ΕΦΕΤ: Συστάσεις για την προστασία της ασφάλειας των τροφίμων το καλοκαίρι

ΕΦΕΤ: Συστάσεις για την προστασία της ασφάλειας των τροφίμων το καλοκαίρι

Η αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία επιταχύνει την αλλοίωση των τροφίμων, η εποχιακή λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και η αυξημένη ζήτηση, λόγω μεγάλου αριθμού τουριστών, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ασφάλεια των τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως στις τουριστικές περιοχές, υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης τροφικής δηλητηρίασης, η οποία συνήθως οφείλεται στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται χωρίς την τήρηση των απαραίτητων όρων υγιεινής.

Η εκδήλωση της ασθένειας εξαρτάται από τον παράγοντα που την προκαλεί και μπορεί να εμφανιστεί μετά από μισή ώρα από την κατανάλωση των τροφίμων ή μετά από λίγες ώρες ή ακόμα και ημέρες και οφείλεται στην επιμόλυνση των τροφίμων με μικροοργανισμούς, τοξίνες ή χημικές ουσίες.

Για την αποφυγή πιθανών τροφικών δηλητηριάσεων από αλλοιωμένα τρόφιμα ο ΕΦΕΤ συνιστά :

Στους καταναλωτές που αγοράζουν τρόφιμα :

•    Να ελέγχουν τα βασικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή, γεύση, συσκευασία και ημερομηνία λήξης).
•    Να ελέγχουν τις συνθήκες διατήρησης των τροφίμων.
•  Να μην επιλέγουν προϊόντα ψύξης ή κατάψυξης για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δεν συντηρούνται σωστά. Υπενθυμίζεται ότι τα προϊόντα ψύξης πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μικρότερες των 7ο C και τα προϊόντα κατάψυξης σε θερμοκρασίες μικρότερες των -18ο C (δηλ. -19ο C, -20ο C, κλπ).
•    Τα ψυγεία και οι καταψύκτες από όπου προμηθεύονται τα τρόφιμα να μην εκτίθενται στον ήλιο.
•    Να μην επιλέγουν τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο.
•    Να τοποθετούν τρόφιμα στο ψυγείο όσο γίνεται πιο σύντομα μετά την αγορά τους.
•    Να μην επιλέγουν τρόφιμα εκτεθειμένα σε έντομα, σκόνη κλπ.
• Ιδιαίτερα το εμφιαλωμένο νερό να διατηρείται σε σκιερό μέρος και να μην επαναχρησιμοποιούνται οι άδειες φιάλες, οι οποίες στο τέλος της χρήσης τους θα πρέπει να οδηγούνται στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης.

Στους καταναλωτές που ετοιμάζουν οι ίδιοι το γεύμα τους :

•    Να φροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα κατά την ετοιμασία του φαγητού και για την καθαριότητα του χώρου.
•    Να αποφεύγουν να πιάνουν νωπά τρόφιμα και αμέσως μετά έτοιμα φαγητά χωρίς να πλύνουν τα χέρια τους.
•    Να μην χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία στα νωπά τρόφιμα και στα έτοιμα φαγητά.
•    Να μην καπνίζουν, τρώνε ή πίνουν όταν προετοιμάζουν νωπά προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών.  
•    Να ψήνουν τα προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών κανονικά.
•    Να μην διατηρούν τα έτοιμα φαγητά περισσότερο από το χρόνο που προβλέπει ο παρασκευαστής.
•    Εάν πρόκειται να σερβίρουν ζεστό το φαγητό, τότε θα πρέπει να το διατηρούν σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 650 C έως την ώρα του σερβιρίσματος.
•    Εάν πρόκειται να ξαναζεστάνουν φαγητό που διατηρείται με ψύξη, τότε θα πρέπει να το θερμαίνουν στους 800 C.

Στους καταναλωτές που επισκέπτονται εστιατόρια :

•    Να επιλέγουν εστιατόρια που εφαρμόζουν μέτρα υγιεινής τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων.
•    Να μην καταναλώνουν φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα, οσμή και γεύση.
•    Να μην καταναλώνουν λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά.

Στους καταναλωτές που αγοράζουν τρόφιμα από επιχειρήσεις γρήγορης εξυπηρέτησης :

•    Να επιλέγουν καταστήματα που εφαρμόζουν μέτρα υγιεινής τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων.
•    Έτοιμα σάντουιτς τα οποία δεν διατίθενται αμέσως μετά την παρασκευή τους, πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.
•    Έτοιμα γεύματα τα οποία σερβίρονται ζεστά πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 65ο C.
•    Σαλάτες που διατηρούνται σε salad bar πρέπει να διατηρούνται με ψύξη και να είναι προφυλαγμένες από έντομα, σκόνη κλπ.
•    Τα χύμα παγωτά θα πρέπει να έχουν κατάλληλη ψύξη, να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα σε έντομα, σκόνη κλπ και να σερβίρονται με καθαρά εργαλεία.
•    Τα ψυγεία με αναψυκτικά και νερό να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
•    Έτοιμα φαγητά, τα οποία δεν καταναλώθηκαν εντός δύο ωρών από την αγορά τους και δεν διατηρήθηκαν στο ψυγείο, πρέπει να απορρίπτονται.     

Ο ΕΦΕΤ συνιστά την προσοχή των καταναλωτών κατά την αγορά και τη διατήρηση των τροφίμων αλλά και κατά την επίσκεψη σε εστιατόρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εκδηλώσεις βίας στα νοσοκομεία και η αντιμετώπισή τους *Γράφει ο   ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

Οι εκδηλώσεις βίας στα νοσοκομεία και η αντιμετώπισή...

Τα πολλαπλά επεισόδια βιαιοπραγίας που εκδηλώνονται...

Το Χαμομήλι μας βοηθά στην καθημερινότητα και τα οφέλη του στη υγεία μας είναι πολλά!

Το Χαμομήλι μας βοηθά στην καθημερινότητα και τα οφέλη...

Το χαμομήλι το πίνουμε όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε μία...

Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης & Πρόληψης - Από 12 έως 19 Δεκεμβρίου

Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης & Πρόληψης - Από 12...

Το Ε.Κ.Α.Β. στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης  και...

Ξηροί Καρποί- Ακρόδρυα-  Σπόροι, στη διατροφή και στην υγεία των ανθρώπων

Ξηροί Καρποί- Ακρόδρυα- Σπόροι, στη διατροφή και στην...

Δ.Κ. Στυλιανίδης,  Γεωπόνος, Επ.Δ/ντήςΙνστιτούτου...

Ολοκληρώθηκε η διανομή των αντιγριπικών εμβολίων για τον εμβολιασμό του προσωπικού σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας

Ολοκληρώθηκε η διανομή των αντιγριπικών εμβολίων για...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019...

Επίσκεψη της Φρόσως Καρασαρλίδου στο Κέντρο Υγείας Βέροιας: Επί τάπητος τα θέματα πρωτοβάθμιας υγείας

Επίσκεψη της Φρόσως Καρασαρλίδου στο Κέντρο Υγείας...

H βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου επισκέφθηκε το Κέντρο...

Ανία: Μόνιμη αποσκευή στα ταξίδια

Ανία: Μόνιμη αποσκευή στα ταξίδια

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΤου ιερέως Παναγιώτου...

Γιατρός 98 ετών αρνείται να βγει στη σύνταξη και εξακολουθεί να βλέπει ασθενείς!

Γιατρός 98 ετών αρνείται να βγει στη σύνταξη και...

Ο Γάλλος γιατρός Κριστιάν Σενέ άρχισε να βλέπει τους...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Τα πολλαπλά επεισόδια βιαιοπραγίας που εκδηλώνονται συνεχώς στα νοσοκομεία της χώρας, συντηρούν  στο προσκήνιο το ανησυχητικό φαινόμενο της καθημερινής κλιμάκωσης περιστατικών βίας εναντίον του...

Το χαμομήλι το πίνουμε όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε μία κρύα και έντονη ημέρα. Συχνά το συνοδεύουμε με ζάχαρη ή και με λίγο μέλι. Είναι το ιδανικό ρόφημα και για το κρυολόγημα ή και πριν τον ύπνο.Μειώνει το...

Το Ε.Κ.Α.Β. στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης  και εκπαίδευσης του πληθυσμού σε θέματα πρώτων βοηθειών και πρόληψης ατυχημάτων και τραυματισμών, αλλά και της ανάδειξης του πλούσιου και κοινωνικά κρίσιμου...