Αυτά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με τις περισσότερες αντικαρκινικές ιδιότητες

Αυτά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με τις περισσότερες αντικαρκινικές ιδιότητες

Αντικαρκινικούς παράγοντες φαίνεται πως περιέχουν τα πορτοκάλια, τα σταφύλια και τα καρότα.

Αυτό δείχνει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports και εντόπισε περισσότερα από 7.900 μόρια σε φρούτα και λαχανικά εκ των οποίων τα 110 ενδέχεται να έχουν ογκοκατασταλτική δράση.

Η μελέτη αυτή βασίστηκε στις ομοιότητες που βρέθηκαν στους παράγοντες των φρούτων και των λαχανικών και στα υπάρχοντα αντικαρκινικά φάρμακα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που τους δίνουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα. Τα αντιοξειδωτικά αυτά ενδέχεται να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου καταστέλλοντας τις φλεγμονές, ελέγχοντας την κυτταρική αναπαραγωγή, ακόμη και προκαλώντας τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Για να ανακαλύψουν ποια φρούτα μειώνουν περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου, οι ερευνητές τροφοδότησαν με 7.962 ενεργά μόρια έναν αλγοριθμό ο οποίος είχε «εκπαιδευτεί» για να αναγνωρίζει τις ιδιότητες 199 εγκεκριμένων αντικαρκινικών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Αφότου εξέτασε τον τρόπο που τα βιοενεργά μόρια δρουν στο ανθρώπινο σώμα, ο αλγόριθμος προέβλεψε ότι 110 είχαν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τα φρούτα και τα λαχανικά με τις περισσότερες αντικαρκινικές ιδιότητες ήταν τα ακόλουθα, ενώ στο τέλος της λίστας προστέθηκε και το τσάι:

  • Πορτοκάλια
  • Σταφύλια
  • Καρότα
  • Λάχανο
  • Σέλινο
  • Κόλιανδρος
  • Άνηθος

Τα πορτοκάλια, ο κόλιανδρος και ο άνηθος είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Από την άλλη μεριά το τσάι φάνηκε να είναι πλούσια πηγή κατεχινών, τερπενοιδών και τανίνων.

«Το φαγητό αποτελεί τον πιο τροποποιήσιμο παράγοντα για την υγεία ενός ατόμου. Αυτή η στρατηγική μηχανικής μάθησης όπως περιγράφεται εδώ είναι το πρώτο βήμα για την κατανόηση του ενδεχόμενου ρόλου «έξυπνων» διατροφικών προγραμμάτων για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα προσαρμοστούν και με τις διατροφικές ανάγκες άλλων πολυπαραγοντικών νόσων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

«Ελπίζουμε πως αυτή η πρώτη λίστα των τροφών που νικούν τον καρκίνο θα αποτελέσουν στυλοβάτη στην έρευνα για τη γαστρονομική ιατρική. Πρέπει να βοηθήσει στη δημιουργία προσωποποιημένων διατροφικών συνηθειών που θα παρέχουν τροφές που είναι θρεπτικές και λειτουργούν θεραπευτικά για τον πληθυσμό», γράφουν στη δημοσίευση οι ερευνητές.

Προσθέτουν ωστόσο πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αποκαλύψει πόσες από αυτές τις υπερτροφές θα πρέπει να τρώμε όπως επίσης και πώς θα πρέπει να φυλάσσονται, να επεξεργάζονται και να μαγειρεύονται.

Πηγή: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαμός με το Zantac: ΣΤΟΠ στις νέες προμήθειες, υπό τον φόβο ότι περιέχει καρκινογόνα ουσία!

Χαμός με το Zantac: ΣΤΟΠ στις νέες προμήθειες, υπό τον φόβο...

Η εταιρεία Sandoz (τμήμα της Novartis) ανακοίνωσε την Τετάρτη,...

Ανεύρυσμα αορτής: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Ανεύρυσμα αορτής: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Photo source: www.bigstockphoto.comΜε τον όρο ανεύρυσμα εννοούμε τη...

Ιός του Δυτικού Νείλου: Είκοσι θάνατοι ασθενών στην Ελλάδα

Ιός του Δυτικού Νείλου: Είκοσι θάνατοι ασθενών στην...

Είκοσι θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό του...

Ημικρανία: 1 στους 7 ανθρώπους υποφέρει

Ημικρανία: 1 στους 7 ανθρώπους υποφέρει

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Ασθενών με...

Έλληνας χειρουργός αναλαμβάνει Διεθνής Πρόεδρος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα»

Έλληνας χειρουργός αναλαμβάνει Διεθνής Πρόεδρος των...

Νέος διεθνής πρόεδρος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα»...

Ταχίνι - Διατροφική Αξία

Ταχίνι - Διατροφική Αξία

Το ταχίνι είναι ένα είδος βουτύρου από σπόρους, το...

Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας πριν και μετά τη γυμναστική!

Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη...

Οι επιλογές μας πριν και μετά τη γυμναστική έχoυν...

 Ο κίνδυνος για όσους κάνουν καθιστική ζωή επί 20 χρόνια - «Βάλτε την κίνηση στη ζωή σας» προτρέπει νέα έρευνα

Ο κίνδυνος για όσους κάνουν καθιστική ζωή επί 20 χρόνια...

Αυτοί που δεν ασκούνται και υιοθετούν επί 20 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Η εταιρεία Sandoz (τμήμα της Novartis) ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι έχει σταματήσει να διανέμει τις γενόσημες εκδόσεις του δημοφιλούς φαρμάκου Zantac (για στομαχικές διαταραχές, καούρες κλπ), εν αναμονή διερευνήσεων από...

Photo source: www.bigstockphoto.comΜε τον όρο ανεύρυσμα εννοούμε τη διεύρυνση, διόγκωση ή διάταση τμήματος ενός αιμοφόρου αγγείου (συνήθως αρτηρίας). Ανευρύσματα μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε αιμοφόρο αγγείο του...

Είκοσι θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ηλικίας άνω των 60 ετών, έχουν καταγραφεί έως σήμερα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας...