SOS από κατοίκους του Μακροχωρίου για τον «βομβαρδισμό» από φυτοφάρμακα

SOS από κατοίκους του Μακροχωρίου για τον «βομβαρδισμό» από φυτοφάρμακα

Οι προσπάθειες του δήμου Βέροιας προσκρούουν στην ανευθυνότητα κάποιων «αγροτών»


Δυστυχώς οι κραυγές αγωνίας και διαμαρτυρίας των κατοίκων του Μακροχωρίου Βέροιας για τον ανελέητο «βομβαρδισμό» από φυτοφάρμακα συνεχίζεται και φέτος. Η κατάσταση που μας μεταφέρει συγκεκριμένα οικογένεια που ζει λίγα μέτρα από την πομόνα που χρησιμοποιούν εκατοντάδες αγρότες καθημερινά για να γεμίσουν τα βυτία ραντίσματος είναι τραγική. Χωρίς να υπολογίζουν ούτε το περιβάλλον, ούτε τους συνανθρώπους τους, ξεπλένουν τα βυτία με τα φυτοφάρμακα στο δρόμο, ενώ πετούν ανεξέλεγκτα τις άδειες συσκευασίες, που έχουν γίνει μια τεράστια «τοξική» στοίβα(φωτο).
Την προειδοποιητική ταμπέλα που βρίσκεται στον χώρο από τον δήμο Βέροιας και τις οδηγίες για δωρεάν προμήθεια ειδικών σάκων συλλογής των κενών συσκευασιών, προφανώς η πλειοψηφία των αγροτών φαίνεται ότι τις γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και ενεργούν προκλητικά ανεύθυνα.

Μήπως πρέπει να μιλήσουμε και για τις ώρες που ψεκάζει ο καθένας, όταν βλέπουμε εικόνες βυτιοφόρων να ψεκάζουν το δηλητήριο, την ώρα που λίγο πιο πέρα μπορεί να παίζουν παιδιά; Η ανεξέλεγκτη απόρριψη τους στα σημεία πλήρωσης των αγροτικών βυτίων με νερό, στα ρείθρα των δρόμων ή οπουδήποτε αλλού, καθώς και καύση τους, μολύνουν το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα, τα υπόγεια ύδατα και απειλούν τη δημόσια υγεία σε μία ευρεία περιοχή. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος, δήλωσε στον ΛΑΟ ότι ο δήμος Βέροιας παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλει τα τελευταία χρόνια να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους αγρότες σχετικά με την ορθή διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, δυστυχώς συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη τους στα σημεία πλήρωσης των αγροτικών βυτίων με νερό και στα ρείθρα των δρόμων. Μας αναφέρει ότι στο συγκεκριμένο μάλιστα σημείο υπήρξε καθαρισμός και συλλογή των κενών συσκευασιών πριν λίγες εβδομάδες από την υπηρεσία, ωστόσο οι δεκάδες καθημερινές παράνομες απορρίψεις συσκευασιών επαναφέρει την κακή κατάσταση.

Ενώ μάλιστα ο δήμος Βέροιας παρόλο που οι κενές συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων ανήκουν στην κατηγορία των επικινδύνων αποβλήτων, για τα οποία σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ δεν έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης τους, σεβόμενος την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημοσιάς υγείας των δημοτών του, υιοθέτησε τις σχετικές οδηγίες της Συντονιστικής Εθνικής Αρχής (ΣΕΑ) ως προς τη διαχείριση των κενών συσκευασιών και με γνώμονα αυτές ενημερώνει τον αγροτικό κόσμο που δραστηριοποιείται στα διοικητικά του όρια. Υπήρξε ο πρώτος δήμος στην Κεντρική Μακεδονία που εντάθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων που εκπονείται από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ).
Ωστόσο τα αποτελέσματα και η ανταπόκριση των αγροτών σίγουρα δεν είναι η αναμενόμενη. Τα τελευταία χρόνια πολλά από τα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων και κάποιοι συνεταιρισμοί που λειτουργούν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, διαθέτουν ειδικούς σάκους για τη συλλογή των κενών συσκευασιών φ.π και ενημερωτικό υλικό, τα οποία διατίθενται δωρεάν στους αγρότες και μπορούν να παραδώσουν τις κενές συσκευασίες που έχουν στην κατοχή τους και έχουν υποβληθεί στη διαδικασία του τριπλού ξεπλύματος.

Σύμφωνα με τους κανόνες του πιλοτικού προγράμματος που ακολουθεί ο δήμος Βέροιας, μπορούν να παραδώσουν οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων και στον αγροτικό συνεταιρισμό, που έχουν ορισθεί, ανεξάρτητα από τη συλλογή που διοργανώνει η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βέροιας, ή ακόμη και να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον δήμο για να εξυπηρετηθούν.
Παρόλαυτα η ανεξέλεγκτη απόρριψη εξακολουθεί να υφίσταται γεγονός που επιβεβαιώνεται από αυτοψίες της αρμόδιας υπηρεσίας, αλλά και τις καθημερινές διαμαρτυρίες των πολιτών που ζουν δίπλα στις συσσωρευμένες συσκευασίες φυτοφαρμάκων.


Οφείλουν όμως οι παραβάτες να γνωρίζουν πως η μη τήρηση των οδηγιών και του νόμου, επιφέρει κυρώσεις και δύναται να επιβληθεί πρόστιμο από τριακόσια (300) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Παρά το γεγονός ότι ο δήμος Βέροιας την προηγούμενη χρονιά κατέθεσε μηνυτήρια, η οποία είναι ακόμη εν ισχύ, εναντίον αυτών που πετούν κενές συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων, απ’ ότι φαίνεται μεγάλο μέρος των αγροτών ούτε ευαισθητοποιείται, ούτε φοβάται. Επομένως ίσως απαιτούνται πιο αυστηρά μέτρα, με ελέγχους και επιτήρηση των σημείων και να επιβάλλονται άμεσα στους παραβάτες τα προβλεπόμενα.

Ζήσης Μιχ. Πατσίκας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: Διψήφιος αριθμός νέων κρούσματων στην Ημαθία τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Κορωνοϊός: Διψήφιος αριθμός νέων κρούσματων στην...

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

Αντώνης Μαρκούλης:

Αντώνης Μαρκούλης: "Υπουργοί κάνουν το «Αγροτικό»...

Αιχμάλωτη των πολλών, μεγαλόστομων και εν πολλοίς...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί των οδών Πάροδο Αγ. Αντωνίου και Μητροπόλεως Βέροιας
Καύσωνας προ των πυλών - Αέριες μάζες από την Αφρική φέρνουν 40αρια!

Καύσωνας προ των πυλών - Αέριες μάζες από την Αφρική...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της...

Προστατευόμενη Περιοχή Δέλτα Αξιού: απόφαση – σταθμός για την έγκριση έργων σε προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας

Προστατευόμενη Περιοχή Δέλτα Αξιού: απόφαση – σταθμός...

Σε μια ιδιαιτέρως σημαντική απόφαση όσον αφορά το...

Το ταξίδι των μικρών παιδιών στο ΚΔΑΠ το Αερόστατο της Ημαθίας ξεκινά! - Έναρξη προεγγραφών (Βίντεο)

Το ταξίδι των μικρών παιδιών στο ΚΔΑΠ το Αερόστατο της...

Οι προεγγραφές για το σχολικό έτος 2021-2022 μόλις...

Ευχαριστήριο του 3ου Συστήματος Προσκόπων Βέροιας

Ευχαριστήριο του 3ου Συστήματος Προσκόπων Βέροιας

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην 47η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην 47η επέτειο για την...

Στην 47η επέτειο Αποκατάσταση της Δημοκρατίας...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Κίμωνας Χατζημπίρος και ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, τ. διευθυντής της Greenpeace Ηλίας Ευθυμιόπουλος μιλούν για τις ΑΠΕ και το περιβάλλονΔύο εκ των πρωτεργατών του οικολογικού...

Η έγκριση ή μη, απευθείας αγοράς του παλιού 16ου Δημοτικού Σχολείου της Βέροιας( Τσαλέρα) στην περιοχή της πλατείας ωρολογίου, ήταν το πρώτο θέμα  στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβούλιου Βέροιας, που...

Τα νέα μέτρα για την εστίαση ανακοινώθηκαν λίγο πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής (16.07.2021) και ενώ είχε ήδη… αρχίσει η εφαρμογή τους. Με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την εστίαση και τα κέντρα...

Και δεύτερη φωτιά στο ίδιο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά της περασμένης Κυριακής, σημειώθηκε και πάλι χθες Πέμπτη 15 Ιουλίου, το μεσημέρι, έξω από τον συνεταιρισμό Venus Crowers, δίπλα στο δρόμο Βέροιας - Λαζοχωρίου...