Αυτά τα φάρμακα που όλοι έχουμε πάρει αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Αυτά τα φάρμακα που όλοι έχουμε πάρει αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότινγκαμ ανακάλυψαν ότι τα άτομα που έχουν πάρει για τρία ή περισσότερα χρόνια αντιχολινεργικά φάρμακα έχουν σχεδόν 50% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια.

Τα αντιχολινεργικά φάρμακα μπλοκάρουν την ακετυλοχολίνη, μια χημική ουσία που μεταδίδει μηνύματα στο νευρικό σύστημα. Συνταγογραφούνται για διάφορες παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ουρολογικές παθήσεις, αλλεργίες, γαστρεντερικές διαταραχές και τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον.

Μεταξύ των συχνότερων μεσοπρόθεσμων παρενεργειών τους είναι η σύγχυση και η απώλεια μνήμης, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν έχουν η μακροχρόνια χρήση συντελεί σε αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Σύμφωνα όμως με στοιχεία που δημοσιεύονται στο JAMA Internal Medicine από την καθηγήτρια Carol Coupland από το Τμήμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του βρετανικού πανεπιστημίου, αναλύθηκαν οι ιατρικοί φάκελοι 58.769 ασθενών με διάγνωση άνοιας και 225.574 χωρίς άνοια. Όλοι ήταν 55 ετών και άνω και είχαν εγγραφεί στην βάση δεδομένων των Γενικών Γιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου, την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2004-31 Ιανουαρίου 2016.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε αυξημένος κίνδυνος άνοιας από τα αντιχολινεργικά φάρμακα συνολικά και ειδικότερα από τα αντιχολινεργικά αντικαταθλιπτικά, τα αντιψυχωσικά φάρμακα, τα αντιπαρκινσονικά, αυτά για το ουροποιητικό και τα αντι-επιληπτικά, μετά τη συνεκτίμηση και άλλων παραγόντων κινδύνου για άνοια.

Δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου από άλλα είδη αντιχολινεργικών φαρμάκων, όπως τα αντισταμινικά και αυτά για το γαστρεντερικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Tom Dening, επικεφαλής του Κέντρου Άνοιας στο Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ και μέλος της ερευνητικής ομάδας «η μελέτη παρέχει περισσότερα στοιχεία στους κλινικούς γιατρούς ώστε να είναι προσεκτικοί στη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων που έχουν αντιχολινεργικές ιδιότητες. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να λαμβάνουν την φαρμακευτική τους αγωγή και να μην την διακόπτουν κατά βούληση. Αν όμως έχουν την οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία ας συζητούν με τον θεράποντα ιατρό τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παρόντα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν αυτά μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2018 και είχε δείξει ότι μεταξύ ενός και 11 ετών από τη διάγνωση της άνοιας, σχεδόν το 57% των ασθενών και το 51% των ατόμων της ομάδας ελέγχου είχαν πάρει τουλάχιστον έναν ισχυρό αντιχολινεργικό παράγοντα, με μέσο όρο τις έξι συνταγές για τους ασθενείς με άνοια και τέσσερις στην ομάδα ελέγχου.

Ο αυξημένος κίνδυνος που απορρέει από τα εν λόγω φάρμακα δείχνει ότι αν η σχέση είναι αιτιολογική, το περίπου 10% των διαγνώσεων άνοιας μπορεί να αποδοθεί στην έκθεση στα αντιχολινεργικά φάρμακα, γεγονός που ισούται με περίπου 20.000 – 209.000 νέες περιπτώσεις άνοιας ετησίως, μόνο στον Ηνωμένο Βασίλειο. Το ποσοστό είναι αξιοσέβαστο και συγκρίσιμο με αυτό που αποδίδεται σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την άνοια: 5% υπέρταση στη μέση ηλικία, 3% στον διαβήτη, 14% στο κάπνισμα κατά την τρίτη ηλικία και στο 6,5% για τη σωματική αδράνεια.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βήμα - βήμα η διαδικασία για τις άυλες συνταγές φαρμάκων

Βήμα - βήμα η διαδικασία για τις άυλες συνταγές...

To news4health.gr σας υπενθυμίζει την διαδικασία που πρέπει να...

Tρόφιμα και κορωνοϊός - Xρήσιμες πληροφορίες από τον ΕΦΕΤ

Tρόφιμα και κορωνοϊός - Xρήσιμες πληροφορίες από τον...

Ερωταπαντήσεις από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων...

Μένουμε Σπίτι: Οδηγίες και χρήσιμες ασκήσεις για όλους, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών (φωτογραφίες)

Μένουμε Σπίτι: Οδηγίες και χρήσιμες ασκήσεις για...

Η παραμονή στο σπίτι για παρατεταμένες χρονικές...

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down: Ίσοι προς ίσους στα πάντα – Τι είναι η ασθένεια

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down: Ίσοι προς ίσους στα...

Φωτογραφία:alfavita.gr Η σημερινή Τετάρτη σηματοδοτεί την...

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία για την Ελλάδα - Οδηγίες προς ασθενείς

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ για την Παγκόσμια...

Στη σκιά της πανδημίας του Κορωνοϊού Covid-19, θα θέλαμε...

Οδηγίες και πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από την ψυχολόγο του Κέντρου Κοινότητας Βέροιας

Οδηγίες και πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για την...

Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση...

Κορονοϊός: Ελληνική πρωτοποριακή θεραπεία ίσως είναι η λύση για τους βαριά ασθενείς!

Κορονοϊός: Ελληνική πρωτοποριακή θεραπεία ίσως είναι...

Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων βρήκε για πρώτη φορά στον...

Πως επηρεάζουν τα απολυμαντικά και τα αντισηπτικά το δέρμα

Πως επηρεάζουν τα απολυμαντικά και τα αντισηπτικά το...

 Δυναμική είσοδο στη ζωή μας έχουν κάνει τις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...