Καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Βέροιας:  «Κλαμπ» εργοδοτών-επιχειρηματιών στοχοποιούν εργαζόμενους που ζητούν ένσημα και δεδουλευμένα

Καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Βέροιας: «Κλαμπ» εργοδοτών-επιχειρηματιών στοχοποιούν εργαζόμενους που ζητούν ένσημα και δεδουλευμένα

-Δ. Ταχματζίδης: «Τους καλούμε να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές. Μπορούμε να δούμε ποιοι είναι και να αντιδράσουμε με… μποϊκοτάζ»


Αγωνιστική η περίοδος που διανύουμε, για τα συνδικάτα καθώς η ΓΣΕΕ διοργανώνει κινητοποιήσεις ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσ/νίκης και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην συμπρωτεύουσα.

«Κάθε χρόνο λέμε τα ίδια… τίποτα δεν προχωράει και δεν βελτιώνεται, η ανεργία τρέχει, οι επενδύσεις είναι μηδενικές, υπάρχει εργοδοτική αυθαιρεσία, ενώ ΣΕΠΕ και ΙΚΑ είναι υποστελεχωμένα με αποτέλεσμα να υπολείπονται σε ελέγχους» επεσήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Δημ. Ταχματίζδης στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στη Βέροια. Παρόντες ο αντιπρόεδρος του ΕΚΒ και πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Βασίλης Αδάμ και η επιστημονική δ/ντρια του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Κ. Μακεδονίας, Στέλλα Μπαρμπαρούση.

Ο Πρόεδρος χαρακτήρισε «ζούγκλα» την αγορά εργασίας, τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον, όπου, όπως είπε, δεν ψηφίστηκε ούτε ένας φιλεργατικός νόμος, ενώ έχει διαρραγεί εντελώς το κοινωνικό δίχτυ προστασίας, παρά τις προσπάθειες συνδικάτων και σωματείων.

Στην Ημαθία

Στην Ημαθία των 17.000 εργαζομένων και των 7.000 περίπου μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπηρετούν μόνο δύο επιθεωρητές εργασίας, εκ των οποίων η μία μπαίνει σε φάση συνταξιοδότησης. «Αποτέλεσμα, να μην γίνονται οι έλεγχοι που πρέπει και η Αγορά να λειτουργεί ανεξέλεγκτα, στο δόγμα ότι η εργασία είναι έξοδος και ότι καλύτερη επιχείρηση και εργοδότης, είναι αυτοί που κόβουν μισθούς και απολύουν εργαζόμενους» πρόσθεσε ο κ. Ταχματζίδης.


Κλαμπ «οι κυνηγημένοι»

Μέσα σε όλα αυτά, ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ήρθε και η πληροφορία ότι 250 εργοδότες-επιχειρηματίες δημιούργησαν ένα κλαμπ με την ονομασία «κυνηγημένοι», που μετέτρεψαν την πλήρη απασχόληση των εργαζομένων τους, σε μερική, με ένα ένσημο το μήνα και τους βάζουν να υπογράφουν για εργασία ελάχιστων ωρών και να δουλεύουν πολλαπλάσιες.

«Μέσα από αυτό το κλειστό κλαμπ, αρχίζουν να κάνουν… διαγραφές εργαζομένων. Ρίχνουν «σύρμα» μεταξύ τους σε περίπτωση που ελεγκτικά κλιμάκια βγούνε στην πόλη, και «δίνουν» - στοχοποιούν εργαζόμενους που προβαίνουν σε καταγγελίες για τα δεδουλευμένα τους, βάζοντάς τους στις… μαύρες λίστες της ανεργίας» τόνισε ο κ. Ταχματζίδης, απαντώντας με το επιχείρημα και τη δύναμη του «απέναντι» κλαμπ, αυτό των καταναλωτών.

«Κι εμείς, λοιπόν, έχουμε ένα κλαμπ 1.000 καταναλωτών… Φανταστείτε να δώσουμε κι εμείς γραμμή, να σταματήσουν όλοι αυτοί να ψωνίζουν ή να πίνουν καφέ σ’ αυτές τις επιχειρήσεις ή τα μαγαζιά. Γιατί ο καταναλωτής να πληρώνει τον καφέ ενώ αυτοί δεν πληρώνουν ένσημα και εργαζόμενους;» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΚΒ καλώντας όλους αυτούς τους «κυνηγημένους» επιχειρηματίες να σταματήσουν τέτοιου είδους πρακτικές.

«Μπορούμε να αντιδράσουμε… Να μπούμε στην υπηρεσία του ηλεκτρονικού εγκλήματος και να δούμε ποιοι είναι αυτοί που στοχοποιούν εργαζόμενους. Φανταστείτε τί έχει να γίνει!» κατέληξε.


Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ

Τέλος, ο κ. Ταχματζίδης κάλεσε όλους τους πολίτες σε συμμετοχή, στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ενόψει της ΔΕΘ καθώς και σε όποια συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται για τα δίκαια των εργαζομένων.

«Πρέπει να βγούμε όλοι στους δρόμους, να δώσουμε στην κυβέρνηση το μήνυμα, να κατέβει ο κόσμος και να φωνάξει… φτάνει πια, μ’ αυτές τις πολιτικές!».


Η δύναμη της μαζικότητας

Για την αναγκαιότητα ένταξης όλων των εργαζομένων σε συνδικάτα και σωματεία, έκανε λόγο ο κ. Αδάμ, χωρίς να φοβούνται ότι θα στοχοποιηθούν ατομικά. «Η μαζική συμμετοχή έχει δύναμη. Με τόσο χαμηλά μεροκάματα και αμοιβές θα έπρεπε όλοι οι νέοι να έχουν βγει στους δρόμους» πρόσθεσε.


Ο ρόλος του Ινστιτούτου-ΓΣΕΕ

Για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στη Βέροια μίλησε η κα Στέλλα Μπαρμπαρούση.

Το Ινστιτούτο παρέχει βασικά επίσημη και έγκυρη ενημέρωση σε δύο σημαντικές κατευθύνσεις:

-Εξατομικευμένη, νομική πληροφόρηση (δωρεάν) και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν εργατικά και συνταξιοδοτικά θέματα καθώς και σεμινάρια αντιμετώπισης του εργασιακού άγχους.

-Αναβάθμιση προσόντων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ανά θεματικό αντικείμενο, όπως εκμάθηση ηλ. υπολογιστών, αγγλικών, διαχείριση εργασιακού άγχους, προσφυγικό κ.ά.

(Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ της Βέροιας στην ιστοσελίδα www.inegsse.gr ή στο τηλ.: 2331024424 και 75673).


Σοφία Γκαγκούση




Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου το θερινό ωράριο των καταστημάτων της Βέροιας

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου...

Ξεκινάει από την Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 το θερινό ωράριο...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...