Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ  ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ *του Αναστάσιου Βασιάδη

Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ *του Αναστάσιου Βασιάδη


Παρά το γεγονός ότι η επιτεινόμενη επιδημική κρίση του κορωνοϊού και οι συνέπειες της μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, δεν σταματούν να εκδηλώνονται και τα φαινόμενα που αποτελούν μια διαρκή κοινωνική απειλή, όπως η κατοχή, η διακίνηση και η χρήση των ναρκωτικών ουσιών.

 

Το όλο ζήτημα επανήλθε στην δημοσιότητα μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις, για κατασχέσεις ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών και σχετικών εξοπλισμών που ανευρέθησαν, καθώς  και συλλήψεις προσώπων τα οποία φέρονται ως κάτοχοι και διακινητές.

 

Οι ανακοινώσεις δι αυτές τις συλλήψεις καθώς και οι κατασχέσεις των υλικών από τις διωκτικές αρχές, δείχνουν ότι το όλο φαινόμενο εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση παρά την μονοπώληση του γενικότερου ενδιαφέροντος από την επιδημική κρίση.

 

Πολλές οικογένειες βιώνουν σιωπηλά το δικό τους δράμα, καθώς στα μέλη τους συμπεριλαμβάνεται χρήστης–ασθενής και αναγκάζονται να αναζητούν κάποια θεραπευτική κοινότητα, ένα κέντρο απεξάρτησης, που θα μπορούσε ίσως τους βοηθήσει.

 

Το δράμα αυτό λαμβάνει διαστάσεις απελπισίας, καθώς η επιδημική κρίση έχει υποβαθμίσει πολλές από αυτές τις λειτουργίες.

 

Οι οικογένειες των χρηστών-εξαρτημένων ατόμων  βιώνουν καθημερινά μια εξοντωτική πραγματικότητα καθώς ο κορονοϊός πλήττει σκληρότερα τους χρήστες ναρκωτικών και τους εξαρτημένους από αυτά.

 

Είναι μια πραγματικότητα που δύσκολα μπορεί να κατανοήσει όποιος δεν έχει προσωπικές εμπειρίες από τις συγκλονιστικές πτυχές του προβλήματος,

 

Αυτό ωστόσο που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους είναι ότι η διάδοση των ναρκωτικών εξακολουθεί να αποτελεί κοινωνική απειλή, παρά την επιδημική κρίση που μονοπωλεί την επικαιρότητα.

 

Ο εν δυνάμει κίνδυνος κρούει τις πόρτες όλων, παρά τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται και ο καθένας κάποια στιγμή μπορεί να βρεθεί στην ίδια απελπιστική θέση.

 

Η πρόληψη αποτελεί προφανώς την πιο ασφαλή μέθοδο για τον περιορισμό του απειλητικού κοινωνικού φαινομένου.

 

Η ενημέρωση σε επίπεδο οικογένειας, σχολείου και κοινωνικών φορέων, αποτελεί την ασφαλέστερη πρόληψη, η οποία επιβάλλεται  να συστηματοποιηθεί και να αποτελέσει βασικό μέλημα εκπαίδευσης των νέων, ανεξάρτητα από τις συντρέχουσες καταστάσεις όπως αυτή της επιδημικής κρίσης.

 

Με την συστηματική και αποτελεσματική πρόληψη σίγουρα θα ελεγχθεί και θα περιοριστεί το απειλητικό φαινόμενο.

 

Η επιδημική κρίση όμως που έχει οδηγήσει το Σύστημα Υγείας στα όρια του, αναδεικνύει και το πρόβλημα όσων ήδη ακολουθούν  τον αδιέξοδο δρόμο των ναρκωτικών και δεν είναι λίγοι.

 

Όπως συμβαίνει με όλους τους πάσχοντες από διάφορες ασθένειες, οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες της ουσιαστικής μετατροπής του χαρακτήρα των νοσηλευτηρίων, λόγω του κορωνοϊού, οι χρήστες των ναρκωτικών ουσιών είναι πρώτα από όλα ασθενείς και έχουν ανάγκη θεραπείας.

 

Αυτή η αναγκαιότητα έχει αναδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν και κατά την διάρκεια της επιδημικής κρίσης προβάλλει κάθε μέρα και επιτακτικότερα.

 

Οι αρχές, οι παράγοντες του τόπου και οι φορείς οφείλουν να συντονίσουν ουσιαστικά τις δράσεις τους και να κινητοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Όσο και αν το Σύστημα Υγειονομικής Περίθαλψης συμπιέζεται δραματικά συνεπεία της επιδημικής κρίσης, οι Δομές Υγείας εξακολουθούν να υφίστανται και να αποδίδουν, χάρις στην μέχρι αυτοθυσίας προσφορά των λειτουργών τους.

 

Εις ότι αφορά όμως την πρόληψη και αποτροπή στη χρήση ναρκωτικών και την απεξάρτηση από αυτά, παραμένει εμφανές κενό, το οποίο θα αναδειχθεί περισσότερο όταν λήξει ο επιδημικός συναγερμός και οι κοινωνίες επανέλθουν στην ποθητή κανονικότητα.

 

Μέχρι τότε επιβάλλεται να συντελεστεί ουσιαστικό έργο από όλες τις πλευρές, παράλληλα με την κινητοποίηση κατά της επιδημίας του κορωνοϊού, ώστε  να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και να εξαλειφθεί αυτό το απειλητικό κοινωνικό φαινόμενο.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...