Ρχεται κούρεμα στεγαστικών δανείων και επιδότηση δόσης ως προστασία της πρώτης κατοικίας (;)

Ρχεται κούρεμα στεγαστικών δανείων και επιδότηση δόσης ως προστασία της πρώτης κατοικίας (;)

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση το ποσό που θα απομένει θα επιδοτείται από το κράτος στο 1/3 της δόσης, ενώ τα 2/3 της δόσης θα πρέπει να τα καταβάλλει ο οφειλέτης.

Οι προστατευτικές διατάξεις του νόμου «Κατσέλη», φτάνουν στο τέλος τους και όπως έχει γίνει ξεκάθαρο από την κυβέρνηση, δεν αναμένεται να δοθεί νέα παράταση. Από την άλλη πλευρά, δεν νοείτε ευνομούμενη πολιτεία είναι απαραίτητο να υπάρχει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο, κοιτάζει το κυπριακό σχέδιο ΕΣΤΙΑ, ώστε να προσαρμοστεί στα ελληνικά μέτρα και να αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη που λήγει στο τέλος του έτους. Μία τέτοια εξέλιξη, θα έδινε έναν συνδυασμό προστασίας πρώτης κατοικίας και επιδότησης δόσεων για τους εξαιρετικά ασθενείς οφειλέτες.

Το βασικό ερώτημα, είναι πως θα μπορούσε να αλλάξει το κυπριακό σχέδιο για να αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα και τί θα σήμαινε για τους κόκκινους δανειολήπτες. Σε αυτό το πλαίσιο, το σχέδιο που ετοιμάζουν κυβέρνηση και Θεσμοί προβλέπει «κούρεμα» σε περίπτωση που η αξία του υποθηκευμένου ακινήτου είναι χαμηλότερη από το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου. Για το υπόλοιπο ποσό, το κράτος θα επιδοτεί το 1/3 της δόσης, ενώ τα 2/3 της δόσης θα πρέπει να τα καταβάλλει ο οφειλέτης.

Βέβαια, για θεσμούς και κυβέρνηση θεωρείται πολύ σημαντικό να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μην το εκμεταλλευτούν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Με αυτό το στόχο, στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, εκτός από την άρση του τραπεζικού απορρήτου, υπήρχε και πρόβλεψη ύψους 100 εκατ. ευρώ για την επιδότηση δόσεων δανείων για οικονομικά ασθενείς δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας.

Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με την κυβέρνηση σε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που δεν θα δημιουργεί παρενέργειες, επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα κόκκινα δάνεια στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου του ΣΕΒ.

Όπως τόνισε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν μεγάλη πρόκληση για την κοινωνία, την οικονομία και τις τράπεζες οι οποίες έχουν δεσμευτεί σε φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης τους έως το 2021. Πρόσθεσε ότι η προστασία πρέπει να αφορά τα κατώτερα στρώματα, τα οποία με τη βοήθεια της Πολιτείας θα μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει οι υποχρεώσεις συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ από δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα