Επί τάπητος η αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσε η «Μήδεια» σε πρώιμες ποικιλίες καλλιεργειών - Συμμετείχαν από Ημαθία: Βεσυρόπουλος, Μπαρτζώκας, Τσαβδαρίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Καλαϊτζίδης

Επί τάπητος η αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσε η «Μήδεια» σε πρώιμες ποικιλίες καλλιεργειών - Συμμετείχαν από Ημαθία: Βεσυρόπουλος, Μπαρτζώκας, Τσαβδαρίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Καλαϊτζίδης

Ενημερωτικές συσκέψεις μέσω τηλεδιάσκεψης για τον καθορισμό της διαδικασίας αντιμετώπισης των ζημιών από το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Μήδεια» στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (και Ημαθία) και της Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021.

Των συσκέψεων προήδρευσε ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος ενώ συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς κ. Γεώργιος Στρατάκος (ΥΠ.Α.Α.Τ), κ. Χρήστος Τριαντόπουλος (Υπουργείο Οικονομικών), ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, οι Αντιπεριφερειάρχες, κ. Γιώργος Λαδόπουλος, κ. Κώστας Καλαϊτζίδης (Ημαθίας), κ. Δάνης Τζαμτζής (Πέλλας) και επίσης συμμετείχαν οι βουλευτές οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες έθεσαν το θέμα στην Διοίκηση του ΕΛΓΑ και ζήτησαν ενημέρωση από τον Οργανισμό: οι Υφυπουργοί, κ. Ζέττα Μακρή, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι Βουλευτές κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κ. Χρήστος Κέλλας, κ. Στεργιανή Μπίζιου, κ. Χρήστος Μπουκώρος, κ. Αθανάσιος Λιούπης, κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κ. Τάσος Μπαρτζώκας, κ. Γεώργιος Καρασμάνης, κ. Διονύσιος Σταμενίτης, κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης και κ. Βασίλης Βασιλειάδης.



Κατά τη διάρκεια της συσκέψεως και αφού ελήφθησαν οι εισηγήσεις των Υπηρεσιακών Παραγόντων του ΕΛ.Γ.Α. οι αιρετοί εκπρόσωποι ενημερώθηκαν για τα ακόλουθα:

- Θα εφαρμοστεί πλήρως η προβλεπόμενη διαδικασία σύμφωνα με τον Κανονισμό Αποζημίωσης φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, τόσο για την εκτίμησή των ζημιών, όσο και την καταβολή των αποζημιώσεων. Ειδικότερα, από τις 23 Φεβρουαρίου 2021 επισήμως ανοίγει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιάς.


- Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, οι οποίες εποπτεύονται από τα αρμόδια Υποκαταστήματα με την αποστολή κλιμακίων Γεωπόνων Εκτιμητών προσδιόρισαν ποιες περιοχές και ποιες καλλιέργειες έχουν πληγεί σε στάδιο ασφαλιστικά καλυπτόμενο, βάσει του υφιστάμενου Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Οι ζημιές αυτές εντοπίζονται σε πρώιμες ποικιλίες καλλιεργειών με νεκταρίνια, ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα καθώς και σε καλλιέργειες, σιτηρών, ελαιοκράμβης, ψυχανθών και κηπευτικών.

- Tα εκτιμητικά κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα δραστηριοποιηθούν άμεσα για τις καλλιέργειες που χρήζουν άμεσης εκτίμησης (κηπευτικά) και ακολούθως, μετά την πάροδο ικανοποιητικού χρονικού διαστήματος το οποίο δεν θα υπερβαίνει τις 45 ημέρες, για να αποτυπωθεί πλήρως η έκταση της ζημίας και συγκεκριμένα στο στάδιο της καρπόδεσης για τις δενδρώδεις καλλιέργειες.



- Οι Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το παραπάνω διάστημα την εξέλιξη των ζημιών από το καιρικό φαινόμενο «ΜΗΔΕΙΑ» και τις επιπτώσεις του στην παραγωγή και την τελική στρεμματική απόδοση των καλλιεργειών.

-Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν σύμφωνα με το ν. 3877/2010 αμέσως μετά την πληρωμή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών και κτηνοτρόφων για το έτος 2020 - 2021, διότι οι ζημίες πραγματοποιήθηκαν εντός του έτους 2021 και μόνον με τα έσοδα της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς για το έτος αυτό επιτρέπεται η αποζημίωση τους. Για τις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν και δεν συμπεριλαμβάνονται στις περιπτώσεις οι οποίες καλύπτονται από τον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ , θα ακολουθηθεί η διαδικασία αποτύπωσης και κοστολόγησης όπως ακριβώς στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Μεσογειακού Κυκλώνα « ΙΑΝΟΣ» .

Ειδικότερα:

1) Κλιμάκια των εκλεκτών του ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες των Περιφερειών θα αποτυπώσουν την έκταση των ζημιών στο είδος των καλλιεργειών , φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και θα συντάξουν εκτιμητικές εκθέσεις.

2) Ακολούθως θα υποβληθεί αίτημα στην Πολιτική Ηγεσία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, να λάβει αποφάσεις σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης και το χρόνο καταβολής της στους δικαιούχους.



Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό ότι μετά την εμπειρία της διαχείρισης των ζημιών του Μεσογειακού Κυκλώνα « ΙΑΝΟΣ» , το Υπουργείο Οικονομικών , το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων(ΥΠ.Α.Α.Τ) και ο ΕΛΓΑ σε στενή συνεργασία διαμόρφωσαν το υπό συζήτηση νομοσχέδιο με τίτλο «ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ », το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της διαβούλευσης και μέσω του οποίο διαλαμβάνεται μέριμνα ούτως ώστε με ταχύτατες διαδικασίες και πέραν των χρονοβόρων καθυστερήσεων του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται άμεσα στου δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Στο νομοσχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνονται στις αποζημιώσεις και οι καλλιέργειες οι οποίες ανήκουν σε μη κατ’ επάγγελμα αγρότες , οι οποίοι θα αποζημιώνονται μέχρι ποσοστού 50 % από την αποζημίωση την οποία θα λαμβάνουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗΝ...

Ανακοινώνεται από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ, τα ...

Αλλαγές στο ΔΣ του ΕΛΓΑ

Αλλαγές στο ΔΣ του ΕΛΓΑ

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και...

Ανακοινώθηκαν τα πορίσματα για χαλάζι στο Νησί

Ανακοινώθηκαν τα πορίσματα για χαλάζι στο Νησί

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε στις 26 Μαρτίου 2024,...

Νέα πορίσματα εκτίμησης ζημιών από ΕΛ.Γ.Α. για χαλάζι σε Καμποχώρι και Σταυρό

Νέα πορίσματα εκτίμησης ζημιών από ΕΛ.Γ.Α. για χαλάζι...

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε σήμερα, 22 Μαρτίου...

Πορίσματα  ΕΛ.Γ.Α.  από το χαλάζι σε Μακροχώρι

Πορίσματα ΕΛ.Γ.Α. από το χαλάζι σε Μακροχώρι

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ,...

  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΛ.Γ.Α.  για  ΔΙΑΒΑΤΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΛ.Γ.Α. για ΔΙΑΒΑΤΟ

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ,...

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση του ΕΛΓΑ σε Αρκοχώρι και Στενήμαχο

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση του ΕΛΓΑ σε Αρκοχώρι...

Αναγγελία κοινοποίησης πίνακα εκτιμήσεων ζημιών...

ΕΛΓΑ Ημαθίας: Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι σε καλλιέργειες της Πρασινάδας

ΕΛΓΑ Ημαθίας: Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι σε...

Ανακοινώνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε την Παρασκευή 15 ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...