ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εβδομάδα Erasmus plus για   το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας στο Nove Zamky της Σλοβακίας

Εβδομάδα Erasmus plus για το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας στο Nove Zamky της Σλοβακίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Money matters”


Με μια ηλιόλουστη εβδομάδα και θερμοκρασίες ζεστού ελληνικού φθινοπώρου, υποδέχθηκε την ελληνική αποστολή Erasmus plus του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, η Σλοβακία και το “Pazmany Peter Gymnazium” της ιστορικής πόλης Nove Zamky. 

Η ελληνική αποστολή προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης (Ουγγαρία), όπου τους περίμενε ένα minibus το οποίο, κατ΄εντολή της Διευθύντριας του “Pazmany Peter Gymnazium” κας  Zuzana Peternai, και ως αντίδωρο της δικής μας φιλοξενίας, μας έκανε μια πλήρη πολύωρη ξενάγηση στα αξιοθέατα της πανέμορφης Βουδαπέστης πριν πάρουμε το δρόμο για τον τελικό προορισμό μας.

Το πρόγραμμα της φιλοξενίας περιελάμβανε: συναντήσεις εργασίας των εκπαιδευτικών και συντονιστών του προγράμματος  στο χώρο του σχολείου ενώ, παράλληλα, οι μαθητές ασχολήθηκαν με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες σχετικές με τη θεματολογία του προγράμματος. Ακολούθησε μικρή ξενάγηση στα παλιά κτίρια της πόλης και επίσκεψη στο Δημαρχείο της.

Τη 2η ημέρα, είχαμε ένα δίωρο ταξίδι στο χθες και το σήμερα του παλιότερου Ορυχείου και Νομισματοκοπείου της Ευρώπης που εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία και σήμερα, στην πανέμορφη ορεινή πόλη, Kremnitsa, στους πρόποδες του όρους Τάτρα. Στο Νομισματοκοπείο παρακολουθήσαμε τη νομισματική ιστορία και παραγωγή της περιοχής, είδαμε τη διαδικασία παραγωγής χρήματος, τις μηχανές παραγωγής , τους εργαζόμενους, … ζωντανά !!! Νιώσαμε πραγματικά τι σημαίνει η φράση «ζεστό χρήμα». 

Στη μετάβασή μας στο ορυχείο , αφού φορέσαμε τον κατάλληλο εξοπλισμό κατεβήκαμε στα …  χρυσά έγκατα της γης, τα οποία διαθέτουν ακόμη πολύτιμο υλικό, μη συμφέρον πλέον για επεξεργασία.

Την 3η ημέρα επισκεφθήκαμε το χωριό Tvrdosovce όπου ανθούν μικρές επιχειρήσεις με παραδοσιακά προϊόντα. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες καλαθοπλεκτικής, ξυλογλυπτικής, επεξεργασίας προϊόντων μέλισσας, δημιουργίας διακοσμητικών αυγών κ.λ.π. Στον ίδιο χώρο μέσα σε μια ιδιαίτερα φιλόξενη ατμόσφαιρα οι γυναίκες του σπιτιού-εργαστηρίου μαγείρεψαν και μας φίλεψαν όλους παραδοσιακό, σπιτικό γκουλάς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αφού περιηγηθήκαμε έναν μαγευτικό τόπο, πλάι στο ποτάμι (Kolarovο),με την μεγαλύτερη ξύλινη γέφυρα της Ευρώπης, επισκεφθήκαμε ένα οινοποιείο-τυροκομείο όπου είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία παραγωγής των σχετικών προϊόντων και … να τα δοκιμάσουμε όλα , σε ένα ιδιαίτερα ζεστό περιβάλλον, γεύμα που ακολούθησε.

Η 4η ημέρα περιελάμβανε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη σχετικά με το Ευρώ και τη Νομισματική πολιτική της Ευρώπης, της οποίας η Σλοβακία αποτελεί μέλος, στην Εθνική Τράπεζα της Σλοβακίας, στην πρωτεύουσα, Μπρατισλάβα. Ακολούθησε μια σύντομη τουριστική ξενάγηση στην πρωτεύουσα.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε και να συμμετέχουμε σε ένα άρτια οργανωμένο πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε παραδοσιακά τραγούδια, ρεσιτάλ πιάνου και σαξοφώνου, ταινία μικρού μήκους (δημιουργία των μαθητών στα πλαίσια του “Money matters”) καθώς και πλούσιο γεύμα που το ακολούθησαν χοροί, συνοδεία βιολιών, με τη συμμετοχή όλων των προσκεκλημένων εταίρων, μαθητών και εκπαιδευτικών, των συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών σχολείων.

Ο Διευθυντής και η παιδαγωγική ομάδα Erasmus plus του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, ευχαριστούν θερμά τη Διευθύντρια  του “Pazmany Peter Gymnazium” κα Zuzana Peternai, του ιστορικού σχολείου φιλοξενίας (λειτουργεί από το 1843), για τις μοναδικές στιγμές, το εύρος των δραστηριοτήτων και των επισκέψεων, τον πλούτο των εμπειριών και των εικόνων που μας πρόσφεραν.

Σίγουρα, επιστρέψαμε από ένα ακόμη ταξίδι, πλουσιότεροι σε γνώσεις, εμπειρίες, εικόνες, με μια φαρέτρα που συνεχώς εμπλουτίζεται, πλαταίνει κι ανανεώνεται, ωθώντας μας μπροστά, μη επιτρέποντάς μας να ολιγωρήσουμε, να χαλαρώσουμε, να αναλωθούμε και, εν τέλει, να βολευτούμε πίσω από τη μίζερη διαχείριση της καθημερινότητας.

Η Διεύθυνση του Σχολείου


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of Music» της καθηγήτριας Πόπης Φιρτινίδου

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of...

Το Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας παρουσιάζει για 18η...

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του...

Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, των...

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη  Βέροιας

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa...

Το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα...

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο...

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η πόλη της...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο...

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον  Σύλλογο για τη Διάδοση των Εικαστικών Τεχνών

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον Σύλλογο για...

Το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα...

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με την Χρύσα Παπά στις 24 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με...

«Θα σας διηγηθώ την ιστορία του πατέρα μου…γιατί...

Με επιτυχία το οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως

Με επιτυχία το οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη...

Tη Δευτέρα 22 Απριλίου το απόγευμα στο Μητροπολιτικό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...