ΥΓΕΙΑ

Συμβουλές για παιδιά με αυτοπεποίθηση - Η σιγουριά για τον εαυτό του μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες για το παδί!

Συμβουλές για παιδιά με αυτοπεποίθηση - Η σιγουριά για τον εαυτό του μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες για το παδί!

Υπάρχει ένα στοιχείο που συνδέει όλους τους επιτυχημένους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το αντικείμενο στο οποίο διαπρέπουν ή τον τρόπο με τον οποίο ζουν: Όλοι τους έχουν κινηθεί με αυτοπεποίθηση, αν όχι σε ολόκληρη τη σταδιοδρομία τους, τουλάχιστον σε κάποια κομβική στιγμή της ζωής τους. Μπορεί να ανήκει στη σφαίρα του κλισέ, όμως είναι αλήθεια. Όταν δεν πιστεύουμε πρώτα οι ίδιοι στον εαυτό μας, είναι σχεδόν αδύνατον να αποδείξουμε τις δεξιότητές μας στους υπόλοιπους – άρα και να εξελιχθούμε όσο θα μπορούσαμε. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να εμφυσήσουμε αυτή την αρετή και στα παιδιά μας.

Η Μπιγιόνσε έχει προσλάβει ειδικό δάσκαλο αυτοπεποίθησης για την κόρη της Μπλου Άιβι. Εμείς καλώς ή κακώς πρέπει να αναλάβουμε αυτοπροσώπως και αυτό το ρόλο προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι τα μικρά μας θα εξελιχθούν σε υγιείς και ευτυχισμένους ενήλικες. Εξάλλου, εκτός από τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες, η σιγουριά για την αξία τους θα τα βοηθήσει να χτίσουν ισότιμες και ισορροπημένες φιλικές και ερωτικές σχέσεις, αλλά και να είναι ικανοποιημένα με τα επιτεύγματά τους. Τα παρακάτω tips θα μας βοηθήσουν πολύ σε αυτή την προσπάθεια.

Ποιος να συγκριθεί μαζί του;
Ό,τι και αν προσπαθείτε να επιτύχετε, δεν θα πείσετε το παιδί σας να το κάνει λέγοντάς του τι θα έκανε στη θέση του ο Γιωργάκης. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε τον μικρό σας να νιώσει ότι δεν είναι αρκετά καλός, πράγμα που μπορεί να τον κάνει να σταματήσει να προσπαθεί. Αντί να εστιάζετε στις ελλείψεις του, δώστε περισσότερη έμφαση στις δραστηριότητες που απολαμβάνει ή στις οποίες είναι καλός. Σταδιακά, αυτό θα τον βοηθήσει να βελτιωθεί και στις διαπροσωπικές του σχέσεις με τα άλλα παιδάκια, αλλά και να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις με μεγαλύτερη σιγουριά.

Λέξεις με βαρύτητα
Οι διατυπώσεις σας παίζουν τεράστιο ρόλο στον τρόπο που το παιδί αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τις πράξεις του, είτε αναφέρεστε σε κάτι θετικό είτε σε κάτι αρνητικό. Για παράδειγμα, αν η κόρη σας κρύβεται πίσω από το πόδι σας όταν συναντά για πρώτη φορά κάποιον άγνωστο, αντί να τη χαρακτηρίσετε «ντροπαλή», πείτε της ότι ξέρετε πως ντρέπεται αυτή τη στιγμή, αλλά μπορεί να πάρει το χρόνο της πριν συστηθεί. Η διαφορά μπορεί να μοιάζει μικρή, όμως στην πρώτη περίπτωση αναφέρεστε στην αντίδρασή της ως σταθερό στοιχείο της προσωπικότητάς της, ενώ στη δεύτερη την αντιμετωπίζετε ως παροδική συμπεριφορά. Αντίστοιχα, έχει μεγάλη σημασία να μην είστε υπερβολικοί στα κοπλιμέντα σας και να μην την επιβραβεύετε για το παραμικρό. Διαφορετικά, θα αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τα καλά σας λόγια και υπάρχει περίπτωση να τα αγνοεί ακόμη και όταν όντως τα αξίζει.

Μην γίνεστε πιεστικοί
Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ωθούμε τα παιδιά μας να συμμετάσχουν σε πράγματα για τα οποία δεν νιώθουν έτοιμα, αυξάνουμε τις πιθανότητες να παραιτηθούν γρήγορα από αυτά. Αιτία για αυτό είναι το αυξημένο άγχος τους, που τα κάνει να προτιμούν να αποφύγουν τη νέα εμπειρία από το να τη δοκιμάσουν άλλη μία φορά. Αν η μικρή σας επιμένει ότι δεν θέλει να λάβει μέρος στην σχολική παράσταση, εξηγήστε της τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τη βοηθήσετε και τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε ότι είναι σημαντικό, όμως μην την αναγκάσετε να το κάνει.

Μην λειτουργείτε ως διασώστης
Ξέρουμε ότι δεν θέλετε να βλέπετε τον γιο σας να πληγώνεται ή να κάνει λάθη, όμως στην πραγματικότητα δεν τον βοηθάτε με το να επεμβαίνετε για να σώσετε την κατάσταση. Προκειμένου να νιώσει ότι μπορεί να τα καταφέρει, πρέπει να μάθει να ξεπερνά μόνος του τα εμπόδια. Εκτός αυτού, η διαχείριση της αποτυχίας είναι από μόνη της ένα μεγάλο μάθημα. Το σημαντικό είναι να μην μεγαλοποιείτε τα πράγματα: Τα παιδιά ενθαρρύνονται να παίρνουν ρίσκα όταν βλέπουν ότι ένας λάθος χειρισμός δεν φέρνει το τέλος του κόσμου.

Δείξτε του την πραγματικά θετική πλευρά
Μια αισιόδοξη στάση ζωής θα βοηθήσει πολύ τη μικρή σας να ξεπερνάει γρήγορα τις απογοητεύσεις, ωστόσο οι γενικές ατάκες δεν θα τη βοηθήσουν να αισθανθεί καλύτερα. Όταν προσπαθείτε να την ενθαρρύνετε μετά από μία αποτυχία, έχει σημασία να της προσφέρετε συγκεκριμένους τρόπους να βελτιώσει την κατάσταση. Για παράδειγμα, αν έχει στεναχωρηθεί που δεν τα πήγε καλά σε κάποιο τεστ στα αγγλικά, μπορείτε να της εξηγήσετε ότι ο λόγος που γράφουμε εξ αρχής αυτά τα διαγωνίσματα είναι για να ανακαλύψουμε σε ποια σημεία μπορούμε να προσπαθήσουμε λίγο περισσότερο και ότι κάποιες φορές όλοι χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο για να καταλάβουμε κάποια πράγματα.

Αφήστε το να πάρει αποφάσεις
Η εμπιστοσύνη στην κρίση μας είναι από τα βασικά συστατικά της αυτοπεποίθησης και μπορεί να καλλιεργηθεί από μικρή ηλικία. Αφήστε το να πάρει τον έλεγχο σε ορισμένα πράγματα όπως το φαγητό του, προτείνοντάς του δύο – τρεις επιλογές για να διαλέξει. Φυσικά, θα πρέπει να του είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πράγματα στα οποία δεν χωρούν διαπραγματεύσεις, όπως το αν θα πλύνει τα δόντια του πριν κοιμηθεί.

Κάντε όνειρα για το μέλλον
Τα παιδιά που φαντάζονται τον εαυτό τους ως ενήλικες τείνουν να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση από τα υπόλοιπα. Αν το παιδί σας διστάζει να απαντήσει στην ερώτηση «τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;», ανοίξτε τη συζήτηση μιλώντας του για τον τρόπο που οι ίδιοι επιλέξατε το επάγγελμά σας. Ταυτόχρονα, μην προσπαθήσετε να γίνετε η φωνή της λογικής απέναντι στην παιδική φαντασία: Αν θέλει να γίνει αστροναύτης ή σταρ του χόλιγουντ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνετε να σκεφτεί πιο ρεαλιστικά. Έτσι κι αλλιώς αυτό που έχει σημασία δεν είναι η εκπλήρωση του στόχου του, αλλά η ίδια η πολύτιμη αίσθηση ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα.


Πηγή

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ από το  Ταμείο Ανάκαμψης για την πραγματοποίηση άνω των 50.000 χειρουργείων

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ...

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία...

Κωνσταντίνος Λυκοστράτης,  Διοικητής Νοσοκομείου Νάουσας: Ικανοποίηση και ευχαριστίες για την έγκριση 5 οργανικών θέσεων Ιατρών

Κωνσταντίνος Λυκοστράτης, Διοικητής Νοσοκομείου...

Από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Νάουσας, κ....

Με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου της Νάουσας συναντήθηκε η περιφερειακή σύμβουλος Συρμούλα Τζήμα

Με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου της Νάουσας...

Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του σωματείου των...

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑ ΝΑΟΥΣΑΣ: Νέο σύστημα  εξυπηρέτησης με ραντεβού, από την  1η Μαρτίου 2024

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑ ΝΑΟΥΣΑΣ: Νέο σύστημα ...

Στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών...

Γυαλιά οράσεως με voucher έως 220 ευρώ: Οι δυο τρόποι για να ωφεληθείτε από την παροχή

Γυαλιά οράσεως με voucher έως 220 ευρώ: Οι δυο τρόποι για να...

Δύο οργανισμοί περίθαλψης, ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΔΟΕΑΠ...

Αυξάνονται οι τιμές σε χιλιάδες φάρμακα, μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων

Αυξάνονται οι τιμές σε χιλιάδες φάρμακα, μεγαλύτερη...

Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων στα φαρμακεία, τέθηκε σε...

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα 11+1 πρώιμα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα 11+1 πρώιμα συμπτώματα που...

Τα κύρια συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ)...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Καθημερινή μέτρηση αρτηριακής πίεσης για όλους τους δημότες, στο Κοινωνικό Φαρμακείο

Δήμος Αλεξάνδρειας: Καθημερινή μέτρηση αρτηριακής...

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος του Τμήματος Κοινωνικής...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...