Βεροιώτικα και Λαογραφικά - Ο Άγιος Προκόπιος, ναός του 14ου αιώνα (φωτό - βίντεο) *Του Μάκη Δημητράκη

Βεροιώτικα και Λαογραφικά - Ο Άγιος Προκόπιος, ναός του 14ου αιώνα (φωτό - βίντεο) *Του Μάκη Δημητράκη

Καταγόταν από την Ιερουσαλήμ και γεννήθηκε την περίοδο του μεγάλου διώκτη των χριστιανών αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Ο πατέρας του ονομαζόταν Χριστόφορος και ήταν χριστιανός ενώ η μητέρα του Θεοδοσία (Θεοδότη) ήταν ειδωλολάτρισσα.


Αρχικά ονομάσθηκε «Νεανίας» και επειδή ορφάνεψε πολύ μικρός από πατέρα, η μητέρα του φρόντισε για την ειδωλολατρική του αγωγή. Όταν μεγάλωσε, με τις διασυνδέσεις που είχε η μητέρα του, διορίστηκε Δούκας της Αλεξάνδρειας της Συρίας και λίγο αργότερα του ανατέθηκε η αποστολή του διωγμού των χριστιανών της πόλης Απάμεια (σημερινό Χαμάν).



Κατά τη διαδρομή μετά από έναν ισχυρό σεισμό και ένα όραμα που είδε στον ουράνιο θόλο (Σταυρός και «ουράνια φωνή») αποφάσισε να ακυρώσει την αποστολή του. Εκστασιασμένος πήγε στην Απάμεια και ζήτησε να κατηχηθεί και να γνωρίσει τις αλήθειες του Χριστιανισμού. Δεν άργησε να πιστέψει. Βαπτίστηκε και του δόθηκε το όνομα Προκόπιος.


Όταν αργότερα επέστρεψε στη βάση του, του ανατέθηκε άλλες αποστολές και είχε λαμπρές επιτυχίες. Η μητέρα του χαρούμενη του ζήτησε να θυσιάσει στα είδωλα. Όταν όμως ο γιος της, δήλωσε πως οι επιτυχίες του οφείλονταν και έγιναν με τη δύναμη του Χριστού και όχι των ειδώλων αυτή τον κατήγγειλε στον αυτοκράτορα ο οποίος έδωσε εντολή στον ηγεμόνα Ούλκιο να εξετάσει τον Προκόπιο και την πίστη του.




Ο Προκόπιος ενώπιον του ηγεμόνα δε δίστασε να παραδεχτεί την πίστη του γι’ αυτό και φυλακίσθηκε Την επόμενη μέρα μάλιστα τον οδήγησαν σε ειδωλολατρικό ναό για να θυσιάσει. Ο Προκόπιος αρνήθηκε. Προσευχήθηκε και με τη βοήθεια του Θεού τα είδωλα έλιωσαν ενώ ένα μέρος του ναού γκρεμίστηκε. Στη θέα των γεγονότων και του θαύματος πολλοί από τους παρευρισκόμενους πίστεψαν μεταξύ των οποίων η μητέρα του, δώδεκα ακόμη γυναίκες και στρατιώτες.

Το τέλος όμως του Προκόπιου ήταν μαρτυρικό. Μετά από φρικτά βασανιστήρια που υπέμεινα με θαυμαστή καρτερία αποκεφαλίστηκε κερδίζοντας τον αμάραντο στέφανο της αιώνιας ζωής. Πέθανε το 303 μ.Χ.

Η Εκκλησία μας, που τον χαρακτήρισε Μεγαλομάρτυρα τιμά τη μνήμη του στις 8 Ιουλίου ενώ αξιοπρόσεκτο γεγονός είναι ότι η Εκκλησία μας τιμά σε διαφορετικές ημερομηνίες τη μνήμη και άλλων επτά οσίων, μαρτύρων και ιερομονάχων που έχουν το ίδιο όνομα.

Βυζαντινός ναός στη Βέροια



Στην οδό Λυκούργου, κοντά στην πλατεία Κόρακα, υπήρχε μονόχωρος, ξυλόστεγος ναός του 14ου αιώνα. Κατά τον 17ο αιώνα αντικαταστάθηκαν ο βόρειος και νότιος τοίχος και δόθηκε στο ναό η σημερινή του μορφή τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής.

Από τις αρχικές τοιχογραφίες του 14ου αιώνα που διατηρούνται και σήμερα, εντυπωσιάσει ο έφιππος Αγ. Προκόπιος. Υπάρχουν ακόμη τοιχογραφίες του 1589 και του 1607 με πιο εντυπωσιακές της Ανάληψης, της θυσίας του Αβραάμ, του Ευαγγελισμού και έξι σπάνιες σκηνές του βίου του Αγίου.


Από επιγραφή του 1607 που υπάρχει στο κεντρικό κλίτος του ναού πληροφορούμαστε ότι χορηγός των τοιχογραφιών αυτής της περιόδου είναι πιθανότατα ο Μανιός (Ματθαίος) (Μ)πογιατζής το όνομα του οποίου αναφέρεται και σε σχετικό έγγραφο του Ιεροδικείου Βέροιας μαζί με το όνομα του παπα-Κωνσταντίνου που λειτουργούσε στο ναό την ίδια χρονική περίοδο. Σπάνια φορητή εικόνα του Αγίου Προκοπίου εκτίθεται στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.



Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου το θερινό ωράριο των καταστημάτων της Βέροιας

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου...

Ξεκινάει από την Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 το θερινό ωράριο...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...