Health first: Αυτό είναι το σήμα πιστοποίησης υγείας σε τουριστικά καταλύματα

Health first: Αυτό είναι το σήμα πιστοποίησης υγείας σε τουριστικά καταλύματα

Τουριστικά καταλύματα με σήμα πιστοποίησης υγείας Health first και έμβλημα τον Ιπποκράτη: Ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα εξειδίκευσης του υγειονομικού πρωτοκόλλου θα πρέπει, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, να εφαρμόσει κάθε ξενοδοχείο.Σύμφωνα με την ΚΥΑ θεσπίζεται Σήμα Πιστοποίησης με τον τίτλο “Health First”, το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020.

Για την τήρηση των μέτρων προβλέπονται έλεγχοι από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και πρόστιμα από πεντακόσια (500) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες.

Το σήμα υγείας σε τουριστικά καταλύματα

σήμα υγείας τουριστικά καταλύματα ιπποκράτης

ο εν λόγω σήμα θα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου. Για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, το σήμα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση της επιχείρησης, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του εδώ 

Η ΚΥΑ συνοδεύεται από παραρτήματα με λεπτομέρειες για την λειτουργία των εγκαταστάσεων και τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνει το προσωπικό των μονάδων για το οποίο επίσης προβλέπεται να εκπαιδευτεί και να πιστοποιηθεί μέχρι του σημείου, «να αναγνωρίζει συμπτώ­ματα πελατών και να το αναφέρει αμελλητί στον συντονι­στή του σχεδίου δράσης ή στον υπεύθυνο εφαρμογής του σχεδίου διαχείρισης ύποπτου κρούσματος»!

Η ΚΥΑ

Η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 31 Μαΐου 2020 δίνει το εναρκτήριο σήμα και αρχίζει αγώνας δρόμου για την λειτουργία των επιχειρήσεων του τουρισμού. Ως γνωστό από αύριο Δευτέρα ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και στις 15 Ιουνίου τα εποχικά ξενοδοχεία, που με τη σειρά τους θα υποδεχτούν τους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Στην ΚΥΑ γίνεται εκτενή αναφορά των μέσων προστασίας και υγιεινής και ορίζονται τα εξής:

α) Μέσα Ατομικής Προστασίας (εφεξής ΜΑΠ): μάσκα (απλή χειρουργική ή πάνινη/υφασμάτινη), γάντια μιας χρήσης. Ειδικά για το προσωπικό της υπηρεσίας υποδοχής, μπορεί να γίνεται χρήση προσωπείου/ασπίδας προσώπου.

β) Βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού – COVID-19: υγιεινή χεριών, χρήση αντισηπτικών, αποφυγή χειραψιών, τήρηση σωματικών αποστάσεων, αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο και εν γένει τήρηση μέτρων προσωπικής και αναπνευστικής υγιεινής.

γ) Διαχείριση ύποπτου κρούσματος COVID-19: η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της παρούσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.

δ) Βιβλίο συμβάντων – COVID-19: βιβλίο (μη θεωρημένο), το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή περιστατικών που συνδέονται με την πρόληψη ή αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος

ε) Προσωπικό του τουριστικού καταλύματος: το σύνολο των απασχολούμενων, συμπεριλαμβανομένων όσων πραγματοποιούν πρακτική άσκηση.

Ειδική αναφορά γίνεται μεταξύ άλλων στα μέτρα που θα ισχύσουν στα εστιατόρια που διαθέτουν μπουφέ (buffet) και αυτά ορίζονται ως εξής:

  • Παροχή απολυμαντικού μέσου χεριών στην είσοδο του μπουφέ και έλεγχος από το προσωπικό ότι χρησιμοποιείται από τους πελάτες
  • Τήρηση απαιτούμενων αποστάσεων κατά το σερβίρισμα των πελατών στο μπουφέ
  • Υποχρεωτική τοποθέτηση διαχωριστικού προστατευτικού (sneeze guards)
  • Το σερβίρισμα στον μπουφέ θα πραγματοποιείται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα Μ.Α.Π. και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωονοϊού – COVID -19. Σκοπός των μέτρων είναι να μην υπάρχει επαφή του πελάτη με τα φαγητά και τα σκεύη στο μπουφέ.
  • Συνιστάται η παράθεση των προϊόντων σε ατομικά σκεύη στο μπουφέ, όπου δεν είναι δυνατό το σερβίρισμα από το προσωπικό
  • Η χρήση κοινόχρηστων σκευών/αντικειμένων dispenser, αυτόματες μηχανές σερβιρίσματος (καφέ, χυμό κ.λπ.) θα γίνεται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα Μ.Α.Π. και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού – COVID -19.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ποτών στα μπαρ παρέχονται μόνο συσκευασμένα ατομικά συνοδευτικά. Την ίδια στιγμή θα υπάρχει προτροπή για room service χωρίς επιπλέον χρέωση.

Στην ΚΥΑ εξάλλου αναφορά γίνεται για τα τουριστικά λεωφορεία με τη σύσταση για τοποθέτηση διαχωριστικού υλικού ανάμεσα στον οδηγό και τους επιβάτες. Στην είσοδο των τουριστικών λεωφορείων μάλιστα θα υπάρχουν και διαθέσιμα αντισηπτικά.

Ιδιαίτερη σημασία δίδεται και στην παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών καταλυμάτων. Αυτή όπως τονίζεται θα είναι υποχρεωτική και θα συνδέεται με την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία κάθε επιχείρησης.

Η διαδικασία της πιστοποιημένης εκπαίδευσης θα τελεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο μπορεί να αναθέτει στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) και συνεργαζόμενους φορείς την εκτέλεσή της.

Διαβάστε αναλυτικά την ΚΥΑ εδώ

Πηγή

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο...

Την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε  να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες  στη συνένωση των ΔΕΥΑ» -Απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε να...

«Η βασική επιφύλαξη των καλών ΔΕΥΑ είναι ότι δεν...

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα...

Σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ξεκινάει η προπληρωμή...

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα μητρότητας  -Αφορά, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες αλλά και μισθωτές – Προϋποθέσεις και διαδικασία

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα...

Διαθέσιμη είναι από χθες Πέμπτη 18 Απριλίου, η νέα...

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση...

Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου...

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων...

Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια...

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται  η εξαήμερη εργασία από τον Ιούλιο -Την ίδια στιγμή που σε κράτη-μέλη της ΕΕ πειραματίζονται  με εβδομάδα 4 ημερών εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η εξαήμερη εργασία από...

Μεγαλώνουν οι κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις μεταξύ...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο,...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...