«Οι Πολυζωιδαίοι»  το κουβούκλιο των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης

«Οι Πολυζωιδαίοι» το κουβούκλιο των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης

 «Πατριάρχης» θα μπορούσαμε να πούμε της πολύ γνωστής Βεροιώτικης οικογένειας Πολυζωίδη υπήρξε ο Δημήτριος Πολυζωίδης με καταγωγή από το χωριό Ντουρμάνη ή Ντουρμάνι. Κατά μια εκδοχή η καταγωγή τους ήταν από το Μελένοικο Βουλγαρίας.
Το Ντουρμάνι υπήρξε οικισμός ανάμεσα στα χωριά Τριπόταμος και Γεωργιανοί (περιοχή Βρωμοπήγαδο) ο οποίος καταστράφηκε το 1822, από τον αιμοσταγή Αμπούτ Λουμπούτ πασά, όπως έγινε και με πολλά άλλα χωριά της ευρύτερης Ημαθίας.

Πιθανότατα λίγο πριν τον χαλασμό του οικισμού η οικογένεια Πολυζωίδη μετακόμισε στη Βέροια για λόγους ασφάλειας και έστησε το νοικοκυριό της στη γωνία των οδών Αγ. Δημητρίου και Καστανιάς δίπλα από το αρχοντικό του Βεροιώτη ζωγράφου-γλύπτη Θωμά Βαφείδη.

Στο σπίτι αυτό το 1822 γεννήθηκε ο Δημήτριος Πολυζωίδης, γεωργοκτηνοτρόφος στο επάγγελμα που παντρεύτηκε την Ελένη Αντωνίου Τσιράκογλου με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Την Μαρία (Μαριγώ), τον Γιώργο και τον Κωνσταντίνο.

Ο Κωνσταντίνος γεννημένος το 1858, ιδιωτικός υπάλληλος, κατόρθωσε, με τις ικανότητές του και την εργατικότητά του, να δημιουργήσει στη Βέροια μεγάλο κατάστημα οικοδομικών υλικών και ειδών κιγκαλερίας (βιομηχανικά μεταλλικά οικιακά σκεύη). Απέκτησε επτά παιδιά και όλα φοίτησαν στο Γυμνάσιο της πόλης. Μια κόρη την Ελένη και έξι αγόρια από τα οποία οι: Δημήτρης, Θεμιστοκλής και Σωκράτης ασχολήθηκαν με το εμπόριο αρχικά στη Βέροια και αργότερα στη Θεσσαλονίκη. Ο Γιώργος σπούδασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα και υπηρέτησε ως πολιτικός μηχανικός στο δημόσιο και ο Σόλων αφού σπούδασε σε Αθήνα και Γαλλία άνοιξε φαρμακείο στη Θεσσαλονίκη. Τέλος ο Σταύρος σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας με ειδικότητα του χειρουργού-ωτορινολαρυγγολόγου.

Την επιστήμη του την υπηρέτησε για περισσότερα από 40 χρόνια και κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του συμμετείχε σε πολλά ιατρικά συνέδρια στο εξωτερικό με επιφανείς επιστήμονες όπως ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ. Με την ειδικότητα του ΩΡΛ δίδαξε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως επιμελητής, υφηγητής και καθηγητής. Στο κοινωνικό του έργο συγκαταλέγεται η ίδρυση στη συμπρωτεύουσα της Σχολής Κωφών και Αλάλων Παιδιών.Ο Σταύρος Πολυζωίδης που γεννήθηκε το 1908 πέραν της επιστημονικής του προσφοράς υπήρξε και πολυγραφότατος ενώ τακτικότατα επισκεπτόταν την γενέτειρά του. Πέθανε σε ηλικία 103 ετών και μέχρι το τέλος του υπήρξε ακμαίος και αειθαλής, με χιούμορ και πολλές αναμνήσεις του παρελθόντος. Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «Πηγή» της τοπικής ιστορίας.

Από το πόνημά του «Το γενεαλογικό μου δέντρο», εμείς οι νεότεροι αντλούμε πολλά και σημαντικά στοιχεία για την κοινωνική δομή και ζωή της πόλης μας κατά τον περασμένο αιώνα. Από το έργο του «Ιατρική στη Βέροια» πληροφορούμαστε για τους γιατρούς της πόλης και τις δομές υγείας από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα.

Για την επιστημονική αλλά και την κοινωνική του προσφορά μεταξύ άλλων τον τίμησαν ο Ιατρικός Σύλλογος Βέροιας και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας.

Το πατρικό σπίτι της οικογένειας Κ. Πολυζωίδη βρισκόταν στην οδό Βικέλα εκεί που σήμερα στεγάζονται οι τεχνικές υπηρεσίες του ΟΤΕ. Ήταν ένα διώροφο αρχοντικό στο οποίο κατά την απελευθέρωση της Βέροιας από τους Τούρκους το 1912 προσφέρθηκαν υπηρεσίες στον Ελληνικό στρατό ενώ κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το οίκημα επιτάχθηκε από Γάλλους και Λευκορώσους στρατιώτες. Αργότερα το 1930 οι Πολυζωιδαίοι έχτισαν το ωραιότερο νεοκλασικό της πόλης το σημερινό ξενοδοχείο Βίλα Ελιά.

 

Το παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Απέναντι από το αρχοντικό των Πολυζωιδαίων στην οδό Βικέλα βρίσκεται ο οικογενειακός ναΐσκος (κουβούκλιο-παρεκκλήσι) αφιερωμένος στη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Πρόκειται για έναν μικρό οκτάγωνο και πολύ κομψό ναΐσκο που κτίστηκε το 1913 από τον Κωνσταντίνο Πολυζωίδη στη θέση παλιάς εκκλησίας για την οποία δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες.

Το παρεκκλήσι και τον κήπο του φρόντιζε όσο ζούσε η σύζυγος του κτήτορα Αικατερίνη και αργότερα οι γειτόνισσες μεταξύ των οποίων και η Αικατερίνη Αχτσή.Ο χώρος αυτός σήμερα κατά τα 2/3 έχει δωρισθεί στην Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Βέροιας, οι πρόσκοποι της οποίας κάθε χρόνο την παραμονή της εορτής των Αγίων τελούν δέηση με αρτοκλασία.

Από τον φιλόλογο-ερευνητή Θωμά Γαβριηλίδη πληροφορούμαστε πως στον αύλειο χώρο του ναΐσκου υπάρχει ένα κιονόμορφο γουδί στο οποίο στούμπιζαν το αλάτι για τα πρόβατα. Επίσης το κουβούκλιο-παρεκκλήσι που βρίσκεται  μπροστά από το Δημαρχείο Βέροιας και είναι αφιερωμένο στον Άγ. Νικόλαο,  είναι δίδυμο και είχε τοποθετηθεί την ίδια περίοδο από τον Κ. Πολυζωίδη.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε πως από την οικογένεια Πολυζωίδη και το Μελένοικο καταγόταν και ο Αναστάσιος Πολυζωίδης, ο γνωστός δικαστής που αντιστάθηκε με κίνδυνο της ζωής του στην υπόθεση της δίκης-καταδίκης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Γέρου του Μοριά.

                                                                                                                                                                             Μάκης Δημητράκης

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαλάντης Κεχαϊδης στον ΑΚΟΥ 99,6: «Ευχαριστώ τον κόσμο για την βοήθεια προς τον μικρό Δημήτρη - Τέλος καλοκαιριού η ολοκλήρωση των έργων ύδρευσης»

Βαλάντης Κεχαϊδης στον ΑΚΟΥ 99,6: «Ευχαριστώ τον κόσμο...

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη προχώρησε ο...

Στις τοπικές κοινότητες του Δήμου της Νάουσας ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Στις τοπικές κοινότητες του Δήμου της Νάουσας ο...

 Με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Κοπανού και...

Καλύφθηκαν μέσα σε μια ημέρα οι θέσεις για τις δωρεάν εξετάσεις τεστ Παπανικολάου (test Pap) στη Βέροια

Καλύφθηκαν μέσα σε μια ημέρα οι θέσεις για τις δωρεάν...

Πλήθος γυναικών έσπευσε να στηρίξει την δράση που...

Φρόσω Καρασαρλίδου: «Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τα Σχέδια Βελτίωσης ώστε να ενταχθούν και οι επιλαχόντες αγρότες»

Φρόσω Καρασαρλίδου: «Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για...

Κατάθεση ερώτησης με 37 ακόμα βουλευτές του...

Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη (Από 4/3 έως 11/3)

Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη (Από 4/3 έως 11/3)

​Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Με μια αγκαλιά... του πήρε 310 ευρώ! - Συνελήφθη από την ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣ Βέροιας

Με μια αγκαλιά... του πήρε 310 ευρώ! - Συνελήφθη από την...

Συνελήφθη χθες (1 Μαρτίου 2021) το βράδυ σε περιοχή της...

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από τους Δικηγορικούς Συλλόγους για στήριξη του κλάδου τους

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από τους Δικηγορικούς...

-Στο Μαξίμου χθες ο πρόεδρος της Βέροιας Φ. Καραβασίλης...

Ο Κουφοντίνας η Δημοκρατία κι εγώ

Ο Κουφοντίνας η Δημοκρατία κι εγώ

ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ1. Κατά συρροήν ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ δολοφόνος.2....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη προχώρησε ο πρόεδρος της κοινότητας Μακροχωρίου του Δήμου Βέροιας, Βαλάντης Κεχαϊδης την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στην ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΚΟΥ 99,6 ‘’Ελ Μαντριγάλ’’.Ο...

Φωτό: Οι πρώτοι εγκαταστημένοι «αστοί» πρόσφυγες στη (μετέπειτα επονομασθείσα) συνοικία «Έξω Παναγιά», μπροστά στο σπίτι της οικογένειας Αριστείδη Αμοιρίδη (3ος από αριστερά όρθιος). Αρχείο Γέρσης ...

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 49 ετών η φιλόλογος Σταυρούλα Αντ. Γιουρούκη. Με τον σύζυγό της Γιάννη, απέκτησαν  δύο παιδιά(ένα κορίτσι στο λύκειο και ένα αγόρι στο γυμνάσιο), ενώ ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, που...

Στην τοποθέτησή του στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, ο εντεταλμένος σύμβουλος στην Δημοτική Αστυνομία Στάθης Κελεσίδης παρουσίασε τον αγώνα μιας οικογένειας στο Μακροχώρι να στηρίξει το...