Ξηροί καρποί για καλύτερη υγεία του εγκεφάλου

Ξηροί καρποί για καλύτερη υγεία του εγκεφάλου

Η μακροχρόνια κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την καλύτερη γνωστική υγεία των ηλικιωμένων, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας.

Σε μια μελέτη που περιέλαβε 4.822 Κινέζους ηλικίας 55 ετών και άνω, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από 10 γραμμάρια ξηρών καρπών ημερησίως συνδέεται με καλύτερη ψυχική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της σκέψης, της συλλογιστικής και της μνήμης.

Η μελέτη είναι η πρώτη που αναφέρει συσχέτιση μεταξύ  γνώσης και πρόσληψης καρυδιών σε ενήλικες, παρέχοντας νέα στοιχεία για τα ζητήματα ψυχικής υγείας (συμπεριλαμβανομένης της άνοιας) που αντιμετωπίζει ο γηράσκων πληθυσμός.

Η γήρανση του πληθυσμού είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις του εικοστού πρώτου αιώνα, καθώς όχι μόνο οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, αλλά καθώς μεγαλώνουν, χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη υγείας, η οποία ασκεί άνευ προηγουμένου πίεση στις υπηρεσίες φροντίδας. 

10 γρ. την ημέρα

Με την κατανάλωση περισσότερων από 10 γραμμάρια ξηρών καρπών ανά ημέρα, οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη γνωστική τους λειτουργία έως και 60%, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τρώνε καρύδια.

Σε γενικές γραμμές, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι μέχρι το 2020, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα ξεπερνά τα παιδιά κάτω των 5 ετών.

Η παρούσα μελέτη (UniSA) ανέλυσε στοιχεία από την China Health Nutrition Survey που συλλέχθηκαν για 22 χρόνια, διαπιστώνοντας ότι το 17% των συμμετεχόντων ήταν τακτικοί καταναλωτές ξηρών καρπών (κυρίως φιστίκια). Ο Li λέει ότι τα φιστίκια έχουν συγκεκριμένα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα που μπορούν να ανακουφίσουν και να μειώσουν τη γνωστική υποβάθμιση.

«Οι ξηροί καρποί είναι γνωστό ότι έχουν υγιή λίπη, πρωτεΐνες και ίνες με ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και να βελτιώσουν τη γνωστική υγεία», είπε ο Li.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eυγένιος Τριβιζάς: Παραγεμίζουμε τα παιδιά με γνώσεις και αφήνουμε τη φαντασία τους να λιμοκτονεί! - Βίντεο

Eυγένιος Τριβιζάς: Παραγεμίζουμε τα παιδιά με γνώσεις...

Ο σπουδαίος παραμυθάς Ευγένιος Τριβιζάς με το δικό...

Πόσες θερμίδες έχουν δέκα καλοκαιρινά φρούτα

Πόσες θερμίδες έχουν δέκα καλοκαιρινά φρούτα

Τα φρούτα αποτελούν απαραίτητο συστατικό μιας...

Προσοχή! Η κίτρινη ουσία στο ποπ κορν του σινεμά δεν είναι βούτυρο

Προσοχή! Η κίτρινη ουσία στο ποπ κορν του σινεμά δεν...

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το ποπ κορν του σινεμά...

Το κόλπο που κόβει την όρεξη και πετυχαίνει πάντα

Το κόλπο που κόβει την όρεξη και πετυχαίνει πάντα

Αν μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει κάποιο τρόφιμο με...

Το γρηγορότερο τεστ, για να μάθουμε πόσο θα ζήσουμε

Το γρηγορότερο τεστ, για να μάθουμε πόσο θα ζήσουμε

Η άσκηση ισορροπίας στο ένα πόδι με τα μάτια κλειστά...

Τα οφέλη της κολύμβησης στην υγεία μας

Τα οφέλη της κολύμβησης στην υγεία μας

Εάν ψάχνετε ένα άθλημα το οποίο θα σας βοηθάει στην...

Έξι σπόροι - θησαυροί για την υγεία

Έξι σπόροι - θησαυροί για την υγεία

Τα τελευταία χρόνια η έννοια των «υπερτροφών»...

Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες μπορούν να κάνουν κακό στην υγεία όταν υπάρχει ζέστη αλλά με μικρή υγρασία

Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες μπορούν να κάνουν κακό στην...

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια ενός ανεμιστήρα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Ο σπουδαίος παραμυθάς Ευγένιος Τριβιζάς με το δικό του μοναδικό τρόπο εξηγεί τη σπουδαιότητα της φαντασίας και της δημιουργικότητας για τα παιδιά στο πλαίσιο μιας ομιλίας στο TEDx Athens.Η ομιλία του Ευγένιου...

Τα φρούτα αποτελούν απαραίτητο συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής και μάλιστα είναι το αγαπημένο σνακ του καλοκαιριού για πολλούς.Ωστόσο, κάποιος που ακολουθεί μια συγκεκριμένη διατροφή καλό θα ήταν...

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το ποπ κορν του σινεμά έχει κάτιτις που το ξεχωρίζει από εκείνο που φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι. Είναι σίγουρα πάντα πολύ καλά αλατισμένο και απίστευτα βουτυρένιο και...