Ελληνική Κτηνοτροφία “Ώρα 0”

Ελληνική Κτηνοτροφία “Ώρα 0”

Του Φώτη

Κόβα*


Την ώρα που ο κύριος Τσίπρας και η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία πανηγυρίζουν το οριστικό  δήθεν τέλος της «μνημονιακής» εποχής ενώ ψήφισαν ήδη το τέταρτο και αχρείαστο Μνημόνιο ένας ακόμη παραγωγικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας αντιμετωπίζει τα δικά του αδιέξοδα, εισπράττοντας έντονα την αριστερή κυβερνητική αδιαφορία.

Η ελληνική κτηνοτροφία αντιμετωπίζει χρόνια και διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης κυβερνητικής παρέμβασης. Δυστυχώς τα τελευταία 3,5 χρόνια η κατάσταση επιδεινώθηκε με την αύξηση της φορολογίας του κτηνοτροφικού εισοδήματος, τις νέες υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) το 2015 να χρηματοδοτήσει τους Έλληνες κτηνοτρόφους με νέα κεφάλαια για την πραγμάτωση νέων επενδύσεων.

Τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας σήμερα συνοψίζονται στους εξής 4 βασικούς άξονες χωρίς να εξαντλούνται αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς:

1) Υψηλό Κόστος Παραγωγής: Δυστυχώς η ελληνική εγχώρια αγορά αδυνατεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές. Η εγχώρια παραγωγή δημητριακών (καλαμπόκι, κριθάρι) δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα η εισαγωγή τους από άλλες χώρες να αυξάνει το κόστος παραγωγής για τον Έλληνα κτηνοτρόφο. Αν προστεθεί φυσικά και το υψηλός κόστος των κτηνιατρικών φαρμάκων αλλά και των άλλων συμπληρωμάτων διατροφής γίνεται αντιληπτό ότι η οικονομική βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καθίσταται ιδιαίτερη δύσκολη.

2) Φορολογία: Ήδη με το νόμο 4387/2016 η κυβέρνηση Τσίπρα -Καμμένου αύξησε τον εισαγωγικό συντελεστή για τη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος από το 13% στο 22%, αυξάνοντας παράλληλα και το ύψος της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 25% στο 100%. Οι αγροτικές ενισχύσεις, που κακώς αποκαλούνται επιδοτήσεις, διότι η καταβολή τους αποσκοπεί αποκλειστικά στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος αλλά και τη διατήρηση της τιμής του κρέατος και του γάλακτος σε χαμηλά επίπεδα για τον καταναλωτή, φορολογούνται γα πρώτη φόρα στη χώρας μας σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και η αύξηση και η διατήρηση του Φ.Π.Α στο 24% για την πώληση και αγορά ζώντων βοοειδών επιβάρυνε ήδη την άσχημη οικονομική κατάσταση του κλάδου.

3) Ασφαλιστικές εισφορές: Ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών με το «νόμο Κατρούγκαλου» είναι δυσβάστακτος για το κτηνοτροφικό εισόδημα. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι για την πενταετία 2017-2021 κλήθηκαν και θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένες εισφορές για την κύρια σύνταξη ύψους 14% (επί του εισοδήματος) για το 2017, 16% για το 2018, 18% για το 2019, 19%, 2020 και 19,5% για το 2021. Σε αυτές αν προστεθεί η ετήσια εισφορά για το κλάδο υγείας, ύψους 6,95% και η εισφορά για το λογαριασμό αγροτικής εστίας ύψους 0,25% διαμορφώνεται συνολική ετήσια επιβάρυνση για το αγροτικό εισόδημα ύψους 27,7%!

4) Ελληνοποίησεις: Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται αδυναμία πάταξης των ελληνοποιήσεων τόσο στο κρέας όσο και στο γάλα. Η εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασημότητας «ΑΡΤΕΜΙΣ» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δεν είναι πλήρης σε όλη τη διαδρομή του προϊόντος (γάλα και κρέας) με αποτέλεσμα οι ελληνοποιήσεις να είναι αθρόες και να πλήττουν τον κλάδο δημιουργώντας νέα επιβάρυνση στο ήδη μειωμένο εισόδημα ενώ το εθνικό εμπορικό ισοζύγιο κρέατος της χώρας βαίνει συνεχώς αρνητικό.

Είναι προφανές ότι η επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής κτηνοτροφίας άπτονται άμεσων κυβερνητικών παρεμβάσεων αρχής γενομένης με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού νομοθετικού πλαισίου, με την επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή για το αγροτικό εισόδημα, τη μείωση της προκαταβολής φόρου, καθώς και την απαλλαγή των κοινοτικών ενισχύσεων για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος. Όσον αφορά το σύστημα ασφαλιστικών εισφορών η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου  είναι μονόδρομος,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ήδη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 15%  και την εφαρμογή ενός νέου ανταποδοτικού ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

Στο ζήτημα των ελληνοποιήσεων οι παρεμβάσεις της πολιτείας πρέπει να επικεντρωθούν στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» Η ιχνηλασημότητα τους κρέατος και του γάλακτος πρέπει να είναι πλήρης. Ο έλεγχος της αγοράς κρέατος και γάλακτος πρέπει να είναι απόλυτος και αμείλικτος «από τον στάβλο μέχρι το πιάτο» προασπίζοντας με αυτό τον τρόπο και το εισόδημα των κτηνοτρόφων αλλά και την ασφάλεια του καταναλωτή.

Καταλήγοντας, τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι σοβαρά και επείγοντα. Γι’ αυτό το λόγο η ελληνική πολιτεία πρέπει να αποφασίσει πρωτίστως αν επιθυμεί να υφίσταται η κτηνοτροφία ως οικονομικός κλάδος στο τόπο μας και έπειτα να προχωρήσει στην επίλυση των σημαντικών προβλημάτων της, τα όποια ως βαρίδια την κρατούν εδώ και χρόνια στάσιμη. 


*Κτηνοτρόφος

Δικηγόρος υπό διορισμό

Οικονομολόγος M. ScΜέλος του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...