Στην Ημαθία χθες ο Υπουργός Στ. Αραχωβίτης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ  - Συσκέψεις σε Μελίκη, Βέροια και Νάουσα για τις ζημιές στις παραγωγές του Νομού

Στην Ημαθία χθες ο Υπουργός Στ. Αραχωβίτης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ - Συσκέψεις σε Μελίκη, Βέροια και Νάουσα για τις ζημιές στις παραγωγές του Νομού

Την Ημαθία επισκέφθηκε χθες Τετάρτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ, για να δουν από κοντά, αγρότες και συνεταιριστές και να συζητήσουν για τα προβλήματα του Νομού, παρουσία και των τριών βουλευτών, Φρόσως Καρασαρλίδου, Γιώργου Ουρσουζίδη και Χρήστου Αντωνίου.

Πρώτος σταθμός, η Μελίκη, όπου έγινε μία ευρεία σύσκεψη με κύριο θέμα τις ζημιές της ροδακινοπαραγωγής από το χαλάζι και τις καταστροφές στα ακτινίδια. Ο υπουργός ενημέρωσε ότι τα ακτινίδια μπορούν να αποζημιωθούν μέσω ΠΣΕΑ ή de minimis, ενώ για τις ζημιές από το χαλάζι, θα επισπευθούν οι διαδικασίες άμεσης πληρωμής.


Ακολούθησε επίσκεψη στον ΕΛΓΑ της Βέροιας, όπου συζητήθηκαν τα θέματα των αποζημιώσεων αλλά και του εκσυγχρονισμού του κανονισμού, ενώ επισημάνθηκε ότι θα δοθούν κίνητρα σε παραγωγούς, μέχρι και 80%, για επένδυση αντιχαλαζικής προστασίας με δίχτυα. «Όσο μπορούμε στεκόμαστε δίπλα στον παραγωγό ώστε να αναπληρώσουμε μέρος του εισοδήματός του, αφού στο σύνολό του είναι αδύνατον να αναπληρωθεί», τόνισε ο υπουργός.


Στη Βέροια, ο Υπουργός, παρουσία και του υφυπουργού Άγγελου Τόλκα, καθώς και των υποψηφίων ευρωβουλευτών Νατάσας Ρωμανού και Βλάσση Τσιόγκα έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Επιμελητήριο, όπου ο κ. Αραχωβίτης ενημέρωσε για τις επαφές που είχε με τους αγρότες. Το κυβερνητικό κλιμάκιο καλωσόρισε εκ μέρους του οικοδεσπότη Προέδρου του Επιμελητηρίου, ο κ. Στέφανος Αποστολίδης.

Για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ


Ο ΕΛΓΑ διέπεται από έναν κανονισμό της δεκαετίας του 1980. Από τότε όμως έχουν αλλάξει και οι κλιματικές και οι καλλιεργητικές συνθήκες αλλά και οι καλλιεργήσιμες περιοχές. Άρα ο κανονισμός χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη ξεκινήσει μία αναλογιστική μελέτη, μετά τη διαβούλευση και τα αιτήματα των αγροτών για την τροποποίησή του.


Το υπουργείο  έχει καταλήξει σε μια σειρά ερωτημάτων προς εξέταση και μέσα στο φθινόπωρο θα υπάρχουν αποτελέσματα, οπότε από την επόμενη δήλωση στις καλλιέργειες θα υπάρχει ο νέος κανονισμός, με τις αναγκαίες αλλαγές, ενημέρωσε επί του θέματος ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ενώ ο κ. Αραχωβίτης συμπλήρωσε ότι ο νέος κανονισμός θα πρέπει να διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα και την κοινωνική δικαιοσύνη.


«Όμως για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται μία σοβαρότητα στην αναλογιστική μελέτη. Δεν είναι μια μελέτη που μπορεί να γίνει στο ποδάρι μέσα σ’ ένα 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αναπροσαρμοστούμε ως προς τα ασφάλιστρα και τις καλύψεις και μάλιστα προτείναμε στους ασφαλισμένους αγρότες, να βάλουμε και προαιρετικές καλύψεις για τις οποίες, επίσης, πρέπει να γίνει μία σοβαρή δουλειά ώστε να προϋπολογίσουμε το ασφάλιστρο.


Όλο αυτό χρειάζεται σοβαρότητα και χρόνο. Άργησε που άργησε 30 χρόνια, ας αργήσει 6 μήνες ακόμα, αρκεί να γίνει έτσι όπως πρέπει για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο υπουργός. Όπως αναφέρθηκε πολλές από τις νέες ζημιές οφείλονται και στα πρωτοφανή για τη χώρα μας καιρικά φαινόμενα, λόγω κλιματικής αλλαγής.


Μέχρι το τέλος της χρονιάς οι πληρωμές  των αποζημιώσεων

Η διαδικασία για τις ζημιές των καλλιεργειών της Ημαθίας, ξεκίνησε και όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, εντός της εβδομάδας, από το υποκατάστημα της Βέροιας ολοκληρώνεται, με επιπλέον προσωπικό ώστε να συντομεύσει η εκτιμητική διαδικασία. Έχουν γίνει μέχρι στιγμής 70 αναγγελίες με 2.800 δηλώσεις ζημιάς σε 6.000 περίπου αγροτεμάχια. «Υπολογίζουμε ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχουν τελειώσει οι δηλώσεις ζημιάς.


Για τις πληρωμές, θα πρέπει ο ΕΛΓΑ, να πάρει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το αρχείο το οποίο, στην καλύτερη περίπτωση, θα γίνει περίπου τον Σεπτέμβριο. Ο στόχος μας είναι μέσα στο φθινόπωρο να μπούνε τα πορίσματα και μέχρι τέλους της χρονιάς να έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές» πρόσθεσε ο κ. Κουρεμπές.

Απασχόληση προσφύγων


Στη δυνατότητα τρίμηνης και νόμιμης απασχόλησης προσφύγων σε αγροτικές δουλειές αναφέρθηκε τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Αγγ. Τόλκας, διευκρινίζοντας ότι πλέον και οι πρόσφυγες μπορούν να εργαστούν όχι μόνο στα χωράφια αλλά και σε συσκευαστήρια και σε όποια άλλη δουλειά, με κανονική πρόσληψη.

Εκπαίδευση αγροτών


Επίσης ο υπουργός ενημέρωσε ότι εντός των ημερών θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των νέων αγροτών, ενώ για τους αγρότες στο σύνολό τους, προχωράει μια συνεργασία μεταξύ Υπουργείου και Πανεπιστημιακών δομών εκπαίδευσης σε νέες τεχνολογίες και σε σύγχρονες αρχές οικονομικής ανάπτυξης των παραγωγών, συνεταιρισμών κ.ά. Για την εφαρμογή των τεχνολογιών, θα ενταχθούν στην επόμενη ΚΑΠ, δράσεις προμήθειας τεχνολογίας στους αγρότες.

Εμπάργκο – Αύξηση συνδεδεμένης


Ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε επίσης ότι το Ρωσικό εμπάργκο προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα και γι’ αυτό γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθεί η Αγορά. Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για αποζημιώσεις αλλά για το πώς μπορεί το προϊόν να βρει το δρόμο του.


«Το εισόδημα να παράγεται στο χωράφι και έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται κι άλλοι, καλοί δρόμοι» εκτίμησε. Τέλος, ανέφερε ότι αυτές τις ημέρες, συζητιέται στις Βρυξέλλες η αύξηση της συνδεδεμένης, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη δυνατότητα ενίσχυσης των παραγωγών για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Η περιοδεία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ημαθία ολοκληρώθηκε με επίσκεψή του στη Νάουσα.


Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...