ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ (1918-2018) Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ (1940-1945)

ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ (1918-2018) Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ (1940-1945)

Γράφει ο 

Παύλος Πυρινός

Πρώην Τοπικός Έφορος Προσκόπων Βεροίας


Α΄ Στη Βέροια, ούτε μετά την αναγκαστική διάλυση και συγχώνευση των Προσκοπικών Ομάδων Βεροίας με την ΕΟΝ και κατά το διάστημα της κατοχής, δεν έπαυσε να υπάρχει μυστική προσκοπική ομάδα, συγκροτημένη μέσα σε προσκοπικό και εθνικό πλαίσιο.

Η Ομάδα αυτή συνδέθηκε με το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, όταν γνωρίστηκε ο Δημήτριος Παπαδόπουλος με τη Μουρβέτ Σούλα (μωαμεθανή), το χειμώνα του 1942, κατόπιν μεσολαβήσεως του πατρός Λεωνίδα Παρασκευόπουλου (μετέπειτα Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης), με σκοπό τη λειτουργία παιδικών συσσιτίων.

Στην προσπάθειά τους αυτή, έτυχαν μεγάλης βοήθειας και από τον Αιμίλιο Βέγκερ, εντεταλμένο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα.

Η μυστική προσκοπική ομάδα με τη βοήθειά του ίδρυσε παιδικά συσσίτια για φτωχά παιδιά, στην αρχή για 100 και σε λίγο διάστημα ο αριθμός των συσσιτούντων ανέβηκε στα 1256 παιδιά.

Ο χώρος που φιλοξενούσε τα συσσίτια ήταν η Παλαιά Μητρόπολη με τραπέζια και πάγκους του προσκοπισμού και των κατηχητικών σχολείων.

Για το μαγείρεμα υπήρχαν δύο τεράστιοι λέβητες (προσφορά του Ερυθρού Σταυρού), από τους οποίους έβγαιναν πολλές μερίδες την ημέρα.

Ξύλα, κυρίως τα ξερά κλαδιά και τα πεσμένα δένδρα, έκοβαν οι πρώην πρόσκοποι από το δάσος της Καστανιάς με την έγκριση του Δασαρχείου.

Τα συσσίτια λειτουργούσαν σε τρεις βάρδιες, με την επίβλεψη του Δημήτρη Παπαδόπουλου, με μαγείρισσα την κ. Σούλα, βοηθούς τους προσκόπους της μυστικής ομάδος, πολλών παλαιών προσκόπων, κυριών και δεσποινίδων (που βοηθούσαν στην προετοιμασία του φαγητού και το σερβίρισμα).


Τα συσσίτια λειτουργούσαν σε τρεις βάρδιες:

Ώρα 12 το μεσημέρι, έτρωγαν τα παιδιά που θα πήγαιναν στο απογευματινό σχολείο. Ώρα 1.00 μ.μ., έτρωγαν τα παιδιά του Δημοτικού που είχαν σχολάσει και ώρα 2.00 μ.μ., τα παιδιά του Γυμνασίου.

Οι πρόσκοποι της μυστικής ομάδας επισκέπτονταν τις φυλακές κάθε μεσημέρι για να διανείμουν φαγητό στους εκεί κρατουμένους.

Για 20 περίπου μέρες περιέθαλψαν 700 ομήρους που εγκαταλείφθηκαν στο έλεος του Θεού σε στρατόπεδα, μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας.

Οργάνωσαν (πάντοτε με τη βοήθεια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού) πλήρες φαρμακείο για τα παιδιά των συσσιτίων και για άλλα άπορα παιδιά.

Τέλος, εργάστηκαν και επί του Εθνικού πεδίου με την εκτύπωση και διανομή διαφημιστικών προκηρύξεων και ως σύνδεσμοι μεταφοράς μηνυμάτων εντός της πόλεως κ.ά.

Οι βαθμοφόροι και πρόσκοποι που συγκρότησαν τη μυστική προσκοπική ομάδα στα χρόνια της κατοχής ήταν:

1. Παπαδόπουλος Δημήτριος, Τ. Έφορος,

2. Σακελλαρίδης Ιωάννης, αρχηγεύων ομάδος

3. Κουϊκόγλου Ιορδάνης, αρχηγός, βοηθός Τ. Εφόρου

4. Λιακόπουλος Βασίλειος, βοηθός Τ. Εφόρου

5. Ζαφάρας Ορέστης, αρχηγεύων

6. Κόντος Γεώργιος, βοηθός Τ.Ε. επί Λυκοπούλων

7. Βαφείδης Σταύρος

8. Τσουλής Αθανάσιος

9. Φελλόπουλος Αναστάσιος αρχηγεύων 2ου Συστήματος

10. Τσιτινίδης Ιωάννης, υπαρχηγός αρχηγείων 3ου Συστήματος

11. Κανελλίδης Τηλέμαχος, υπαρχηγός αρχηγεύων 5ου συστήματος

12. Σύρπης Θεοφάνης, υπαρχηγός

13. Κόρτης Στέφανος

14. Κορδονίδης Παναγιώτης, υπαρχηγός, αρχηγεύων 1ου συστήματος

15. Μήτσου Χρήστος, ενωμοτάρχης

16. Οικονόμου Γεώργιος, ενωμοτάρχης

17. Χάϊτας Ηρακλής, μόνιμος ανθυπασπιστής στρατιωτικής μουσικής

Στους ανωτέρω βαθμοφόρους και προσκόπους της μυστικής προσκοπικής ομάδας, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων του 1951 απένειμε αναμνηστικά διπλώματα για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφεραν προς την πατρίδα, την κοινωνία και τον πλησίον, όπως το προσκοπικό τους καθήκον επέβαλε.


Β΄ Ο Αιμίλιος Βέγκερ, εντεταλμένος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα, δεν βοήθησε οικονομικά μόνο τα παιδικά συσσίτια των προσκόπων Βεροίας, αλλά και την πρώτη μεταπολεμική κατασκήνωση των προσκόπων στην Καστανιά Βεροίας (5-7-1945 έως 17-8-1945).

Για τη μεγάλη οικονομική βοήθεια που πρόσφερε στα παιδικά συσσίτια και την πρώτη μεταπολεμική κατασκήνωση των προσκόπων, ο Αιμίλιος Βέγκερ ανακηρύχθηκε ευεργέτης των προσκόπων Βεροίας και επίτιμος πρόεδρος του Τοπικού Προσκοπικού Συνδέσμου Βεροίας.

Το έγγραφο που στάλθηκε στον Αιμίλιο Βέγκερ:

Τον εξοχώτατον Κύριον Αιμίλιον Βέγκερ

Θεσσαλονίκην

Εξοχώτατε

Οι Αξιωματικοί και πρόσκοποι της Τοπικής Εφορίας Βεροίας, λαβόντες γνώσιν των ευγενεστάτων αισθημάτων σας δια τους προσκόπους Βεροίας, ως και των γενναιοτάτων δωρεών σας δια την θερινήν κατασκήνωσιν Καστανιάς, διαβιβάζουσι τας θερμοτάτας ευχαριστίας και την ευγνωμοσύνη των, το δε συμβούλιον των αρχηγών ομάδων εισηγήσει του Τοπικού Εφόρου ανακηρύσσει υμάς Ευεργέτην και επίτιμον πρόεδρον του Τοπικού Προσκοπικού Συνδέσμου με την παράκλησιν όπως ευαρεστηθήτε και δεχθήτε τον τίτλον τούτον ελάχιστο δείγμα εκ πληρώσεως τιμής και ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπόν σας.

Μετά Προσκοπικής τιμής

Ο Τοπικός Έφορος Τ.Υ.

Δημήτριος Παπαδόπουλος

Οι Αρχηγοί Τ.Υ.

Ζαφάρας Ορέστης, Κοϊκόγλου Ιορδάνης, Κόντας Γεώργιος, Σακελλαρίου Ιωάννης, Κατσαμάκας Αντώνιος



Σημείωση: Τα προσκοπικά σημειώματα θα συνεχιστούν το Σεπτέμβριο


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...