Η ACTIONSERVE ΑΕ σας ενημερώνει για τους δασικούς χάρτες

Η ACTIONSERVE ΑΕ σας ενημερώνει για τους δασικούς χάρτες

 Η εταιρία Actionserve ΑΕ (Σύμβουλοι επιχειρήσεων – Πληροφορική), με μία μεγάλη ομάδα έμπειρων Δασολόγων, Τοπογράφων και Νομικών, σε συνεργασία με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) της ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, στα οποία γίνονται οι Δηλώσεις ΟΣΔΕ, έχει αναλάβει την ενημέρωση των πολιτών και την υποβολή αντιρρήσεων κατά του αναρτημένου Δασικού Χάρτη του Νομού Ημαθίας.

 ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Οι δασικοί χάρτες θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 2664/1998 «Εθνικό Κτηματολόγιο και Άλλες Διατάξεις», με σκοπό την οριοθέτηση και καταγραφή́ των δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων και εκτάσεων άλλης μορφής που διέπονται από́ τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Η σύνταξη των δασικών χαρτών έγινε από καταρτισμένους Δασολόγους ύστερα από φωτοερμηνεία των ορθοφωτογραφιών του έτους 1945 καθώς και πρόσφατων αεροφωτογραφιών.

Κάθε πολύγωνο που απεικονίζεται στον Δασικό Χάρτη, φέρει ένα χαρακτήρα αποτελούμενο από δυο γράμματα τα οποίο μπορεί να είναι είτε Α, Δ ή Χ, όπου το πρώτο γράμμα αναφέρεται στον χαρακτήρα της έκτασης όπως απεικονίζεται το 1945 και το δεύτερο γράμμα στον χαρακτήρα της έκτασης όπως απεικονίζεται το 2007-2009.

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

 ·   Αν η έκταση έχει χαρακτηριστεί ως ΔΑ σημαίνει ότι το 1945 ήταν δάσος ή δασική έκταση, ενώ στην πρόσφατη αεροφωτογραφία η ίδια έκταση απεικονίζεται ως αγροτική (εκχερσώσεις).

·   Αν η έκταση έχει χαρακτηριστεί ως ΑΔ σημαίνει ότι το 1945 ήταν αγρός, ενώ σήμερα εμφανίζεται ως δάσος ή δασική έκταση (δασωμένοι αγροί).


ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

 Εφόσον η έκταση σας έχει δασικό χαρακτήρα υπάρχει η δυνατότητα της υποβολής αντιρρήσεων μέσα σε προθεσμία εκατόν πέντε (105) ημερών από την ημερομηνία που ορίζεται η πρόσκληση υποβολής αντιρρήσεων.

Αντιρρήσεις μπορούν να υποβάλουν όλοι όσοι διαφωνούν με τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης, εντός του Δασικού Χάρτη και έχουν έννομο συμφέρον πάνω στην έκταση αυτή.

Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων για το σύνολο των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων των Δήμων Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας ξεκίνησε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου και λήγει την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 και για τους κατοίκους εξωτερικού παρατείνεται κατά 20 ημέρες, καθώς λήγει την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2018.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 ·     Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση μη άσκησης αντιρρήσεων, ο χαρακτήρας μιας έκτασης τελεσιδικεί και ο χάρτη κυρώνεται χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του αποδιδόμενου χαρακτήρα με καμία άλλη ρύθμιση, τροπολογία.

 ·    Αν δεν γίνει κάποια ενέργεια ώστε να αποχαρακτηριστεί η έκταση από δασική, ο παραγωγός-ιδιοκτήτης δεν θα έχει το δικαίωμα να δηλώσει αυτή την έκταση στον ΟΣΔΕ και συνεπώς δεν θα καταφέρει να διεκδικήσει τις αγροτικές επιδοτήσεις.

 ·    Η διαδικασία των αντιρρήσεων είναι σημαντικό να γίνεται με τη κατάλληλη φωτοερμηνευτική ανάλυση και τεκμηρίωση από έμπειρους Δασολόγους για την αποφυγή άσκοπης οικονομικής επιβάρυνσης χωρίς αποτέλεσμα.

 ·    Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι οι σύμβουλοι τους διαθέτουν γνώσεις τόσο των δασικών θεμάτων, όσο και της δασικής νομοθεσίας σε συνδυασμό με την κατάλληλη φωτοερμηνευτική εμπειρία.

 

 

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της Βέροιας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της...

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Παρατάσεις για την Εφαρμογή  του Κανονισμού  Πυροπροστασίας Ακινήτων  εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Παρατάσεις για την Εφαρμογή του Κανονισμού ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, ενημερώνει οτι: Σε συνέχεια της...

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες  του οικισμού Αγίου Γεωργίου Αλεξάνδρειας

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες του οικισμού Αγίου...

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου...

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας  Ενημέρωση εκπαιδευτικών για την διαχείριση και  αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας Ενημέρωση...

Το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα...

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Οι Αμερικανικές Γωνιές Veria Techlab & Thessaloniki TechLab με την...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Γράφει η Όλγα Κουτμηριδου -ΜεταξαΥπάρχουν και πουλιά...

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την...

Της Αναστασίας Πάπαρη Εφέτος η UNESCO και το ICOMOS...

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες για την σχολική Ημερίδα με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στον Κυβερνοχώρο

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες...

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας, Διεύθυνση...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...