Βεροιώτικα και Λαογραφικά  Σαν σήμερα πριν 55 χρόνια  Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης – Φεστιβάλ τραγουδιού  Άσπρα Φτερά  Γιώργος Καλογήρου – Μιχάλης Μαρμαράς

Βεροιώτικα και Λαογραφικά Σαν σήμερα πριν 55 χρόνια Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης – Φεστιβάλ τραγουδιού Άσπρα Φτερά Γιώργος Καλογήρου – Μιχάλης Μαρμαράς

Του Μάκη Δημητράκη


Φθινόπωρο του 1965. Περίοδος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσ/νίκης και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη συμπρωτεύουσα. Η ΔΕΘ αποτελεί ένα οικονομικό-πολιτιστικό γεγονός για όλη την Ελλάδα και πάμπολλες οι εκδηλώσεις στους κατάμεστους χώρους και κυρίως του «Παλαί ντε σπορ» στο οποίο πραγματοποιείται –μεταξύ άλλων- το Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού.



Ήταν θαρρώ βράδυ Πέμπτης και το ημερολόγιο έδειχνε 16 Σεπτεμβρίου 1965. Δύο φερέλπιδες-νεότατοι τότε- Βεροιώτες ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Καλογήρου και ο στιχουργός Μιχάλης Μαρμαράς σπάνε το αθηναϊκό κατεστημένο και συμμετέχουν στο Φεστιβάλ με το τραγούδι τους «Άσπρα Φτερά».

Πρώτα από όλα κέρδισαν την Επιτροπή Επιλογής Τραγουδιών και ταυτόχρονα τη συμμετοχή τους στην τελική φάση του Φεστιβάλ-διαγωνισμού. Περισσότερες από 200 οι υποψηφιότητες. Ακολούθησαν αρκετές συνεργασίες και πολλές πρόβες με τον μεγάλο ενορχηστρωτή και διευθυντή ορχήστρας Μενέλαο Σπάθη και τελικά το βράδυ της εκδήλωσης «Τα Άσπρα Φτερά» με ερμηνευτές τον Τέρη Χρυσό και τη Μαίρη Οικονόμου ξεσηκώνουν το φιλόμουσο κοινό του «Αλεξάνδρειου Μέλαθρου» που δικαιολογημένα όρθιο χειροκροτεί δημιουργούς και εκτελεστές. Οι νεαροί βεροιώτες της μουσικής βραβεύονται!

Ο τύπος της επόμενης μέρας φιλοξένησε πλούσιο φωτογραφικό και όχι μόνο ρεπορτάζ και εμείς εδώ στη Βέροια δεν είχαμε τίποτε άλλο να συζητήσουμε παρά την ανεπανάληπτη μεγάλη επιτυχία των δύο συμπατριωτών μας. Για πολύ καιρό σε όλα τα «πηγαδάκια» της πόλης ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης.

Θυμάμαι πως στην αυλή του εξατάξιου τότε Γυμνασίου της πόλης ήταν το αποκλειστικό γεγονός συζήτησης.
Βέβαια αυτή δεν ήταν η πρώτη δημόσια καλλιτεχνική παρουσία των Καλογήρου-Μαρμαρά. Είχε προηγηθεί το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, η πρώτη δημόσια εμφάνιση, στις εκδηλώσεις «Βέροια-Μουσική-Φως» που οργάνωνε το Τουριστικός Όμιλος Βέροιας όπου το «Τρίο Βέροια» αποτελούμενο από τους Πέτρο Καρανίκα, Νίκο Καλαϊτζή και Αντώνη Καλογήρου απέδωσε συνθέσεις τους καθιερώνοντάς τους με τον τρόπο αυτό στο φιλόμουσο κοινό της πόλης.

Ο Γιώργος Καλογήρου, που έχω την τύχη αλλά και την τιμή, να γνωρίζω εδώ και πάρα πολλά χρόνια, -αφού ο πατέρας μου εργάσθηκε στην πατρική τους επιχείρηση, το εστιατόριο «ΑΛΤ»-, από μικρός είχε ένα μεγάλο πάθος, τη μουσική την οποία ακόμη και στις μέρες μας «υπηρετεί» πολύ δημιουργικά.


Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές ασχολήθηκε συστηματικά μ’ αυτό που του άρεσε, μ’ αυτό που και σήμερα τον εκφράζει. Τη μουσική! Τα πρώτα μαθήματα κιθάρας πήρε από τον αείμνηστο Γιώργο Ζαμπούνη ενώ για δύο χρόνια έκανε μουσικές σπουδές (πιάνο και θεωρία) στο Ωδείο Βασιλειάδη. Συνέχισε τις σπουδές του –με πάρα πολλές δυσκολίες- στο Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης.
Στη μουσική του διαδρομή έχει συνεργασθεί με μεγάλους συνθέτες όπως οι Χατζηνάσιος και Κουγιουμτζής ενώ έργα του έχουν ερμηνεύσει μεταξύ άλλων οι Γιάννης Πάριος, Μαρία Δημητριάδη, Ζωίτσα Κουρούκλη και Πόπη Αστεριάδη. Ο μεγάλος συνθέτης έχει γράψει ακόμη μουσική για θεατρικά έργα και το 2009 τη μουσική και τους στίχους του «Ύμνου» της ποδοσφαιρικής Βέροιας. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον Βεροιώτη μουσικοσυνθέτη Πέτρο Ρίστα αλλά και τον νεαρό συμπατριώτη μας στιχουργό και ερμηνευτή Μέρκο Κούτρα.


Στην καθαρά επαγγελματική του ζωή ο Γιώργος Καλογήρου υπηρέτησε στο Δήμο Βέροιας, ενώ μετά τη συνταξιοδότησή του, μαζί με τον αδερφό του Μανόλη, εξέδιδαν την τοπική εφημερίδα «Βέροια».
Ο επιστήθιος φίλος του και συνεργάτης Μιχάλης Μαρμαράς που «ταξίδεψε» πριν λίγα χρόνια για τη «γειτονιά των αγγέλων» είχε αφιερώσει τη ζωή του στην ενασχόληση με τα κοινά της πόλης.



Επαγγελματικά είχε υπηρετήσει στην Πολεοδομία και για τριάντα χρόνια υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Χιονοδρόμων-Ορειβατών Βέροιας και πρόεδρος του Χιονοδρομικού κέντρου Σελίου.

Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας και ένας από τους οργανωτές των Φεστιβάλ.
Κατά διαστήματα δημοσιογραφούσε, έγραφε και δημοσίευε ενώ μεγάλη του αγάπη υπήρξε η ποίηση για την οποία και βραβεύτηκε με τα «Άσπρα Φτερά».
(Οι φωτογραφίες από faretra.info)

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...