Το βιβλίο του  Κώστα Γαλανούδη «98%»  παρουσιάζεται  σήμερα στη Στέγη

Το βιβλίο του Κώστα Γαλανούδη «98%» παρουσιάζεται σήμερα στη Στέγη

Όταν το τηλέφωνό του χτύπησε και από την άλλη άκρη της γραμμής η γυναίκα του, του είπε «έχω καρκίνο στο μαστό», έγινε… σιωπή!

Κι ας βρισκόταν στο λογιστικό του γραφείο, που μόνο ησυχία δεν υπήρχε…

Η εμφάνιση του καρκίνου στο μαστό της Γιώτας, συζύγου του Βεροιώτη Κώστα Γαλανούδη που ζει στην Καβάλα, τάραξε την ήρεμη βολή τους και μοιραία άλλαξε την καθημερινότητά τους. Ξαφνικά τίποτα δεν ήταν ίδιο, τίποτα δεν ήταν δεδομένο.

Από τα πρακτικά, για τη λειτουργία του σπιτιού, μέχρι τα συναισθήματα. Και αυτά, τα συναισθήματα, έγιναν τα βέλη εναντίον του καρκίνου. Τα βέλη του έρωτα και της αγάπης. «Μετά από τόσα χρόνια γάμου η σχέση μας ήταν εφησυχασμένη στο ρυθμό της καθημερινότητας. Η κακοήθεια ήρθε και πυροδότησε ότι βαθύ και δυνατό νιώθαμε, και είχε ξεθωριάσει από τον χρόνο. Έφερε ξανά στην επιφάνεια την αγάπη και τον έρωτα. Αυτά τα δύο, έγιναν το στήριγμά μας, για να περπατήσουμε μαζί στο δύσκολο δρόμο των θεραπειών: Η σύζυγός μου ως ασθενής κι εγώ ως συνοδοιπόρος, ώστε να αντιμετωπίσουμε με υπομονή όλες τις παρενέργειες» μας λέει ο Κώστας Γαλανούδης, με αφορμή την σημερινή παρουσίαση του βιβλίου του, με τίτλο 98% (εκδόσεις ΑΡΜΟΣ), στη Βέροια, στο οποίο μεταφέρει την εμπειρία του και τη διαδρομή της οικογένειας από την πρώτη ένδειξη του καρκίνου μέχρι την θεραπεία του.

Το «98%» (ως ποσοστό ίασης και νίκης) καταγράφει καταστάσεις, σκέψεις και συναισθήματα που βίωσε, ως σύζυγος, αλλά και ως πατέρας δύο μεγάλων παιδιών. Κυρίως όμως, αποτελεί ένα φόρο τιμής για όλες τις γυναίκες με καρκίνο, που αντιστέκονται και διεκδικούν τη ζωή!

«Στο πρώτο άκουσμα του καρκίνου, τον σάρκασα, ενώ στην υποτροπή, εγώ ο δυνατός, υπέκυψα, γονάτισα και εκλιπάρησα ως επαίτης για τη ζωή της. Έφτασα στο σημείο να βρίζω, να απειλώ Θεούς και δαίμονες, σαν μικρό παιδί που δεν του κάνουν το χατίρι… Φώναζα ότι ο Θεός είναι άδικος, όταν την έβλεπα να υποφέρει και να αντιλαμβάνομαι με τον δικό μου τρόπο τη φράση του Σαρτρ… ο άλλος είναι η κόλασή μου» εξομολογείται ο Κώστας Γαλανούδης, σπάζοντας το πρότυπο του άνδρα, που τους θέλει δυνατούς αμίλητους, βωβούς και αλύγιστους.

Σαν ζευγάρι, λέει, καταπολεμήσαμε την αντίληψη που θέλει τις γυναίκες απομονωμένες να κουβαλούν μόνες τους, τον σταυρό τους και να είναι οι καημένες που χτυπήθηκαν από τον καρκίνο.

Το βιβλίο 98%, απευθύνεται και στους άντρες, πολλοί από τους οποίους βρίσκουν πολλά στοιχεία του εαυτού τους και ταυτίζονται με τα συναισθήματα του συγγραφέα, μέσα από δικά τους βιώματα, στον γολγοθά μιας οποιασδήποτε μακροχρόνιας ασθένειας που μπορεί να αντιμετωπίζουν στην οικογένειά τους.

Το βιβλίο, προσθέτει ο συγγραφέας, θα μπορούσε να έχει τίτλο «ο έρωτας στον αστερισμό του καρκίνου» και θέλει να μας πει ότι μια μεγάλη αγκαλιά είναι δυνατόν να μας υψώσει, να μας δυναμώσει, να μας στηρίξει και να μας δώσει ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον!

Στην παρουσίαση που θα γίνει σήμερα Τετάρτη στο «Στέγη» της Βέροιας (7.30 μ.μ.) θα μιλήσουν για το βιβλίο οι γιατροί Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους και Αντώνης Λιόλιος, η φιλόλογος Κων/να Σαλδατζοπούλου και ο ίδιος ο συγγραφέας παρουσία της συζύγου του. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο μαθηματικός Δημ. Χρυσικόπουλος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαρίνα Ψωμιάδου.

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Καλλιόπη Ηλιάδου σε ηλικία 66 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Καλλιόπη Ηλιάδου σε ηλικία 66 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...