4 χρυσά και βραβείο καλύτερης παρουσίασης   για την ομάδα της Ημαθίας, στο μεγάλο Φεστιβάλ Παράδοσης της Ομογένειας, στην Αμερική

4 χρυσά και βραβείο καλύτερης παρουσίασης για την ομάδα της Ημαθίας, στο μεγάλο Φεστιβάλ Παράδοσης της Ομογένειας, στην Αμερική

-Αχιλλέας Τσιάρας και Δημ. Παράσχος, μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους


Όπως έχουν οι βλάχοι τον τρανό χορό, οι Πόντιοι την Παναγία Σουμελά και οι ρουμλουκιώτες τα ρουγκάτσια, τέτοια βαρύνουσα σημασία δίνουν οι ομογενείς μας στην Αμερική, στο Φολκλορικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών (FDF) που γίνεται εδώ και χρόνια στο Λος Άντζελες, υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ένα φεστιβάλ-γιορτή, που η ελληνική καρδιά χτυπάει πιο δυνατά, από παντού.


Στο φετινό FDF που έγινε τον περασμένο μήνα, μια δυνατή ομάδα από την Ημαθία, μουσικοί και χοροδιδάσκαλοι, παρουσίασαν χορούς και τραγούδια από τα Νάματα, την Βλάστη Κοζάνης, την Αριδαία, την Έδεσσα, Σκύδρα, Γιαννιτσά, Αιανή Κοζάνης και από το Ρουμλούκι. Η ακρίβεια, το βάρος και το πάτημα των χορευτών, όλοι νέοι και παιδιά της Ελληνικής Ομογένειας δεύτερης και τρίτης γενιάς, οδήγησε τις ομάδες να σαρώσουν τα βραβεία. Ο χοροδιδάσκαλος Αχιλλέας Τσιάρας και η σύζυγός του Γιούλη Δήμου προετοίμασαν τις ομάδες των συλλόγων και μαζί με τους εξαιρετικούς μουσικούς από την περιοχή μας, όπως οι Ψαθάδες στον ζουρνά, ο Θωμάς Γρηγορόπουλος στο τραγούδι, ο Δημ. Παράσχος στο κλαρίνο, ο Αντώνης Παπαδόπουλος στα κρουστά, ο Δημήτρης Τσιγγενόπουλος στη γκάϊντα, ο Θοδ. Σιταράς και ο Παν. Παπαδόπουλος, κέρδισαν τα 4 μεγαλύτερα βραβεία αλλά και εντυπώσεις.


«Γίνεται τεράστια δουλειά από τις ελληνικές εκκλησίες, δουλεύουν όλο το χρόνο προσπαθώντας να μάθουν όσο γίνεται πιο σωστά τους ελληνικούς χορούς, να τους τραγουδήσουν και να τους παρουσιάσουν στο Φεστιβάλ, παρουσία χιλιάδων ομογενών. Είναι τέτοιο το κλίμα και η συγκίνηση, που πολλές φορές κρυβόμουν σε μια γωνιά και έκλαιγα. Υπήρχαν παιδιά που δεν έχουν έρθει ούτε μια φορά στην Ελλάδα, που δεν ξέρουν να μιλούν ελληνικά κι όταν ανέβαιναν στη σκηνή τραγουδούσαν και χόρευαν τραγούδια από ορεινές περιοχές της Ελλάδας, απ’ όπου μπορεί να καταγόταν ο προπάππους τους, που ούτε εμείς δεν τα ξέρουμε.


Έκαναν μεγάλα πανό με φωτογραφίες των ελληνικών χωριών ή της εκκλησίας του τόπου καταγωγής τους, της ρίζας τους και τραγουδούσαν τραγούδια που έλεγαν πριν 100 χρόνια στα χωριά τους» λέει στην εκπομπή «Πρωινές σημειώσεις» του ΑΚΟΥ 99.6 ο χοροδιδάσκαλος από την περιοχή της Μελίκης Ημαθίας, Αχιλλέας Τσιάρας μιλώντας με συγκίνηση για όσα βιώνει στο Φεστιβάλ της Ομογένειας κάθε χρόνο, ως χοροδιδάσκαλος. Με υπερηφάνεια μετέφερε το κλίμα του Φεστιβάλ και ο μουσικός Δημήτρης Παράσχος που συμμετείχε στην αποστολή της Ημαθίας.

Σ’ αυτό το ακμαίο ηθικό και την αγάπη για την Ελλάδα, συμβάλλει πάρα πολύ η εκκλησία, εκτιμάει ο κ. Τσιάρας χαρακτηρίζοντας την Αρχιεπισκοπή Αμερικής μια μεγάλη σκεπή, που προσπαθεί να παρέχει τα πάντα στους Έλληνες ομογενείς-μέλη της και παράλληλα τους διδάσκει και τους στηρίζει πολύ καταφέρνοντας να καλύπτει την ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν σε μια ομάδα και να έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς.

Στο φετινό Φεστιβάλ, πρώτευσαν οι ομάδες τις οποίες επιμελήθηκε ο Αχ. Τσιάρας, με ατέλειωτες ώρες δουλειάς και πρόβας, που ήταν απολύτως ουσιαστικές και δημιουργικές.


Στην προετοιμασία βοήθησε πολύ και η συμπεριφορά των παιδιών της ελληνικής ομογένειας, που έδειχναν  ένα απέραντο σεβασμό στην παράδοση, στον χοροδιδάσκαλο και τους μουσικούς, για να φτάσουν το άψογο αποτέλεσμα, με απόλυτη ακρίβεια στα βήματα και στον χρόνο, που παρουσίασαν στον Διαγωνισμό.

Αξιοσημείωτο στοιχείο αποτελεί, ότι οι κριτές του διαγωνισμού ήταν Αμερικανοί που έχουν μελετήσει και ερευνήσει τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, έχουν καταγράψει τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας και είναι απολύτως σχετικοί με το θέμα του Φεστιβάλ, που διαρκεί 3 ημέρες, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, με γεμάτες αίθουσες καθ’ όλη τη διάρκειά του, όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες Έλληνες ομογενείς.


Οι ομάδες της Ημαθίας κέρδισαν τα 4 χρυσά μετάλλια αλλά και το βραβείο της καλύτερης παρουσίασης από όλες τις συμμετοχές.

Τέλος, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στις δασκάλες, που εργάστηκαν με τη δική του καθοδήγηση, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στην Αμερική, προετοιμάζοντας τα παιδιά και το πρόγραμμα του διαγωνισμού.

Πρόκειται για την Ευαγγελία Δασκαλάκη και την Κάθυ Φλόκας στο Μπέλμουντ, με καταγωγή από την Κρήτη και την Λόντσι Φοστίνι-Κιβέτος στο Σακραμεντο, κατά το ήμισυ Ελληνίδα από το Κρανίδι Πελοποννήσου.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαλάντης Κεχαϊδης στον ΑΚΟΥ 99,6: «Ευχαριστώ τον κόσμο για την βοήθεια προς τον μικρό Δημήτρη - Τέλος καλοκαιριού η ολοκλήρωση των έργων ύδρευσης»

Βαλάντης Κεχαϊδης στον ΑΚΟΥ 99,6: «Ευχαριστώ τον κόσμο...

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη προχώρησε ο...

Στις τοπικές κοινότητες του Δήμου της Νάουσας ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Στις τοπικές κοινότητες του Δήμου της Νάουσας ο...

 Με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Κοπανού και...

Καλύφθηκαν μέσα σε μια ημέρα οι θέσεις για τις δωρεάν εξετάσεις τεστ Παπανικολάου (test Pap) στη Βέροια

Καλύφθηκαν μέσα σε μια ημέρα οι θέσεις για τις δωρεάν...

Πλήθος γυναικών έσπευσε να στηρίξει την δράση που...

Φρόσω Καρασαρλίδου: «Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τα Σχέδια Βελτίωσης ώστε να ενταχθούν και οι επιλαχόντες αγρότες»

Φρόσω Καρασαρλίδου: «Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για...

Κατάθεση ερώτησης με 37 ακόμα βουλευτές του...

Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη (Από 4/3 έως 11/3)

Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη (Από 4/3 έως 11/3)

​Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Με μια αγκαλιά... του πήρε 310 ευρώ! - Συνελήφθη από την ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣ Βέροιας

Με μια αγκαλιά... του πήρε 310 ευρώ! - Συνελήφθη από την...

Συνελήφθη χθες (1 Μαρτίου 2021) το βράδυ σε περιοχή της...

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από τους Δικηγορικούς Συλλόγους για στήριξη του κλάδου τους

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από τους Δικηγορικούς...

-Στο Μαξίμου χθες ο πρόεδρος της Βέροιας Φ. Καραβασίλης...

Ο Κουφοντίνας η Δημοκρατία κι εγώ

Ο Κουφοντίνας η Δημοκρατία κι εγώ

ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ1. Κατά συρροήν ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ δολοφόνος.2....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη προχώρησε ο πρόεδρος της κοινότητας Μακροχωρίου του Δήμου Βέροιας, Βαλάντης Κεχαϊδης την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στην ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΚΟΥ 99,6 ‘’Ελ Μαντριγάλ’’.Ο...

Φωτό: Οι πρώτοι εγκαταστημένοι «αστοί» πρόσφυγες στη (μετέπειτα επονομασθείσα) συνοικία «Έξω Παναγιά», μπροστά στο σπίτι της οικογένειας Αριστείδη Αμοιρίδη (3ος από αριστερά όρθιος). Αρχείο Γέρσης ...

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 49 ετών η φιλόλογος Σταυρούλα Αντ. Γιουρούκη. Με τον σύζυγό της Γιάννη, απέκτησαν  δύο παιδιά(ένα κορίτσι στο λύκειο και ένα αγόρι στο γυμνάσιο), ενώ ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, που...

Στην τοποθέτησή του στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, ο εντεταλμένος σύμβουλος στην Δημοτική Αστυνομία Στάθης Κελεσίδης παρουσίασε τον αγώνα μιας οικογένειας στο Μακροχώρι να στηρίξει το...