Μια επίσκεψη στα Χανιά της Κρήτης

Μια επίσκεψη στα Χανιά της Κρήτης

Με την ευκαιρία του 4ου Διεθνούς Διαγωνισμού Καλλιτεχνικής αφίσας του «Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη»


Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που παραβρέθηκα στη βράβευση των έργων του 4ου Διεθνούς Διαγωνισμού καλλιτεχνικής αφίσας του «Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη» στα Χανιά της Κρήτης στις 23 Ιουνίου, γιατί με την ευκαιρία αυτή επισκέφθηκα, εκτός από τις εγκαταστάσεις του Μουσείου Τυπογραφίας, τα γραφεία και τα αρχεία της καθημερινής εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», με φακέλους και αρχεία ιστορικών προσώπων της Κρήτης.

 Επισκέφθηκα το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, μία δομή για την εκπαίδευση των μελών και του προσωπικού των επαρχιακών εφημερίδων που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα σύγχρονο campus με 16 άριστα εξοπλισμένα δίκληνα δωμάτια, με αίθουσα συνελεύσεων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, μεταφραστικού τμήματος, ένα μικρό Πανεπιστήμιο που περιμένει την πλήρη αξιοποίησή του.

Είναι ένα έργο του φίλου εκδότη που έπεισε τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης μακαριστό Ειρηναίο Γαλανάκη να παραχωρήσει το παλιό κτίσμα στον Επαρχιακό Τύπο και με τη βοήθεια χορηγιών που πέτυχε ο Γιάννης Γαρεδάκης από διάφορες πηγές με προσωπική επιμονή, έγινε ένα θαυμάσιο καλαίσθητο κτίσμα μέσα σε ένα υπέροχο κτήμα πάνω στην κεντρική οδό Χανίων – Λασιθίου στους πρόποδες των Λευκών Ορέων.

Αυτό όμως που είναι χάρμα οφθαλμών είναι το «Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη». Για αρκετή ώρα έμεινα έκθαμβος βλέποντας γνωστά σε μένα μηχανήματα της παλιάς τυπογραφίας. Στοιχεία, μέταλλα, διάστιχα, συνδετήρια, δοκιμαστήρια περνούσαν μπροστά από τα μάτια μου και μου έφερναν σαν κινηματογραφική ταινία τις ημέρες που πρωτοξεκινήσαμε στην αρχή της δεκαετίας του ’60 την έκδοση του «ΛΑΟΥ».

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δεί πιεστήρια χειροκίνητα, αρχεία της πρώτης γραφής, που καθιστούν το Μουσείο ως μοναδικό στο είδος του που το επισκέπτονται σχολεία και φορείς απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 Δεν ξέρω πολλούς που στη ζωή τους μπόρεσαν να κάνουν τόσα πολλά πράγματα με τις δικές τους δυνάμεις για το κοινωνικό σύνολο. Επειδή ζούμε σε χρόνους χαλεπούς ένα τέτοιο έργο είναι παράδειγμα προς μίμηση. Δεν χρειάζονται μόνο τα χρήματα που διέθεσε, και είναι πάρα πολλά, αυτό που χρειάζεται είναι το μεράκι και η αγάπη για τη διάσωση και διατήρηση των ιστορικών αντικειμένων και σ’ αυτό βρήκε άξιους συνεργάτες ο Γιάννης Γαρεδάκης που διαθέτουν το χρόνο τους και την αγάπη τους όπως η Δ/ντρια του Μουσείου Έλια Κουμή και ο καλλιτέχνης τυπογράφος Αντώνης Παπαντωνόπουλος από την Πάτρα.

Θαύμασα το αποτέλεσμα του 4ου Διεθνούς Διαγωνισμού καλλιτεχνικής αφίσας και με μεγάλη χαρά είδα να συμμετέχουν καλλιτέχνες αναγνωρισμένης αξίας απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ο καθένας απ’ αυτούς είχε να δείξει μεγάλο έργο στον τόπο του, οι περισσότεροι καθηγητές Σχολών Καλών Τεχνών, 600 και πλέον τον αριθμό. 

Δύσκολο το έργο της κριτικής επιτροπής που αποτελείτο από πολύ αξιόλογους καθηγητές, μεταξύ των οποίων, κορυφαίοι ‘Ελληνες γραφίστες, όπως ο Δημήτρης Αρβανίτης, Τζανέττος Πετροπουλέας – πρόεδρος των Γραφιστών Αθηνών, η Ηλέκτρα Καμπουράκη – Πατεράκη και ο καλλιτέχνης τυπογράφος Αντώνης Παπαντωνόπουλος που είναι και βασικός συντελεστής στη δημιουργία του Μουσείου.

Παρόντες και όλοι οι εκπρόσωποι των αρχών, Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχοι, στρατιωτικές, θρησκευτικές κ.λ.π. αρχές.

Τέλος θέλω να τονίσω την παροιμιώδη κρητική φιλοξενία από το ζεύγος Γαρεδάκη με γλέντια και ριζίτικα τραγούδια.

Ένα νεοριζίτικο τραγούδι έγραψε για το Μουσείο Τυπογραφίας ο γνωστός Χανιώτης ποιητής και λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης, το ποίημά του μελωποιήθηκε και πρωτοτραγουδήθηκε στο γλέντι που ακολούθησε μετά την εκδήλωση και το παραθέτουμε κλείνοντας την επίσκεψή μας στα Χανιά, μια από τις ωραιότερες πόλεις της χώρας μας.

«Χαίρονται και οι ιδρυτές…

Μυρίζουν οι βασιλικοί, μυρίζουν κι οι βαρσάμοι,

μα σαν μυρίζει ο τόπος ‘πα, τίποτα δε μυρίζει.

Μυρίζει το μελάνι του, μυρίζει η γραφή του

και χαίρονται οι Κρητικοί στης Βενετιάς τις στράτες.

Χαίρετ’ κι ο Γουτεμβέργιος, ο πρώτος τυπογράφος.

Χαίρονται και οι ιδρυτές ο Γιάννης και η Ελένη

για το Σχολειό που έφτιαξαν…».

Σχολειό, με την ευρύτερη έννοια της λέξης, το Μουσείο Τυπογραφίας που ίδρυσαν πριν από 13 χρόνια ο Γιάννης και η Ελένη Γαρεδάκη, γι’ αυτό ο λόγος στο παραπάνω νεοριζίτικο. 

Μιχάλης Ζ. Πατσίκας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  Δράσεις για την καταπολέμηση   των διακρίσεων και την   υποστήριξη της κοινωνικής   ένταξης των αστέγων   και απόλυτα φτωχών

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Δράσεις για την...

-Ημερίδα ενημέρωσης και κινητοποίησης στη...

Μεταρρυθμίσεις στον «Κλεισθένη»  για την διασφάλιση της πλειοψηφίας του εκάστοτε δημάρχου  ή περιφερειάρχη, ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών

Μεταρρυθμίσεις στον «Κλεισθένη» για την διασφάλιση...

Σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον «Κλεισθένη» ώστε...

Στο Φανάρι και στην Πρίγκηπο   ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων

Στο Φανάρι και στην Πρίγκηπο ο Μητροπολίτης κ....

Το Φανάρι επισκέφθηκε, το τριήμερο 12-14 Ιουλίου, ο...

Προσοχή: προσωρινές  κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στο δρόμο  Νησελίου – Κυψέλης Ημαθίας, λόγω κοπής δέντρων

Προσοχή: προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα...

Για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής...

Τα κηπευτικά του Αγ. Γεωργίου πρωταγωνιστούν για 5η χρονιά στις εκδηλώσεις του Τοπικού Συλλόγου

Τα κηπευτικά του Αγ. Γεωργίου πρωταγωνιστούν για 5η...

Με γαστρονομικές προτάσεις ήρθε στην Πλατεία...

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας τη Δευτέρα 22 Ιουλίου - Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας...

τακτική συνεδρίαση, θα γίνει στις 22-7-2019 ημέρα Δευτέρα...

Το πρόγραμμα του Δημοτικού Ιατρείου Βέροιας για ανασφάλιστους και άπορους δημότες Βέροιας

Το πρόγραμμα του Δημοτικού Ιατρείου Βέροιας για...

Στο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Βέροιας  προσφέρονται...

Σύλληψη 58χρονου για πλαστογραφία και απάτη

Σύλληψη 58χρονου για πλαστογραφία και απάτη

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι στη Βέροια, από...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

-Ημερίδα ενημέρωσης και κινητοποίησης στη ΒέροιαΗμερίδα ενημέρωσης και κινητοποίησης, στο πλαίσιο του υποέργου «Δράσεις για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης των...