Φρόσω Καρασαρλίδου στον ΑΚΟΥ 99.6:  Βαρύτητα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη με τρία Κέντρα Υγείας στην Ημαθία και δύο ΤΟΜΥ στη Βέροια

Φρόσω Καρασαρλίδου στον ΑΚΟΥ 99.6: Βαρύτητα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη με τρία Κέντρα Υγείας στην Ημαθία και δύο ΤΟΜΥ στη Βέροια

- Επιτακτική πλέον η τροποποίηση κανονισμού

του ΕΛΓΑ, σε προαιρετική βάση για τον κάθε αγρότη
- Πιστεύω πως επίκειται ανασχηματισμός

στις επόμενες ημέρες


«Μέσα στον Αύγουστο θα προκηρυχθούν οι 16 μόνιμες θέσεις γιατρών στα Κέντρα Υγείας Βέροιας, Αλεξάνδρειας και Νάουσας, με στόχο την ολοήμερη λειτουργία, τουλάχιστον του Κ.Υ. Βέροιας, έχει εγκριθεί η αναβάθμιση των Κ.Υ. Αλεξάνδρειας, ενώ δύο υπερηχογράφοι θα έρθουν στα Κέντρα Υγείας της Βέροιας και της Νάουσας. Η πρώτη ΤΟΜΥ άρχισε να λειτουργεί και έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις για τη δεύτερη στην περιοχή του Προμηθέα, ενώ το θέμα της επέκτασης του Νοσοκομείου Βέροιας έχει μπει σε μια σειρά και προχωράει».

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Φρόσω Καρασαρλίδου, στη συνέντευξη που έδωσε χθες στην εκπομπή της Σοφίας Γκαγκούση «Πρωινές σημειώσεις» στον ΑΚΟΥ 99.6. Μίλησε επίσης για τα αγροτικά ζητήματα του Νομού, τις αποζημιώσεις και την ανάγκη άμεσης τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Όσο για τις πολιτικές ευθύνες και εξελίξεις μετά την φονική φωτιά στην Αττική, εκτίμησε ότι στο περιθώριο της εθνικής τραγωδίας, αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

- Είστε στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων στη Βουλή, οπότε ασχολείστε με τα θέματα υγείας του νομού μας. Τις προάλλες έγινε μια  σύσκεψη στο Κέντρο Υγείας Βέροιας…Τι συζητήθηκε; 

Ναι, η σύσκεψη έγινε στη Βέροια, με παρόντες τους υπεύθυνους του επιστημονικού προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας Βέροιας και Αλεξάνδρειας ,αφού είχε προηγηθεί δική μου επίσκεψη και στα τρία Κέντρα Υγείας, για να ενημερωθώ για ακόμα μια φορά για τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού αλλά και ιατροτεχνολογικών ελλείψεων. Έγινε με την παρουσία του διοικητή της Υγειονομικής μας Περιφέρειας κ. Κίρκου, ειπώθηκαν οι ελλείψεις που υπάρχουν και συζητήσαμε και το πώς μπορούν να καλυφθούν. Το Υπουργείο Υγείας θα προκηρύξει μέσα στο έτος για το σύνολο της χώρας 420 θέσεις, 61 υπάρχουν για τη δική μας την ΥΠΕ, εκ των οποίων, 8 γιατροί θα έρθουν στο Κέντρο Υγείας Βέροιας, 4 στην Αλεξάνδρεια και 4 στη Νάουσα, διαφόρων ειδικοτήτων.

- Πότε θα προκηρυχτούν αυτές οι θέσεις σε τοπικό επίπεδο;

Μέσα στον Αύγουστο και ίσως αρχές Σεπτέμβρη. Αν δεν υπάρχουν περιπλοκές στη διαδικασία των ενστάσεων, αυτοί οι γιατροί μέσα στη χρονιά, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον, θα έρθουν στα Κέντρα Υγείας. 

-Έχετε διαπιστώσει κάποια δυστοκία  ως προς την εκδήλωση  ενδιαφέροντος από τους γιατρούς;

Ναι, το έχω διαπιστώσει αυτό, όμως δεν αφορά κυρίως την Πρωτοβάθμια περίθαλψη. Υπάρχει δυσκολία, όταν προκηρύσσονται θέσεις για συγκεκριμένη κλινική, για το Νοσοκομείο της Νάουσας. Οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Υπαρχει έλλειψη σε κάποιες ειδικότητες εξαιτίας της μετανάστευσης των γιατρών, που φαίνεται να είναι ο κύριος λόγος, αλλά υπάρχουν κι άλλοι, όπως οι τόποι που προκηρύσσονται οι θέσεις, οι οποίοι πολλές φορές δεν φαίνονται ελκυστικοί. Είναι πολυπαραγοντικό το θέμα.

-Τι προέκυψε λοιπόν από τη σύσκεψη για τα τρία Κ.Υ. στην Ημαθία;

 Θα προκηρυχθούν 8 θέσεις για το Κέντρο Υγείας της Βέροιας και αυτό γίνεται γιατί ο στόχος μας είναι να πάει σε μία ολοήμερη λειτουργία, ακριβώς επειδή το Νοσοκομείο Βέροιας είναι εκτός πολεοδομικού ιστού και η πόλη φαίνεται να έχει ανάγκη από περισσότερες ειδικότητες. Επίσης, 4 ειδικότητες στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας και 4 στη Νάουσα. Σε ότι αφορά τώρα το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας, επειδή είναι η μοναδική δομή υγείας σε εκείνη την περιοχή, ήδη έχει εγκριθεί το ποσό των 200.000 ευρώ, για την κτιριακή, ενεργειακή και ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση του συγκεκριμένου κτιρίου, γιατί έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

- Ποια ακριβώς είναι τα  προβλήματα;

Το κτίριο της Αλεξάνδρειας πραγματικά χρειάζεται άμεσα αναβάθμιση, υπάρχει πρόβλημα με τον κλιματισμό και τη θέρμανση, και πολλά  άλλα… Η προηγούμενη κυβέρνηση απαξίωσε τελείως την Πρωτοβάθμια περίθαλψη και στόχος δικός μας είναι να τη στήσουμε ξανά στα πόδια της, γιατί θεωρούμε ότι είναι ένας απαραίτητος κρίκος, στην αλυσίδα των δομών Υγείας που υπάρχουν στο Νομό αλλά και σε όλη τη χώρα. Επίσης, θα ψηφιοποιηθούν στα Κέντρα Υγείας τα τρία ακτινολογικά μηχανήματα. Θα έρθουν δύο υπερηχογράφοι στα Κ.Υ. σε  Νάουσα και Βέροια. Αυτό που θα ήθελα επίσης να πω, είναι ότι από εδώ και πέρα στα πλαίσια της Υγειονομικής μας Περιφέρειας, θα μπορεί το κάθε Κέντρο Υγείας να αναφέρει τις ελλείψεις του σε ότι αφορά το υπόλοιπο προσωπικό, πλην ιατρικού, ώστε να πληρούνται αυτές οι θέσεις σχετικά σύντομα.

-Για το μικροβιολογικό του Κ.Υ. Βέροιας, ξέρετε κάτι;

Ναι, θα υπάρξει υποστήριξη και εδώ, αλλά καταλαβαίνετε ότι οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί όλα τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν όλα παράλληλα. Προσπαθούμε να στήσουμε την Α’βάθμια περίθαλψη, μέσα σε όλη αυτή την προσπάθεια μαςείναι και η ίδρυση των ΤΟΜΥ (Τοπικών Μονάδων Υγείας) και ήδη η μία λειτουργεί μέσα στο Κ.Υ. Βέροιας(πρώην ΙΚΑ) λόγω έλλειψης χώρου και έχουν προκηρυχτεί οι θέσεις και για τη δεύτερη ΤΟΜΥ, για την οποία βρέθηκε  κτίριο και στο επόμενο διάστημα θα νοικιαστεί, προκειμένου να λειτουργήσει η Τοπική Μονάδα στην περιοχή του Προμηθέα. Ο στόχος είναι, και η πρώτη ΤΟΜΥ (στο πρώην ΙΚΑ) μόλις βρεθεί κατάλληλο κτήριο να μεταφερθεί έξω από το κέντο της Βέροιας για  να εξυπηρετήσει τους πολίτες στην περιοχή τους, κι ο καθένας να έχει τον οικογενειακό του γιατρό. 

-Η φιλοσοφία αυτού του νέου σχεδιασμού, είναι να αλλάξουν οι δομές και να δοθεί το βάρος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη;

Ακριβώς αυτό.. Πρέπει να δοθεί βάση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, γιατί είναι ένα βασικό κομμάτι της παρεχόμενης υπηρεσίας Υγείας. Μ’ αυτό τον τρόπο εξυπηρετείται ο κόσμος καλύτερα και κοντά στην περιοχή του, χωρίς να συνωστίζεται στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου, ειδικά όταν δεν υπάρχει ανάγκη. Προσπαθούμε να το κάνουμε, έχοντας βεβαίως πάντα υπόψη μας την οικονομική κατάσταση της χώρας.

-Πρόσφατα ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας και δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Κούτρας, ανέφερε ότι «καρκινοβατεί» η επέκταση του Νοσοκομείου, παρά τις επισκέψεις και υποσχέσεις υπουργών και παραγόντων για σύντομη ολοκλήρωση των εργασιών…

 Το διάβασα κι εγώ αυτό και είχα μια ενημέρωση από τον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο… Επειδή ακριβώς υπήρχε μία καθυστέρηση από την Υπηρεσία των κτιριακών υποδομών σ’ ότι αφορά την εκταμίευση ενός ποσού, όταν επισκέφθηκε την Ημαθία ο κ. Σκουρλέτης, πήγαμε στο Νοσοκομείο, μετά από επίκληση και του κ. Μαυρογιώργου και ξέρω ότι το θέμα αυτό έχει μπει σε μία σειρά για να λυθεί. Δεν γνωρίζω αν έχει συμβεί κάτι άλλο, το οποίο οδήγησε τον κ. Κούτρα σ’ αυτή τη δήλωση. Η εντύπωση και η διαίσθηση που έχω κι απ’ όσα μου είπε ο κ. Μαυρογιώργος, το έργο προχωράει.

-Να πάμε και στα αγροτικά, που «καίνε» το νομό μας και το γνωρίζετε καλά το θέμα…

Για τις ζημιές που υπέστησαν πέρυσι οι αγρότες από τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού στα ροδάκινα, η υπηρεσιακή και όχι η πολιτική ηγεσία του ΕΛΓΑ ,αρνήθηκε να τις εντάξει. Αυτό που σας λέω το ξέρουν και οι εκπρόσωποι των αγροτών και οι συνεταιρισμοί.  Επειδή κι εγώ έχω δεχτεί διαμαρτυρίες από τους αγρότες για τον τρόπο που αποζημιώθηκαν, αυτοί που εισηγήθηκαν τις ποικιλίες ήταν οι ίδοι οι συνεταιρισμοί. Κι αυτό έγινε και με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού και του ΕΛΓΑ. Εκπρόσωποι των συνεταιρισμών ήταν αυτοί που εισηγήθηκαν τις ποικιλίες των ροδακίνων που πρέπει να αποζημιωθούν. Τώρα, σε ότι αφορά το ποσό, καταλαβαίνετε ότι δεν αποζημιώθηκε ο αγρότης για το σύνολο της καταστροφής του, αλλά ήταν μία ενίσχυση στα πλαίσια της νομιμότητας. Ξέρετε τι έχει συμβεί στο παρελθόν με διάφορα πακέτα που έχουν δοθεί και σήμερα ακόμα και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο φτάσαμε, με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ. Σας λέω ξανά, ότι δεν δόθηκε αποζημίωση για  το σύνολο της παραγωγής, αλλά ήταν μία ενίσχυση κι αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από τον αγροτικό κόσμο. Πάμε στις φετινές ζημίες. Απ’ όσο ξέρω, την Παρασκευή (σήμερα),θα έχουμε τα αποτελέσματα για τα ασφαλιστικά μέτρα των Συν/σμών κατά του ΕΛΓΑ. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα, ίσως και από βδομάδα. Να δούμε  τον τρόπο που θα διεκδικήσουμε να αποζημιωθούν οι φετινές ζημιές. Μπαίνουμε όμως πια σε ένα κύκλο , με τις κλιματικές συνθήκες να αλλάζουν με βία και είναι ένα θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει και θα το βρίσκουμε μπροστά μας από εδώ και πέρα… Πρέπει να πάμε σε άλλες λύσεις. Πρέπει να συζητήσουμε την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, επιβάλλεται η τροποποίησή του. Να γίνουν αναλογιστικές μελέτες και να δούμε σε ποια βάση πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός…Μια βάση προαίρεσης του κάθε αγρότη…Δηλαδή να πληρώνει περισσότερα ώστε να μπορεί να αποζημιώνεται και για ζημιές που δεν εμπεριέχονται σήμερα στον κανονισμό.

-Θα ξεκινήσει όμως κάποτε αυτό;

Επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει επιδοτούμενη αγροτική πολιτική, κάθε χρόνο να καταστρέφονται οι αγρότες και κάθε χρόνο να ζούνε με την αποζημίωση, πρέπει να ανοίξει μία πιο μεγάλη συζήτηση για το τι ακριβώς μπορούμε και πρέπει να κάνουμε. Να συμβάλλουμε όλοι ώστε να βρούμε  λύση. Ένα καθοριστικό γεγονός αυτής της συζήτησης είναι και η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου σε ότι αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα.

-Θα ήθελα στο τέλος μία εκτίμησή σας. Πιστεύετε ότι επίκειται ανασχηματισμός μετά τη εθνική τραγωδία στην Αττική, που έδειξε για ακόμη μία φορά την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί σε καταστάσεις κρίσης; Ένας ανασχηματισμός που θα «παραιτήσει» σημειολογικά, κάποιους υπουργούς; 

Πιστεύω πως ναι, θα γίνει ανασχηματισμός στο επόμενο διάστημα. Θα γινόταν έτσι κι αλλιώς και εξαιτίας της εξόδου του μνημονίου στις 21 Αυγούστου. Τώρα, όσον αφορά στις πολιτικές ευθύνες υπουργών, βεβαίως δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν ο Πρωθυπουργός θα κινηθεί με βάση αυτό, όμως, σαφώς και θα το πάρει υπόψιν του. Σε ότι αφορά τις πολιτικές ευθύνες, ήδη τις πήρε ο Πρωθυπουργός, με ό,τι σημαίνει αυτό.. Γιατί το «αναλαμβάνω πολιτική ευθύνη» δεν σημαίνει ότι παραιτώ εκείνη την ημέρα τον υπουργό που θεωρώ ότι έχει αυτή την ευθύνη, αλλά, στο δικό μου το μυαλό, σημαίνει ότι ξεκινάω να αναδιοργανώσω και να διορθώσω όλους αυτούς τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή την εθνική τραγωδία. Αυτό γίνεται και με τη χθεσινή τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών και Περιβάλλοντος σε ότι αφορά τις κατεδαφίσεις σε αυθαίρετες περιοχές κι απ’ όσο ξέρω ήδη έχουν ξεκινήσει. Πιστεύω, λοιπόν, πως, ναι, θα γίνει ανασχηματισμός τις επόμενες μέρες, έχοντας υπόψη και το τραγικό γεγονός που συνέβη στην περιοχή του Ματιού. 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...