Τα 18 SOS του «Εξοικονόμηση ΙΙ»

Τα 18 SOS του «Εξοικονόμηση ΙΙ»

Του Μιχάλη Μπούργου Συμβούλου Μηχανικού 

Αναπτυξιακού –Χωρικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού


Στο σημερινό άρθρο θα συνεχιστεί η παρουσίαση του Προγράμματος ‘Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ’ (προηγούμενα: ‘Λαός’ 22/2/2018 και 6/3/2018), εμβαθύνοντας περισσότερο σε κρίσιμες λεπτομέρειες, που θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες να τις γνωρίζει κάθε Ενδιαφερόμενος από την αρχή.

Αυτά τα κρίσιμα χαρακτηριστικά ομαδοποιήθηκαν, για τη δική σας διευκόλυνση, στα 18 SOS του Προγράμματος:

1. Η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Προγράμματος άνοιξε την Τρίτη στις 8.00 το πρωί στη διεύθυνση https://exoikonomisi.ypen.gr/. Η διαδικασία υποβολής Αιτήσεων  «πάγωσε» το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 5.30 μ.μ. Ακολούθησε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου που αναφέρει ότι η διαδικασία για την Κεντρική Μακεδονία θα ανοίξει την Δευτέρα 19 Μαρτίου στις 8.00 το πρωί.

2. Οι Αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά, στην παραπάνω διεύθυνση και η συνολική διαδικασία θα εκτελείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος

3. Η σχετική Προκήρυξη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 2/3/2018 (ΦΕΚ B’ 756). Σε αυτήν βρίσκονται ενσωματωμένα ο Οδηγός Εφαρμογής και τα Παραρτήματα.

4. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα θα τηρηθεί χρονική σειρά προτεραιότητας. Αρκεί να έχουν συγκεντρωθεί και συμπληρωθεί σωστά τα απαραίτητα έγγραφα.

5. Το ποσοστό της ενίσχυσης εξαρτάται από την ‘Κατηγορία’ στην οποία εντάσσεται ο Ενδιαφερόμενος, που προσδιορίζεται από το «Ατομικό Εισόδημα», αν δεν είναι παντρεμένος ή το «Οικογενειακό» εφόσον είναι ή έχει παιδιά. Ως ‘Εισόδημα’ θεωρείται το ‘Εισόδημα Επιβολής Εισφοράς’ του Εκκαθαριστικού Σημειώματος. Το ποσοστό αυτό αυξάνει, ανάλογα με τον αριθμό τον τέκνων.

6. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτεί παρεμβάσεις ΜΟΝΟ στις Κύριες Κατοικίες, οι οποίες είναι νόμιμες και χωρίς αυθαιρεσίες (ή έχουν ρυθμιστεί αυτές). Στην περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης τακτοποίησης στο Ακίνητο, θα πρέπει να διευθετηθούν πριν την υποβολή της Αίτησης.

7. Αν μία κατοικία είναι «Κύρια» προκύπτει από τα στοιχεία της πλέον πρόσφατης Εκκαθαρισμένης Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1), του «προσώπου που τη χρησιμοποιεί». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει Αίτηση και για Ενοικιαζόμενη Κατοικία ή για Δωρεάν Παραχωρούμενη. 

8. Στις περιπτώσεις ύπαρξης περισσότερων Εμπράγματων Δικαιωμάτων σε επιλέξιμη Κατοικία, η Αίτηση υποβάλλεται από τον έναν εκ των Συγκυρίων/Επικαρπωτών, μετά από συναίνεση των υπολοίπων. Ο Αιτών θα «προσδιορίσει» και την Κατηγορία της επιχορήγησης που θα ενταχθεί το Έργο, ανάλογα με τα εισοδήματά του.

9. Για κάθε Κατοικία (αλλά και κάθε Πολυκατοικία) μπορεί να υποβληθεί ΜΙΑ ΜΟΝΟ Αίτηση.  ΩΣΤΟΣΟ: Επιτρέπεται η υποβολή Αιτήσεων για περισσότερες ιδιοκτησίες από το ίδιο πρόσωπο, στην περίπτωση που οι επιπλέον της μιας Αίτησης αποτελούν μέρος Αίτησης/Αιτήσεων που αφορά σε Πολυκατοικία.

10. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Κατοικία που έχει υπαχθεί και ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις στο ‘Εξοικονόμηση Ι’. ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ: εάν αυτή αποτελεί μέρος Αίτησης που αφορά Πολυκατοικία, και όχι για τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ‘Ι’.

11. Τα έργα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 25.000 ευρώ.

12. Ως ημερομηνία έναρξης Επιλεξιμότητας Δαπανών ορίζεται η ημερομηνία έκδοσης του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) κατάταξης του Ακινήτου.

13. Μπορεί ο Ενδιαφερόμενος να λάβει Άτοκο Δάνειο, διάρκειας 4-6 ετών. Δεν είναι αυτό απαραίτητο, εφόσον διαθέτει το ποσό για τη συνολική εξόφληση των Έργων.

14. Το σύνολο των επεμβάσεων στο Ακίνητο θα πρέπει να είναι σύμφωνες με το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ 2017).

15. Οι Συμβουλευτικές Υπηρεσίες που απαιτεί το πρόγραμμα αφορούν τις δύο Ενεργειακές Επιθεωρήσεις και το Σύμβουλο του Έργου (κατά τη γνώμη μου αναγκαία, για την ορθή και ασφαλή υλοποίηση του Έργου). Πρακτικά, οι Μηχανικοί που θα εκδώσουν τα ΠΕΑ γίνονται και Ελεγκτές του πραγματικού αντικειμένου του Έργου Πιθανότατα να απαιτηθούν και άλλες Υπηρεσίες Μελέτες και Εγκρίσεις, κατά περίπτωση. Στο σύνολό τους (κατά 100%), οι σχετικές δαπάνες χρηματοδοτούνται για τα εγκεκριμένα Έργα. ΠΡΟΣΟΧΗ: προκύπτουν «ασυμβίβαστα», καθώς ο ‘ελεγχόμενος’ δεν μπορεί να είναι και ‘ελεγκτής’, τα οποία και πρέπει να προσεχθούν (π.χ. άλλος Μηχανικός/Σύμβουλος για τα ΠΕΑ και άλλος για Σύμβουλος Έργου – Μελετητής).

16. Οι Τεχνολογίες και τα Υλικά που θα χρησιμοποιηθούν οφείλουν να ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ, να φέρουν Πιστοποίηση των ενεργειακών χαρακτηριστικών τους και και Σήμανση CE. 

17. Είναι υποχρεωτική η ολοκλήρωση των ενεργειακών παρεμβάσεων, η πιστοποίησή τους και η εξόφληση όλων των δαπανών μέσα σε 9 μήνες από την Έγκριση Υπαγωγής.

18. Η καταβολή της επιχορήγησης και η εκταμίευση του συνολικού ποσού του δανείου θα ολοκληρώνεται σε 2 μήνες από την Ημερομηνία Υποβολής της Δήλωσης Πιστοποίησης για την Ολοκλήρωση του Έργου.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεύτερη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος  Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Trans European Water Sustainability»

Δεύτερη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του...

Η δεύτερη βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο...

Κ. Ναλμπάντης: Επικίνδυνα διχαστικός μέσα στον πανικό του ο κ. Γκυρίνης

Κ. Ναλμπάντης: Επικίνδυνα διχαστικός μέσα στον πανικό...

Με έκπληξη ομολογώ, διάβασα την ανακοίνωση του κ....

Στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την υπουργοποίησή του, στον ΑΚΟΥ 99.6 - Άγγελος Τόλκας: «Πολιτική επιλογή,  να ανταποκριθώ στο προσκλητήριο Τσίπρα  για μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων»

Στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την υπουργοποίησή του,...

Τι λέει για «Κίνημα Αλλαγής», για τις αντιδράσεις και...

Για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  στη Βέροια

Για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη...

Από την παράταξη του υποψήφιου του «Κινήματος...

Γεωργία Μπατσαρά:  Θα τιμήσουμε  τη Μνήμη  της Γενοκτονίας  του Ποντιακού  Ελληνισμού

Γεωργία Μπατσαρά: Θα τιμήσουμε τη Μνήμη της...

Από τον Συνδυασμό «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα Πόλη» της...

Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον  κανονισμό λειτουργίας του εμπορικού πεζόδρομου Βέροιας

Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον ...

Τακτική Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής...

Ανακοίνωση Υπηρεσίας Πράσινου Νάουσας για το κλάδεμα των δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους

Ανακοίνωση Υπηρεσίας Πράσινου Νάουσας για το κλάδεμα...

Όσοι δημότες ενδιαφέρονται για κλάδεμα δέντρων που...

Αποτελέσματα εξαμήνου της δράσης ανακύκλωσης ρούχων στο Δήμο Νόαυσας

Αποτελέσματα εξαμήνου της δράσης ανακύκλωσης ρούχων...

Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του προγράμματος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τι λέει για «Κίνημα Αλλαγής», για τις αντιδράσεις και αιτιάσεις για την υπουργοποίησή του και για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του, ως βουλευτής, στην ΗμαθίαΤα πρώτα του χαρτιά άνοιξε ο Άγγελος Τόλκας μετά...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Η δεύτερη βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Trans European Water Sustainability» με θέμα την αειφορία του νερού, στο οποίο το 5ο  ΓΕ.Λ. Βέροιας συμμετέχει ως εταίρος,...