Η ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ

Η ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ

Συντάκτης:  

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΒΑΣΙΑΔΗΣ

 

 Οι αναφορές στην δραματική πύρινη καταστροφή που συνέβη προ έτους στο  Μάτι της Αττικής, καθώς  και οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε διάφορα σημεία της χώρας κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο, επαναφέρουν  με ιδιαίτερη έμφαση το διαχρονικό και πολυσήμαντο ζήτημα της δασοπροστασίας, από τις μόνιμες αιτίες που απειλούν τα διαρκώς απομειούμενα δάση μας.

 Ο δασικός μας πλούτος σήμερα, απειλείται περισσότερο ίσως από ποτέ, όχι μόνο από τους εμπρηστές αλλά και από τους πάσης φύσεως καταπατητές που επιδιώκουν την εκχέρσωση δασικών εκτάσεων για την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων. 

 Αυτές οι απειλές κατά του δασικού μας πλούτου υποθάλπονται από την έλλειψη σαφούς σχεδιασμού και οργάνωσης εκ μέρους των αρμοδίων που είναι εντεταλμένοι προς τούτο. 

 Παρά το γεγονός ότι πέραν των μεμονωμένων περιστασιακά πυρκαγιών, δεν εκδηλώθηκαν το φετινό καλοκαίρι κάποιες από τις μεγάλες  πυρκαγιές που κατέκαψαν στο παρελθόν την Ελλάδα, στην μνήμη όλων παραμένουν σαν εφιάλτης οι εκτεταμένες καταστροφές  δασών σε άλλων περιοχών  όπου θρηνήθηκαν θύματα και χάθηκαν περιουσίες. 

Το υφιστάμενο θεσμικό  πλαίσιο αναθέτει στην κεντρική διοίκηση την ευθύνη οργάνωσης της δασοπροστασίας, η οποία πλημμελώς διαδραματίζει αυτό το ρόλο,  ενώ η αυτοδιοίκηση έχει αποστερηθεί από σχετικές αρμοδιότητες. 

Παρά ταύτα όμως και παρά την κείμενη νομοθεσία, η προστασία των δασών δεν παύει να είναι υπόθεση όλων και υποχρέωση του καθενός.

 Έτσι παρά το γεγονός ότι τα αναγκαία έργα πυροπροστασίας δεν επιτελούνται ή επιτελούνται κατά αποσπασματικό τρόπο, είναι απολύτως αναγκαίο να ενεργοποιηθεί άμεσα και έγκαιρα ο τοπικός παράγων με την κατασκευή ή τον καθαρισμό διόδων στις υψηλής επικινδυνότητας περιοχές, την περιφρούρηση από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες και την ενεργοποίηση όσο πιο πολλών γίνεται μέσα από συγκεκριμένο επιχειρησιακό προγραμματισμό.

 Για την πυροπροστασία πολλά λέγονται αλλά συνήθως ελάχιστα γίνονται, παρά τις σημαντικές προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών. Και αυτό γιατί προϋποτίθεται κόστος το οποίο δεν καλύπτεται στο βαθμό που είναι αναγκαίο. 

 Είναι χαρακτηριστικό δε ότι παραμένουν σε επικίνδυνη εκκρεμότητα παλαιότερες κυβερνητικές αποφάσεις, που ενθαρρύνουν την ευρεία εκχέρσωση δασικών εκτάσεων, παρά την γενική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών. 

 Η ανάμνηση των μεγάλων πυρίνων καταστροφών του παρελθόντος, αναζωπυρώνει  μια πρόκληση η οποία πλην άλλων μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την πλέον αποτελεσματική και ασφαλή διαφύλαξη των δασών μας. 

Προς τούτο επιβάλλεται να νομοθετηθεί η απόδοση των σχετικών αρμοδιοτήτων με όλους τους αναγκαίους πόρους που απαιτούνται για την δασοπροστασία, στις τοπικές κοινωνίες δια των αυτοδιοικητικών δομών. 

 Με το ζήτημα της διαφύλαξης του δασικού μας πλούτου, αναφύονται συγκεκριμένα κεφαλαιώδη ζητήματα τα οποία ως κοινωνία οφείλουμε να θέσουμε κατά προτεραιότητα για την ζωή και το μέλλον μας. 

Το δάσος είναι ένα απ’ αυτά αφού συμβάλλει αποφασιστικά στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και αν μη τι άλλο αποτελεί κίνητρο ανάπτυξης των ορεινών μας περιοχών.

Εκτιμάται ως αυτονόητο το χρέος των αρμοδίων αρχών, των φορέων αλλά και των ενεργών πολιτών να αναδεικνύουν συνεχώς την αναγκαιότητα της δασοπροστασίας η οποία διασφαλίζει το πράσινο της πατρίδας μας με όλα τα ευεργετήματα που αυτό συνεπάγεται. 

Στην πατρίδα μας παραμένουν ακόμα απαράμιλλης ωραιότητας δάση που προσφέρουν δώρα μοναδικής αξίας.

 Αποτελεί συνολική μας ευθύνη να διαφυλάξουμε αυτά τα δάση ως κόρη οφθαλμού και να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενεές την εξαιρετική αυτή εύνοια της φύσης.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ:  Πρόσκληση εκδήλωσης  ενδιαφέροντος για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών  και Προσφύγων

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για...

Στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 79 του Ν. 4558/18 που...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή...

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 είναι...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την «άρση αδικιών σε βάρος των επιτυχόντων του Σώματος Αγροφυλακής το 1992»

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την «άρση αδικιών σε...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και...

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και κουβέντα στην «Ελιά», εν όψει Ευρωεκλογών

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και...

Οδεύουμε προς Ευρωεκλογές και οι υποψήφιοι...

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το Μακροχώρι

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το...

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς...

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι....

Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης σε...

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ Δημοτικών Σχολείων Βέροιας

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ...

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς εξαφανίστηκε ένας 48χρονος άνδρας. @@ads-588@@Πιο συγκεκριμένα, όλα συνέβησαν στις 18 Απριλίου, όταν εξαφανίστηκε από το Μακροχώρι ο Νικόλαος Καραπουναρλίδης,...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...