου

300 βιβλία και λευκώματα από τον Γιάννη και την Μαίρη...

Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Βυζαντινός Πολιτισμός, η Ιστορία,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικειου Βέροιας έγινε στις 12 το πρωί η κλήρωση για την ανάδειξη του προέδρου του Κάτω Βερμίου (Σελίου). Στην κληρωτίδα μπήκαν τα ονόματα των Αντωνη Πιτουλια και Γιώργου...

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...