Αυτό το κρασί κάνει καλό στο έντερο και ρίχνει τη χοληστερόλη

Αυτό το κρασί κάνει καλό στο έντερο και ρίχνει τη χοληστερόλη

Μελέτη του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου βρήκε ότι οι άνθρωποι που πίνουν κόκκινο κρασί έχουν μεγαλύτερη ποικιλία στο εντερικό τους μικροβίωμα σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν. Επιπλέον, αναδείχθηκε και μια σύνδεση με χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας και  LDL («κακής») χοληστερόλης.

Πιο αναλυτικά, στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gastroenterology, η ομάδα των ερευνητών διερεύνησε τις επιδράσεις της μπύρας, του μηλίτη, του κόκκινου και του λευκού κρασιού και διάφορων άλλων ποτών στο εντερικό μικροβίωμα και την επακόλουθη υγεία μιας ομάδας 916 Βρετανών δίδυμων γυναικών. Σημειώνεται ότι ο υψηλότερος αριθμός βακτηριακών ειδών στο εντερικό μικροβίωμα ενός ανθρώπου θεωρείται δείκτης της εντερικής υγείας.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι το εντερικό μικροβίωμα όσων έπιναν κόκκινο κρασί είχε μεγαλύτερη βιοποικιλότητα σε σύγκριση με των υπολοίπων, πράγμα που δεν ίσχυε και στην περίπτωση των άλλων αλκοολούχων ποτών που εξετάστηκαν.

Η βασική συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Caroline Le Roy αναφέρει σχετικά: «Παρόλο που γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό για τα -μέχρι στιγμής ανεξήγητα- οφέλη του κόκκινου κρασιού στην καρδιακή υγεία, η μελέτη αυτή δείχνει ότι μέτρια κατανάλωσή του σχετίζεται και με μεγαλύτερη ποικιλία αλλά και με καλύτερη υγεία του εντερικού μικροβιώματος. Το φαινόμενο αυτό εξηγεί εν μέρει και τον διαρκή διάλογο σχετικά με τις θετικές επιδράσεις του κόκκινου κρασιού στην υγεία».

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι βασικός λόγος αυτού του συσχετισμού είναι οι πολλές πολυφαινόλες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί. Οι πολυφαινόλες είναι χημικά στοιχεία που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά και συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού. Έχουν διάφορες επωφελείς ιδιότητες (όπως η αντιοξειδωτική) και δρουν κυρίως ως καύσιμο για τα μικρόβια που βρίσκονται στον οργανισμό μας.

«Πρόκειται για μια από τις εκτενέστερες μελέτες, η οποία διερευνά τις επιδράσεις του κόκκινου κρασιού στο έντερο περίπου 3.000 ανθρώπων σε τρεις διαφορετικές χώρες, παρέχοντας δείγματα ότι τα υψηλά επίπεδα πολυφαινολών στο δέρμα των σταφυλιών θα μπορούσε να ευθύνεται για πολλά από τα αμφιλεγόμενα οφέλη του κόκκινου κρασιού για την υγεία όταν αυτό καταναλώνεται συνετά», επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής, Tim Spector.

Στη μελέτη αποδείχθηκε, επίσης, ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας και LDL («κακής») χοληστερόλης, πράγμα που εν μέρει οφείλεται στο εντερικό μικροβίωμα. Τα αποτελέσματα αυτά παρατηρήθηκαν σε τρεις διαφορετικές ομάδες ατόμων, σε Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και Ολλανδία, με τους ερευνητές να λαμβάνουν υπόψιν παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος, η συνήθης διατροφή και η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση για να βρουν τον συσχετισμό.

«Αν και παρατηρήσαμε μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και της ποικιλίας του εντερικού μικροβιώματος, η επίδραση διατηρείται ακόμα και αν κάποιος πίνει σπάνια κόκκινο κρασί δηλαδή μία φορά στις δύο εβδομάδες», τόνισε χαρακτηριστικά στο καταληκτικό της σχόλιο η Δρ. Le Roy.

Πηγή ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιες είναι οι ένοχες τροφές για την κατακράτηση υγρών

Ποιες είναι οι ένοχες τροφές για την κατακράτηση υγρών

Μια μικρή ποσότητα κατακράτησης υγρών (κυρίως νερού)...

Ιός Δυτικού Νείλου: Τα σημάδια και τα συμπτώματα της λοίμωξης

Ιός Δυτικού Νείλου: Τα σημάδια και τα συμπτώματα της...

Τα περισσότερα άτομα που μολύνονται από τον ιό του...

Εταιρεία με Έλληνες επιστήμονες “φρέναρε” τον κορονοϊό! “Καλύτερα αποτελέσματα κι από τα εμβόλια”

Εταιρεία με Έλληνες επιστήμονες “φρέναρε” τον...

Παγκόσμια ελπίδα από Αμερικανική εταιρεία με...

Η ευεργετική άσκηση της κολύμβησης. Τα οφέλη που προσφέρει το κολύμπι

Η ευεργετική άσκηση της κολύμβησης. Τα οφέλη που...

Η κολύμβηση είναι μια ευεργετική άσκηση. Είναι ένα...

Κορωναϊος : Εντυπωσιακά υψηλό επίπεδο γνώσεων από τους εργαζόμενους του ΕΣΥ, βάσει μελέτης

Κορωναϊος : Εντυπωσιακά υψηλό επίπεδο γνώσεων από τους...

Εντυπωσιακά υψηλό επίπεδο γνώσεων στάσεων και...

Κικίλιας: Δεν θα είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο για τον κοροναϊό

Κικίλιας: Δεν θα είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο για τον...

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι είναι δύσκολο ένα νέο...

Ιός Δυτικού Νείλου: Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια

Ιός Δυτικού Νείλου: Τα μέτρα ατομικής προστασίας από...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή με μια...

Kατάθλιψη: Η νόσος του 21 αιώνα μέσα από 12 σκίτσα

Kατάθλιψη: Η νόσος του 21 αιώνα μέσα από 12 σκίτσα

«Η κατάθλιψη είναι ήσυχη» και «κρύβεται συχνά πίσω από...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...