ΗΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΜΙΑ  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΗΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα 

μουσικοπαιδαγωγός- μουσικοθεραπεύτρια


www.sonatal.gr


Αρχαία Ελλάδα, Θιβέτ, Ινδία, Κίνα, παραδόσεις τόσο ξεχωριστές και τόσο διαφορετικές. Σε όλες όμως, υπάρχει ένα κοινό σημείο. Η μουσική και οι θεραπευτικές ιδιότητες του ήχου. 

Η θεραπεία με ήχο πιστεύεται ότι χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα, όταν η μουσική χρησιμοποιήθηκε σε μια προσπάθεια θεραπείας ψυχικών διαταραχών. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας, η μουσική έχει χρησιμοποιηθεί για να ωθήσει το ηθικό στα στρατιωτικά στρατεύματα, να βοηθήσει τους ανθρώπους να δουλέψουν γρηγορότερα και πιο παραγωγικά, ή ακόμη και να αποκρούσουν τα κακά πνεύματα με ψαλμωδία. Πιο πρόσφατα όμως, έρευνες έχουν συνδέσει τη μουσική με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Από την ενίσχυση της ανοσολογικής λειτουργίας, τη μείωση των επιπέδων άγχους, μέχρι τη βελτίωση της υγείας των πρόωρων μωρών .

Η μέθοδος της ηχοθεραπείας, χρησιμοποιεί πτυχές της μουσικής για τη βελτίωση της σωματικής και συναισθηματικής υγείας του ανθρώπου, με θεραπευτικές τεχνικές που παρέχονται με τη χρήση ηχητικών και ρυθμικών οργάνων αλλά και της φωνής.  Ο θεραπευόμενος, συμμετέχει στη μουσική εμπειρία με έναν εκπαιδευμένο ηχοθεραπευτή μέσα από διαφορετικούς τρόπους. Η ηχητική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της δόνησης, η οποία χρησιμοποιεί ειδικούς ήχους που παράγουν κραδασμούς, έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει τη ροή των εγκεφαλικών κυμάτων. Τα ηχητικά όργανα που χρησιμοποιούνται συνήθως, είναι τα μπολ Ιμαλαΐων και κρυστάλλινα δοχεία, τα γκονγκ και οι πιρούνες συντονισμού. Βέβαια ο ποιο δυνατός πάροχος δόνησης και ενέργειας είναι η φωνή. Ένας επαγγελματίας ολιστικής φωνητικής θεραπείας ή ομαδικής φωνητικής θεραπείας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει «Τεχνικές επεξεργασίας φωνής» που συνδυάζουν πέρα από το τραγούδι, την κίνηση, την αναπνοή, καθώς και την οπτικοποίηση. Μια θεραπευτική αγωγή ρυθμού- συνεδρία δίνεται χρησιμοποιώντας τύμπανο πλαισίου και το θεραπευτικό κρουστικό κέλυφος περιλαμβάνει βύσματα, αναδευτήρες, χτυπήματα και άλλα εργαλεία κρούσης που παραδίδονται με συγκεκριμένη σειρά για τη μεγιστοποίηση της θεραπευτικής διαδικασίας.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια μέσα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Mindlab , στο Πανεπιστήμιο του Sussex, μας έδειξαν ότι ορισμένα όργανα φαίνεται να επηρεάζουν ένα άτομο με διαφορετικούς τρόπους. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται από εκπαιδευμένο θεραπευτή BAST για να δημιουργήσουν μια θεραπεία ειδικά για τη συμπτωματική κατάσταση του ασθενή. Εάν για παράδειγμα ένας ασθενής είχε μυϊκή ένταση, τα μπολ των Ιμαλαΐων μπορούν να τοποθετηθούν στο σώμα και να παίζονται με συγκεκριμένο τρόπο, ενώ αν ήταν σε χρόνιο πόνο, μπορεί να χρησιμοποιήσει γκονγκ ή κρύσταλλο. Μέσα από τον συνδυασμό των οργάνων με έναν συγκεκριμένο τρόπο είναι δυνατόν να επηρεάσουμε τις συχνότητες των εγκεφαλικών κυμάτων, επιτρέποντας σε ένα άτομο να εισέλθει σε μια διαφορετική παθολογική και ψυχολογική κατάσταση, η οποία σε συνδυασμό με την αγωγή της συμβατικής ιατρικής να έχει θεαματικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη φυσιολογία.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα