ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Συντάκτης: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

 

Η σοβούσα επιδημική κρίση του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει ένα υγειονομικά επιβαρυμένο περιβάλον, το οποίο σε συνδυασμό με την οικονομική, κοινωνική και αξιακή κρίση που από ετών βιώνει ο τόπος, δοκιμάζει σοβαρά τις κοινωνίες.

 

Αποτέλεσμα αυτών είναι η μεγάλη πίεση που δέχεται το Εθνικό  Σύστημα  Υγείας, το οποίο καλείται να διαχειριστεί την επιδημική κρίση σε μιά χρονική συγκυρία, όπου  οι αντοχές του έχουν περιέλθει  σε οριακό σημείο, ως απόρροια των δημοσιονομικών περιορισμών που επιβάλλονται από χρόνια.

 

Ανεξάρτητα από την μεγάλη επίκαιρη επιβάρυνση που δέχονται τα νοσοκομεία λόγω της επιδημικής κρίσης, τίθεται παγίως η  αναγκαιότητα συνεχούς υποστήριξης  του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αφ ενός με την ανάπτυξη της εξωνοσοκομειακής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα το αποσυμφορήσει και αφ ετέρου με την συνολική αναβάθμιση των ίδιων των νοσοκομείων της χώρας.

 

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η καταγραφόμενη καθημερινά κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι δυσχερής, παρά τις ηρωϊκές προσπάθειες που καταβάλουν οι εργαζόμενοι σε αυτά.

 

Η επιδημική κρίση ανέδειξε την αδήρητη αναγκαιότητα ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το αναγκαίο  στελεχειακό δυναμικό και την εξασφάλιση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής.

 

Οι επιτεινόμενες κρίσιμες υγειονομικές  περιστάσεις  απαιτούν την επιτάχυνση των διαδικασιών κάλυψης όλων των απαιτούμενων ιατρικών θέσεων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

 

Οι προσλήψεις ιατρικού προσωπικού  που συνεχώς  εξαγγέλονται, υλοποιούνται με αργό ρυθμό, ενώ οι περισσότερες βρίσκονται σε μία διαρκή εκκρεμότητα.

 

Η επίσπευση των ρυθμών υλοποίησης των προσλήψεων που εξαγγέλονται, προβάλλει περισσότερο από ποτέ αναγκαία,  ώστε να ενισχυθεί σχετικά το Σύστημα, παρά το γεγονός  ότι  και πάλι δεν θα καλύπτονται τα  κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

 

Επιπλέον επισημαίνεται ότι ο αριθμός των  πραγματοποιούμενων προσλήψεων, δεν επαρκεί για να αναπληρώσει τα νέα κενά που ανακύπτουν συνεχώς, με την έξοδο  από το Σύστημα των συνταξιοδοτούμενων ιατρών.

 

Η αύξηση του αριθμού και η διασφάλιση της παράτασης θητείας των επικουρικών γιατρών ενισχύει τη λειτουργία των Νοσοκομείων.

 

Έχει όμως προσωρινό χαρακτήρα, δια τούτο η στελέχωση πρέπει να γίνει με μόνιμο ιατρικό προσωπικό και σταθερές σχέσεις απασχόλησης.

 

Η αποκατάσταση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου, θα αποτελέσει μια ευνοϊκή εξέλιξη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Επί πλέον οι κρίσιμες περιστάσεις επικαιροποιούν το πάγιο αίτημα ένταξης του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού σχετικού προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα.

 

Οι αναγκαίες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πρέπει να ενταχθούν σ΄ ένα συνολικό σχεδιασμό στοχευμένων και σοβαρών παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς του Συστήματος Υγείας.

 

Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει άμεση αναβάθμιση  στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων μετά τις περικοπές που έχουν υποστεί, ώστε να δοθεί δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις επιτακτικές απαιτήσεις των καιρών, με επάρκεια και ποιότητα.

 

Αυτή η υποχρέωση ανήκει στον κεντρικό σχεδιασμό της πολιτείας και προφανώς ξεπερνά τις  δυνατότητες των Υγειονομικών Περιφερειών και των Διοικήσεων των Νοσοκομείων, οι οποίες κινούνται στα πλαίσια των δικών τους αρμοδιοτήτων.

 

Προϋπόθεση για την κατάρτιση των νέων Οργανισμών, είναι η ολοκλήρωση του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας, στον οποίο πρέπει να καταγραφούν, πέραν του δυναμικού και των υποδομών, οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού, ιδιαίτερα   σε σχέση με την σοβούσα επιδημική κρίση.

 

Είναι γνωστό σήμερα  ότι η  χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας υπολείπεται σημαντικά των αναγκών κάλυψης των ασθενών.

 

Εξαιτίας των παραπάνω, η εφημερίες  των Νοσοκομείων συνεχίζουν να διεξάγονται με δυσκολίες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το ιατρικό δυναμικό δυσχεραίνεται να καλύψει εφημεριακά τις κλινικές και τα εργαστήρια.

 

Οι εξαντλητικές εφημερίες των νοσοκομειακών ιατρών, σε συνδυασμό με την μείωση των αποδοχών και τις ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό  και τα αναγκαία υλικά, οδηγούν τα Νοσοκομεία σε δυσχερή λειτουργία, ενώ με επίμοχθο τρόπο ανταποκρίνονται στην αποστολή τους, χάρις στις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού και λοιπού προσωπικού.

 

Εμφανής είναι και η αναγκαιότητα περαιτέρω στελέχωσης των ΤΕΠ στα Νοσοκομεία της χώρας, για  την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και την καθιέρωση ασφαλούς εφημεριακού προτύπου.

Επί πλέον η αναγκαία στελέχωση και ο εξοπλισμός του ΕΚΑΒ θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην ορθή αντιμετώπιση των περιστατικών.

 

Η αύξηση των λειτουργικών δαπανών στα Νοσοκομεία, ιδιαίτερα εν μέσω της επιδημικής κρίσης, πρέπει να συνοδευτεί με τα  ανάλογα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω των επιτακτικών αναγκών, ώστε να προσεγγίσει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Αυτές είναι  οι βασικές παράμετροι που καθορίζουν  και μπορούν να εξασφαλίσουν την  ομαλή λειτουργία των  Νοσοκομείων, ώστε να αναδείξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας στον πρωταγωνιστικό ρόλο, που η θεσμοθέτηση του προέβλεψε, για την διασφάλιση ισότιμων υπηρεσιών  Υγείας σε όλους τους  πολίτες, ειδικότερα στις συνθήκες της επιδημικής κρίσης που βιώνουν οι κοινωνίες.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήνυμα του Δημάρχου Βέροιας Κ. Βοργιαζίδη για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Μήνυμα του Δημάρχου Βέροιας Κ. Βοργιαζίδη για την...

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί κάθε...

Γνωρίστε την Αιολική Ενέργεια - Δέκα απαντήσεις για μικρούς και μεγάλους σχετικά με τον άνεμο

Γνωρίστε την Αιολική Ενέργεια - Δέκα απαντήσεις για...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς λειτουργεί μια...

Για τον Θανάση Γεωργιάδη *Του Τηλέμαχου Χατζηαθανασίου

Για τον Θανάση Γεωργιάδη *Του Τηλέμαχου...

Πριν από λίγες ημέρες έφυγε ο Γεωργιάδης Θανάσης. Οι...

Αγία Βαρβάρα: Η ζωή της προστάτιδας του ελληνικού Πυροβολικού

Αγία Βαρβάρα: Η ζωή της προστάτιδας του ελληνικού...

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα είναι η προστάτης των...

Ο Προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Ημαθίας,  Γιώργος Παπαδόπουλος στον ΑΚΟΥ 99.6  για κρούσματα σε χωριά, ΔΟΥ,  Ειδικό Σχολείο και ελλιπή τήρηση μέτρων

Ο Προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Ημαθίας, ...

-«Δύσκολη απόφαση το κλείσιμο της Εφορίας… Πώς...

Έρχονται...120 δόσεις για χρέη στους δήμους και 24 δόσεις για τα τέλη των αδήλωτων τετραγωνικών

Έρχονται...120 δόσεις για χρέη στους δήμους και 24 δόσεις...

Απόλυτη προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι η...

5ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ -ERASMUS+ Αειφορία για τη Δημοκρατία, Δημοκρατία για την Αειφορία

5ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ -ERASMUS+ Αειφορία για τη...

Η βιωσιμότητα σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας, είναι πιο...

Σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας σε τακτική συνεδρίαση  δια περιφοράς την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου  2020

Σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής...

Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-«Δύσκολη απόφαση το κλείσιμο της Εφορίας… Πώς γίνεται με την επανέναρξη του Ειδικού Σχολείουνα βρεθούν τόσα κρούσματα… Τρομάζει η εικόνα ανθρώπων που ακόμη δεν φορούν μάσκα»Με αφορμή το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ....

Απόλυτη προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η στήριξη της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, όλων των δήμων της, των πολιτών και των μαχητών του συστήματος υγείας, που...

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, σήμερα, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020, επιβεβαιώθηκαν 1882 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας , εκ των οποίων  τα 71 στην Π.Ε. Ημαθίας.Αναλυτικότερα: 8 κρούσματα...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύει τις δομές υγείας της Ημαθίας και εξοπλίζει τα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας με σύγχρονα μηχανήματα.Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύει με ...