Δημοτικό συμβούλιο Νάουσας: Δεν ψηφίστηκε η μακροχρόνια μίσθωση των 3-5 Πηγαδιών - Κινδυνεύει να μείνει κλειστό για πρώτη φορά, το χιονοδρομικό Κέντρο;

Δημοτικό συμβούλιο Νάουσας: Δεν ψηφίστηκε η μακροχρόνια μίσθωση των 3-5 Πηγαδιών - Κινδυνεύει να μείνει κλειστό για πρώτη φορά, το χιονοδρομικό Κέντρο;


Δεν ψηφίστηκε το θέμα της μακροχρόνιας μίσθωσης των 3-5 Πηγαδιών, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας, γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Κατά της εισήγησης ψήφισε ο ‘Κοινός Τόπος’, η ΛΑΣ και η Ίλια Ιωσηφίδου με την Πασχαλίνα Δούμου, καθώς και ο ανεξάρτητος Γρηγόρης Σαμαράς. Θετικός ήταν οι κ. Τσέλιος και Τόσιος, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΕΝΑ Μαζί. Λευκό ψήφισε ο Γιάννης Μυλωνάς.

Η συζήτηση

Ως το μόνο μοντέλο που μας οδηγεί στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης των 10,7 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης, με τον επενδυτή να έχει παράλληλα τη δυνατότητα να ενταχθεί σε επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου για ένα 12μηνο resort, χαρακτήρισε την επιλογή της μίσθωσης αντί της παραχώρησης για το χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών ο δήμαρχος Νικόλας Καρανικόλας.
Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Αντώνης Καραγιαννίδης, προτείνοντας την 25ετή μίσθωση του χιονοδρομικού, με όρους του διαγωνισμού που θα εγκριθούν από την οικονομική επιτροπή. Ο αντιδήμαρχος μίλησε για ανάγκη 25ετούς μίσθωσης, με τον μισθωτή να αναλαμβάνει το σύνολο ή μέρος της ανακαίνισης-ανακατασκευής του ακινήτου.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει. Το μέλλον των 3-5 Πηγαδιών είναι αυτής της μορφής…» τόνισε κλείνοντας ο αντιδήμαρχος.

Καρανικόλας: Στον Άδωνη για την ανανέωση των 10,7 εκατ. ευρώ«Η απόφαση σήμερα είναι αν θα λειτουργήσει το χιονοδρομικό μας με ασφάλεια, αλλιώς θα μείνει για πρώτη φορά κλειστό…» τόνισε στη συνέχεια ο δήμαρχος, λέγοντας ότι έχει συνάντηση με τον Άδωνη Γεωργιάδη την Τετάρτη για ανανέωση της δέσμευσης των χρημάτων.
Ο κ. Καρανικόλας ανέφερε ότι δεν ήταν στον σχεδιασμό της διοίκησης η 25ετής μίσθωση τώρα, ωστόσο η εταιρεία που είναι σήμερα αδυνατεί να συνεχίσει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για λύση αν καταγγελθεί η σύμβαση, ώστε να μην κλείσει το χιονοδρομικό.
«Το δίλημμα του περασμένου Σεπτεμβρίου ήταν παραχώρηση ή εκμίσθωση. Τα 10,7 εκατ. θα χάνονταν αν πηγαίναμε στην παραχώρηση, όπως μας είπαν από το υπουργείο Ανάπτυξης. Μόνο αυτό το μοντέλο μάς οδηγεί στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης, με τον επενδυτή να έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί σε επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου για ένα 12μηνο resort. Αν δεν πάρουμε απόφαση σήμερα, θα μείνει κλειστό…» τόνισε ο δήμαρχος, απαντώντας στα ερωτήματα των συμβούλων.

Κουτσογιάννης: Σαν πάγκο με μαλλί της γριάς ασχολείστε με το θέμα

Κάθετα αντίθετος ήταν στα όσα ακούστηκαν από τον δήμαρχο ο Νίκος Κουτσογιάννης, λέγοντας ότι η διοίκηση κάνει το ίδιο λάθος με πέρυσι. Πρότεινε δε ως μοναδική περίπτωση να λειτουργήσει το χιονοδρομικό φέτος, να αναλάβουν οι σημερινοί μισθωτές τον έλεγχο, και να επιδιώξει μια χρηματοδότηση 100.000 ευρώ από τον υπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για τον έλεγχο πενταετίας και τον μονοετή, καθώς και παράταση στην αδειοδότηση των χιονοδρομικών, αφού θα χρειαστούν 45 μέρες γι’ αυτό.
«Δεν είναι ο πενταετής το πρόβλημα, αλλά το τι θα προκύψει από τον έλεγχο σε δαπάνες. Αυτό δεν μπορούσαν να αναλάβουν οι μισθωτές, που έβαλαν πλάτη πέρυσι. Από τον Ιούνιο σας ενημέρωσαν για το dead line της 15ης Οκτωβρίου, ζητώντας απλώς διασφάλιση της συνδρομής αν το κόστος αυτό ήταν μεγάλο. Δεν έλαβαν καμία απάντηση. Ο κ. Αυγενάκης έβγαλε πριν λίγες μέρες ένα ποσό για το χιονοδρομικό του Σελίου.Εμείς γιατί δεν διεκδικήσαμε ένα ποσό για τον έλεγχο; Επιδείξατε ολιγωρία ως διοίκηση, και για πρώτη φορά κινδυνεύει να μην λειτουργήσει το χιονοδρομικό με δική σας καθαρά ευθύνη. Λέμε όχι στα εκβιαστικά διλήμματα…» τόνισε ο τέως δήμαρχος.

Ο οποίος παράλληλα αναρωτήθηκε αν υπάρχει έγγραφο για το ότι δεν μπαίνει στον αναπτυξιακό επενδυτής με παραχώρηση χρήσης; «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει ζήτημα με το δίκαιο του ανταγωνισμού; Θα μπει κάποιος με ελάχιστο μίσθωμα κι εμείς θα του βάλουμε και 10,7 εκατ. ευρώ; Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας γι’ αυτά, τώρα ακόμη ψηφίσαμε τις μελέτες. Η ουσία τώρα είναι να πάρουμε 100.000 ευρώ από τον Αυγενάκη. Με όρους αναψυκτηρίου μισθώνουμε το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του δήμου…» υπογράμμισε, λέγοντας ότι ο ‘Κοινός Τόπος’ δεν στηρίζει την πρόταση, αλλά είναι διατεθειμένος να βοηθήσει για τη λειτουργία. «Όχι καντίνα, αλλά σαν πάγκο με μαλλί της γριάς είναι ο τρόπος που ασχολείστε με το θέμα…» είπε κλείνοντας ο τέως δήμαρχος.

Ίλια Ιωσηφίδου: Στο γόνατο και σε μια σελίδα; Μην το κάνετε!Για προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος μίλησε η Ίλια Ιωσηφίδου, που ήλθε ως 20ο θέμα και μία σελίδα εισήγηση, φυσικά σε μια συνεδρίαση χωρίς κοινό. «Δεν θα είναι σωστή η απόφαση, που φέρνετε με εκβιαστικό τρόπο, ότι το χιονοδρομικό θα κλείσει και θα φταίτε εσείς αν δεν ψηφίσετε. Πέρυσι μας υποσχεθήκατε εμπεριστατωμένη μελέτη και φέτος μάς φέρατε εισήγηση μιας σελίδας, στο γόνατο και με ορθογραφικά λάθη ακόμη! Δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, μην το κάνετε ούτε κι εσείς…» υπογράμμισε η κ. Ιωσηφίδου. «Εγώ δεν είμαι δήμαρχος. Τη λύση να τη βρείτε εσείς, αλλά όχι στο γόνατο. Για 25 χρόνια, θέλουμε σχέδια εδώ μέσα, προβληματισμό, ιδρώτα…» σημείωσε κλείνοντας, προτείνοντας επικαιροποίηση της προκήρυξης της διοίκησης Κουτσογιάννη, όπως είχε προτείνει και πέρυσι.
Βαλσαμίδης: Ο μπαμπούλας άλλαξε!
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων:
Σταύρος Βαλσαμίδης. Ο μπαμπούλας άλλαξε.
Πέρυσι η μακροχρόνια παραχώρηση, φέτος τα 10,7 εκατ. Δεν αντιδρώ καλά στους μπαμπούλες. 25 χρόνια ανασφάλειας επιλέγει η διοίκησή σας. Τα ποιοτικά κριτήρια μιας επένδυσης υπάρχουν μόνο στην παραχώρηση χρήσης. Κάνετε το ίδιο σφάλμα δύο φορές, περιμένοντας διαφορετική απάντηση. Τα 10,7 δεν έχουν καμία επιρροή στη διαδικασία. Μπαίνουμε σε περιπέτειες με μακροχρόνια μίσθωση.Λάκης Λακηνάνος. Το δίλημμα είναι ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη. Συνεχής η υποβάθμιση με τους ιδιώτες. Να βρούμε και άλλες διεξόδους. Με 100.000 να το λειτουργήσουμε φέτος. Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς.
Σταύρος Τσέλιος. Καμία προετοιμασία με τους αρχηγούς, όπως είχατε δεσμευτεί πέρυσι. Δύσκολο να προλάβουμε τον διαγωνισμό σε συνδυασμό με τη λειτουργία του φέτος. Είμαστε ανέτοιμοι.
Γιάννης Μυλωνάς. Όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε. Έπρεπε να αξιοποιήσουμε τα δύο χρόνια που είχαμε στη διάθεσή μας για να οργανωθούμε. Κόμπρα στα χέρια του δημάρχου, που την τραβάει για να μην τον τσιμπήσει. Δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του. Καλύτερα να λειτουργήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις.
Γιώργος Βασιλείου. Κι εγώ ταρακουνήθηκα με τη μονοσέλιδη εισήγηση. Αλλά μπορεί να με πείσει κανείς ότι λύση είναι η συνέχιση της σημερινής μίσθωσης. Αναφανδόν υπέρ του μακροχρόνιου διαγωνισμού, αλλά γνωρίζω ότι θα έχουμε μεγάλες δυσκολίες. Τους όρους να τους κάνει το δημοτικό συμβούλιο. Ας κάνουμε συμβούλιο σε τρεις μέρες.

Καρανικόλας: Μοναδικό ασφαλές μονοπάτι η μακροχρόνια μίσθωση

Απαντήσεις έδωσε στο τέλος ο δήμαρχος. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι: Αν κλείσει το χιονοδρομικό θα επηρεαστεί πάρα πολύς κόσμος. Ο Αυγενάκης υποσχέθηκε χρήματα σε χιονοδρομικό της ΓΓΑ, όπως το Σέλι. Μηδέν εις το πηλίκον πέτυχαν όλες οι διοικήσεις μέχρι σήμερα. Εμείς καταφέραμε να αντλήσουμε 10,7 εκατ. ευρώ, ίσως και παραπάνω. Το υπουργείο υποστηρίζει όσα λέμε για τη μακροχρόνια μίσθωση. Θα χάναμε την κρατική ενίσχυση αλλιώς. Οι ίδιοι οι μισθωτές ζήτησαν να φύγουν, εμείς τους στηρίξαμε. Συνεχής η εργασία μας, κανείς δεν έφερε ούτε ένα ευρώ στον δήμο για τα 3-5 Πηγάδια. Δεν απειλώ, αλλά το μοναδικό ασφαλές μονοπάτι που έχουμε μπροστά μας είναι η μακροχρόνια μίσθωση. Είναι έτοιμη η κοινωνία, μας έχει ξεπεράσει.
«Αύριο κιόλας, να βάλουμε τους όρους, φέρνουμε τους όρους στο δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα, και δεσμεύομαι προσωπικά ότι ο πενταετής έλεγχος θα είναι έτοιμος σε 15 μέρες και το χιονοδρομικό ανοικτό, αφού υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτών» είπε κλείνοντας ο δήμαρχος.

Μέσα στο Νοέμβριο οι εκκαθαρίσεις για 3-5 Πηγάδια και ΚΕΠΑΠ Νάουσας

Μέσα στον Νοέμβριο θα γίνει η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας για τις δύο εκκαθαρίσεις, της ΤΑΒ (3-5 Πηγάδια) και της ΚΕΠΑΠ (πολιτιστικός οργανισμός). Γι’ αυτή την εξέλιξη ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Νικόλας Καρανικόλας, επισημαίνοντας τις δύσκολες για τον δήμο συνθήκες που μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιο ζήτημα βιωσιμότητας και λειτουργίας, όπως είπε. 
Ο τέως δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης, ζήτησε ανοικτή συνεδρίαση και όχι τηλεδιάσκεψη για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση των εκκαθαρίσεων, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Θα γίνει η προσπάθεια αυτή για την ειδική συνεδρίαση των εκκαθαρίσεων, απάντησε ο δήμαρχος, ο οποίος  πρόκειται να επισκεφθεί τις επόμενες μέρες την Αθήνα, για το χιονοδρομικό στα 3-5 Πηγάδια. 

Στη Νάουσα το πρώτο ηλεκτρικό απορριμματοφόρο
Ο Δήμος Νάουσας θα είναι ο πρώτος που θα προμηθευτεί και θα αποκτήσει το πρώτο ηλεκτρικό απορριμματοφόρο στην Ελλάδα! Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Νικόλας Καρανικόλας στη δευτεριάτικη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, απαντώντας στην Ίλια Ιωσηφίδου που τον ρώτησε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του ΣΒΑΑ (σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης) και κάποια ακόμη έργα της προηγούμενης διοίκησης. 
«Θα βλέπατε φέτος το ηλεκτρικό απορριμματοφόρο αν γινόταν η διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης και θα έγραφε επάνω ‘δήμος Νάουσας’…» τόνισε ο δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προχωρούν, σχολιάζοντας ωστόσο ότι κάποιες από τις προτάσεις του δήμου στο ΣΒΑΑ δεν γίνονται, ειδικά χωρίς την οριοθέτηση της Αράπιτσας.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο νέο δημαρχείο (πρώην Βέτλανς), ο δήμαρχος εστίασε στην πίστη του στο συγκεκριμένο έργο, αλλά και στην αναγκαία έξτρα χρηματοδότηση που πέτυχε η δική του διοίκηση για να σώσει το έργο, όπως είπε.
«Αντί για έξυπνες εφαρμογές προτιμούμε να εργάζονται έξυπνοι άνθρωποι…» τόνισε σχετικά ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Θωμάς Τσουκαλάς.
«Με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαμε να πάρουμε δέκα μηχανήματα για περισσότερα σημεία του δήμου…» είπε λίγο αργότερα ο Λάκης Λακηνάνος.
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η διοίκηση προχωρά τα έργα που ξεκίνησαν επί των ημερών του (στη συνεδρίαση συζητήθηκαν το open mall, το ΣΒΑΑ, ο αρχιτεκτονικός φωτισμός τοποσήμων, η ύδρευση Μαρίνας από το Γιαννακοχώρι, το νέο δημαρχείο, νέος εξοπλισμός κ.ά.) εξέφρασε ο Νίκος Κουτσογιάννης, σχολιάζοντας παράλληλα ότι πριν λίγο καιρό κάποιοι ισχυρίζονταν ότι παρέλαβαν άδειους φακέλους.
Κ.Π.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή των Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων σε Υπ.Α.Α.Τ. και ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για την επιμελητηριακή τους εκπροσώπηση

Επιστολή των Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων σε...

Την ισότιμη ένταξη των Γεωπόνων – Γεωτεχνικών Τ.Ε. στο...

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για εργαζόμενους  σε διαλογητήρια και κονσερβοποιεία Ημαθίας - Πέλλας

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για εργαζόμενους σε...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών...

Παρουσιάστηκε  η νέα υπηρεσία Egnatia Pass - Διευθύνων Σύμβουλος: «Από 4 Νοεμβρίου  οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας γίνονται διαλειτουργικοί»

Παρουσιάστηκε η νέα υπηρεσία Egnatia Pass - Διευθύνων...

Παρουσιάστηκε χθες Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, η νέα...

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΠΑΥΛΟΣ Δ. ΠΥΡΙΝΟΣ  (Οφφικιούχος άρχοντας διδάσκαλος   του Ευαγγελίου)  Βεροιώτικα Σημειώματα  Τόμος Γ΄ (2014-2019)

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΥΛΟΣ Δ. ΠΥΡΙΝΟΣ (Οφφικιούχος...

Είναι γεγονός, φίλοι αναγνώστες, ότι όσα δημοσιεύονται...

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 ως τις 5 το πρωί και χρήση μάσκας παντού

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις...

Η εφαρμογή των μέτρων θα ισχύσει από τις 6 το πρωί του...

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Μέτρα οικονομικής στήριξης για περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου 4» και «αυξημένης επιτήρησης 3» στον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Μέτρα οικονομικής στήριξης...

Η Κυβέρνηση έχει ήδη ενεργοποιήσει μέτρα για τις ...

Νάουσα: Τροχαίο ατύχημα στη Σχολή Αριστοτέλους - Με ελαφρά τραύματα η οδηγός

Νάουσα: Τροχαίο ατύχημα στη Σχολή Αριστοτέλους - Με...

Τροχαίο με ελαφρύ τραυματισμό της νεαρής οδηγού, στις 3...

Βέροια: Κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή του 1ου ΕΠΑΛ - Κλειστά 3 τμήματα και απολύμανση σε όλους τους χώρους

Βέροια: Κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή του 1ου ΕΠΑΛ -...

Κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με μια ακατανόητη απόφαση, η διοίκηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου μας, προχώρησε στην προβολή ταινιών με εισιτήριο (!), σε υπαίθριο χώρο. Αποδείχθηκε -για ακόμη μια φορά- ότι...

Φωτό: Ανατολική άποψη του (κατεδαφισμένου πλέον) Ι. Ναού Παναγιάς Κυριώτισσας, στα 1960, στην αυλή του οποίου γινόταν  η συγκέντρωση-έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων της Βέροιας.Δεξιά, σε πρώτο πλάνο το...

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού δεν εμπόδισαν ένα πολύ λαμπερό ζευγάρι να ενώσει τις ζωές του στον γάμο τους που έγινε το προηγούμενο Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στον Ι.Ν. Αγ....

Σύμφωνα με την έκθεση: «Η εβδομαδιαία αυτή αναφορά σκοπό έχει τη συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης σχετικά με την καταγραφή κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται εργαστηριακά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού...