Το Άγιο Πνεύμα: Κάθοδος του Αγίου Πνεύματος

Το Άγιο Πνεύμα: Κάθοδος του Αγίου Πνεύματος

Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της πίστεως μας, είναι και η Πεντηκοστή. Η Εκκλησία μας εορτάζει, γιατί σαν σήμερα ιδρύθηκε και θεμελιώθηκε, με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος. Η Πεντηκοστή είναι μεγάλο γεγονός και όλοι θα πρέπει να πανηγυρίζουμε, γιατί χωρίς την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος δεν θα είχαμε τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Δυστυχώς, όμως, ποιος συγκινείται από το γεγονός αυτό; Ενώ είμαστε ευαίσθητοι στα μικρά και μηδαμινά, είμαστε αναίσθητοι στα μεγάλα και τα υψηλά. Η αιτία της αδιαφορίας μας είναι η απιστία.

Σταματήσαμε να πιστεύουμε στην ύπαρξη του πνευματικού κόσμου. Πιστεύουμε μόνο στην ύλη. Έτσι, οι άπιστοι θα πουν: Εγώ δεν βλέπω το Άγιο Πνεύμα πως θα πιστέψω; Πιστεύω μόνο αυτά που βλέπω. Όμως, πολλά είναι αυτά που δεν τα βλέπουμε, αλλά υπάρχουν. Όπως για παράδειγμα, ο αέρας. Δεν τον βλέπουμε, αλλά τον γνωρίζουμε από τις ενέργειές του. Κουνάει τα φύλλα των δέντρων, ρίχνει τα δέντρα όταν είναι δυνατός, τον αισθανόμαστε, τον αναπνέουμε. Δεν βλέπουμε το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά υπάρχει. Ανάβει λάμπες, λειτουργούν διάφορες ηλεκτρικές συσκευές μ’ αυτό.

Κανένας, βέβαια, δεν είδε με τα φυσικά του μάτια το Άγιο Πνεύμα, διότι είναι Θεός, όπως δεν μπορούμε να δούμε τον Θεό Πατέρα και τον Θεό Υιό. Αλλά, το Άγιο Πνεύμα έγινε ορατό και αισθητό με τις εκδηλώσεις Του, την ημέρα της Πεντηκοστής. Φάνηκε, τότε, το Άγιο Πνεύμα σαν αέρας δυνατός, που γέμισε το σπίτι όπου ήταν μαζεμένοι οι Απόστολοι. Φάνηκε σαν πύρινες γλώσσες, που κάθε μία κάθισε στα κεφάλια των Αποστόλων.

Την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος την είδαν πολλοί άνθρωποι στα Ιεροσόλυμα. Είδαν και τις εκδηλώσεις του Αγίου Πνεύματος. Ενώ οι Απόστολοι ήταν αγράμματοι ψαράδες, άρχισαν να κηρύττουν. Και μάλιστα, να τους καταλαβαίνουν όλοι οι άνθρωποι που βρισκόταν εκεί, παρ’ όλο που όλοι δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα. Με το κήρυγμα των Αποστόλων, άρχισαν να πιστεύουν στον Χριστό αυτοί που ήταν μέχρι τότε εχθροί Του. Και έτσι, ο μικρός κύκλος των μαθητών από δεκάδες έγιναν χιλιάδες άνθρωποι και αργότερα εκατομμύρια. Όλα αυτά, τα θαυμαστά γεγονότα, είναι μία τρανή, θα λέγαμε, απόδειξη της υπάρξεως του Αγίου Πνεύματος.

Αυτό το Άγιο Πνεύμα μας αναγεννά πνευματικώς εκ της κολυμβήθρας με τη βάπτιση.

Με το Χρίσμα μας δίνει τις δωρεές Του και μας γράφει ως μέλη της Εκκλησίας του Χριστού. Αυτό με τον γάμο θεμελιώνει την οικογένεια. Αυτό μεταβάλλει τα τίμια δώρα, δηλαδή τον άρτο και τον οίνο, σε Σώμα και Αίμα του Χριστού, κατά την ώρα της Θείας Ευχαριστίας. Ο ιερέας καθώς προσεύχεται μυστικώς λέει: «…παρακαλούμεν Σε και δεόμεθα και ικετεύομεν. Κατάπεμψον το Πνεύμα Σου το Άγιον εφ’ ημάς και επί τα προκείμενα δώρα ταύτα…». Και έτσι, το Άγιο Πνεύμα έρχεται αοράτως στην Αγία Τράπεζα και επισφραγίζει το μυστήριο. Μεγάλα μυστήρια και ανεξιχνίαστα και συγκινητικά. Κι όλα αυτά, χάρη στο Άγιο Πνεύμα.

Όπως ο αέρας σ’ όλη τη γη πνέει κι εμείς τον αναπνέουμε και ζούμε, έτσι και το Άγιο Πνεύμα, πνέει στις ψυχές εκείνες που πιστεύουν στο Χριστό.

Όταν κάποιος μετανοεί για τις αμαρτίες του, ενεργεί σ’ αυτόν το Άγιο Πνεύμα. Όταν κάποιος κλαίει για τις αμαρτίες του, όταν κάποιος κάνει μία χριστιανική πράξη φιλανθρωπίας και αυταπαρνήσεως, όταν κάποιος δέχεται το μαρτύριο για τον Χριστό με υπομονή και καρτερία, εκεί ενεργεί το Άγιο Πνεύμα. Όταν γίνεται ένα κήρυγμα και ωφελούμαστε απ’ αυτό, εκεί ενεργεί το Άγιο Πνεύμα.

Σήμερα εορτάζει η Εκκλησία. Με την ακολουθία της Γονυκλισίας οι ιερείς με τον λαό, εκδηλώνουμε την ευγνωμοσύνη μας και την αφοσίωσή μας στο τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Ας είμαστε ταπεινοί και ας «κλείνουμε γονύ καρδίας», για να δέχεται σ’ όλη την επίγεια ζωή μας, η ψυχή μας, τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος και να γίνουμε έτσι δοχείο της Θείας Χάριτος Του.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης για τον έναν χρόνο κυβέρνησης της ΝΔ: «Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας»

Μητσοτάκης για τον έναν χρόνο κυβέρνησης της ΝΔ: «Σας...

«Μέσα σε μόλις έναν χρόνο, έχουν γίνει άλματα προόδου...

Ραγκούσης: Κατάφωρα αντισυνταγματικό το σ/ν για τις διαδηλώσεις

Ραγκούσης: Κατάφωρα αντισυνταγματικό το σ/ν για τις...

Σημεία από την τοποθέτηση του Τομεάρχη Προστασίας του...

Πιερία: Τροχαίο ατύχημα στον κόμβο της Πλάκας Λιτοχώρου

Πιερία: Τροχαίο ατύχημα στον κόμβο της Πλάκας...

Τροχαίο ατύχημα συνέβη χθες  (5/7) λίγο πριν τη μία το...

Άσπρισαν οι αυλές στο Δροσερό από το χαλάζι (φωτό)

Άσπρισαν οι αυλές στο Δροσερό από το χαλάζι (φωτό)

Στα λευκά από το χαλάζι ντύθηκαν οι αυλές στο Δροσερό...

Δεκάδες χιλιάδες οχήματα και τουρίστες  κυρίως από Βουλγαρία και Ρουμανία   περνούν από τον Προμαχώνα

Δεκάδες χιλιάδες οχήματα και τουρίστες κυρίως από...

Περισσότερα από 21.000 άτομα πέρασαν τις τελευταίες δύο...

Κινητοποίηση  για τα πλευρικά διόδια  στα Νέα Μάλγαρα

Κινητοποίηση για τα πλευρικά διόδια στα Νέα Μάλγαρα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικό αποκλεισμό...

Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε   ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή

Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, ύψους...

Μια νέα δέσμη μέτρων, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός χθες...

Εν μέσω διαμαρτυριών και αντιδράσεων από το ΚΚΕ - Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της ΝΔ,  ο νόμος για τις υπαίθριες συναθροίσεις

Εν μέσω διαμαρτυριών και αντιδράσεων από το ΚΚΕ -...

-Στις 9 Ιουλίου η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή - «θα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τους όρους λειτουργίας των εκκλησιών τις μέρες του Πάσχα περιγράφει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα. Όπως έγραψε το Newsit.gr οι...

Οι ημέρες της άδειας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα ανέρχονται σε 15 για τον πατέρα και σε 15 για τη μητέρα και μπορεί να χορηγούνται σπονδυλωτάΣε κεντρικό θέμα αναδεικνύεται η διευκόλυνση των...

Το ημερολόγιο έγραφε 31 Ιανουαρίου 1996, όταν ο χρόνος σταμάτησε καθώς ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού με τρία μέλη πληρώματος κατέπεσε κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων.Τα μεσάνυχτα συγκαλείται σύσκεψη...

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης.Ο ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 74 ετών. Η είδηση προκάλεσε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.Ο Γιώργος Κοτανίδης...