Ευκαιρίες για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα - 50% επιχορήγηση για αγορά τρακτέρ, αλμεκτήρια, συσκευαστήρια, ψυγεία, μέσω Αναπτυξιακού

Ευκαιρίες για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα - 50% επιχορήγηση για αγορά τρακτέρ, αλμεκτήρια, συσκευαστήρια, ψυγεία, μέσω Αναπτυξιακού

Ευκαιρίες για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα δίνουν οι νέες προκηρύξεις καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού».

Ευκαιρίες για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα δίνουν οι νέες προκηρύξεις καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού».

Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο ο διευθύνων σύµβουλος της Γεωργικής Αναπτυξιακής ΑΕ, Ντίνος Μπλιάτσιος, «ο πρωτογενής αγροδιατροφικός τομέας έχει οριζόντια επιχορήγηση 50% για όλη την χώρα. Ένα πρόβλημα είναι ότι σε αυτό το ποσοστό δεν εντάσσεται ο εξοπλισμός για παραγωγή ζωοτροφών, επειδή δεν θεωρείται ότι ανήκει στον αγροδιατροφικό κλάδο και η επιχορήγηση μειώνεται στα 38,5%. 

Ένα πρόβλημα που παραμένει στις επενδύσεις του Αναπτυξιακού είναι ότι ενώ το ελάχιστο ποσοστό του προϋπολογισµού του έργου είναι 50.000 ευρώ για Κοιν.Σ.Επ, τους Αγροτικούς Συνεταιρισµούς (ΑΣ), τις Οµάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συµπράξεις (ΑΕΣ), για μεμονωμένους αγρότες αυξάνεται στα 100.000 ευρώ».

∆ικαιούχοι, από τον πρωτογενή τοµέα, κρίνονται παραγωγοί, αγροτικές επιχειρήσεις, οργανώσεις παραγωγών, οµάδες παραγωγών και συνεταιρισµοί.

Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο η κ. Θεανώ Δαμαλή, εκπρόσωπος της Γεωργικής Αναπτυξιακής ΑΕ, «στη ζωική παραγωγή πρέπει στην αδειοδότηση του στάβλου να φαίνεται ένας ιδιοκτήτης και όχι συνδιοκτησία. Δεν είναι επιλέξιμη η αγορά ζώων. Επίσης δεν είναι επιλέξιμη η αγορά αγροτικού οχήματος (θεωρείται μεταφορικό μέσο). Μπορεί όμως να είναι επιλέξιμη η αγορά φορτηγού ψυγείου. Δεν είναι επιλέξιμη η αγορά μεταχειρισμένων μηχανημάτων».       

Στις επιλέξιµες δαπάνες περιλαµβάνονται τρακτέρ, παρελκόµενα, µεγάλα µηχανήµατα όπως οι θεριζοαλωνιστικές, κτιριακές εγκαταστάσεις (αποθήκες, θερµοκήπια). Επιπλέον:
1. Ψυκτικοί θάλαµοι για κηπευτικά, φρούτα, άνθη, φυτά, καρπούς µε κέλυφος, προϊόντα µελισσοκοµίας κ.λπ.
2. Ξηραντήρια για αρωµατικά και φαρµακευτικά φυτά, δηµητριακά που χρησιµοποιούνται για την παρασκευή ζωοτροφών, καρπούς µε κέλυφος, σταφίδες κ.λπ.
3. ∆ιαλογητήρια για κηπευτικά, φρούτα και καρπούς µε κέλυφος.
4. Πλυντήρια για τον καθαρισµό και το στέγνωµα των προϊόντων.
5. Εξοπλισµός µετασυλλεκτικής προστασίας.
6. Συσκευαστήρια όπως ζυγιστικά και συσκευαστήρια για προετοιµασία χονδρικής πώλησης.

Επενδύσεις σε εξοπλισµό στη ζωική παραγωγή και επέκταση ή κατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων είναι επιλέξιµες προς ενίσχυση για όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας (βοοτροφία, αιγοπροβατοτροφία, πτηνοτροφία κ.λπ.). Ενδεικτικά οι επιλέξιµες δαπάνες αφορούν:
1. Εξοπλισµό άµελξης: Για παράδειγµα εξοπλισµός γαλακτοµέτρησης, αυτόµατη διατροφή στο αµελκτήριο, εγκλωβισµός κατά την άµελξη κ.α.)
2. Εξοπλισµό αυτόµατης διανοµής σιτηρεσίου: Κάθε µηχανολογικός εξοπλισµός που σχετίζεται µε την αυτόµατη διανοµή του σιτηρεσίου (ταινίες τροφοδοσίας κ.α.).
3. Μηχανήµατα: Φορτωτές πολλαπλών χρήσεων, ενσιροδιανοµείς, αναµίκτες σιτηρεσίου, µηχανήµατα προώθησης του σιτηρεσίου και πάσης φύσεως ταινίες µεταφοράς.

Για τα επενδυτικά σχέδια µπορούν να ενισχυθούν µε βάση τις δαπάνες επενδύσεων για εξοπλισµό και εγκαταστάσεις άρδευσης, µόνο εφόσον η επένδυση αυτή επιφέρει µείωση της προηγούµενης κατανάλωσης ύδατος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν προς ενίσχυση τις αιτήσεις τους στα καθεστώτα «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», «Γενική Επιχειρηματικότητα» έως την 31η Μαρτίου 2021, ενώ η προκήρυξη του καθεστώτος «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού», θα έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων την 30η Σεπτεμβρίου 2021, εφόσον δεν εξαντληθεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός του καθεστώτος.

Για περισσότερα https://www.anaptyxiakos.gr/" style="-webkit-font-smoothing: antialiased; box-sizing: inherit; word-break: break-all;">πατήστε εδώ

Πηγή: agrotypos.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοινοποιήθηκε ο πίνακας  εκτιμήσεων ζημίας  από βροχόπτωση  σε Κοπανό και Λευκάδια

Κοινοποιήθηκε ο πίνακας εκτιμήσεων ζημίας από...

Κοινοποιήθηκε ο πίνακας εκτιμήσεων ζημίας από...

Στον ΕΛΓΑ Βέροιας ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, για επίσπευση των αποζημιώσεων  στους πληγέντες παραγωγούς της Ημαθίας

Στον ΕΛΓΑ Βέροιας ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, για επίσπευση...

Στα πλαίσια της τακτικής επαφής και συνεργασίας που...

Δήμος Νάουσας: Συνάντηση της αντιδημάρχου Άννας Βασιλειάδου με γεωπόνους  για τα θέματα του ΕΛΓΑ

Δήμος Νάουσας: Συνάντηση της αντιδημάρχου Άννας...

Θέματα του ΕΛΓΑ και τα φλέγοντα προβλήματα των αγροτών...

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ  ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ  ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΚΑΙ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΚΑΙ...

Ανακοινώνεται από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ, τα...

Δήμος Νάουσας: Επίσκεψη της Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης Άννας Βασιλειάδου στην έκθεση Freskon

Δήμος Νάουσας: Επίσκεψη της Αντιδημάρχου Αγροτικής...

Την έκθεση Freskon 2024 η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για...

Τάσος Μπαρτζώκας: Στη Freskon χτύπησε και φέτος δυνατά η καρδιά της παραγωγικής Ημαθίας!

Τάσος Μπαρτζώκας: Στη Freskon χτύπησε και φέτος δυνατά η...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας επισκέφτηκε τα περίπτερα της...

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στη διάσκεψη στην Μπρέσια της Ιταλίας για το κρασί

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στη διάσκεψη στην Μπρέσια της...

«Το περιβάλλον της παγκόσμιας αγοράς αμπελοοινικών...

Στη Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών, Freskon 2024 ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Στη Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών, Freskon...

Tη Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών, Freskon 2024,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...