Παγωτό: Πώς φαίνεται αν έχει λιώσει και ξαναπαγώσει

Παγωτό: Πώς φαίνεται αν έχει λιώσει και ξαναπαγώσει

Επειδή είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν, το παγωτό έχει παρόμοιες οδηγίες προφύλαξης, όπως και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, ανάλογα με το επίπεδο ψύξης, συντήρησης και απόψυξης που έχει υποστεί.

Η εκ νέου κατάψυξη σε αποψυγμένο παγωτό αλλάζει όχι μόνο την υφή του, με αποτέλεσμα μια κοκκώδη και κρυσταλλωμένη υφή, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει βακτηριακή μόλυνση. Όταν το παγωτό μένει εκτός κατάψυξης και αρχίζει να λιώνει, ξεκινάει μια χημική διαδικασία που παράγει βακτήρια. Παρά το γεγονός ότι αν ξαναπαγώσει θα επιβραδυνθεί αυτή η ανάπτυξη βακτηρίων, εντούτοις δεν πρόκειται να σκοτώσει τα βακτήρια.

Η εκ νέου κατάψυξη στα παγωτά είναι ασφαλής μόνο αν είναι ελαφρά λιωμένα, και έχουν προηγουμένως διατηρηθεί κάτω από κατάλληλη ψύξη. Είναι επίσης σημαντικό ότι δεν εκτέθηκαν στο εξωτερικό περιβάλλον. Ωστόσο, αν είχαν σχεδόν λιώσει έξω από την κατάψυξη, τότε μάλλον υπάρχει κίνδυνος για την υγεία σας αν τα καταναλώσετε. Ο βασικός κίνδυνος είναι η ταχεία ανάπτυξη των βακτηρίων.

Το παγωτό λιώνει περίπου στους -0,5 °C και, όταν το κάνει, επιβλαβή βακτήρια, όπως το Listeria monocytogenes, αναπτύσσονται ραγδαία στο ζαχαρούχο περιβάλλον. Η δηλητηρίαση από λιωμένα παγωτά που έχουν ξαναπαγώσει είναι πολύ συχνή, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού.

Εάν αγοράζετε παγωτά από τοπικά καταστήματα, είναι πιο πιθανό να συναντήσετε περιπτώσεις, όπου έχουν εκ νέου καταψυχθεί. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλά μικρά καταστήματα δεν έχουν γεννήτριες με αποτέλεσμα, αν υπάρχει μια διακοπή ρεύματος στην περιοχή σας, τα παγωτά στα ψυγεία τους να έχουν λιώσει και να έχουν ψυχθεί εκ νέου, όταν επανέλθει το ρεύμα.

Αυτό, φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι όλα τα τοπικά καταστήματα μπορεί να έχουν προβληματικά παγωτά. Αλλά υπάρχει κάτι απλό που πρέπει να ξέρετε, για να καταλάβετε αν ένα παγωτό έχει λιώσει και ξαναπαγώσει, ανεξάρτητα από το πού το προμηθευτήκατε. Το βασικό είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει αναπτύξει μεγαλύτερους, ορατούς κρυστάλλους πάγου. Θα είναι πιο σκληρό από το κανονικό παγωτό, πιο “ουδέτερο” στην γεύση και σίγουρα θα έχει αλλαγμένη υφή.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά μέτρα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να εξασφαλίσει ότι μπορείτε κι εσείς να διατηρήσετε σωστά το παγωτό στο ψυγείο:

  • Κάντε χώρο: Τα παγωτά πρέπει να έχουν απόσταση από άλλα αντικείμενα μέσα στην κατάψυξη, επιτρέποντας κάποια ροή του αέρα κάτω και πάνω από κάθε ράφι.
  • Καλύψτε το: Βεβαιωθείτε ότι το έχετε σε δοχείο που κλείνει και δεν έχει σπάσει, για να μην υπάρχει φθορά από αλλαγές στην θερμοκρασία καθώς ανοίγετε και κλείνετε το ψυγείο.
  • Διασφάλισης ποιότητας: Αν και τα παγωτά μπορούν να αποθηκευτεί για έως και τέσσερις μήνες, οι κυμαινόμενες θερμοκρασίες από το άνοιγμα και το κλείσιμο του ψυγείου μπορούν να επηρεάσουν το προϊόν.

Πηγή

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε επιφυλακή για τον ιό του Δυτικού Νείλου: Επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα - Τι συμβουλεύει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Σε επιφυλακή για τον ιό του Δυτικού Νείλου:...

Ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε ξανά στη χώρα μας....

Κουνούπια: Το κόλπο πριν βγείτε έξω για να μην σας τσιμπάνε

Κουνούπια: Το κόλπο πριν βγείτε έξω για να μην σας...

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τα τσιμπήματα των...

Αυτά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με τις περισσότερες αντικαρκινικές ιδιότητες

Αυτά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με τις...

Αντικαρκινικούς παράγοντες φαίνεται πως περιέχουν τα...

Τι πρέπει να προσέχετε για να αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Τι πρέπει να προσέχετε για να αποφύγετε τις τροφικές...

Ανακοίνωση με την οποία παρέχει συμβουλές στους...

Νόσος των Λεγεωνάριων: Προσοχή στα συμπτώματα της ασθένειας από τα air condition

Νόσος των Λεγεωνάριων: Προσοχή στα συμπτώματα της...

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση στα άτομο...

Οδηγίες για τον καύσωνα - Τι πρέπει να προσέχουμε

Οδηγίες για τον καύσωνα - Τι πρέπει να προσέχουμε

Ακόμη και αν το μεσογειακό κλίμα και οι συνήθως υψηλές...

Πόσα τσιγάρα ημερησίως, διπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφράγματος

Πόσα τσιγάρα ημερησίως, διπλασιάζουν τον κίνδυνο...

«Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν τον κίνδυνο του...

Έκθεση παιδιών στον ήλιο: Κανόνες ασφαλείας ανά ηλικία

Έκθεση παιδιών στον ήλιο: Κανόνες ασφαλείας ανά ηλικία

Τα παιδιά θα πρέπει να μην πάθουν κανένα έγκαυμα από...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε ξανά στη χώρα μας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τα δύο πρώτα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης.Το ένα εντοπίστηκε στον Δήμο...

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι να μην έρχεστε καθόλου σε επαφή μαζί τους, δηλαδή να μην βγαίνετε από το σπίτι σας! Φυσικά κάτι τέτοιο είναι άτοπο.Μπορείτε, όμως, να...

Αντικαρκινικούς παράγοντες φαίνεται πως περιέχουν τα πορτοκάλια, τα σταφύλια και τα καρότα.Αυτό δείχνει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports και εντόπισε περισσότερα από 7.900 μόρια σε φρούτα και...