Μ. Βορίδης, στη Βουλή: Στήριξη άνευ προηγουμένου στον πρωτογενή τομέα με ενισχύσεις άνω των 360 εκατομμυρίων ευρώ

Μ. Βορίδης, στη Βουλή: Στήριξη άνευ προηγουμένου στον πρωτογενή τομέα με ενισχύσεις άνω των 360 εκατομμυρίων ευρώ

Σε παραινέσεις προς τους Έλληνες παραγωγούς να συγκομίζουν και να διαθέτουν τα αγροτικά τους προϊόντα προχώρησε από βήματος Βουλής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τους μανταρινοπαραγωγούς της Άρτας, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής, Άρτας του Κινήματος Αλλαγής Χρήστος Γκόγκας, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο κ. Βορίδης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, σημείωσε πως το ζήτημα των αδιάθετων προϊόντων καθώς και της τιμής τους παρακολουθείται στενά από τους φορείς του Υπουργείου και κάλεσε τους παραγωγούς να διαθέσουν τα προϊόντα τους, ακόμα και αν δεν βρίσκουν αγοραστές στις τιμές που επιθυμούν, προκειμένου να αποτυπωθεί η διαταραχή.

«Θέλω να είμαι σαφής και πολύ κατηγορηματικός: είναι πολύ σημαντικό ακόμα και αν οι παραγωγοί μας δεν βρίσκουν αγοραστές στις τιμές που θα επιθυμούσαν να διαθέτουν τα προϊόντα τους γιατί έτσι έχουμε καταχώρηση της μειωμένης τιμής και έτσι έχουμε και καταχώρηση της κίνησης. Εάν δεν διατίθενται τότε δεν υπάρχει αυτή η καταχώρηση και δυσκολεύει εν συνεχεία τις αποτιμήσεις και τις εκτιμήσεις που έχουμε να κάνουμε εμείς» τόνισε ο Υπουργός.

Συνεχίζοντας πάντως ζήτησε από τους Βουλευτές να γίνει κατανοητό και να ειπωθεί σε όλους τους παραγωγούς ότι δεν μπορεί να υπάρξει κρατική ενίσχυση σε περιπτώσεις εμπορικής διαταραχής. «Δεν επιτρέπεται να γίνεται αυτό γιατί αποτελεί παραβίαση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισμού» εξήγησε για να συμπληρώσει πάντως πως στις περιπτώσεις που η μειωμένη ζήτηση οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού, τότε θα αναληφθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης έχει εκφραστεί όχι στα λόγια, έχει εκφραστεί με 363.442.806 ευρώ σε ενισχύσεις μόνο φέτος, αυτό είναι άνευ προηγουμένου. Δεν υπάρχει προϊόν το οποίο να έχει υποστεί πίεση και ζημία εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουμε πάρει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που να μην έχει ενισχυθεί» είπε ο κ. Βορίδης απαριθμώντας τις κατηγορίες των παραγωγών που έχουν λάβει ενισχύσεις μεταξύ των οποίων οι παράκτιοι αλιείς, οι ανθοπαραγωγοί, οι αιγοπροβατοτρόφοι, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών ενώ, όπως σημείωσε και οι εκτροφείς γουνοφόρων ζώων βρίσκονται στη διαδικασία είσπραξης των ανάλογων ενισχύσεων. Παράλληλα, σημείωσε ότι εκκρεμεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του μέτρου στήριξης προς τους ιχθυοκαλλιεργητές, το οποίο έχει καταθέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί των ελέγχων που γίνονται με αφορμή τον αυξημένο αριθμό εισαγωγών, ο Υπουργός ανέφερε ότι «οι έλεγχοι γίνονται στις εισόδους της χώρας αλλά εμείς δεν κάνουμε ελέγχους επ΄ αφορμή εμπορικού ανταγωνισμού, γιατί αυτό θα ήταν μια παραβίαση των αρχών του ανταγωνισμού, κάνουμε φυτοϋγειονομικούς ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτοί οι έλεγχοι γίνονται είτε οι τιμές είναι υψηλές είτε είναι χαμηλές, είτε υπάρχει ζήτηση είτε δεν υπάρχει, δεν συνδέουμε τον εμπορικό ανταγωνισμό με την προστασία της δημόσιας υγείας» τόνισε.

Τέλος, ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο παρακολουθεί στενά την αγορά και από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί ότι υπάρχει διαταραχή εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό θα παρέμβει και θα στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς, όπως έχει πράξει άλλωστε στο ακέραιο μέχρι σήμερα.

«Θα ήθελα να συντονιστούμε επί των βασικών αρχών της αγροτικής πολιτικής , η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι Ευρωπαϊκή πολιτική, δεσμεύεται και καθορίζεται από τις γενικές κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και από τους κανόνες του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά. Αυτές είναι πραγματικότητες που πρέπει να τις λέμε και να τις ξαναλέμε και να τις εξηγούμε στους παραγωγούς μας γιατί είναι σημαντικό όλοι να συντονιστούμε, στη μόνη βιώσιμη κατεύθυνση. Δηλαδή, η δημιουργία μιας βιώσιμης, ανταγωνιστικής, υψηλής ποιότητας, αυξημένης τυποποίησης, αυξημένης προστιθέμενης αξίας γεωργία. Αν δεν επιτευχθούν αυτά μην πιστεύετε ότι με τις ενισχύσεις- τις όποιες ενισχύσεις -θα λύσουμε δομικά προβλήματα της γεωργικής παραγωγής» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης κλείνοντας την τοποθέτησή του επί των επίκαιρων ερωτήσεων.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗΝ...

Ανακοινώνεται από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ, τα ...

Αλλαγές στο ΔΣ του ΕΛΓΑ

Αλλαγές στο ΔΣ του ΕΛΓΑ

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και...

Ανακοινώθηκαν τα πορίσματα για χαλάζι στο Νησί

Ανακοινώθηκαν τα πορίσματα για χαλάζι στο Νησί

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε στις 26 Μαρτίου 2024,...

Νέα πορίσματα εκτίμησης ζημιών από ΕΛ.Γ.Α. για χαλάζι σε Καμποχώρι και Σταυρό

Νέα πορίσματα εκτίμησης ζημιών από ΕΛ.Γ.Α. για χαλάζι...

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε σήμερα, 22 Μαρτίου...

Πορίσματα  ΕΛ.Γ.Α.  από το χαλάζι σε Μακροχώρι

Πορίσματα ΕΛ.Γ.Α. από το χαλάζι σε Μακροχώρι

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ,...

  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΛ.Γ.Α.  για  ΔΙΑΒΑΤΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΛ.Γ.Α. για ΔΙΑΒΑΤΟ

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ,...

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση του ΕΛΓΑ σε Αρκοχώρι και Στενήμαχο

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση του ΕΛΓΑ σε Αρκοχώρι...

Αναγγελία κοινοποίησης πίνακα εκτιμήσεων ζημιών...

ΕΛΓΑ Ημαθίας: Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι σε καλλιέργειες της Πρασινάδας

ΕΛΓΑ Ημαθίας: Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι σε...

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε την Παρασκευή 15 ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...