Τα 18 SOS  του «Εξοικονόμηση ΙΙ»

Τα 18 SOS του «Εξοικονόμηση ΙΙ»

Του Μιχάλη Μπούργου Συμβούλου Μηχανικού 

Αναπτυξιακού –Χωρικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού


Στο σημερινό άρθρο θα συνεχιστεί η παρουσίαση του Προγράμματος ‘Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ’ (προηγούμενα: ‘Λαός’ 22/2/2018 και 6/3/2018), εμβαθύνοντας περισσότερο σε κρίσιμες λεπτομέρειες, που θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες να τις γνωρίζει κάθε Ενδιαφερόμενος από την αρχή.

Αυτά τα κρίσιμα χαρακτηριστικά ομαδοποιήθηκαν, για τη δική σας διευκόλυνση, στα 18 SOS του Προγράμματος:

1. Η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Προγράμματος άνοιξε την Τρίτη στις 8.00 το πρωί στη διεύθυνση https://exoikonomisi.ypen.gr/. Η διαδικασία υποβολής Αιτήσεων  «πάγωσε» το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 5.30 μ.μ. Ακολούθησε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου που αναφέρει ότι η διαδικασία για την Κεντρική Μακεδονία θα ανοίξει την Δευτέρα 19 Μαρτίου στις 8.00 το πρωί.

2. Οι Αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά, στην παραπάνω διεύθυνση και η συνολική διαδικασία θα εκτελείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος

3. Η σχετική Προκήρυξη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 2/3/2018 (ΦΕΚ B’ 756). Σε αυτήν βρίσκονται ενσωματωμένα ο Οδηγός Εφαρμογής και τα Παραρτήματα.

4. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα θα τηρηθεί χρονική σειρά προτεραιότητας. Αρκεί να έχουν συγκεντρωθεί και συμπληρωθεί σωστά τα απαραίτητα έγγραφα.

5. Το ποσοστό της ενίσχυσης εξαρτάται από την ‘Κατηγορία’ στην οποία εντάσσεται ο Ενδιαφερόμενος, που προσδιορίζεται από το «Ατομικό Εισόδημα», αν δεν είναι παντρεμένος ή το «Οικογενειακό» εφόσον είναι ή έχει παιδιά. Ως ‘Εισόδημα’ θεωρείται το ‘Εισόδημα Επιβολής Εισφοράς’ του Εκκαθαριστικού Σημειώματος. Το ποσοστό αυτό αυξάνει, ανάλογα με τον αριθμό τον τέκνων.

6. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτεί παρεμβάσεις ΜΟΝΟ στις Κύριες Κατοικίες, οι οποίες είναι νόμιμες και χωρίς αυθαιρεσίες (ή έχουν ρυθμιστεί αυτές). Στην περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης τακτοποίησης στο Ακίνητο, θα πρέπει να διευθετηθούν πριν την υποβολή της Αίτησης.

7. Αν μία κατοικία είναι «Κύρια» προκύπτει από τα στοιχεία της πλέον πρόσφατης Εκκαθαρισμένης Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1), του «προσώπου που τη χρησιμοποιεί». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει Αίτηση και για Ενοικιαζόμενη Κατοικία ή για Δωρεάν Παραχωρούμενη. 

8. Στις περιπτώσεις ύπαρξης περισσότερων Εμπράγματων Δικαιωμάτων σε επιλέξιμη Κατοικία, η Αίτηση υποβάλλεται από τον έναν εκ των Συγκυρίων/Επικαρπωτών, μετά από συναίνεση των υπολοίπων. Ο Αιτών θα «προσδιορίσει» και την Κατηγορία της επιχορήγησης που θα ενταχθεί το Έργο, ανάλογα με τα εισοδήματά του.

9. Για κάθε Κατοικία (αλλά και κάθε Πολυκατοικία) μπορεί να υποβληθεί ΜΙΑ ΜΟΝΟ Αίτηση.  ΩΣΤΟΣΟ: Επιτρέπεται η υποβολή Αιτήσεων για περισσότερες ιδιοκτησίες από το ίδιο πρόσωπο, στην περίπτωση που οι επιπλέον της μιας Αίτησης αποτελούν μέρος Αίτησης/Αιτήσεων που αφορά σε Πολυκατοικία.

10. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ: Κατοικία που έχει υπαχθεί και ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις στο ‘Εξοικονόμηση Ι’. ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ: εάν αυτή αποτελεί μέρος Αίτησης που αφορά Πολυκατοικία, και όχι για τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ‘Ι’.

11. Τα έργα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 25.000 ευρώ.

12. Ως ημερομηνία έναρξης Επιλεξιμότητας Δαπανών ορίζεται η ημερομηνία έκδοσης του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) κατάταξης του Ακινήτου.

13. Μπορεί ο Ενδιαφερόμενος να λάβει Άτοκο Δάνειο, διάρκειας 4-6 ετών. Δεν είναι αυτό απαραίτητο, εφόσον διαθέτει το ποσό για τη συνολική εξόφληση των Έργων.

14. Το σύνολο των επεμβάσεων στο Ακίνητο θα πρέπει να είναι σύμφωνες με το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ 2017).

15. Οι Συμβουλευτικές Υπηρεσίες που απαιτεί το πρόγραμμα αφορούν τις δύο Ενεργειακές Επιθεωρήσεις και το Σύμβουλο του Έργου (κατά τη γνώμη μου αναγκαία, για την ορθή και ασφαλή υλοποίηση του Έργου). Πρακτικά, οι Μηχανικοί που θα εκδώσουν τα ΠΕΑ γίνονται και Ελεγκτές του πραγματικού αντικειμένου του Έργου Πιθανότατα να απαιτηθούν και άλλες Υπηρεσίες Μελέτες και Εγκρίσεις, κατά περίπτωση. Στο σύνολό τους (κατά 100%), οι σχετικές δαπάνες χρηματοδοτούνται για τα εγκεκριμένα Έργα. ΠΡΟΣΟΧΗ: προκύπτουν «ασυμβίβαστα», καθώς ο ‘ελεγχόμενος’ δεν μπορεί να είναι και ‘ελεγκτής’, τα οποία και πρέπει να προσεχθούν (π.χ. άλλος Μηχανικός/Σύμβουλος για τα ΠΕΑ και άλλος για Σύμβουλος Έργου – Μελετητής).

16. Οι Τεχνολογίες και τα Υλικά που θα χρησιμοποιηθούν οφείλουν να ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ, να φέρουν Πιστοποίηση των ενεργειακών χαρακτηριστικών τους και και Σήμανση CE. 

17. Είναι υποχρεωτική η ολοκλήρωση των ενεργειακών παρεμβάσεων, η πιστοποίησή τους και η εξόφληση όλων των δαπανών μέσα σε 9 μήνες από την Έγκριση Υπαγωγής.

18. Η καταβολή της επιχορήγησης και η εκταμίευση του συνολικού ποσού του δανείου θα ολοκληρώνεται σε 2 μήνες από την Ημερομηνία Υποβολής της Δήλωσης Πιστοποίησης για την Ολοκλήρωση του Έργου.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αύριο στη

Διαβάστε αύριο στη "ΒΕΡΟΙΑ" 19/11

Ακόμα να χτυπήσει η καμπάνα στον Προμηθέα  ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη άλατος από συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη...

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με ...

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν   οι λέξεις

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν οι λέξεις

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν...

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το   Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το Χιονοδρομικό...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών...

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική   Κοινότητα   Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας...

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη 2018.Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ακόμα να χτυπήσει η καμπάνα στον Προμηθέα  ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ «ΘΑΥΜΑ» Ο ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΕΡΘΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ - «ΜΠΑΧΑΛΟ» ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ- ΤΙ ΛΕΝΕ Ο...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη άλατος από συνεργεία της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής ενότητας Ημαθίας.Πιο συγκεκριμένα, τα συνεργεία επιχειρούν σε τμήματα...

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με τις πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας και νέων προγραμμάτων,προσφέρει στην κοινωνία της Ημαθίας δυο ταχύρυθμα προγράμματα εκμάθησης Ρωσικών και ...

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας  διοργανώνει σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bulling) -σε συνεργασία με την κα Τασιώνα Αθηνά (επισκέπτρια υγείας) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου-...