ΤΟΠΙΚΑ

ΜΝΗΜΗ ΜΑΡΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ *Του Γ.Ξ. Τροχόπουλου

ΜΝΗΜΗ ΜΑΡΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ *Του Γ.Ξ. Τροχόπουλου

Το σημείωμά μου αυτό αναφέρεται σε μια μουσική προσωπικότητα της Βέροιας, με μεγάλη προσφορά στον Πολιτισμό της Βέροιας, αλλά και της Νάουσας, από τη δεκαετία του ’40 έως τη δεκαετία του ’70, που πέθανε.

Στην δεκαετία λοιπόν του ’60, υπήρχε στη Βέροια, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, μία μουσική σχολή, που στεγαζόταν σ’ ένα κτίριο που ήταν πάνω από μία μεγάλη στοά, η οποία αποτελούσε μία μικρή αγορά της πόλης και είχε μέσα διάφορους επαγγελματίες με τα μαγαζιά τους.

Στη γωνία της στοάς υπήρχε η είσοδος της σχολής και μία μικρή ταμπέλα κολλημένη στην πόρτα, η οποία έγραφε:

 

«ΜΑΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΠΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΟΥ»

 

Ανέβαινες, λοιπόν, μια πολύ απότομη ξύλινη σκάλα, που οδηγούσε σε μια μεγάλη αίθουσα μ’ ένα πιάνο μέσα, η οποία αποτελούσε την αίθουσα υποδοχής, ενώ γύρω-γύρω υπήρχαν πόρτες που οδηγούσαν σε χώρους που χρησίμευαν σαν αίθουσες διδασκαλίας, μ’ ένα πιάνο η κάθε μία από αυτές.

Αυτός ήταν ο δάσκαλός μου της μουσικής. Ήταν φίλος του πατέρα  μου κι έτσι πηγαίναμε στη μουσική σχολή του Μαρίνου όλα τα παιδιά της οικογένειας για να μάθουμε κάποιο όργανο.

Ήταν πολύ δραστήριος άνθρωπος, και για να έχει πελατεία για να βγάζει τα προς το ζην, σ’ εκείνες τις δύσκολες εποχές, δίδασκε εκτός από πιάνο, αρκοντεόν, κιθάρα, μπουζούκι,  μαντολίνο, ακόμη και τύμπανα. Πρέπει να πέρασαν χιλιάδες μαθητές από τα «χέρια» του, τους οποίους δίδαξε όλους με μεγάλη υπομονή. Είχε οργανώσει επίσης χορωδία, με την οποία έδινε παραστάσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδος. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, ότι υπήρχε μία φωτογραφία στη σάλα υποδοχής, όπου απεικονίζονταν όλοι οι άνδρες χορωδοί με κοστούμι και παπιγιόν, οι γυναίκες με ομοιόμορφα φουστάνια και στη μέση καμάρωνε ο Μαρίνος Βασιλειάδης.

Κάθε χρόνο, το αποκορύφωμα της διδακτικής χρονιάς ήταν η οργάνωση μιας συναυλίας με όλους τους μαθητές σε κινηματογράφο της πόλης, η αίθουσα του οποίου ήταν κατάμεστη από συγγενείς και φίλους των καλλιτεχνών, ήταν το ετήσιο μουσικό γεγονός της Βέροιας.

Τελευταία, ανακάλυψα κάποια στοιχεία γι’ αυτή την προσωπικότητα, για τη δράση του σε παλαιότερες εποχές, που με άφησαν στην κυριολεξία άναυδο και ο θαυμασμός μου για αυτόν τον άνθρωπο, το τερμάτισε! Έτσι λοιπόν, αναφέρω ότι:

Στα 1942  ιδρύθηκε στη Νάουσα ένα μουσικό ίδρυμα ως «Ωδείο Ναούσης» απ’ την τότε κυριαρχούσα αντιστασιακή οργάνωση του Ε.Α.Μ.

Μετά την ίδρυση το Φεβρουάριο του 1943 της Ε.Π.Ο.Ν. (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων), που ήταν μία από τις οργανώσεις της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, αυτή, με την άρτια συγκροτημένη δομή της στη Νάουσας, πέραν όλων των άλλων, επέρριψε ιδιαίτερη βαρύτητα και προς την κατεύθυνση της πολιτιστικής δραστηριότητας με τη δημιουργία χορωδίας, καθώς και θεατρικού και μουσικού τμήματος.

Κύριοι οργανωτές και στυλοβάτες αυτής της προσπάθειας, ο Βεροιώτης μουσικός Μαρίνος Βασιλειάδης, ο οποίος δίδασκε πιάνο και θεωρία μουσικής και ο Ναουσαίος μουσικοδιδάσκαλος Δημήτριος Βαρβέρης.

Στο Ωδείο Ναούσης εκτός από το πιάνο, δημιουργήθηκαν και σχολές κιθάρας, ακορντεόν και βιολιού. Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι μαθητές που φοιτούσαν στις σχολές πιάνου και βιολιού ανέρχονταν σε 40 άτομα. Επίσης, με τα παλιά μουσικά στελέχη της «Αθηνάς» και τα νέα μέλη, δημιουργήθηκε ορχήστρα εγχόρδων, την ποιότητα της οποίας δεν είχε να επιδείξει ολόκληρος ο Βορειοελλαδικός χώρος πλην της Θεσσαλονίκης.

Η ζωή του Ωδείου τερμάτισε με την απελευθέρωση της χώρας και την εγκατάσταση του δασκάλου Μαρίνου Βασιλειάδη στη Βέροια.

 

Αυτός ήταν ο Μαρίνος Βασιλειάδης!!

 

Κι όμως, αυτόν τον άνθρωπο με την τόση  μεγάλη προσφορά στον Πολιτισμό της πόλης, εκείνη την εποχή, ο Δήμος Βέροιας του φέρθηκε με μεγάλη αχαριστία και απάνθρωπα, μπορώ να πω. Ήταν η εποχή της Χούντας, όταν το «Δημοτικό Συμβούλιο» αποφάσισε να ιδρύσει στη Βέροια, Δημοτικό Ωδείο. Δημοσιεύτηκε λοιπόν το ΦΕΚ 116/Α/23-5-1968, με υπογραφές των Ζωιτάκη Γεωργίου, τότε Αντιβασιλέα, και Στυλιανού Πατακού, τότε Αντιπρόεδρου της «Κυβέρνησης» και Υπουργού Εσωτερικών, το οποίο όριζε τη σύσταση ίδιου Νομικού Προσώπου στο Δήμο Βέροιας, υπό την επωνυμία «Δημοτικό Ωδείο Βέροιας».

Έστειλαν λοιπόν κλητήρες από τον Δήμο, που ειδοποίησαν τον Μαρίνο, ότι την επομένη θα κατασχέσουν τα πιάνα που είχε στη σχολή (έξι τον αριθμό, αν θυμάμαι καλά), γιατί όντως ήταν περιουσία του Δήμου.

Έπεσε να πεθάνει ο Μαρίνος, επειδή αν γινόταν αυτό που του είπαν οι κλητήρες, τότε θα έμενε στο δρόμο, και το βασικότερο, αυτό θα σήμαινε το τέλος της καριέρας του, αλλά έμπαινε και θέμα της επιβίωσης, γι’ αυτόν και την οικογένειά του. Ευτυχώς, η κόρη του Μαρίτσα, δευτεροετής τότε φοιτήτρια της Νομικής, του ανέφερε έναν νόμο που είχε διδαχτεί πριν λίγο καιρό, περί χρησικτησίας που έλεγε ότι όταν γίνεται χρήση κάποιων αντικειμένων πάνω από 20 χρόνια, τότε αποκτά την κυριότητα ο χρήστης. Έτσι, ο Μαρίνος κάνοντας χρήση αυτού του νόμου, γλύτωσε την πανωλεθρία της ζωής του, την τελευταία στιγμή, χάρη στην κόρη του.

Άνθρωπος γλυκύτατος, μετριόφρων, με μεγάλη προσφορά στα μουσικά δρώμενα της Ημαθίας, έσβησε ένα πρωί την ώρα που ετοιμάζονταν να πάει στην εκκλησία, τον πρόδωσε η καρδιά του.

Δεν μπόρεσα να πάω στην κηδεία του, δεν τόλμησα να τον δω νεκρό, μου φαίνονταν απίστευτο πως πέθανε αυτός ο άνθρωπος, αν και ήμουν σχετικά μεγάλος, δευτεροετής τότε φοιτητής της Φαρμακευτικής. Τον θυμάμαι με απέραντη συγκίνηση.

Θα πρότεινα προς τιμήν αυτού του ανθρώπου να πάρει το όνομά του μία οδός της Βέροιας, αλλά και της Νάουσας, όπου δραστηριοποιήθηκε, και νομίζω πως αυτή θα ήταν η καλύτερη δικαίωση γι’ αυτόν τον μεγάλο μουσικό!

 

Υ.Γ.1: Τη Μαρίτσα, την κόρη του, την είδα μετά από καιρό, όταν ήρθε να με επισκεφτεί στο φαρμακείο μου, και τότε είχε το βαθμό του Προέδρου των Εφετών της Θεσσαλονίκης. Από τότε έχω χάσει τα ίχνη της.

 

Υ.Γ.2: Τις πολύτιμες πληροφορίες για τη «δράση» του Μαρίνου Βασιλειάδη τη δεκαετία του ’40, τις πήρα από το αρχείο του Ναουσαίου Χρήστου Ζάλιου, Εκπαιδευτικού-Λαογράφου, τον οποίο ευχαριστώ από καρδιάς!

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη μαθητών του ΕΠΑΛ Νάουσας στο Δημαρχείο

Επίσκεψη μαθητών του ΕΠΑΛ Νάουσας στο Δημαρχείο

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο Νάουσας και στον...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ  Ενημέρωση μελών  για απαγόρευση αλιείας στους  ποταμούς της Κεντρικής Μακεδονίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ Ενημέρωση...

Γνωστοποιείται στα μέλη του συλλόγου και τους...

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων ΣΟΧ στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων...

Χθες Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, αναρτήθηκαν στον ιστότοπο...

Δήμος Νάουσας: Δράσεις της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Περιβάλλοντος

Δήμος Νάουσας: Δράσεις της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας...

 Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό ο καθαρισμός και ο...

«Έρασμος»: Δράση δημιουργικής απασχόλησης του Τμήματος Βρεφονηπιοκόμων της Δ.ΥΠ.Α. ΕΠΑ.Σ Μαθητείας Βέροιας

«Έρασμος»: Δράση δημιουργικής απασχόλησης του...

Επίσκεψη διαδραστικού χαρακτήρα πραγματοποίησαν, για...

Πρόεδρος Εμπορικού  Συλλόγου Βέροιας:  Σημαντική η παρέμβαση της ΕΣΕΕ για την τρίμηνη παράταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας  στο λιανεμπόριο

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας: Σημαντική η...

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την...

Δήμος Βέροιας  προς καταστήματα Εστίασης: Μέχρι τις 10 Μαΐου, η οριοθέτηση των χώρων ανάπτυξης  τραπεζοκαθισμάτων

Δήμος Βέροιας προς καταστήματα Εστίασης: Μέχρι τις 10...

Από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βέροιας...

Δήμος Βέροιας: Συνεχίζονται  οι εργασίες ασφαλτόστρωσης  στην οδό Παυσανίου στο πλαίσιο του έργου «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας»

Δήμος Βέροιας: Συνεχίζονται οι εργασίες...

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το έργο «Βελτίωση Οδικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...