Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης γυναικών  «Να ανοίξουν τα στόματα και να καταγγέλλεται η βία» προτρέπουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί σύλλογοι

Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης γυναικών «Να ανοίξουν τα στόματα και να καταγγέλλεται η βία» προτρέπουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί σύλλογοι

Συνέντευξη Τύπου χθες στο Δημαρχείο Βέροιας


Την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών τίμησε χθες η Βέροια και η Αντιδημαρχία Ισότητας των φύλων, με φωτισμό του Δημαρχείου σε πορτοκαλί χρώμα και με δράσεις ενημέρωσης και παρέμβασης στην πόλη.

Στο πλαίσιο αυτό, η αντιδήμαρχος Παιδείας κα Συρμούλα Τζήμα και πρόεδρος παράλληλα της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, (θα ξεκινήσει την λειτουργία της αμέσως μετά τον νέο κανονισμό που δρομολογείται), η ψυχολόγος του Κέντρου Συμβουλευτικής κακοποιημένων γυναικών του Δήμου κα Έφη Τσαπαροπούλου, η κοινωνική λειτουργίας του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης για τις κακοποιημένες γυναίκες «Ερασμος», κα Μαρία Ασλάνογλου, παρουσία και της προέδρου Γιούλης Φωστηροπούλου, έδωσαν συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Βέροιας, για την ενημέρωση του κοινού.

Η αντιδήμαρχος μίλησε για τους λόγους που καθιερώθηκε η χθεσινή ημέρα ως παγκόσμια και έδωσε κάποια στοιχεία του ΟΗΕ, που είναι σοκαριστικά ως προς την κακοποίηση των γυναικών, αφού, σύμφωνα με αυτά, 137 γυναίκες δολοφονούνται από συντρόφους ή συγγενείς κάθε χρόνο, 70-75% είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, 78% των κακοποιημένων γυναικών είναι θύματα trafiking, μια στις τρεις υφίσταται βία στη ζωή της και 45-55% έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τα 15 τους χρόνια.

«Μείζον πρόβλημα για την υφήλιο, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα που πρέπει να αντιμετωπισθεί με μια γενικότερη εθνική πολιτική» χαρακτήρισε το φαινόμενο η κα Τζήμα, τονίζοντας την «τύχη» της Βέροιας να έχει δύο πολύ σημαντικές δομές για τις γυναίκες, ανοίγοντας έναν συστηματικό διάλογο, ώστε να μην δειλιάζουν να μιλάνε για το πρόβλημα, σπάζοντας την σιωπή τους, απέναντι στους αρμόδιους φορείς της πόλης: το Κέντρο Συμβουλευτικής και τον «Ερασμο».

Η ψυχολόγος του Κέντρου, Έφη Τσαπαροπούλου, αφού είπε ότι νιώθει τυχερή για την υποστήριξη της δουλειάς που γίνεται, μίλησε για τις δράσεις του Κέντρου, το οποίο από το 2013-2015 εξυπηρετούσε μόνο γυναίκες – θύματα κακοποίησης, ενώ στη συνέχεια και μέχρι σήμερα, δέχεται όλες τις γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, από τις οποίες, οι 9 στις 10 χρειάζονται κυρίως ψυχολογική στήριξη και οι 8 στις 10, νομική.

Αναφέρθηκε επίσης σε όλο το διαδικαστικό μέρος, από την στιγμή που χτυπάει μια γυναίκα την πόρτα του Κέντρου έως και το τελικό στάδιο υποστήριξης καθώς και στην «αλυσίδα» των εμπλεκόμενων, στη συνεργασία, φορέων.

Ενδεικτικά, σημείωσε, ότι από τα 500 περιστατικά γυναικών που επισκέφθηκαν το Κέντρο, τα 400 ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ως προς τις δράσεις του Κέντρου, η κα Τσαπαροπούλου ανέφερε την διαρκή ενημέρωση παντού, σε κάθε γωνιά και φορέα του Δήμου Βέροιας, ακόμα και στα camp προσφύγων (προσεχώς), ενώ συνεχείς είναι και οι επισκέψεις σε σχολεία του Νομού, με άδεια του Υπουργείου, όπου γίνονται βιωματικά εργαστήρια περί έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων και  ενημέρωση για τις μορφές βίας με κατάλληλη και εγκεκριμένη προσέγγιση.

Υπενθύμισε τέλος και τη συνεργασία του Κέντρου αλλά και του Ερασμου, με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, στην παράσταση της Ομάδας «Εκφραση Α» του Κώστα Αποστολίδη «Λεωφορείο ο πόθος».

Η ψυχολόγος του «Ερασμου» Μαρία Ασλανίδου μίλησε για το ιστορικό του Συλλόγου για τον ξενώνα φιλοξενίας 58 κακοποιημένων γυναικών με τα παιδιά τους και τα 211 εξωτερικά περιστατικά που αντιμετώπισε ο Σύλλογος με ψυχολογική στήριξη (2 ψυχολόγοι και μια κοινωνική λειτουργός).

«Μέλημά μας είναι να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας στις γυναίκες και να τις ενδυναμώσουμε παράλληλα, με ψυχοθεραπεία, μέχρι να σταθούν στα πόδια τους» τόνισε η κα Ασλανίδου ξεκαθαρίζοντας τι ακριβώς είναι η βία: Είναι συμπεριφορά ενός ψυχολογικά αδύναμου ανθρώπου που προσπαθεί να επιβληθεί σε αδύναμα άτομα… «Αυτό καταντάει διαχρονικό φαινόμενο και πρέπει να καταγγέλλεται, κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται» υπογράμμισε η ψυχολόγος του «Ερασμου».

Μίλησε επίσης για τα σεμινάρια του Συλλόγου σε όλη την Ημαθία, για την υιοθεσία 100 οικογενειών προσφύγων τις οποίες βοηθούν, αναφέρθηκε στους πολλούς εθελοντές του Συλλόγου και κατέληξε με την προτροπή «Να ανοίξουν τα στόματα και η βία να καταγγέλλεται». Κάτι που βρήκε απόλυτα σύμφωνη και την πρόεδρο του Ερασμου, κα Φωστηροπούλου.

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου το θερινό ωράριο των καταστημάτων της Βέροιας

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου...

Ξεκινάει από την Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 το θερινό ωράριο...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...