ΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΣ - Επ’ ευκαιρία της αυριανής γιορτής  Η Κυριακή της Ορθοδοξίας  Εικονολατρεία – Εικονομαχία  Η Αναστήλωση των Εικόνων

ΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΣ - Επ’ ευκαιρία της αυριανής γιορτής Η Κυριακή της Ορθοδοξίας Εικονολατρεία – Εικονομαχία Η Αναστήλωση των Εικόνων

Έρευνα–Επιμέλεια: 

Μάκης Δημητράκης

Η Α΄ Κυριακή των Νηστειών της Μ. Σαρακοστής, ονομάζεται ΚΥΡΙΑΚΗ της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ και γιορτάζουμε την Αναστήλωση (επανατοποθέτηση) των ιερών Εικόνων στους ναούς.
Ας θυμηθούμε όμως με χρονολογική σειρά τα σημαντικότερα γεγονότα αλλά και τα κύρια πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικούς ρόλους στο Βυζάντιο κατά τη διάρκεια μιας βαθιάς κρίσης της Εκκλησίας μας κατά τον 7ο και 8ο αιώνα.

Για εκατό και περισσότερα χρόνια, από το 726 μέχρι το 843, από την περίοδο του αυτοκράτορα Λέοντα Γ΄ του Ίσαυρου μέχρι τον αυτοκράτορα Θεόφιλο και κυρίως τη σύζυγό του Θεοδώρα η χριστιανική εκκλησία διαταράχθηκε από διαφορές ανάμεσα στους εικονομάχους και τους εικονόφιλους ή εικονολάτρες που πίστευαν πως οι εκκλησιαστικές εικόνες είχαν υπερφυσικές ή θείες δυνάμεις γεγονός που οδήγησε, κατά την προσκύνησή τους, σε φοβερές ακρότητες που άρχισαν το 726 όταν ο αυτοκράτορας Λέων ο Γ΄ ο Ίσαυρος αποφάσισε να επιφέρει ριζικές αλλαγές στην εκκλησία μια από τις οποίες ήταν και η απαγόρευση της προσκύνησης των ιερών εικόνων εξαιτίας ακραίων φαινομένων εικονολατρίας.

Στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε ναοί και εικόνες καταστράφηκαν, χύθηκε αίμα αδελφικό χριστιανικό, οι εικόνες «βγήκαν» από τους ναούς ή τοποθετήθηκαν ψηλότερα και οι πιστοί χωρίσθηκαν σε εικονομάχους και εικονολάτρες και τέλος η ψυχική ταυτότητα των λαών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας διασπάστηκε.

Το 787 συγκλήθηκε η Ζ’  Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια της Βιθυνίας από την αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία (σύζυγο του Λέοντα Δ΄), επίτροπο του ανήλικου γιου του Κωνσταντίνου του ΣΤ΄. Στη Σύνοδο μεταξύ άλλων αποφασίσθηκε ότι οι εικόνες δεν είναι είδωλα και ότι ο ασπασμός τους ή αλλιώς η προσκύνησή τους δε σταματά στο ξύλο ή άλλο υλικό αλλά «διαβαίνει» στο πρωτότυπο και μέσω αυτού πηγαίνει στο Θεό που είναι η πηγή και η αγιότης.

Η προσκύνηση των εικόνων δεν θεωρήθηκε ειδωλολατρία όπως υποστήριζαν οι εικονομάχοι κι αυτό γιατί η τιμή δεν απευθύνεται στα υλικά της εικόνας, αλλά στο εικονιζόμενο πρόσωπο. Η ευλογία και η Χάρη που λαμβάνει ο πιστός από την προσκύνηση των ιερών εικόνων δίνεται από το ζωντανό ιερό πρόσωπο και όχι από την ύλη της εικόνας.

Οι θέσεις αυτές υποστηρίχτηκαν και με δογματική διατύπωση από τον περίφημο θεολόγο Ιωάννη τον Δαμασκηνό.

Την διαχωριστική εκκλησιαστική πολιτική του Λέοντα Δ΄ (εικονομάχος) και της Ειρήνης της Αθηναίας (εικονόφιλη) ακολούθησαν και ο αυτοκράτορας Θεόφιλος (εικονομάχος) και μετά τον θάνατό του και η σύζυγός του Θεοδώρα (εικονόφιλη), η οποία τελικά διακήρυξε δημόσια ότι ασπαζόμαστε τις εικόνες όχι λατρευτικά ούτε ως θείες αλλά ως εικόνες αρχετύπων.

Στις 11 Μαρτίου του 843 και ενώ η εκκλησία μας γιόρταζε την Α’  Κυριακή των Νηστειών της Μ. Σαρακοστής η αυτοκράτειρα Θεοδώρα σε πάνδημη τελετή καταδίκασε την εικονομαχία αλλά και την εικονολατρία και έθεσε σε ισχύ τις αποφάσεις της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου του 787. Μαζί με το γιο τη, μετέπειτα αυτοκράτορα Μιχαήλ, έλαβε μέρος με τον κλήρο και τον λαό στη λιτάνευση των εικόνων και την αναστήλωσή τους (επανατοποθέτηση) μέσα στους ναούς.

Από τότε κάθε χρόνο γιορτάζουμε την ανάμνηση αυτού του γεγονότος κι αυτό γιατί καθορίστηκε ΟΡΘΑ και οριστικά ότι δεν λατρεύουμε τις εικόνες, αλλά τιμούμε και ΔΟΞΑΖΟΥΜΕ με ΟΡΘΟ (σωστό) τρόπο όλους τους αγίους που εικονίζονται στις εικόνες ενώ λατρεύουμε μόνο τον «Εν Τριάδι Θεό».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος στη Νάουσα

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Υπουργός Τουρισμού Θανάσης...

Στην  φωτογραφία, με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω...

Γιώργος Ουρσουζίδης: Τα σημαντικά και τα αυτονόητα στο επίκεντρο της πολιτικής

Γιώργος Ουρσουζίδης: Τα σημαντικά και τα αυτονόητα στο...

Αναντίρρητα το 2010 ήταν η χρονιά που πατρίδα μας βίωσε...

Χωρίς διόδια οι μετακινήσεις των εκλογέων

Χωρίς διόδια οι μετακινήσεις των εκλογέων

Ελεύθερη η διέλευση, χωρίς διόδια σε όλους τους...

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ Οδυσσέας Ελύτης «Τό Ἄξιον Ἐστί»

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ Οδυσσέας Ελύτης «Τό Ἄξιον...

Του Χρήστου ΔελαβερίδηΆσμα Δ΄ΕΝΑ τό χελιδόνι * κι ἡ...

Το μήνυμα του Αντώνη Μαρκούλη για τις εκλογές της Κυριακής

Το μήνυμα του Αντώνη Μαρκούλη για τις εκλογές της...

Ο κύβος ερρίφθη. Η Βέροια είναι έτοιμη την Κυριακή να...

Πρώτη φορά δεκαεφτά ή αλλιώς Give seventeen a chance!

Πρώτη φορά δεκαεφτά ή αλλιώς Give seventeen a chance!

του Λεωνίδα ΑκριβόπουλουΤα  τελευταία χρόνια έχει...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Καταγραφή   ζημιών στην καλλιέργεια βαμβακιού   -Επιστολή Γκυρίνη προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Δήμος Αλεξάνδρειας: Καταγραφή ζημιών στην...

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κο Θεοφάνη Κουρεμπέ...

ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 3-0!!!

ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 3-0!!!

Του Ιωάννη Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Στην  φωτογραφία, με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου, τον γραμματέα της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ και υποψήφιο Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Στέργιο Καλπάκη και τον υποψήφιο Δημοτικό...

Αναντίρρητα το 2010 ήταν η χρονιά που πατρίδα μας βίωσε τις συνέπειες των πρακτικών που εφαρμόστηκαν -  ερήμην του Ελληνικού λαού – από τις κυβερνήσεις των παρελθόντων δεκαετιών.  Αλλά ακόμα και στα χρόνια...