Εγκαίνια του παλιού σουσαμόμυλου στο κτίριο του Ομίλου Γενίτσαροι και Μπούλες. Φωτορεπορτάζ και video

Εγκαίνια του παλιού σουσαμόμυλου στο κτίριο του Ομίλου Γενίτσαροι και Μπούλες. Φωτορεπορτάζ και video

Παρουσία του δημάρχου Νάουσας κ. Καραμπατζού, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Γκαρνέτα, αντιδημάρχων, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων και πλήθος κόσμου, έγιναν το πρωί της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου τα εγκαίνια του προκτίσματος "Μάκη", στο παραδοσιακό κτίριο του Ομίλου Γενίτσαροι και Μπούλες.

Την τελετή των εγκαινίων ευλόγησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Νάουσας π. Ιωακείμ και συνδιοργάνωσαν ο δήμος Νάουσας και η διοίκηση του Ομίλου. Στην ομιλία του ο κ. Καραμπατζός αναφέρθηκε στην υλοποίηση στόχων της δημοτικής του αρχής, για την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Νάουσας, με κύριο άξονα της την Αράπιτσα, η οποία υπήρξε πηγής ζωής  για μια σειρά δραστηριοτήτων κατά το παρελθόν,δίνοντας κίνηση σε βιομηχανίες και επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως ο σουσαμόμυλος του προκτίσματος, το οποίο αναπλάστηκε στα αυθεντικά πρότυπα του, χωρίς όμως να έχει ροή από τον ποταμό, λόγω της καταστροφής του αγωγού με τον οποίο μεταφέρονταν το νερό.

Στην σημασία του έργου (ύψους 200.000 περίπου ευρώ) αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Τόσιος,  ενώ ο επίτιμος πρόεδρος του κ. Μπάιτσης έκανε συγκινητική αναφορά στο έθιμο του "Γενίτσαρου και της Μπούλας".

Ακολούθησε η παρουσίαση του κυλινδρόμυλου από τον επιβλέποντα μηχανικό του έργου κ. Θανάση Αήγγη, ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας του (ο ένας κύλινδρος άλεθε σουσάμι και ο άλλος αλεύρι) και στην παραγωγή σουσαμέλαιο και ταχινιού (κουλιάσα στη ναουσαίικη ντοπιολαλιά) κατά το παρελθόν.

Σε ερωτήσεις μας προς τον κ. Αήγγη για το αν είναι δυνατόν ο σουσαμύλος να είναι πλήρως λειτουργικός, δηλαδή να μπορεί να αλέσει και να παράγει εκ νέου το σουσάμι, δημιουργώντας τα ανωτέρω προιόντα, αλλά και αν μπορεί να αναπλαστούν πλήρως τα παρακείμενα μπατάνια (απ΄όπου πήρε και το όνομα της η παρακείμενη γέφυρα), ώστε να επαναλειτουργήσουν με το πλύσιμο των κουβερτών και των φλοκάτων, όπως γινόταν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, μας απάντησε θετικά, τονίζοντας ότι είναι στο χέρι του δήμου να το πράξει.

Δείτε video από την εκδήλωση, η οποία έκλεισε υπό τους ήχους του ζουρνά και το παραδοσιακό κέρασμα των κοριτσιών του Ομίλου και για το άνοιγμα του Τριωδίου και την είσοδο της πόλης στις Αποκριές και το δρώμενο της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ - Διευκρίνηση για την λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ -...

Τις προηγούμενες ημέρες ενημερώσαμε το κοινό για το...

Δήμος Νάουσας: Επιτρέπεται από χθες  η χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων

Δήμος Νάουσας: Επιτρέπεται από χθες η χρήση των...

O Δήμος Νάουσας και ειδικότερα η Αντιδημαρχία...

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας με 16 θέματα

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας με 16...

Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

Κεφαλαιοκρατική Κρίση - 5. ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ  Γράφει ο Τάσος Σεβαστιάδης

Κεφαλαιοκρατική Κρίση - 5. ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ Γράφει ο Τάσος...

 Αν η αξία υπάρχει και εμφανίζεται μόνο στην...

Σύλληψη για καταδικαστικές αποφάσεις

Σύλληψη για καταδικαστικές αποφάσεις

Συνελήφθη στις 23 Μαΐου 2020 το πρωί από αστυνομικούς του...

Εξετάσεις  για την απόκτηση Πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη Ά περιόδου 2020

Εξετάσεις για την απόκτηση Πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη Ά...

 Εξετάσεις για την απόκτηση Πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη...

Τακτική συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Τακτική συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού...

 Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου...

Τάσος Μπαρτζώκας: «Άμεση ανάγκη η ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή της Αλεξάνδρειας και στην ευρύτερη Ημαθία»

Τάσος Μπαρτζώκας: «Άμεση ανάγκη η ενίσχυση της...

Με μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Να προχωρήσουν οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμΕΑ Για όλα τα σημαντικά θέματα της Ημαθίας και όχι μόνο, μίλησε η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου χθες το μεσημέρι σε ραδιοφωνική...

Εν μέσω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω της επιδημίας του covid-19, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των αποφοίτων της Νομικής Σχολής “FORDHAM  LAW” Νέας Υόρκης του έτους 2020.@@ads-313@@ Λόγω των εκτάκτων συνθηκών, η...

 «Πατριάρχης» θα μπορούσαμε να πούμε της πολύ γνωστής Βεροιώτικης οικογένειας Πολυζωίδη υπήρξε ο Δημήτριος Πολυζωίδης με καταγωγή από το χωριό Ντουρμάνη ή Ντουρμάνι. Κατά μια εκδοχή η καταγωγή τους ήταν...

Η «φωνή» του Πόντου που πολύ πρόωρα σίγησε…Ο Νίκος Καπετανίδης γεννήθηκε στη Ριζούντα τον Δεκέμβρη του 1889. Πατέρας του ο Χαράλαμπος και η μητέρα του Ερμοφύλλη Βελιαρίδου είχαν συνολικά τρία παιδιά.Ο Νίκος,...