Στα ύψη η χοληστερίνη μετά τις γιορτές

Στα ύψη η χοληστερίνη μετά τις γιορτές

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι μια περίοδος που σχεδόν όλοι μας το ρίχνουμε λίγο παραπάνω στο φαγητό. Αυτό σημαίνει ότι για όσους δεν προσέχουν ιδιαίτερα το τι καταναλώνουν, ανεβαίνει και η χοληστερίνη. Τουλάχιστον αυτό ισχύει για ένα μεγάλο ποσοστό, όπως επιβεβαιώνει μια νέα έρευνα.

Έτσι, αυτό που υποψιαζόσασταν, πράγματι συμβαίνει. Η εορταστική αυτή περίοδος, με τις τόσες ευκαιρίες για να ενδώσουμε στους «πειρασμούς», έχει ως συνέπεια να ανεβαίνει η χοληστερίνη στην πλειονότητα των ανθρώπων. Μια νέα δανική επιστημονική μελέτη βρήκε ότι τα επίπεδα της χοληστερίνης μόλις τελειώνουν οι γιορτές, είναι αυξημένα κατά 15% ως 20% σε σχέση με το καλοκαίρι.

Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Τμήματος Κλινικής Βιοχημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με επικεφαλής τη δρα Αν Λάνγκστεντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για θέματα αθηροσκλήρωσης «Atherosclerosis» και την οποία αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 25.800 άτομα ηλικίας 20 έως 100 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος οι εξετάσεις αίματος να δείξουν αυξημένη την χοληστερίνη, τόσο την ολική όσο και την «κακή» (LDL), είναι εξαπλάσιος μετά τα Χριστούγεννα σε σχέση με την περίοδο του καλοκαιριού. Όπως είπε η Λάνγκστεντ, αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη που έχουν τα φαγητά στις γιορτές.

Οι εννέα στους δέκα, από τα άτομα της μελέτης, είχαν ανεβασμένα επίπεδα χοληστερίνης μετά τα Χριστούγεννα. Γι' αυτό, η περίοδος μέσα ή μετά τις γιορτές, όπως είπαν οι Δανοί επιστήμονες, δεν είναι αντιπροσωπευτική για να κάνει κάποιος εξέταση αίματος.

Επίσης, οι ερευνητές επισήμαναν ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, πρέπει να προσέχουν περισσότερο για να μην παρασυρθούν.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας στα εγκαίνια της πρώτης Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος της Θεσσαλονίκης στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας στα εγκαίνια της πρώτης...

Παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας...

Σας αρέσουν τα αυγά; Άσχημα νέα!

Σας αρέσουν τα αυγά; Άσχημα νέα!

Οι πολλές ομελέτες μάλλον δεν είναι καλή ιδέα, καθώς...

Βιταμίνες και συνεργηστικοί παράγοντες.

Βιταμίνες και συνεργηστικοί παράγοντες.

Δ.Κ. Στυλιανίδης,  Γεωπόνος, Επ.Δ/ντής Ινστιτούτου...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Πήτερ Παν. Ένα παιδί φυλακισμένο σε ρόλο ενηλίκου…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Πήτερ Παν....

Της Χρύσας Μπέκα - Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια«Ο...

Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ από τον ΕΦΕΤ για νοθεία ελαιολάδου

Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ από τον ΕΦΕΤ για νοθεία...

Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης σχετικά με τα...

Η στοματική υγεία είναι ένα κλειδί της γενικής υγείας του ανθρώπου

Η στοματική υγεία είναι ένα κλειδί της γενικής υγείας...

«Γνωρίζεις με ποιον τρόπο η στοματική σου υγεία...

Οι διατροφικές παγίδες της Καθαράς Δευτέρας

Οι διατροφικές παγίδες της Καθαράς Δευτέρας

Χαλβάς, λαγάνα, ταραμοσαλάτα, ελιές, θαλασσινά είναι...

ΕΦΕΤ: Συμβουλές για σωστή επιλογή τροφίμων για Σαρακοστή και Καθαρά Δευτέρα

ΕΦΕΤ: Συμβουλές για σωστή επιλογή τροφίμων για...

Εντείνει τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.Το Ιπποκράτειο...

Οι πολλές ομελέτες μάλλον δεν είναι καλή ιδέα, καθώς μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στη διαπίστωση ότι η τακτική κατανάλωση αυγών αυξάνει τη χοληστερίνη, τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή...

Δ.Κ. Στυλιανίδης,  Γεωπόνος, Επ.Δ/ντής Ινστιτούτου Φυλλοβόλων ΔένδρωνΕισαγωγή        Η λέξη «βιταμίνη», είναι ένας σχετικά νέος όρος. Καταγράφηκε για πρώτη φορά στα λεξικά το 1912, ενώ επινοήθηκε για να...