Η ροδακινοπαραγωγή καταστράφηκε και ο ΕΛΓΑ   επιμένει ότι οι ζημιές από βροχοπτώσεις δεν καλύπτονται

Η ροδακινοπαραγωγή καταστράφηκε και ο ΕΛΓΑ επιμένει ότι οι ζημιές από βροχοπτώσεις δεν καλύπτονται

-Ασφαλιστικά μέτρα καταθέτουν οι συνεταιριστικοί φορείς της Ημαθίας
-Παράσταση διαμαρτυρίας αγροτών χθες το πρωί στον ΕΛΓΑ Βέροιας

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να καταλάβει κανείς τι συνέβη στη φετινή ροδακινοπαραγωγή, από τις βροχοπτώσεις του Ιουνίου. Οι φωτογραφίες και η κοινή διαπίστωση ότι τα ροδάκινα είναι όλα στο χώμα, δίνει ανάγλυφα την εικόνα και την κατάσταση.


Δείτε το βίντεο

Οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες από πέρυσι και οι ποικιλίες αυτής της εποχής έχουν πλέον χαθεί.
Ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΕΛΓΑ
Ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΕΛΓΑ καταθέτουν τις επόμενες ημέρες οι συνεταιριστικοί φορείς της Ημαθίας, ώστε να αποφασίσουν τα δικαστήρια αν οι ζημιές στη ροδακινοπαραγωγή οφείλονται ή όχι στις βροχοπτώσεις. Η απόφαση αυτή ελήφθη, μετά την συνεχιζόμενη επιμονή των στελεχών του ΕΛΓΑ ότι βάσει κανονισμού οι βροχοπτώσεις δεν καλύπτονται, αφού δεν είναι αυτές το κύριο αίτιο της καταστροφής. Σε σύσκεψη που έγινε χθες Τετάρτη, το μεσημέρι, στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας, τα διευθυντικά στελέχη του ΕΛΓΑ από την Αθήνα τόνισαν ότι επιστημονικές έρευνες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι άλλο είναι το αίτιο της ζημιάς: ένα σύμπλοκο φαινόμενο που απλώς επιτείνεται από τις βροχές, που πρέπει να ερευνηθεί και να εντοπιστεί ώστε να καταπολεμηθεί στο μέλλον!

Η σύσκεψη, στην οποία παραβρέθηκαν φορείς από την Ημαθία και την Πέλλα, είχε και στιγμές έντασης, με τα στελέχη του ΕΛΓΑ ωστόσο να επιμένουν ότι λόγοι αξιοπιστίας του οργανισμού επιβάλλουν τη λειτουργία του στη βάση του κανονισμού του.
Αντίθετοι ως προς την άποψη αυτή ήταν οι παριστάμενοι εκπρόσωποι  συνεταιριστικών φορέων και αγροτικών συλλόγων, που δεν ήταν ωστόσο αρκετή για να κάμψει την αντίσταση των στελεχών του Οργανισμού.
«Αφού δεν υπάρχει σημείο σύγκλισης, τη λύση θα τη δώσουν τα δικαστήρια» σημείωσε στο κλείσιμο της σύσκεψης εμφανώς ενοχλημένος ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού και αντιπρόεδρος της Κοινοπραξίας Κώστας Ταμπακιάρης.
Όπως τονίστηκε από στελέχη της Κοινοπραξίας, η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων θα εκδικαστεί μέσα στις επόμενες μέρες ώστε να υπάρξει σύντομα η απόφαση, η οποία «θα γίνει αποδεκτή από όλους», όπως πρόσθεσε ο κ. Ταμπακιάρης.
Παράσταση διαμαρτυρίας χθες το πρωί στον ΕΛΓΑ Βέροιας
 «Ζητούμε άμεσα αναγγελία ζημιάς από τις βροχές και άμεση πληρωμή των περσινών αποζημιώσεων», φώναζαν οι αγρότες,  εκπρόσωποι των οποίων (από Ημαθία και Πέλλα) επισκέφθηκαν χθες το πρωί τα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια, κάνοντας παράσταση διαμαρτυρίας. Τους λόγους εξηγούσαν και  στο ψήφισμα που επέδωσαν στην προϊσταμένη, Μαρία Παππά, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα το διαβιβάσει αρμοδίως, για να εκδοθεί το πόρισμα της Επιτροπής. 
Στη συνέχεια, ο πρόεδος του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, κ. Χαλκίδης δήλωσε οτι: «Θέλουμε επειγόντως να βγουν οι γεωπόνοι στα χωράφια και να κάνουν εκτιμήσεις. Ξεσηκωνόμαστε από τα σπίτια μας για να έρθουμε εδώ για τα αυτονόητα. Έπρεπε ήδη να έχουμε αποζημιωθεί. Τις δηλώσεις μας να τις κάνουμε στον ΕΛΓΑ κι όχι σ’ ένα φορέα που είναι υπό σύσταση. Δεν γίνεται να πληρώνουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές, να παθαίνουμε ζημιές και να μην αποζημιωνόμαστε. Όπως και πέρυσι, δεν έχουμε αποζημιωθεί, ενώ το πόρισμα έχει βγει από το Υπουργείο ότι όντως οι βροχές έχουν καταστρέψει όλα τα προϊόντα. Πρέπει να τελειώσουν τα ψέματα». 
Το παρόν στην παράσταση διαμαρτυρίας έδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης, ο οποίος τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να αφήσουμε το πρόβλημα να διαιωνίζεται. «Ζούμε όλοι από τον αγρότη. Δεν ξέρουμε πού μπορεί να φτάσει όλο αυτό. Δεν έχει πλέον γάλα να δώσει ο αγρότης στο παιδί του». Παραβρέθηκε επίσης και και ο περιφερειακός σύμβουλος Θεόφιλος Τεληγιαννίδης.

Από την Αθήνα ταξίδεψε και ο Γιώργος Καρράς, βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., ο οποίος ,όπως δήλωσε, ήρθε για να μεταφέρει το πρόβλημα στα Κεντρικά, καθώς οι αγρότες έχουν έρθει σε πραγματικά δύσκολη θέση και από την κυβερνητική αδιαφορία και από το ότι η επιβίωσή τους γίνεται δύσκολη και υποσχέθηκε πως θα επιχειρήσει την ανάδειξη του θέματος. 
Προς όλες τις κατευθύνσεις, οι εκπρόσωποι των συλλόγων που παρευρέθηκαν στη χθεσινή συγκέντρωση, έστειλαν το μήνυμα ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά που αντέχουν οι παραγωγοί, οι οποίοι «όχι τον χειμώνα, αλλά ούτε το καλοκαίρι δεν θα βγάλουν».
Μπροστά σ’ αυτή την κόκκινη γραμμή, περνάνε στην αντεπίθεση, ώστε να μπορέσουν, όπως τονίζουν με έμφαση, να επιβιώσουν.
 Να σημειώσουμε ότι σήμερα συνεδριάζουν στην Καρδίτσα αγροτικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες, για να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους, καλώντας τον αγροτικό κόσμο σε ετοιμότητα. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...