Με υποχρεωτικές συμπράξεις 2 ή 3 παρατάξεων, επικυρωμένες με πρακτικά, θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά Συμβούλια

Με υποχρεωτικές συμπράξεις 2 ή 3 παρατάξεων, επικυρωμένες με πρακτικά, θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά Συμβούλια

-Τι προβλέπει ο νέος νόμος, τί λένε οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Δήμο Βέροιας


Η νέα δημοτική αρχή της Βέροιας ορκίστηκε το βράδυ της Δευτέρας και αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου. Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και οι διεργασίες-ζυμώσεις «τρέχουν» αφού με την τροποποίηση του νόμου, για λόγους διευκόλυνσης της πλειοψηφίας και κυβερνησιμότητας των Δήμων, προβλέπεται ότι «δύο ή περισσότερες δημοτικές παρατάξεις μπορούν να συμπράττουν, εφόσον μια από αυτές είναι η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος. Το πρακτικό για τη σύμπραξη υποβάλλεται οποτεδήποτε εντός της θητείας της δημοτικής αρχής και δεν ανακαλείται, συνυπογράφεται δε τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών των παρατάξεων που θα συμπράξουν και κατατίθεται στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Εάν δεν έχει εκλεγεί προεδρείο, το πρακτικό υποβάλλεται στον σύμβουλο του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος και που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου.

Η επικύρωση του πρακτικού συντελείται αμελλητί από τον πρόεδρο του συμβουλίου ή, σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί πριν από την εκλογή προεδρείου, από τον σύμβουλο του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος και που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου.

Από την κατάθεση του πρακτικού, οι συμπράττουσες παρατάξεις αποτελούν ενιαία παράταξη που εισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμπραττουσών παρατάξεων και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος, για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων. Σε περίπτωση αναπλήρωσης δημοτικού συμβούλου, ο οποίος ανήκει σε παράταξη η οποία συνέπραξε, τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος κατά σειρά αναπληρωματικός δημοτικός σύμβουλος του ιδίου συνδυασμού της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, σύμφωνα με την απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο πρωτοδικείο, ο οποίος και καθίσταται αυτοδικαίως μέλος της νέας παράταξης».

Ο Δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, στην ομιλία του κατά την τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου έκανε λόγο για  «συλλογική ευθύνη» και ενότητα για το καλό του τόπου, για συνεργασία και  συμπόρευση με όλες τις υγιείς δυνάμεις του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και όπως χαρακτηριστικά είπε, στέλνοντας μηνύματα, «ακόμη κι αν η απαιτούμενη διάθεση συνεργασίας για κάποιους συμβούλους προκύψει προϊόντος του χρόνου, οι πόρτες μας θα είναι πάντοτε ανοικτές στην προοπτική μιας ειλικρινούς συμπόρευσης γιατί πιστεύουμε ότι όσο πιο διευρυμένη είναι η πλειοψηφία τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα τελικά οφέλη για την τοπική μας κοινωνία»

Δεν ήταν τυχαίες εξάλλου και οι αναφορές της αρχηγού της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, Γεωργίας Μπατσαρά, για συνεργασία και συναίνεση, αλλά ούτε και του Παύλου Παυλίδη για «δημοτικό συμβούλιο, υπεράνω παρατάξεων».

Οι πρώτες συναντήσεις και ζυμώσεις, έχουν γίνει και από το αποτέλεσμά τους θα φανεί εάν «φουσκώσει το ψωμί» ή αν κάτσει το ζυμάρι και οι ζητούμενες συμπράξεις δεν λειτουργήσουν ή περιοριστούν στα αυτονόητα.

Σε μια πρώτη εκτίμηση πάντως, καταρχήν φαίνεται να είναι πιο κοντά στη συνεργασία οι παρατάξεις Βοργιαζίδη και Μπατσαρά, ενώ θετικά διακείμενος σε «οτιδήποτε δημιουργικό και καλό για την πόλη φαίνεται να είναι ο κ. Παυλίδης, δηλώνοντας ωστόσο ότι «ο συνδυασμός του δεν κατέβηκε για να γίνει συμπλήρωμα…».

Από την πλευρά του ο κ. Μαρκούλης, λέει ότι εάν συγκλίνουν σε κάποιες προγραμματικές θέσεις οι παρατάξεις που θα συμπράξουν, δεν είναι αρνητικός, σε επίπεδο στήριξης όμως και όχι υποχρέωσης ή δέσμευσης μέσω πρακτικών, όπως το θέτει ο νόμος.

Σταθερή στις θέσεις της η ΛΑΣ του ΚΚΕ δηλώνει δια του επικεφαλής του Γ. Μελιόπουλου πως θα ψηφίζει ότι δίνει ανάσες στους δημότες και θα βρίσκεται απέναντι, όπως πάντα, στα αντιλαϊκά μέτρα. Ενώ μετά την παραίτηση Παπαγιάννη, ο εκπρόσωπος της δημοτικής του παράταξης δήλωσε ότι θα υπηρετήσουν τον θεσμό για το καλό της πόλης.


Πρώτη δοκιμασία η εκλογή Προεδρείων

Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί φέτος το Σεπτέμβριο η νέα διαδικασία για την εκλογή των Προεδρείων των Δημοτικών Συμβουλίων που πρέπει να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, μια Κυριακή δηλαδή μετά την πρώτη συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων που αναλαμβάνουν την 1η Σεπτεμβρίου. Μέχρι την  εκλογή Προεδρείου, χρέη προέδρου αναλαμβάνει ο  πρώτος σε ψήφους σύμβουλος της πλειοψηφίας που συγκαλεί και το Συμβούλιο.

Το Προεδρείο συγκροτείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τον Γραμματέα, ως εξής:

-Ο πρόεδρος προέρχεται από την Παράταξη του εκλεγέντος Δημάρχου, είτε αναδείχθηκε πρώτη είτε δεύτερη σε εκλογική δύναμη.

-Ο αντιπρόεδρος, από την Παράταξη που αναδείχθηκε, αντίστοιχα, δεύτερη ή πρώτη σε εκλογική δύναμη, αλλά δεν ανέδειξε τον Δήμαρχο.

-Ο  γραμματέας, από την τρίτη σε εκλογική δύναμη Παράταξη.

Και οι τρείς εκλέγονται χωριστά και με μυστική ψηφοφορία.

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν επιτευχθεί η εκλογή, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή. 

Σημαντική έως σημειολογική είναι και η εκλογή μελών σε δύο συγκεκριμένες Επιτροπές, την Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, για τις οποίες ο νέος νόμος ρύθμισε την δυνατότητα του Δημάρχου να έχει την πλειοψηφία.

Θερμή περίοδος λοιπόν, το εικοσαήμερο που ακολουθεί με το ζητούμενο, ωστόσο, επί της ουσίας, να είναι η εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και κυρίως η διάρκειά της, σε βάθος τετραετίας, έως το 2023.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...