Θ. Κορωνάς: «Πρόθεση του Δήμου είναι να επανεντάσσονται σε περιοχές αποκεντρωμένων δημοτικών κοινοτήτων»

Θ. Κορωνάς: «Πρόθεση του Δήμου είναι να επανεντάσσονται σε περιοχές αποκεντρωμένων δημοτικών κοινοτήτων»

-Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μίλησε στον ΑΚΟΥ 99.6

για τα αδέσποτα
-Τις συνθήκες του Κυνοκομείου καταγγέλει

ο Φιλοζωικός Όμιλος και ζητει επανένταξη

των αδέσποτων στην πόλη 

Για το θέμα των αδέσποτων σκυλιών μίλησε χθες το μεσημέρι στην ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΚΟΥ 99.6 «ΛΑΙΚΑ & ΑΙΡΕΤΙΚΑ» ο καλεσμένος, αντιδήμαρχος Βέροιας, Θεόφιλος Κορωνάς. Ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι ο δήμος Βέροιας δεν ευθύνεται για την κατάσταση, αφού είναι από τους πιο πλήρεις από πλευράς στελέχωσης και υποδομών, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα στην καθημερινότητα του πολίτη της Βέροιας παραμένει.

Η πενταμελής επιτροπή που έχει ορισθεί για την διαχείριση των σκυλιών ειδικά σε περιοχές που εντοπίζεται αυξημένος αριθμός αδέσποτων, θα συνεχίσει την περισυλλογή και δεν θα επανεντάσσει τα ζώα στο κέντρο της Βέροιας(Βενιζέλου, Αγ. Ανάργυροι, Πιερίων). Η πρόθεση είναι να επανεντάσσονται σε περιοχές μετά από εισήγηση της διεύθυνσης περιουσίας σε αποκεντρωμένες δημοτικές κοινότητες.

Και τούτο γιατί τα περισσότερα σκυλιά λόγω ράτσας(ποιμενικά) είναι μεγαλόσωμα και φυσικός τους χώρος σίγουρα δεν είναι τα κεντρικά πεζοδρόμια της πόλης. Αναφερόμενος στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ΒΕΡΟΙΑ για σημεία που έχουν εντοπιστεί στην πόλη, που είναι ιδιωτικές περιουσίες και πολλαπλασιάζονται με ραγδαίο ρυθμό τα σκυλιά, δήλωσε ότι καλό θα ήταν να συνεργαστούν οι ιδιοκτήτες και να παρέχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του δήμου, προκειμένου να στειρώσουν τα σκυλιά και να ελεγθεί έτσι η αναπαραγωγή τους. Επίσης ζήτησε ανοιχτά την βοήθεια του κόσμου, με πληροφορίες, για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι μεταφοράς και διοχέτευσης πληθυσμού σκυλιών στο κέντρο και στην ευρύτερη περιοχή της Βέροιας. 

Καταγγελία του Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας

Την ίδια ημέρα, χθες, κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ, στν Δήμαρχο και το αρμόδιο Υπουργείο, καταγγελία του Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Ενόψει του επερχόμενου καύσωνα, ζητούμε την άμεση επανένταξη και απεγκλωβισμό των ζώων, που άνευ λόγου βρίσκονται εντός του Κυνοκομείου μέσα σε κλουβιά, τα οποία έχουν για στέγαστρα σήτες θερμοκηπίου, μη δυνάμενα να προστατευτούν από την έντονη ηλιοφάνεια και τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Μπορείτε να ακούσετε την χθεσινή εκπομπή πατώντας εδώ

Η πολύμηνη περαιτέρω παραμονή τους εκεί (σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν το έτος), εκτός του ότι είναι απάνθρωπη, είναι επίσης και παράνομη, διότι αποτελεί τον απόλυτο βασανισμό και κολάζεται ποινικά σύμφωνα με τον Ν. 4039/2012, ως τροποποιήθηκε με τον 4235/2014, επισύρει δε αυτεπαγγέλτως ποινική δίωξη για τους υπεύθυνους που δεν μεριμνούν.

Απαιτούμε λοιπόν απλά την εφαρμογή του νόμου.

Επίσης, σας αναφέρουμε ότι το Κυνοκομείο Βέροιας φιλοξενεί πάνω από 90 ζώα, ενώ έχει νόμιμη άδεια για 17.

Επισημαίνουμε για πολλοστή φορά την απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος από την πλευρά του Δήμου για την επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων. Το μοναδικό ενδιαφέρον από την πλευρά του Δήμου εστιάζεται προς τη λάθος κατεύθυνση της αυθαίρετης περισυλλογής και του μόνιμου εγκλεισμού τους σε κλουβιά κάτω από αντίξοες και δυσμενείς συνθήκες. Και πάλι επαναλαμβάνουμε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με τον τρόπο αυτόν.

Επισημαίνουμε ότι η πενταμελής επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων ενημερώνεται από εσάς κάθε 2 μήνες και μονάχα στα χαρτιά, καθόσον η πρόσβαση μας στα κλουβιά του Κυνοκομείου έχει απαγορευτεί αυθαίρετα από εσάς και κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Κλείνοντας, δηλώνουμε ρητώς και κατηγορηματικώς, ότι δεν βρισκόμαστε σε διαμάχη μεταξύ σας, μοναδικό στόχο έχουμε τη διαφύλαξη των αδέσποτων ζώων, δεν επιθυμούμε δικαστικές διενέξεις, πλην όμως οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι εφόσον δεν διορθωθεί η κατάσταση και διαπιστώσουμε εκ νέου παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας, τότε άνευ άλλης ειδοποιήσεως σας θα κινηθούμε δικαστικά».

Απάντηση του αντιδημάρχου

Απαντώντας στην καταγγελία του Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας για απάνθρωπες και παράνομες συνθήκες παραμονής των σκυλιών στις δομές του δήμου, ο αντιδήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς, δήλωσε στο ΛΑΟ, ότι τα κλουβιά είναι αεριζόμενα και διαθέτουν φυσική και τεχνητή σκίαση από υπόστεγα.

Υπάρχει επίσης συνεχής παροχή νερού και τροφής, γίνεται καθημερινός καθαρισμός και το σημαντικότερο, πλησίον του καταφυγίου βρίσκεται το κτηνιατρείο, απ’όπου ο κτηνίατρος έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί συνεχώς την υγεία των σκυλιών.

Για τον αριθμό των σκυλιών που φιλοξενούνται τόνισε ότι εκτός του χώρου του καταφυγίου, έχει διαμορφωθεί χώρος αρκετών στρεμμάτων προσωρινής επανένταξης  των σκυλιών μέχρι να ορισθεί ο χώρος μόνιμης επανένταξης.

Αυτήν εξάλλου την τακτική ακολουθεί και το έτερο φιλοζωικό σωματείο, στο οποίο έχει παραχωρηθεί παράπλευρη έκταση και  φιλοξενούν αρκετά ζώα. Πάντως όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε «δεν είναι δυνατόν οι καταγγέλλοντες να είχαν τα σκυλιά σε κλιματιζόμενους χώρους ή σε πιο ενδεδειγμένο περιβάλλον!»

Σε κάθε περίπτωση όλες οι ενέργειες που κάνει ο δήμος είναι σε γνώση και των φιλοζωικών σωματείων και της αρμόδιας εισαγγελίας. 



Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...