Ξηροί καρποί για καλύτερη υγεία του εγκεφάλου

Ξηροί καρποί για καλύτερη υγεία του εγκεφάλου

Η μακροχρόνια κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την καλύτερη γνωστική υγεία των ηλικιωμένων, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας.

Σε μια μελέτη που περιέλαβε 4.822 Κινέζους ηλικίας 55 ετών και άνω, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από 10 γραμμάρια ξηρών καρπών ημερησίως συνδέεται με καλύτερη ψυχική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της σκέψης, της συλλογιστικής και της μνήμης.

Η μελέτη είναι η πρώτη που αναφέρει συσχέτιση μεταξύ  γνώσης και πρόσληψης καρυδιών σε ενήλικες, παρέχοντας νέα στοιχεία για τα ζητήματα ψυχικής υγείας (συμπεριλαμβανομένης της άνοιας) που αντιμετωπίζει ο γηράσκων πληθυσμός.

Η γήρανση του πληθυσμού είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις του εικοστού πρώτου αιώνα, καθώς όχι μόνο οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, αλλά καθώς μεγαλώνουν, χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη υγείας, η οποία ασκεί άνευ προηγουμένου πίεση στις υπηρεσίες φροντίδας. 

10 γρ. την ημέρα

Με την κατανάλωση περισσότερων από 10 γραμμάρια ξηρών καρπών ανά ημέρα, οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη γνωστική τους λειτουργία έως και 60%, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τρώνε καρύδια.

Σε γενικές γραμμές, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι μέχρι το 2020, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα ξεπερνά τα παιδιά κάτω των 5 ετών.

Η παρούσα μελέτη (UniSA) ανέλυσε στοιχεία από την China Health Nutrition Survey που συλλέχθηκαν για 22 χρόνια, διαπιστώνοντας ότι το 17% των συμμετεχόντων ήταν τακτικοί καταναλωτές ξηρών καρπών (κυρίως φιστίκια). Ο Li λέει ότι τα φιστίκια έχουν συγκεκριμένα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα που μπορούν να ανακουφίσουν και να μειώσουν τη γνωστική υποβάθμιση.

«Οι ξηροί καρποί είναι γνωστό ότι έχουν υγιή λίπη, πρωτεΐνες και ίνες με ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και να βελτιώσουν τη γνωστική υγεία», είπε ο Li.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οργανισμός Υγείας: Μακριά από τις ηλεκτρονικές οθόνες τα παιδιά 2-4 ετών

Οργανισμός Υγείας: Μακριά από τις ηλεκτρονικές οθόνες...

Στα παιδιά ηλικίας δύο έως τεσσάρων ετών δεν πρέπει να...

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Επτά κινήσεις που το προλαμβάνουν

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Επτά κινήσεις που το...

Η γνώση είναι η δύναμή σας. Αν γνωρίζετε ποιος...

Έρευνα αποκαλύπτει πότε ζηλεύουμε περισσότερο

Έρευνα αποκαλύπτει πότε ζηλεύουμε περισσότερο

Πότε νιώθουμε τη ζήλια μας για όσα καλά βιώνουν οι...

Οι 5 χειρότερες ομάδες τροφών για όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν

Οι 5 χειρότερες ομάδες τροφών για όσους προσπαθούν να...

Η απώλεια βάρους είναι σύνθετη υπόθεση, καθώς τα...

Τips για να αδυνατίζεις ενώ δουλεύεις στο γραφείο

Τips για να αδυνατίζεις ενώ δουλεύεις στο γραφείο

Δεν έχεις χρόνο για γυμναστήρια και ούτε κέφι για...

Μειώνεται στο μισό η συμμετοχή στα φάρμακα

Μειώνεται στο μισό η συμμετοχή στα φάρμακα

Σε μείωση της συμμετοχής για την αγορά φαρμάκων...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Η αγάπη είναι ανιδιοτελής υπέρβαση του εγωισμού σου…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Η αγάπη...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια   ...

ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ;

ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ;

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα  μουσικοπαιδαγωγός-...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Στα παιδιά ηλικίας δύο έως τεσσάρων ετών δεν πρέπει να επιτρέπεται να μένουν περισσότερο από μια ώρα την ημέρα καθισμένα μπροστά σε οθόνες και τα μικρότερα του ενός έτους πρέπει να μην εκτίθενται καθόλου σε...

Η γνώση είναι η δύναμή σας. Αν γνωρίζετε ποιος παράγοντας κινδύνου αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορείτε να ακολουθήσετε συγκεκριμένα βήματα για να μειώσετε τις επιπτώσεις του στην υγεία...

Πότε νιώθουμε τη ζήλια μας για όσα καλά βιώνουν οι άλλοι να φουντώνει και να ετοιμάζεται να μας πνίξει και πότε το συναίσθημα αυτό καταλαγιάζειΤο ταξίδι στην Καραϊβική που πάντα ονειρευόσασταν ετοιμάζεται...