ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΕΡΜΟΠΟΥΛΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΒΕΡΟΙΩΤΗΣ (1939-2018)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΡΜΟΠΟΥΛΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΒΕΡΟΙΩΤΗΣ (1939-2018)

Γράφει ο 

Θωμάς 

Γαβριηλίδης


Βγαίνοντας από το πρωινό θαλασσινό μπάνιο – ήταν Σεπτέμβρης του 2013 – τον είδα στη βεράντα του νοικιασμένου νησιώτικου σπιτιού, στον Πλατύ Γιαλό της Σίφνου, να έχει στρωθεί στη δουλειά. Ζωγράφιζε διάφορες μορφές πάνω σε πετραδάκια που είχε μαζέψει από την ακρογιαλιά.

-Βρήκα κι εγώ μερικά πετραδάκια σαν αυτά που διαλέγεις και συ, του είπα και του τα πρόσφερα καλημερίζοντάς τον. Μέσα σε λίγην ώρα είχε ζωγραφίσει από μνήμης τη μορφή του πρωταγωνιστή της ομηρικής Οδύσσειας. Ο Οδυσσέας! αναφώνησα με θαυμασμό και, όταν τον ρώτησα πώς μπόρεσε και ζωγράφισε από μνήμης τόσο πολύ αναγνωρίσιμο τον Οδυσσέα, μου απάντησε «μέσα στη μνήμη μου έχω αποτυπωμένες χίλιες μορφές ηρώων, αγίων, επιφανών ανθρώπων, που ανά πάσα στιγμή τους φέρνω μπροστά μου».

Με τη συντροφιά των χίλιων αυτών μορφών έφυγε από τον εφήμερο κόσμο μας ο εκλεκτός Βεροιώτης ζωγράφος Δημήτρης Ερμόπουλος στις δεκαεννιά του Οκτωβρίου που μας πέρασε.

Ο Δημήτρης Ερμόπουλος γεννήθηκε στη Βέροια το 1939. Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Χαρίλαου Ερμόπουλου και της Ειρήνης Γεωργιάδου, προσφύγων με ρίζες από την Ορντού και την Αργυρούπολη του Πόντου. Έζησε τα μαθητικά του χρόνια στη γενέτειρα του και τα φοιτητικά στη Θεσσαλονίκη ως φοιτητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στα χρόνια της στρατιωτικής του θητείας (1962-1964) είχε την ευθύνη του Σχεδιαστηρίου του Β΄ Σ.Σ. που έδρευε στη Βέροια. Έπειτα σταδιοδρόμησε ως διοικητικό και εμπορικό στέλεχος σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ως την συνταξιοδότησή του.

Το 1964 η πατρική οικογένεια Ερμόπουλου εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ο Δημήτρης σπούδασε ζωγραφική, σχέδιο, computers και ελεύθερο αρχιτεκτονικό σχέδιο στην Ecole Professionelle de Paris. Από το 1994 και μετά τη συνταξιοδότησή του ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη ζωγραφική, την κοσμική και την εκκλησιαστική (αγιογράφηση ναών, φορητές εικόνες). Συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά και εφημερίδες δημοσιεύοντας γελοιογραφίες με πολιτικό κυρίως περιεχόμενο, ενώ παράλληλα εκπονούσε και διαφημιστικές εργασίες.

Ο Δημήτρης Ερμπόπουλος πραγματοποίησε αρκετές ατομικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις μεταξύ των οποίων ξεχωριστή θέση κατέχει η γενέτειρά του η Βέροια, της οποίας αποθανάτισε παλιά σπίτια και γειτονιές σε πίνακες που πήραν και τη μορφή ευχετήριων καρτών και ταξίδεψαν σε όλη την Υφήλιο, όπου ζουν Βεροιώτες και φίλοι της Βέροιας. Συμμετείχε επίσης σε πολλές ομαδικές εκθέσεις έργων ζωγραφικής και σε δύο Παγκόσμιες Εκθέσεις Γελοιογραφίας.

Το 1984 ο Δήμος Αθηναίων διοργάνωσε έκθεση με αγιογραφίες του Δημήτρη Ερμόπουλου φιλοτεχνημένες πάνω σε φτερά αετού, γερακιού κ.ά. και σε αντίγραφα ιερών χειρογράφων σε πάπυρο παλαιωμένον από τον ίδιο. Η έκθεση αυτή φιλοξενήθηκε έπειτα και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βεροίας, ενώ επτά έργα αυτής αποτέλεσαν το Ημερολόγιο του Ποντιακού Συλλόγου Αργοναύται – Κομνηνοί του 1991.

Πολύ παραγωγική υπήρξε η συνεργασία του Δημήτρη Ερμόπουλου με τον πολύ γνωστό ιστορικό και συγγραφέα Σαράντο Καργάκο, στα πλαίσια της οποίας ανέλαβε την επιμέλεια και την εκτέλεση των εξώφυλλων πολλών βιβλίων του, όπως και των σχεδίων και των πολεμικών χαρτών που περιέχονται σ’ αυτά.

Με ευγνωμοσύνη θα θυμάμαι, όσο ζω, ότι σε αφιλοκερδή του προσφορά οφείλεται και η φιλοτέχνηση των εξώφυλλων των βιβλίων μου ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΒΕΡΓΙΝΑ (1997) και ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ (2007).

Έργα του Δημήτρη Ερμόπουλου βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, ενώ παράλληλα φέρουν την υπογραφή του οι αγιογραφίες των εξής ναών και ναϊδρίων: Αγίων Αποστόλων οικισμού Προβάλινθου Νέας Μάκρης, Αγίας Άννας στο Διόνυσο και Αγίου Γεωργίου στο Χαλκούτσι Αττικής (δύο ιδιωτικά ναΐδρια) και Γεννήσεως του Χριστού στην Αράχωβα.

Εκτός των τοιχογραφιών σε διάφορους ναούς βρίσκονται και φορητές εικόνες του Δημήτρη Ερμόπουλου (ναός Παναγίας Φανερωμένης και Παναγίας Κιτριανής στον Πλατύ Γιαλό και στη νησίδα Κιτριανή της Σίφνου, ναός Προφήτη Ηλία Αμμουδάρας Αγίου Νικολάου Κρήτης κ.ά.).

«Το Κύκνειο Άσμα» του πολυτάλαντου δημιουργού και υπέροχου ανθρώπου Δημήτρη Ερμόπουλου υπήρξε η έκδοση ενός θαυμάσιου Λευκώματος τιτλοφορημένου «Φωτοζωγραφίζοντας» και αφιερωμένου στην πολυαγαπημένη σύντροφο της ζωής του, τη Μαριάννα, στο οποίο περιέχονται γύρω στις 165 «φωτοζωγραφιές» φιλοτεχνημένες με βάση φωτογραφίες και σχέδιά του των χρόνων 1998-1999 με την ευκαιρία εξορμήσεων στα «πανέμορφα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά μας… με μόνη εξαίρεση το πρώτο φύλλο του Λευκώματος που είναι αφιερωμένο στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Βέροια» όπως γράφει ο ίδιος στο εμβόλιμο εισαγωγικό κείμενό του, δείγμα μοναδικό της γλαφυρής γραφίδας του.

Ο ζωγράφος Δημήτρης Ερμόπουλος αν και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αθήνα, δεν έπαψε ποτέ να νιώθει και να λέει ότι ήταν Βεροιώτης. Τελευταία μαρτυρία της αγάπης του αυτής αποτελεί η διαθήκη του με την οποία κληροδοτεί τρία έργα της ζωγραφικής του στο Δήμο Βέροιας.

Ο Δημήτρης Ερμόπουλος αγάπησε και τίμησε τη γενέτειρά του τη Βέροια. Η Βέροια που ξέρει να τιμά όσους την τιμούν είναι σίγουρο ότι θα του ανταποδώσει και την αγάπη και την τιμή.

Ας σημειωθεί εν κατακλείδι ότι σύντομο βιογραφικό σημείωμα μαζί με φωτογραφία του ζωγράφου Δημήτρη Ερμόπουλου μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στο Λεύκωμα που εξέδωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Βέροιας με τίτλο «Η Βέροια των Καλλιτεχνών» το 2006.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...