ΕΦΕΤ: Συστάσεις για την προστασία της ασφάλειας των τροφίμων το καλοκαίρι

ΕΦΕΤ: Συστάσεις για την προστασία της ασφάλειας των τροφίμων το καλοκαίρι

Η αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία επιταχύνει την αλλοίωση των τροφίμων, η εποχιακή λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και η αυξημένη ζήτηση, λόγω μεγάλου αριθμού τουριστών, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ασφάλεια των τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως στις τουριστικές περιοχές, υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης τροφικής δηλητηρίασης, η οποία συνήθως οφείλεται στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται χωρίς την τήρηση των απαραίτητων όρων υγιεινής.

Η εκδήλωση της ασθένειας εξαρτάται από τον παράγοντα που την προκαλεί και μπορεί να εμφανιστεί μετά από μισή ώρα από την κατανάλωση των τροφίμων ή μετά από λίγες ώρες ή ακόμα και ημέρες και οφείλεται στην επιμόλυνση των τροφίμων με μικροοργανισμούς, τοξίνες ή χημικές ουσίες.

Για την αποφυγή πιθανών τροφικών δηλητηριάσεων από αλλοιωμένα τρόφιμα ο ΕΦΕΤ συνιστά :

Στους καταναλωτές που αγοράζουν τρόφιμα :

•    Να ελέγχουν τα βασικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή, γεύση, συσκευασία και ημερομηνία λήξης).
•    Να ελέγχουν τις συνθήκες διατήρησης των τροφίμων.
•  Να μην επιλέγουν προϊόντα ψύξης ή κατάψυξης για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δεν συντηρούνται σωστά. Υπενθυμίζεται ότι τα προϊόντα ψύξης πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μικρότερες των 7ο C και τα προϊόντα κατάψυξης σε θερμοκρασίες μικρότερες των -18ο C (δηλ. -19ο C, -20ο C, κλπ).
•    Τα ψυγεία και οι καταψύκτες από όπου προμηθεύονται τα τρόφιμα να μην εκτίθενται στον ήλιο.
•    Να μην επιλέγουν τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο.
•    Να τοποθετούν τρόφιμα στο ψυγείο όσο γίνεται πιο σύντομα μετά την αγορά τους.
•    Να μην επιλέγουν τρόφιμα εκτεθειμένα σε έντομα, σκόνη κλπ.
• Ιδιαίτερα το εμφιαλωμένο νερό να διατηρείται σε σκιερό μέρος και να μην επαναχρησιμοποιούνται οι άδειες φιάλες, οι οποίες στο τέλος της χρήσης τους θα πρέπει να οδηγούνται στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης.

Στους καταναλωτές που ετοιμάζουν οι ίδιοι το γεύμα τους :

•    Να φροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα κατά την ετοιμασία του φαγητού και για την καθαριότητα του χώρου.
•    Να αποφεύγουν να πιάνουν νωπά τρόφιμα και αμέσως μετά έτοιμα φαγητά χωρίς να πλύνουν τα χέρια τους.
•    Να μην χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία στα νωπά τρόφιμα και στα έτοιμα φαγητά.
•    Να μην καπνίζουν, τρώνε ή πίνουν όταν προετοιμάζουν νωπά προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών.  
•    Να ψήνουν τα προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών κανονικά.
•    Να μην διατηρούν τα έτοιμα φαγητά περισσότερο από το χρόνο που προβλέπει ο παρασκευαστής.
•    Εάν πρόκειται να σερβίρουν ζεστό το φαγητό, τότε θα πρέπει να το διατηρούν σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 650 C έως την ώρα του σερβιρίσματος.
•    Εάν πρόκειται να ξαναζεστάνουν φαγητό που διατηρείται με ψύξη, τότε θα πρέπει να το θερμαίνουν στους 800 C.

Στους καταναλωτές που επισκέπτονται εστιατόρια :

•    Να επιλέγουν εστιατόρια που εφαρμόζουν μέτρα υγιεινής τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων.
•    Να μην καταναλώνουν φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα, οσμή και γεύση.
•    Να μην καταναλώνουν λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά.

Στους καταναλωτές που αγοράζουν τρόφιμα από επιχειρήσεις γρήγορης εξυπηρέτησης :

•    Να επιλέγουν καταστήματα που εφαρμόζουν μέτρα υγιεινής τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων.
•    Έτοιμα σάντουιτς τα οποία δεν διατίθενται αμέσως μετά την παρασκευή τους, πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.
•    Έτοιμα γεύματα τα οποία σερβίρονται ζεστά πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 65ο C.
•    Σαλάτες που διατηρούνται σε salad bar πρέπει να διατηρούνται με ψύξη και να είναι προφυλαγμένες από έντομα, σκόνη κλπ.
•    Τα χύμα παγωτά θα πρέπει να έχουν κατάλληλη ψύξη, να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα σε έντομα, σκόνη κλπ και να σερβίρονται με καθαρά εργαλεία.
•    Τα ψυγεία με αναψυκτικά και νερό να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
•    Έτοιμα φαγητά, τα οποία δεν καταναλώθηκαν εντός δύο ωρών από την αγορά τους και δεν διατηρήθηκαν στο ψυγείο, πρέπει να απορρίπτονται.     

Ο ΕΦΕΤ συνιστά την προσοχή των καταναλωτών κατά την αγορά και τη διατήρηση των τροφίμων αλλά και κατά την επίσκεψη σε εστιατόρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νερό: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Διατροφική του Αξία!

Νερό: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Διατροφική του...

Αδιαμφισβήτητα το νερό αποτελεί απαραίτητο συστατικό...

Γονείς προετοιμαστείτε για τα σνακ των παιδιών σας - Τι να αναζητήσετε σε ένα σούπερ-θρεπτικό σνακ;

Γονείς προετοιμαστείτε για τα σνακ των παιδιών σας - Τι...

Επιστρέψατε στους καθημερινούς σας ρυθμούς και...

Έλληνας ο καλύτερος γιατρός της Ευρώπης 2019!

Έλληνας ο καλύτερος γιατρός της Ευρώπης 2019!

Για ακόμα μια φορά Έλληνας γιατρός κερδίζει τον τίτλο...

Παιδιατρική Metropolitan: Συμβουλές προστασίας από τον νέο κορωνοϊό κατά την επιστροφή στα σχολεία

Παιδιατρική Metropolitan: Συμβουλές προστασίας από τον νέο...

Ο αγώνας δρόμου της επιστήμης για το εμβόλιο κατά του...

Καρκίνος προστάτη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου

Καρκίνος προστάτη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για μια...

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί μια από τις πιο...

Ωνάσειο: Πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση πνεύμονα στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια

Ωνάσειο: Πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση πνεύμονα στην...

Μια «δεύτερη ευκαιρία» στη ζωή έδωσαν σε 62χρονο άνδρα,...

Κυστική Ίνωση και διατροφή

Κυστική Ίνωση και διατροφή

H κυστική ίνωση είναι μία κληρονομική ασθένεια, που...

Οι οθόνες «σκοτώνουν» τις σχολικές επιδόσεις των μαθητών – Τι λέει νέα μελέτη

Οι οθόνες «σκοτώνουν» τις σχολικές επιδόσεις των...

Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης και χρήση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...