Ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΕΛΓΑ κατέθεσαν χθες το πρωί Κοινοπραξία και Συνεταιρισμοί

Ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΕΛΓΑ κατέθεσαν χθες το πρωί Κοινοπραξία και Συνεταιρισμοί

- Ο Οργανισμός κούνησε το μαντήλι στις αποζημιώσεις από βροχές
-Την ερχόμενη Τετάρτη η εκδίκασή τους από το Δικαστήριο της Βέροιας

Δεν είναι άμεση και δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. οι ζημιές στην ροδακινοπαραγωγή, από τις έντονες πρόσφατες βροχοπτώσεις, αποφάνθηκε η διοίκηση του Ασφαλιστικού  Οργανισμού των αγροτών, μετά τις επισημάνσεις που διενήργησαν σε πληγείσες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Ημαθίας, Πέλλας και Κοζάνης, στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΛ.Γ.Α. και των Υποκαταστημάτων ΕΛ.Γ.Α. Λάρισας, Βέροιας και Κοζάνης.

 Από τις επισημάνσεις αυτές διαπιστώθηκε ότι από τις βροχοπτώσεις προξενήθηκαν άμεσες ζημιές καλυπτόμενες ασφαλιστικά σε καλλιέργειες κερασιάς, δαμασκηνιάς (κυρίως BlackDiamond), καπνού, κηπευτικών και σανοδοτικών φυτών.

Για τις ζημιές αυτές υποβάλλονται δηλώσεις ζημιάς, ενώ το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων έχει ήδη ξεκινήσει, με ικανό αριθμό γεωπόνων εκτιμητών, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα.

Επίσης, διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια παραγωγής σε καλλιέργειες ροδακινιάς και νεκταρινιάς που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής, ζημιά όμως η οποία δεν είναι άμεση και δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α.

Την ερχόμενη Τετάρτη η εκδίκαση των Ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΕΛΓΑ

Κατόπιν τούτου και σε υλοποίηση σχετικής απόφασης, η  Κοινοπραξία και οι  συνεταιριστικές οργανώσεις Ημαθίας και Πέλλας κατέθεσαν πριν από λίγο στα Δικαστήρια της Βέροιας, ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του ΕΛΓΑ, για το θέμα της καταγραφής των ζημιών στη φετινή παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών από τις βροχοπτώσεις. Μιλώντας, αμέσως μετά, με τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας Χρήστο Γιαννακάκη, μας ενημέρωσε  ότι την  Τετάρτη θα εκδικαστεί η υπόθεση και θα γνωστοποιηθεί η απόφαση.

«Πριν από λίγο, ο νομικός μας σύμβουλος κατέθεσε το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων στα Δικαστήρια Βέροιας και ορίστηκε δικάσιμος την Τετάρτη, οπότε και θα αποφασιστεί αν το αίτημά μας για να κατατεθούν δηλώσεις ζημίας είναι νόμιμο και αν ο κανονισμός καλύπτει τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Η άποψη η δική μας είναι ότι ο κανονισμός καλύπτει τη ζημιά… Και πέρυσι καλυπτόταν, απλά με τις καθυστερήσεις του οργανισμού και τις αρνήσεις, η υπόθεση πήγε το Δεκέμβριο, επικαλέστηκαν ότι υπήρχε αδυναμία εκτιμήσεων και συγκέντρωσης στοιχείων και γι’ αυτό το λόγο ανέλαβαν οι συνεταιριστικές οργανώσεις το δύσκολο αυτό έργο. Επειδή δεν θέλουμε να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο και επειδή δεν συμφωνούμε με την απόφαση του ΕΛΓΑ να μη δεχθεί τις αποζημιώσεις, γι’ αυτό καταφεύγουμε στη δικαιοσύνη», εκτίμησε ο κ. Γιαννακάκης. 

Σ. Γκ.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοπρασία, την Παρασκευή  10 Μαΐου, για την εκμίσθωση  του αρίθ. 146Δ αγροτεμαχίου  της Δ.Κ. Κλειδίου

Δημοπρασία, την Παρασκευή 10 Μαΐου, για την εκμίσθωση ...

Ανακοινώνεται ότι για την δημοπρασία εκμίσθωσης του...

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο  λειτουργίας των Συνεταιρισμών

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Αλλάζει το θεσμικό...

Την πρόθεσή του να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που...

Αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές ελληνικών ΠΟΠ και άλλων αγροτικών προϊόντων

Αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές ελληνικών...

Ιδιαίτερα εποικοδομητική και σε πολύ καλό κλίμα...

Νέα Αριστερά: Το απόλυτο μπάχαλο  στις πληρωμές των αγροτών

Νέα Αριστερά: Το απόλυτο μπάχαλο στις πληρωμές των...

Aπό το Κόμμα της Νέας Αριστεράς ανακοινώνονται τα...

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι, στην Κορυφή

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι, στην Κορυφή

O ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε χθες Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, τους...

Αυξημένος κατά 125 εκατ. ευρώ Αυγενάκης: Στα 305 εκατομμύρια ο νέος προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης

Αυξημένος κατά 125 εκατ. ευρώ Αυγενάκης: Στα 305...

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης...

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Από σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, μέχρι και τον...

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση σε  Νάουσα και Στενημάχο

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση σε Νάουσα και...

Αναγγελία κοινοποίησης πίνακα εκτιμήσεων ζημιών...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...